Regie: Radu Mihaileanu Distributie: Hafsia Herzi, Leila Bekhti Premiera: 29 Martie 2012

„Izvorul femeilor”/ „La source des femmes”, cel mai recent film al regizorului franco-roman Radu Mihaileanu a fost prezentat in premiera mondiala anul acesta in competitia de la Cannes.

Emotionat de reactia publicului romanesc si asaltat de intrebari, Radu Mihaileanu a spus povestea din spatele filmarilor care au durat 11 saptamani. „Izvorul femeilor” este un „omagiu adus femeilor arabe si, de fapt, femeilor in general”, spune Mihaileanu. Inspirat de o poveste reala care s-a petrecut in Turcia in 2001, filmul relateaza o intamplare dintr-un sat din Maroc in care traditia locului spune ca femeile trebuie sa aduca apa in fiecare zi dintr-un izvor sapat in munte. Revoltate de accidentele repetate care s-au intamplat de-a lungul timpului, femeile musulmane, conduse de Leila (Leila Bekhti), o tanara mireasa non-conformista, intra intr-o greva a iubirii si a sexului pentru a-i determina pe barbati sa preia responsabilitatea aducerii apei in sat.

Intrebat despre actorii care au jucat in film, regizorul a afirmat ca majoritatea dintre ei sunt profesionisti, dar sunt si oameni care chiar locuiesc in satul in care a filmat pentru ca „era imposibil sa nu le filmez frumusetea”. Despre Leila Bekhti, actrita principala a filmului, Mihaileanu a marturisit ca este o buna prietena de-a sa si ca a scris rolul special pentru ea. La fel, Hafsia Herzi („La Graine et le Mulet” - premiul César pentru cel mai bun film francez 2008 si Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Venetia, 2007), interpreta rolului Loubnei din „Izvorul femeilor”, este o alta prietena buna a regizorului.

„Izvorul femeilor” a fost numit de publicatia americana de specialitate „The Hollywood Reporter” - „o mostra semnificativa de cinema mondial cu priza la public, o fabula moderna a zilelor noastre, ce exploreaza emanciparea femeilor in lumea araba”.

„Pelicula, ce are o imagine luxurianta si plina de culoare si amesteca melodrama, comedia de public larg, un mesaj puternic si exotismul Orientului Mijlociu, va seduce publicul non-discriminatoriu si va creste popularitatea interesului actual pentru revolutiile nord-africane”, noteaza publicatia americana „Variety.”

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: