Setari Cookie-uri

Filmul PINA ajunge in sfarsit pe marile ecrane din Romania!

Parada Film va lansa vineri, 9 septembrie in cinematografe mult-asteptatul film PINA, in regia lui Wim Wenders. Considerat primul film de arta in 3D, documentarul a avut premiera mondiala la Festivalul de la Berlin, unde a fost unul dintre cele mai discutate titluri de catre presa si public.

Wim Wenders a fost profund impresionat si emotionat cand a vazut pentru prima data, in 1985, “Café Müller“ de coregrafa Pina Bausch, piesa interpretata de catre Tanztheater Wuppertal in Venetia, cu ocazia unei retrospective a operei lui Bausch. Din intalnirea celor doi artisti a rezultat o prietenie de lunga durata si, cu trecerea timpului, un plan comun pentru un film. Cu toate acestea, planul nu s-a putut realiza o perioada lunga de timp datorita posibilitatilor limitate ale mediului: Wenders considera ca nu a gasit inca o modalitate adecvata sa transpuna arta originala creata de Pina Bausch a miscarii, gesturilor, cuvantului si muzicii in film. Cu trecera anilor, proiectul s-a transformat intr-un ritual amical, o sursa de amuzament, artistii amintindu-si reciproc planul. “Cand?” “Atunci cand voi sti cum…”

Momentul asteptat de Wim Wenders a venit cand trupa rock irlandeza U2 si-a prezentat filmul-concert 3D produs digital “U2-3D” la Cannes. Wenders si-a dat seama imediat: “Cu tehnologia 3D proiectul nostru ar fi posibil! Doar in acest mod, as indrazni sa prezint Tanztheater intr-o forma adecvata pe ecran.” Wenders a inceput sa studieze sistematic noua generatie de cinema digitala 3D si, in 2008, impreuna cu Pina Bausch, sa ia in calcul realizarea visului lor. Impreuna cu Wim Wenders, Bausch a ales “Café Müller“, “Le Sacre du printemps“,”Vollmond“si “Kontakthof“din repertoriul sau si le-a adaugat in stagiunea 2009/2010.

Soc si un nou inceput

La inceputul anului 2009, Wim Wenders si casa sa de productie Neue Road Movies, impreuna cu Pina Bausch si Ansamblul Tanztheater Wuppertal, au intrat in faza de preproductie.

Dupa sase luni de munca intensa, cu doar doua zile inainte de repetitia pentru filmarea in 3D, inimaginabilul s-a produs: Pina Bausch a murit pe 30 iunie 2009, brusc si neasteptat. Admiratori ai artei sale si prieteni ai Tanztheater Wuppertal din toata lumea au plans moartea renumitei coregrafe. Acesta parea sa fie sfarsitul proiectului comun. Wim Wenders a incetat imediat lucrul, fiind convins ca filmul fara Pina Bausch nu ar trebui continuat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Septembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.