Setari Cookie-uri

În lumea rugăciunii: ce este rugăciunea și cum ne vindecă

De ce trebuie să ne rugăm? Cui ne rugăm? Cum trebuie să ne rugăm? Ce se întâmplă de fapt în timpul rugăciunii?

Ce se întâmplă în timpul rugăciunii

Până când stăm la rugăciune cu osârdie, în suflet este liniște și căldură și ușurime și lumină, fiindcă atunci suntem cu Dumnezeu și în Dumnezeu; iar cum încetăm rugăciunea, îndată vin ispitele, tulburări felurite. O, preafericită vreme a rugăciunii!

Precum vezi în icoana chipul Maicii lui Dumnezeu, așa ea, Preacurata Maică a Ochiului Care nu dormitează (a Domnului) vede întreg sufletul tău, toate gândurile, simțămintele, hotărârile, întreprinderile tale, toate patimile, slăbiciunile, neajunsurile, bineînțele și toate virtuțile tale, toate suspinele, lacrimile tale, toată evlavia, aude mulțumita, slavoslovia ta, toate rugăciunile tale cele la arătare și în taină.

Citește și:

Când îi chemi pe Sfinți în rugăciune, a le rosti numele din inimă înseamnă deja a-i apropia de însăși inima noastră. Să ceri atunci, fără să te îndoiești, și rugăciuni și mijlociri pentru tine, și ei te vor auzi, și vor înfățișa rugăciunea ta grabnic Stăpânului, într-o clipită, ca Celui ce pretutindeni este și toate le plinește.

Dacă cineva vă întreabă de ce vă rugați icoanelor lipsite de suflet și ce folos aveți de la ele, spuneți că de la icoanele noastre noi primim neasemuit mai mult folos decât de la cel mai bun și mai binefăcător om; spuneți că de la icoane vin totdeauna putere harică și ajutor sufletelor noastre, izbăvindu-ne de păcate, necazuri și boli, mai ales de la icoanele Mântuitorului și Maicii Domnului; că fie și doar privindu-le cu credință ca pe niște oameni vii și aflați în apropierea noastră primim mântuire de cumplitele necazuri, patimi și neguri sufletești, că dacă atingerea de veșmintele Mântuitorului și de ștergarele apostolilor îi însănătoșea pe cei bolnavi, cu atât mai mult chipurile Mântuitorului și Maicii Domnului au puterea să vindece.

Citește și:

Rugăciunea în Biserică

Când stai în Biserică să fii ca în Cer cu Dumnezeu, fiindcă în Biserică totul este ceresc. Aici rugăciunea de obște nu este pentru vreun lucru omenesc, ci pentru mântuirea sufletului, pentru iertarea de păcate, pentru sporirea în fapta bună și dăruirea nemuririi sufletelor noastre: rugăciune pentru toți. Toată grija lumească trebuie lepădată când intrăm în Biserică și stăm în ea.

Dacă fratele tău face în timpul slujbei ceva greșit sau care arată o oarecare nepăsare, nu te întărâta împotriva lui nici lăuntric, nici la arătare, ci fă pogorământ cu mărinimie față de greșalele lui, aminte aducându-ți că și tu faci în viață multe greșeli, că și tu ești om cu toate neputințele omenești, că Dumnezeu este Îndelung –răbdător și Milostiv și nenumărat de mult iartă ție și nouă tuturor nedreptățile noastre. Adu-ți aminte de cuvintele din Rugăciunea Domnească: și ne iartă nouă greșalele noastre precum și noi iertăm greșiților noștri.

Citește și:

Rugaciunea in Biserica Sursa Foto: Shutterstock/Bogdan Sonjachnyj


Extrase din cartea "În lumea rugăciunii" a Sfântului Ioan din Kronstadt (recunoscut oficial ca sfant, la 8 iunie 1990, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse).

Sursa Foto FrontPage: Shutterstock/ By Bushko Oleksandr

Vizionare placuta


Sunt Mia și îmi place să trăiesc în Universul meu dominat de liniște, simplitate și bunătate. Iubesc animăluțele (clișeic, nu?!) și pe Dumnezeu, cât despre oameni... îmi...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.