Setari Cookie-uri

Crulic, primul lungmetraj romanesc de animatie dupa 20 de ani

Dupa ce a fost prezentat in festivaluri internationale de prestigiu, printre care Festivalul de Film de la Locarno - unde a castigat o mentiune speciala, Namur sau Telluride, Crulic - drumul spre dincolo, primul lungmetraj romanesc de animatie din ultimii 20 de ani, intra in cinematografele din Bucuresti din 21 octombrie.

Jay Weissberg de la Variety scrie despre film: „o frumoasa lucrare de arta si povestea puternica sunt elementele cheie ale docu-animatiei Crulic – drumul spre dincolo, ce spune povestea kafkiana a unui roman arestat in Polonia si abandonat de toata lumea pana la moartea survenita in urma unei greve a foamei.” Criticii mai spun ca „lungmetrajul de animatie poetic si inovator” (Peter Hames, London BFI) „deschide o noua dimensiune pentru cinema aratandu-ne ce posibilitati infinite se afla in stare latenta aici, cum putem conecta granitele dintre filmele documentare si de fictiune, dar si intre artele spectacolului, arta video, fotografie si muzica, in dimensiuni cu totul noi.” (Oliver Père, director artistic al Festivalului de Film de la Locarno).

Stirea din presa care sta la baza filmului: pe 30 septembrie 2007, un tanar de 33 de ani, din Dorohoi, este arestat in Polonia pentru un prezumtiv furt. Se intamplase ca un judecator polonez fusese jefuit in Cracovia in urma cu aproximativ doua luni. Claudiu Crulic, zis Bobi, este luat sub arest si, in ciuda declaratiilor, si probelor ulterioare, care aratau ca, la data jafului, el nu se mai afla in capitala Poloniei, ci era in Italia, el nu este eliberat. Neavand la dispozitie nicio alta arma pentru a lupta impotriva nedreptatii, Crulic se foloseste de singura pe care o are la indemana – propriul corp – si intra in greva foamei inca din prima zi de arest. Surde la apelurile pentru ajutor lansate de Crulic din inchisoare, autoritatile romane si poloneze il lasa sa isi vada linistit de greva si incep sa se sesizeze numai dupa patru luni de la punerea sa sub arest, cand, luand nota de starea grava in care se afla, dispun medicilor sa il hraneasca cu forta. Starea lui Crulic se complica si, desi este eliberat pentru a putea fi tratat in spital, acesta moare la 16 ore dupa eliberare.

Citește și:

Cazul real al romanului Claudiu Crulic a provocat indignare in presa si in randurile opiniei publice. In urma tragediei, Adrian Cioroianu, Ministrul de Externe al Romaniei la vremea respectiva, a fost nevoit sa isi prezinte demisia in timp ce, in Polonia, trei doctori sunt inca judecati pentru moartea lui Crulic.

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.