Setari Cookie-uri

Picaturi de intelepciune: Citate de Neagu Djuvara

Cateva amanunte care ma supara zilnic, de pilda, ca romanul este singurul cetatean din Europa care scuipa pe strada.

Sunt constient ca sunt roman de cand bunicul meu s-a suparat ca vorbeam prea mult in frantuzeste. Asa ca am luat masuri. Am cumparat o carte cu poeziile lui Eminescu si am carat-o cu mine peste tot, inclusiv in cei 22 de ani de sedere in Africa! Peste granite, i-am avut alaturi pe Eminescu si Biblia, slefuita de Gala Galaction.

O natiune in ascensiune poate profita de mediocritati; o natiune in declin nu mai stie sa-si foloseasca geniile.


Uitandu-ma in istorie, descopar ca, pe masura ce esti mai laudat cand traiesti, cu atat esti mai uitat dupa moarte.

As fi preferat sa am soarta lui Van Gogh, caruia nu i s-a cumparat aproape niciun tablou cat a trait si acum e unul dintre cei mai bine vanduti pictori din lume.
Primele carti care m-au pasionat au fost romanele istorice. Am citit inca de la varsta de 10 ani. Imi aduc aminte, in frantuzeste, o serie de volume despre epoca napoleoniana a doi autori alsacieni.

Citește și:

Ultimii sase ani de scriere a cartii "Civilizatii si tipare istorice. Un studiu comparat al civilizatiilor" i-am facut in Africa, unde cu greu imi procuram cartile de care aveam nevoie. Din fericire, francezii, cand au parasit colonia Niger, au facut un centru cultural aliniat cu Biblioteca Nationala Franceza si, prin acest sistem, puteam sa capat carti pentru cateva luni la Niamei. Scriam mereu in camera, sub ventilator, pe niste calduri nastrusnice. Aveam un ceainic alaturi si scriam doar sambata dupa-amiaza si duminica, fiindca sambata dimineata munceam. Scriam si foarte incet. Nu mai mult de o pagina pe zi. Reciteam de o suta de ori, ciopleam fraza.

Dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur.


Ce-i aia o scrisoare de dragoste batuta la masina? E rece si impersonala. Cand scrii de mana e ca un sacrificiu de sine. Iar cand primeai o scrisoare de la o femeie si-i simteai parfumul impregnat in pagini... ce mare lucru!

Citește și:

De pilda, eu cu Sofia - poloneza de care am fost indragostit trei ani si despre care cred si acum, la batranete, ca ea a fost femeia care-mi fusese harazita mie, sotia mea ideala pentru toata viata, vreo 3-4 ani ne-am scris regulat si, inchipuiti-va ca am pastrat toate scrisorile intr-o fosta cutie de bomboane, legata imprejur cu panglica rosie!

Curte prin telefon se facea si pe vremea mea, dar chestia asta cu SMS-urile... Ce poti sa transmiti realmente? Situatia asta e si o expresie a lenii de care sufera majoritatea tinerilor. Probabil ca ei nici nu pricep ca sa vezi scrisul adevarat al celeilalte persoane e cu totul altceva.

Istoria nu ma intereseaza decat in masura in care imi explica prezentul.

Foto prima pagina Natykach Nataliia/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.