Setari Cookie-uri

Vrei sa ai rezultate la sala? Atunci trebuie sa faci asta

Corpul are nevoie sa se adapteze programului de antrenament in mod sistematic.

Daca mergi la o sala care iti pune la dispozitie de toate, probabil ca programul tau saptamanal arata astfel: luni, alergi. Miercuri, faci antrenament de forta. Vineri, mergi la o clasa de aerobic. In week-end adaugi, eventual, o sesiune de inot sau inca o clasa. Pana la urma asa intri in forma, facand de toate, alungand monotonia.

Adevarul este insa nu vei vedea schimbari in modul in care arati daca vei genera "confuzie musculara". Vei arde calorii insa nu vei reusi sa iti cresti masa musculara sau sa stapanesti exercitile, factori cruciali pentru a arde mai mult tesut adipos, a-ti depasi limitele si a-ti atinge obiectivele de fitness.

rezultate la sala Atunci cand sari de la o clasa la alta nu ii dai corpului ocazia de a se adapta si a deveni mai puternic. Corpul are nevoie sa se adapteze programului de antrenament in mod sistematic. Aceasta prespune ca pe parcursul unei anumite perioade de timp sa cresti intensitatea si dificultatea aceluiasi tip de antrenament.

Citește și:

De aceea, pentru a arde tesut adipos, construi masa musculara sau a stapani un exercitiu, programul de antrenament trebuie sa ramana neschimbat timp de 6 pana la 8 saptamani. Uneori este nevoie si de 10 inainte de a face o schimbare. Desi pare o perioada prea lunga de timp, crescand intensitatea exercitiilor in mod regulat - numar de seturi, greutati, odihna - vei continua sa iti tii trupul in priza si eviti plafonarea.

De exemplu, daca acum faci trei seturi de genoflexiuni a zece repetari fiecare si vrei sa treci la un nivel superior, data viitoare fa patru seturi a cate zece repetari fiecare sau trei seturi a cate douasprezece repetari fiecare. Poti folosi gantere mai grele, scurta timpul de odihna dintre seturi sau efectua miscarile mai lent.

Cum iti dai seama cand este momentul potrivit sa cresti gradul de dificultate al exercitiilor? Este foarte simplu. Atunci cand faci miscarea corecta, executi toate repetarile pe care le faci in mod normal si simti ca este loc pentru inca una. Tine insa seama de faptul ca, probabil, nu vei putea progresa saptamanal. Daca somnul este insuficient, daca alimentatia nu este cea mai potrivita, corpul se va resimti. Asa ca asculta-l si adapteaza-te capacitatii sale de efort.

Citește și:

Daca o astfel de strictete te sperie, specialistii in fitness au o veste buna. Trei sau patru zile de antrenament structurat pe saptamana sunt suficiente. In restul timpului, poti face ceea ce doresti.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.