Setari Cookie-uri

Noaptea Sfantului Andrei: Noaptea Noptilor iti dezvaluie viitorul

Conform traditiei, in noaptea Sfantului Andrei se deschid cerurile si sufletele ratacitoare se intorc pe Pamant.

noaptea sfantului andrei foto: S_Photo, Shutterstock

Se spune ca Sf. Andrei, ocrotitorul nostru, al romanilor, ne apara de duhurile rele si ne dezvaluie viitorul in aceasta noapte fermecata de 29 spre 30 noiembrie. Este un timp special pentru rugaciune, reculegere si regasire de sine, dar si ritualuri magice.

Noaptea Sfantului Andrei - simboluri, ritualuri si semnificatii

Mitologia romaneasca abunda in ritualuri si datini ce au in centru credinta straveche in existenta fiintelor fantastice, cum sunt strigoii. In anumite momente din an, sufletele mortilor care bantuie intre cele doua lumi, negasindu-si linistea, vin pe Pamant sa ceara socoteala celor ramasi in urma. In unele zile si mai ales nopti magice, cum este noaptea de Sf. Andrei, aparitiile infricosatoare trebuie tinute departe prin diverse obiceiuri, povestesc batranii. Tot atunci se fac farmece de dragoste si poti afla cum iti va merge in urmatorul an.

Citește și:

Usturoi, ceapa si tamaie

Conform traditiei, in noaptea Sfantului Andrei se deschid cerurile si sufletele ratacitoare se intorc pe Pamant sa isi faca dreptate sau pur si simplu sa viziteze locurile care le-au fost dragi (sau dimpotriva) in timpul vietii. Se mai spune ca, in preajma acestei zile nu trebuie sa imprumutam nimic, sa nu aruncam lucruri, sa nu maturam, sa nu facem munci grele. Cum se crede ca strigoii se feresc de usturoi, de ceapa si de tamaie, prezenta acestor miresme in casa e garantia ca musafirii nepoftiti si gandurile necurate nu-ti vor tulbura linistea.

Cum este si o noapte in care farmecele facute de vrajitoare se leaga imediat, daca mananci usturoi si iti freci cu el fruntea si incheieturile, dar si usile si ferestrele, facand semnul crucii, interiorul casei si al sufletului va fi protejat de energiile rele. O alta datina se refera la Pomana Lupului. Se spune despre apostolul Andrei ca este aparatorul si Patronul Sfant al lupilor, pe care i-ar aduna laolalta si i-ar potoli in aceasta noapte in care, altfel, ar deveni primejdiosi pentru animale si pentru oameni.

Citește și:

Totodata, daca noaptea de Sf. Andrei, care marcheaza in mod simbolic inceputul iernii, este frumoasa si senina, se spune ca ii urmeaza o iarna blanda.

Citeste semnele graului

noaptea sfantului andrei foto: Helen Sushitskaya, Shutterstock

Graul pus la incoltit in aceasta seara, daca se face sanatos, frumos si des pana in noaptea Anului Nou, arata bogatie, belsug si noroc. Totodata, se pune la inflorit o ramura de pom fructifer autohton, mar, cires sau visin. Daca crenguta infloreste pana de Anul Nou, acesta urmeaza a fi darnic, cu recolta bogata. Copiii care sorcovesc cu crenguta respectiva inflorita la inceputul anului aduc noroc si bunastare in casa.

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.