Setari Cookie-uri

Postul Sf. Marii: tainele sarbatorii care vindeca trupul si sufletul

Postul Sf. Marii ne reda bucuria si speranta de a gasi acea pace sufleteasca pe care o simtim cand suntem mai aproape de Dumnezeu.

De multe ori se intampla ca drumul anevoios al vietii sa ne indeparteze de la calea divina, cea pe care trebuie sa o parcurga fiecare dintre noi pentru a putea face fata obstacolelor dar si pentru a ne apropia mai mult de divinitate. Postul Sf. Marii, care tine pana pe 15 august, ofera tuturor crestinilor sansa de a gasi un echilibru intre lumea materiala si cea spirituala, o armonie binecuvantata de insasi Maica Domnului.

Adormirea Maicii Domnului, pentru care se tine acest post, comemoreaza inaltarea la cer a Sf. Marii, un prilej de tristete dar si de bucurie in acelasi timp intrucat, dupa moartea sa, aceasta a ajuns sa se odihneasca in bratele Fiului ei. Taina sarbatorii ascunde simbolismul complex al mortii care nu trebuie perceputa doar ca un sfarsit ci si ca inceputul vietii vesnice. Astfel ca, teama de moarte este spulberata de speranta reintegrarii in iubirea divina din care este conceput universul.

Citește și:

Postul Sfintei Marii si drumul spre interior

Postul va fi intotdeauna calea de a lasa in urma lucrurile care ne indeparteaza de forta divina, cea care ne lumineaza sufletele cu puterea sa infinita. Sfintii Parinti sustin ca practica postului sufletesc si trupesc ne ajuta sa descoperim iubirea si credinta printr-un act de eliberare de sub jugul patimilor. In preajma sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, cerem ajutorul lui Dumnezeu cu smerenie pentru a fi iertati si binecuvantati in incercarea noastra de a ne regasi pe noi insine.

Postul Sf. Marii

Sursa foto: Waldo93, Pixabay.com

Rugaciunile catre Maica Domnului

Nu este deloc usor sa te desprinzi de iluziile vietii materiale care iti invaluiesc spiritul in numeroase suferinte. In acele momente in care crestinii se simt pierduti, rugaciunile catre Sfanta Maria vin in ajutorul lor in lupta pentru dobandirea libertatii duhovnicesti. In Postul Sf. Marii, exista anumite lucruri pe care acestia trebuie sa le evite pentru ca sufletul sa se intareasca iar vointa sa lucreze astfel incat virtutiile sa le ghideze calea. Una dintre rugaciunile care trebuie citite in timpul postului este Paraclisul Maicii Domnului.

Citește și:

Cum tinem Postul Sf. Marii

Acesta este un post mai aspru care necesita multa rabdare si vointa intrucat Biserica Ortodoxa sustine ca este esentiala ajunarea in zilele de luni, miercuri si vineri pana la 15.00, ora de la care este recomandat cu strictete consumul de mancare uscata. In zilele de marti si joi, crestinii nu trebuie sa foloseasca uleiul in mancare.

Traditii si superstitii de Adormirea Maicii Domnului

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile obisnuiesc sa imparta pe drumul pe care il parcurg pana la biserica faguri de miere si fructe precum strugurii si prunele. Acestea aduc si tamaie la cimitir pentru a tamaia mormintele. Tot in aceasta perioada crestinii nu trebuie sa sa scalde in apa raurilor si nici sa doarma pe prispa.

Nuntile in Postul Adormirii Maicii Domnului sunt interzise, considerandu-se ca pot aduce ghinion tinerilor casatoriti. In schimb, fetele care vor sa se marite se pot ruga in ziua sfanta a Fecioarei Maria sa gaseasca un sot bun. Sfanta Maria le ajuta si pe femeile maritate care se roaga in acest post pentru bunastarea familiei dar si pe barbatii care vor sa aiba parte de recolte bogate. De asemenea, tot atunci, rugaciunile rostite de femeile insarcinate atrag protectia Maicii Domnului care le ajuta sa treaca cu mai multa usurinta prin perioada dificila a sarcinii.

Citește și:

Postul Sfintei Marii

Sursa foto: Bluesnap, Pixabay.com

O traditie frumoasa este si culesul florilor care se pun la icoane de sarbatoarea Sf. Marii. Se presupune ca acest obicei le ofera plantelor puteri care tamaduiesc durerile si bolile. Pentru ca pielea lor sa se mentina tanara si sanatoasa, fetele culeg floarea numita Palma Maicii Domnului si o pun in apa cu care se spala.

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.