Setari Cookie-uri

7 semne ale intolerantei la gluten, pe care le-ai ignorat pana acum

Glutenul este adeseori invinuit pentru cresteri in greutate, balonare si ingreunarea digestiei, dar este cu adevarat atat de nociv pentru organism? Afla daca este cazul sa renunti definitiv la el.

intoleranta la gluten

Dietele „gluten-free”, care elimina complet din alimentatie acest aliment, sunt obligatorii pentru persoanele care sufera de boala celiaca. Aceasta afectiune apare cand organismul nu poate procesa glutenul, care ii activeaza sistemul imunitar si il face sa raspunda prin secretia unor anticorpi care ataca intestinul subtire.

Boala celiaca este, de asemenea, si greu de diagnosticat. Multe persoane care au aceasta afectiune au fost, in prima faza, diagnosticate cu sindromul colonului iritabil, cu anemie, infectii intestinale sau chiar cu sindromul oboselii cronice. Potrivit Asociatiei Nationale a Bolilor Digestive din SUA, peste 2 milioane de americani sufera de boala celiaca, adica 1 la 133 de persoane.

Alte persoane pot suferi de intoleranta sau sensibilitate la gluten, care apar imediat dupa consumul unor alimente care contin acest amestec de proteine. Simptomele sunt adeseori ignorate, pentru ca nu par atat de grave in prima instanta, iar renuntarea la gluten pare o lupta pierduta cand vezi ca este prezent in produsele fainoase sau in cele de patiserie.

Citește și:

Din fericire, eliminarea glutenului din alimentatie nu mai este atat de dificila. Exista numeroase alternative sanatoase pentru a-ti crea o dieta corecta si nici macar nu trebuie sa renunti la alimentele tale preferate. Mai mult, este chiar indicat sa folosesti faina bio fara gluten la prepararea prajiturilor sau a painii, deoarece aceasta contine mai putine calorii si are numerosi nutrienti cu efecte benefice pentru organism, pe care faina obisnuita nu ii contine. Renuntarea la gluten iti poate aduce multe avantaje, mai ales daca te numeri printre milioanele de persoane care au aceste simptome dupa ce mananca alimente bogate in gluten:

Ai dureri stomacale imediat dupa masa

Sensibilitatea sau intoleranta la gluten apar din cauza ca organismul proceseaza foarte greu sau deloc acest aliment. Asta face ca digestia sa fie lenta, iar de multe ori, un prim simptom este aparitia durerilor abdominale. Daca observi ca ai aceasta problema dupa ce mananci alimente care contin gluten, o vizita la un specialist te poate lamuri.

Citește și:

Ai ameteli dupa masa

Persoanele sensibile la gluten se simt secate de energie, ametite si dezechilibrate cand consuma alimentele interzise. Alte simptome apropiate includ scaderea capacitatii de concentrare, dificultatea de a memora sau a-si aminti anumite detalii, dar si o senzatie generala de dezorientare.

Schimbari bruste de dispozitie

Nu numai cei care sufera de boala celiaca sunt afectati de gluten. Potrivit The New England Journal of Medicine, exista alte 55 de afectiuni care se inrautatesc atunci cand consumi alimente bogate in gluten. Unele dintre simptomele pe care s-ar putea sa le ignori la inceput sunt legate de starea ta de spirit: dispozitia ti se schimba brusc, ai stari de anxietate, iritabilitate sau te simti deprimata fara niciun motiv.

Migrenele cronice care nu se amelioreaza

Alergia la gluten se manifesta si prin dureri inexplicabile de cap, care nu trec cu analgezicele obisnuite. Migrenele apar la aproximativ jumatate de ora sau o ora dupa ce ai consumat gluten, scrie Diply.

Citește și:

Iritatii si alergii ale pielii

Cand organsimul tau lucreaza mai intens pentru a digera un aliment greu de procesat, acest lucru se va vedea si la nivelul pielii, care poate deveni mai sensibila. Procesarea glutenului cauzeaza inflamarea tesuturilor, iar sistemul imunitar produce anticorpi pentru a combate glutenul, pe care il detecteaza ca fiind o amenintare la adresa organismului. Acesti anticorpi iti pot cauza reactii alergice sau iritatii la nivelul pielii, asemanatoare cu cele cauzate de psoriazis.

Oboseala constanta si lipsa de energie

Oboseala cronica este asociata adeseori cu intoleranta la gluten. Practic, iti pui organismul in alerta de fiecare data cand consumi acest aliment, iar el consuma mai multa energie pentru a procesa proteinele din gluten, de unde rezulta lipsa de energie si starea de somnolenta cu care te confrunti.

Citește și:

Ai deja o sensibilitate la lactoza

Intoleranta la lactoza si cea la gluten au simptome asemanatoare si nu sunt rare cazurile in care apar impreuna. Astfel, daca stii deja ca esti alergica sau sensibila la produsele lactate, sunt sanse mari sa dezvolti aceeasi intoleranta si pentru gluten.

Tu te-ai confruntat vreodata cu sensibilitatea sau intoleranta la gluten? Cum te-a ajutat schimbarea dietei?

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Nikodash

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.