Setari Cookie-uri

Festivalul National de Teatru: Andrei Serban in 4 Cehoviziuni

Unul dintre punctele de atractie ale acestei editii a FNT il constituie, fara indoiala, prezenta, sub genericul FOCUS, a patru spectacole ce poarta semnatura regizorului Andrei Serban: trei productii autohtone si una "de import".

Unul dintre punctele de atractie ale acestei editii a Festivalului National de Teatru (FNT) il constituie, fara indoiala, prezenta, sub genericul FOCUS, a patru spectacole ce poarta semnatura regizorului Andrei Serban: trei productii autohtone si una "de import".

FNT

Cunoscut pe marile scene ale lumii, distins cu numeroase premii teatrale atat in tara, cat si peste hotare, profesor si director artistic al Hammerstein Center for Theater Studies la Columbia University din New York, Andrei Serban va oferi in curand iubitorilor de teatru Cehoviziunile sale.

Arta de a dezvalui universul interior al omului pana in cele mai mici detalii ale trairilor sale, arta pe care Cehov o stapanea atat de bine, reprezinta pentru Andrei Serban un model si o sursa inepuizabila de inspiratie: Livada de visini, Pescarusul, Trei surori, Ivanov, Unchiul Vanea raman montari de referinta in cariera sa.

Spectacolul Trei surori (cu care Andrei Serban si-a facut debutul pe o scena din Ungaria), caracterizat de Robert Alfoldi, directorul Teatrului National din Budapesta si interpretul rolului Versinin, drept ”fastuos”, va deschide festivalul, vineri, 28 octombrie si va putea fi vazut si sambata, 29 octombrie.

Urmatoarea viziune cehoviana a lui Andrei Serban, pe care spectatorii o vor putea impartasi duminica, 30 octombrie si luni, 31 octombrie, este Unchiul Vanea, productie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, recompensata cu Premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) 2007 pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai buna regie si Cel mai bun actor in rol principal (András Hatházi), precum si cu Premiul criticilor de teatru din Ungaria, unde a intreprins un turneu triumfal, pentru Cel mai bun spectacol al stagiunii 2007-2008. Un spectacol despre care Andrei Serban ne prevenea ca, atunci cand il privim, trebuie sa ne eliberam de toate cliseele noastre de interpretare!

Va urma, marti, 1 noiembrie si miercuri, 2 noiembrie, tot o productie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj: Strigate si soapte, in care scenariul celebrului film omonim al lui Ingmar Bergman a fost transpus scenic de Andrei Serban in ceea ce el insusi numeste ”cel mai cehovian, poate, dintre spectacolele mele”. Montarea a fost distinsa cu Premiul UNITER 2010 pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai buna regie si Cel mai bun actor in rol principal (Zsolt Bogdán).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.