Setari Cookie-uri

6 metode de a calma sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara este o problema frecventa, care implica disconfort sau o senzatie acuta, brusca si temporara de durere la contactul cu anumite substante si temperaturi.

sensibilitate dentara Sensibilitatea dentinara ne poate impiedica sa ne bucuram de micile placeri ale vietii: o ceasca de cafea, o cupa de inghetata, fructele acrisoare sau chiar o gura de aer mai rece ne pot provoca fiori si chiar durere intepatoare la nivelul dintilor. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explica ce e de facut pentru a evita aparitia unor astfel de momente neplacute.

Sensibilitatea dentara este o problema frecventa, care implica disconfort sau o senzatie acuta, brusca si temporara de durere la contactul cu anumite substante si temperaturi. Aceasta problema apare deoarece in unele zone smaltul dentar este foarte subtire sau chiar absent, iar dentina aflata dedesubt, prin care trec terminatii nervoase, este expusa factorilor externi.

Din fericire, exista anumite masuri care pot fi luate pentru ca sensibilitatea dentara sa nu ne afecteze viata de zi cu zi:

Citește și:

1. Folosirea pastei de dinti potrivite

Unele paste de dinti maresc sensibilitatea dintilor, cum ar fi cele cu efect de albire sau cele care contin pirofosfat acid de sodiu.

“Sunt de preferat pastele de dinti special create pentru dintii sensibili, deoarece contin substante care obstrueaza canaliculele dentinare in care se afla terminatiile nervoase, impiedicand contactul acestora cu factorii externi. Desigur ca pentru un efect de durata, aceste paste de dinti trebuie folosite in mod constant. In mod obisnuit, primele beneficii terapecutice sunt observate dupa cel putin o luna de folosire”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

“Medicul stomatolog poate recomanda o pasta speciala care nu este destinata periajului zilnic, ci se aplica pe dinti timp de 5 minute pentru a remineraliza smaltul dentar”, completeaza specialistul ortodont.

Citește și:

2. Evitarea bauturilor acidulate

Acestea au un efect foarte puternic de demineralizare a smaltului, care devine mai poros si se subtiaza. Acelasi efect il pot avea si unele alimente acide, sucurile naturale de fructe sau vinul, de aceea ele trebuie consumate cu moderatie.

“Este recomandata limitarea consumului lor si periajul la aproximativ 20 de minute dupa masa chiar si daca nu exista inca sensibilitatea dentara. Este de preferat sa fim precauti cu privire la consumarea anumitor alimente si bauturi, deoarece atunci cand apare, pierderea smaltului este ireversibila”, atentioneaza doamna doctor Mihaela Dan.

3. Evitarea periutelor de dinti cu peri tari

Pentru a ne curata corect dintii nu trebuie sa folosim o periuta dura, deoarece aceasta toceste smaltul si raneste gingia, ci trebuie sa avem o tehnica de periaj corecta si sa nu uitam sa folosim si ata dentara.

Citește și:

4. Rutina de ingrijire dentara corecta

Periajul dentar de 2 ori pe zi, completat de folosirea atei dentare, de a carei importanta multi dintre noi nu suntem constienti, ne va ajuta sa indepartam placa bacteriana si resturile alimentare de pe si dintre dinti, deoarece acestea produc, prin pH-ul acid, demineralizarea smaltului si sensibilitatea dentara.

“Sunt de evitat: o tehnica agresiva de spalare pe dinti, folosirea unei paste de dinti foarte abraziva sau periajul in exces. Putem afla daca urmam sau nu aceste sfaturi examinand periuta de dinti: daca perii ei se indreapta in directii diferite, atunci inseamna ca nu avem o tehnica corecta de periaj”, atentioneaza specialistul ortodont.

5. Evitarea scrasnirii dintilor

Scrasnirea dintilor este unul dintre obiceiurile cele mai nocive pentru dinti. Uneori, acest obicei apare ca urmare a stresului, iar alteori el este facut inconstient, in somn - in cazul persoanelor care sufera de bruxism. “Scrasnirea si inclestarea dintilor va face ca smaltul dentar sa se subtieze, favorizand aparitia sensibilitatii dentare. Gutiera de bruxism va proteja dintii de uzura si va reduce riscurile ce deriva din aceasta”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Citește și:

6. Renuntarea la albirea dentara

Probabil ca nu exista persoana sa nu isi doreasca un zambet alb si stralucitor, insa procedurile de albire dentara vin cu un pret: sensibilitatea dintilor. Desi acest efect este temporar, este recomandata o discutie cu medicul dentist pentru a evalua riscurile si beneficiile acestei proceduri si pentru a face cea mai bune alegere pentru sanatatea orala.

Daca sensibilitatea dentara este prezenta pe o perioada mai lunga de timp si apare atat la temperaturi ridicate, cat si la temperaturi scazute, este recomandata o vizita la medicul stomatolog pentru a descoperi cauza ei. Simptomele fiind similare, sensibilitatea dentara poata fi confundata uneori cu o carie sau un abces dentar care nu este inca vizibil.

Foto interior si prima pagina: Yuriy Mksymiv, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.