incepator in bucatarie

Gatitul este o arta, insa maiestria in bucatarie nu tine doar de talentul innascut, ci si de abilitatile pe care le dobandim prin exercitiu. Nu este deloc greu sa pregatesti mancaruri delicioase daca ai la indemana instructiuni clare, ingrediente de buna calitate si ustensilele potrivite, tot ce ai de facut este sa iti infrangi teama de a intra in bucatarie.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Exista o multime de motive pentru care ar trebui sa gatesti mai mult acasa, de la cele care tin de sanatatea ta – mancarea gatita acasa este mai sanatoasa decat cea de la restaurant – pana la cele financiare – este mai ieftin sa gatesti acasa.

Chiar si o incepatoare in ale gatitului se poate bucura de mese delicioase si gatite rapid, daca tine cont de urmatoarele sfaturi:

1. Echipeaza-ti bucataria. Iata de ce ai nevoie

Chiar si cel mai bun bucatar va comite greseli daca nu are ustensilele necesare. Este greu sa pregatesti bine si o omleta daca nu ai o tigaie buna, asa ca primul pas pe care trebuie sa-l faci atunci cand esti in plin proces de invatare este sa-ti cumperi echipamentul necesar.

Un avantaj de necontestat este cel tehnologic. In prezent ai la dispozitie o multime de electrocasnice care fac gatitul mult mai usor si mai rapid. Noi am gasit pe acest site cateva ustensile care nu ar trebui sa-ti lipseasca din bucatarie si care te vor ajuta sa prepari orice mult mai repede si mai sanatos. Multe dintre electrocasnicele de acolo nu necesita supraveghere, fapt care te va ajuta sa te ocupi de mai multe lucruri in acelasi timp, iar rezultatul este de fiecare data unul delicios.

gatit

2. Gaseste o sursa buna de retete

Bucataria implica multa creativitate, insa cand esti incepator este de preferat sa te limitezi la a invata primele notiuni si apoi sa dai frau liber imaginatiei si combinatiilor de arome. Asadar, un prim secret in a gati bine este gasirea unei surse de retete cu multe detalii si fotografii. Ai o multime de posibilitati in acest sens – carti, reviste, site-uri si bloguri – insa trebuie sa alegi una cu mare grija.

Nu trebuie sa fie neaparat al unui autor celebru, poti sa gatesti si utilizand sfaturile din reviste de specialitate. Important este sa gasesti toate detaliile de care ai putea avea nevoie. Evita, mai ales daca esti incepatoare, retetele care iti indica cantitati ochiometrice. De asemenea, desi site-urile straine sunt o sursa nesecata de retete interesante si specifice pentru anumite bucatarii internationale, va fi greu sa gasesti unele ingrediente si vei intampina dificultati in a transforma cantitatile in unitatile de masura de la noi.

3. Foloseste mereu ingredientele cele mai proaspete si de cea mai buna calitate

Mancarea este rezultatul imbinarii de ingrediente. Daca ele nu sunt de calitate, sansele ca rezultatul final sa fie unul gustos sunt foarte mici. Ingredientele proaspete sunt secretul pentru mese sanatose si cu un gust bun, deoarece au o multime de vitamine si un gust mult superior celor care stau pe rafturile magazinului de cateva zile, poate chiar saptamani. Nu doar gustul are de suferit daca folosesti ingrediente mai vechi, dar si textura mancarii.

Cand vorbim despre ingrediente proaspete ne referim si la preparea lor in casa. Sunt o multime de produse care se gasesc deja preparate in supermarket, dar daca alegi sa le faci singura acasa, vei avea si un rezultat mai gustos. Sosul pesto, maioneza sau alte astfel de ingrediente vor avea cu totul alt gust daca le prepari proaspete, in propria bucatarie, decat daca optezi pentru varianta din supermarket.

gatit

4. Prepara retete cu putine ingrediente

Un numar mare de ingrediente nu va face o mancare mai gustoasa decat una pregatita cu 3-5 ingrediente si nici una greu de preparat nu va impresiona mai mult decat un fel simplu si delicios. Si multi chefi sunt adeptii gatitului cat mai simplu si de efect, fara artificii inutile, dupa cum noteaza publicatia britanica The Independent.

Gaseste retete cat mai simple, mai ales pentru inceput, si vei avea rezultate spectaculoase si care iti vor incanta papilele gustative. Englezii spun ca ”less is more”, un principiu care s-ar putea aplica fara probleme chiar si in bucatarie. Asadar, nu e nevoie sa ai blatul de bucatarie plin de ingrediente pentru a gati o cina deosebita, putine ingrediente de buna calitate sunt de ajuns pentru o masa care sa te incante.

Ce obisnuiesti sa gatesti de obicei? Care sunt trucurile pe care le folosesti in bucatarie?

Sursa foto: Shutterstock

Ustensile de bucatarie dragute si utile pentru oricine
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: