Setari Cookie-uri

Top 5 domenii in care femeile pot avea o cariera de succes

Cand esti la inceput de cariera sau vrei sa iti schimbi domeniul de activitate, piata muncii este deschisa, iar oportunitatile nu lipsesc, mai ales daca stii unde sa le cauti.

cariera femei

Femeile din Romania castiga, in medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe luna, cu 8% mai putin decat barbatii, arata datele Institutului National de Statistica. Subiectul diferentelor salariale nu a reprezentat o preocupare majora la noi, asta si pentru ca exista domenii in care femeile sunt platite foarte bine si sunt promovate in functii de conducere.

Cand esti la inceput de cariera sau vrei sa iti schimbi domeniul de activitate, piata muncii este deschisa, iar oportunitatile nu lipsesc, mai ales daca stii unde sa le cauti. Cu siguranta ai observat ca iti este mai usor sa patrunzi in unele domenii, insa noi le-am selectat doar pe acelea care sunt in continua dezvoltare si care iti ofera un mediu de lucru competitiv:

Marketing manager

Marketingul este un domeniu aflat in continua dezvoltare, iar specialistii sunt greu de gasit si platiti corespunzator. Boom-ul sectorului mobile a insemnat o extindere a pietei, iar marketingul digital este vazut drept un domeniu a carui expansiune va continua si in urmatorii ani. Este suficient sa dai un search pe un site de profil, care filtreaza cele mai tentante oferte si vei vedea ca ai de unde alege. Noi am gasit aici numeroase oportunitati de joburi in acest domeniu, in companii mari, in care iti va fi usor sa avansezi pe o pozitie de top. Tot ce trebuie sa faci este sa iti construiesti un CV atractiv, iar de aici pana la jobul mult visat mai este doar un click.

Citește și:

Specialist IT

Interviurile pentru joburile din domeniul IT presupun intotdeauna sa treci si o proba practica. Aici ai sansa sa iti demonstrezi competentele si sa arati ca te potrivesti fisei postului. Pentru ca domeniul IT sufera in permanenta de un deficit de oameni talentati, salariile sunt cu mult peste media pietei, indiferent de gen. Numarul femeilor care aleg o facultate tehnica a crescut vertiginos in ultimii ani, iar departamentele de IT din marile companii au inceput sa fie tot mai populate de prezente feminine. In plus, daca acum 30% dintre informaticieni sunt femei, este de asteptat ca proportiile sa ajunga la egalitate in urmatorii ani.

O treime din companiile IT din Romania ofera un salariu net intre 1.000 si 1.500 de euro pentru inginerii de software, iar 10% dintre ele majoreaza suma pana la 1.500-2.000 de euro, arata rezultatele unui studiu realizat de catre firma de cercetare de piata IDC si ANIS. Programatorii cu experienta, aflati pe un post de conducere, pot castiga si peste 4.000 de euro pe luna.

Citește și:

Manager sau consultant in domeniul financiar sau bancar

Bancile sau firmele de investitii se numara printre cele mai dinamice domenii in care poti lucra, iar promovarile se fac pe criterii de performanta. Salariile variaza in functie de pozitia ocupata, insa trebuie mentionat ca Romania are cel mai bine platit settlements manager din Europa. Acesta incaseaza 67.000 de euro pe an, fata de 60.000 de euro, cat se castiga in Ungaria, sau 36.000 de euro, in Slovacia.

Translator pentru o limba rara

Translatorii sunt foarte cautati de companii, mai ales de cele multinationale. Daca engleza a devenit aproape o conditie obligatorie la angajare, sa fii fluenta intr-o limba straina rara iti poate deschide multe porti. Se cauta vorbitori de limbi straine exotice precum japoneza, chineza sau araba, dar si germana, rusa, ceha sau poloneza. In plus, daca esti fluenta intr-o limba straina rara poti capata si alte avantaje salariale, precum sporurile, care ajung si pana la 20-30% in plus la salariu.

Citește și:

In institutiile europene, salariul unui translator este stabilit pe baza gradului acestuia. De exemplu, un incepator cu gradul 1 poate avea un salariu de baza de peste 2.500 de euro, in timp ce un expert cu ani de vechime in interpretare si traducere poate castiga peste 4.000 de euro lunar.

Director de resurse umane

Departamentele de resurse umane sunt in mare parte populate de femei, dar cu toate ca acest domeniu este apreciat ca fiind printre cele mai putin stresante, este nevoie de cel putin 10 ani de experienta pentru a ajunge pe un post de conducere. Chiar si asa, odata ce reusesti sa prinzi o pozitie inalta intr-o companie multinationala, salariul poate depasi 50.000 de euro pe an.

Solutia pentru a prinde un astfel de job este, in primul rand, sa te orientezi spre un domeniu care te atrage, sa citesti ce presupune locul de munca pe care ti-l doresti si sa vezi ce ar trebui sa mai inveti sau de ce abilitati ai avea nevoie pentru a te potrivi cu fisa postului. De asemenea, sa-ti cauti de munca folosindu-te de tool-urile online este cea mai buna optiune, pentru ca multe companii de succes au inceput sa recruteze prin mecanisme neconventionale, iar tu ai mai multe sanse de a deveni vizibila in ochii lor.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: GaudiLab

Vizionare placuta


Kudika
20 Octombrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.