Setari Cookie-uri

Interpretarea celor mai comune analize medicale

Fie că este vorba de un set propriu de analize sau al unei persoane cunoscute nouă, fiecare individ în parte ar trebui să aibă o minimă înțelegere asupra unor noțiuni elementare ce țin de sănătate.

A fi un om cu minime cunoștințe în diverse domenii, incluzându-l pe cel medical, înseamnă o garanție a unei mai bune comunicări la următoarea întrevedere cu un cadru medical. Această comunicare poate la un moment dat să salveze vieți!

Cele mai comune analize medicale

1. Hemoleucograma completă

O hemoleucogramă completă (CBC) oferă informații importante despre tipurile și numărul de celule din sânge, în special celulele roșii din sânge, celulele albe din sânge și trombocitele. O hemoleucogramă va ajuta medicul să verifice orice simptom, cum ar fi slăbiciune, oboseală sau vânătăi apărute inexplicabil. O hemoleucogramă ajută, de asemenea, să diagnosticheze anumite condiții, cum ar fi anemia, infecția și multe alte tulburări.

Citește și:

Cele mai comune analize medicale

Sursa Foto: Shutterstock/By Tadamichi

O hemoleucogramă include de obicei:

Numărul de celule albe din sânge (WBC, leucocite). Celulele sanguine albe protejează organismul împotriva infecțiilor. Dacă se produce o infecție, celulele albe atacă și distrug bacteriile, virusul său alte organisme care le provoacă. Celulele albe din sânge sunt mai mari decât celulele roșii din sânge, dar sunt mai puține. Când o persoană are o infecție bacteriană, numărul de celule albe crește foarte repede. Numărul de celule albe din sânge este uneori folosit pentru a găsi o infecție sau pentru a vedea cum organismul reacționează la tratamentul cancerului.

Tipurile de celule albe din sânge. Tipurile majore de celule albe din sânge sunt neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele și bazofilele. Neutrofilele neutre, numite neutrofile de bandă, fac de asemenea parte din acest test. Fiecare tip de celulă joacă un rol diferit în protejarea corpului. Numărul acestor tipuri de globule albe dau informații importante despre sistemul imunitar. Un număr prea ridicat sau prea scăzut dintre tipurile diferite de celule albe din sânge pot ajuta la găsirea unei infecții, a unei reacții alergice sau toxice la medicamente sau substanțe chimice și la multe condiții, cum ar fi leucemia.

Citește și:

Numărul celulelor roșii din sânge (RBC). Celulele roșii transportă oxigen din plămâni în restul corpului. De asemenea, acestea transportă dioxidul de carbon înapoi în plămâni pentru a putea fi expirat. Dacă numărul de celule roșii este scăzut (anemie), organismul poate să nu primească oxigenul de care are nevoie. Dacă numărul este prea mare (o afecțiune numită policitemie), există șansa ca celulele roșii din sânge să se adune și să blocheze vasele mici de sânge (capilare). Acest lucru face, de asemenea, greu pentru celulele roșii din sânge să transporte oxigen.

Hematocrit (HCT, volum de celule ambalate, PCV). Acest test măsoară cantitatea (volum) de celule roșii în sânge. Valoarea este dată ca procent din celulele roșii din sânge într-un volum de sânge. De exemplu, un hematocrit de 38 înseamnă că 38% din volumul sângelui este alcătuit din celule roșii. Valorile hematocritului și ale hemoglobinei sunt cele două teste majore care arată dacă este prezentă anemie sau policitemie.

Citește și:

Hemoglobina (Hb). Molecula de hemoglobină umple celulele roșii din sânge. Ea transportă oxigenul și dă celulei sanguine culoarea roșie. Testul hemoglobinei măsoară cantitatea de hemoglobină din sânge și este o măsură bună a capacității sângelui de a transporta oxigen în organism.

Volumul mediu al trombocitelor (MPV). Volumul mediu al trombocitelor măsoară cantitatea medie (volumul) de trombocite. Volumul mediu al trombocitelor este utilizat împreună cu numărul de trombocite pentru a diagnostica unele boli. Chiar dacă numărul de trombocite este normal, volumul mediu al trombocitelor poate fi prea ridicat sau prea scăzut.

O hemoleucogramă completă poate fi efectuată pentru:

*Găsirea cauzei simptomelor precum ar fi oboseală, slăbiciune, febră, vânătăi sau scădere în greutate.

Citește și:

*Diagnosticarea anemiei.

*Diagnosticarea policitemiei.

*Verificarea prezenței unei infecții.

*Diagnosticarea bolilor de sânge, cum ar fi leucemia.

*Verificarea existenței a prea multe sau prea puține tipuri de celule.

Acest lucru poate ajuta la găsirea altor condiții. De exemplu: prea multe eozinofile pot releva prezența unei alergii sau a astmului.

Hemoleucograma completa

Sursa Foto: Shutterstock/By Natee K Jindakum

2. Proteine serice

Un test pentru proteine serice măsoară cantitatea totală de proteine din sânge. De asemenea, se măsoară cantitățile din două grupe majore de proteine din sânge: albumină și globulină.

Albumina este testată pentru a:

*Verifica funcția renală și hepatică.

*Ne poate spune dacă dieta conține suficiente proteine.

*Ajută la determinarea cauzei umflării gleznelor (edemului) sau a abdomenului (ascită) sau a colectării de lichide în plămâni, care poate cauza scurtarea respirației (edem pulmonar).

Citește și:

Globulina este testată pentru a:

*Verifica șansele dezvoltării unei infecții.

*Vedea dacă o boală de sânge este prezentă, cum ar fi mielomul multiplu sau macroglobulinemia.

3. Fosfataza alcalina

Un test pentru fosfataza alcalina (ALP) se face pentru:

A verifica boala hepatică sau afectarea ficatului. Simptomele afecțiunilor hepatice pot include icter, dureri de burtă, greață și vărsături. Un test ALP poate fi, de asemenea, utilizat pentru a verifica starea ficatului atunci când sunt luate medicamente care pot dăuna acestuia.

Verificarea unor probleme osoase (uneori găsite pe raze X), cum ar fi rahitismul, tumorile osoase, boala Paget. Nivelul ALP poate fi utilizat pentru a verifica cât de bine funcționează tratamentul pentru boala Paget sau pentru o deficiență a vitaminei D.

Citește și:

4. Bilirubina

Se efectuează pentru a evalua funcția ficatului și urmărește semnele de boli hepatice, cum ar fi hepatită sau ciroza, sau efectele medicamentelor care pot dăuna ficatului.

Poate relevă o eventuală blocare a conductelor biliare. Acest lucru poate apărea dacă sunt prezenți calculi biliari, tumori ale pancreasului sau alte condiții.

Diagnosticarea condițiilor care determină o distrugere crescută a celulelor roșii din sânge, cum ar fi anemia hemolitică sau boala hemolitică a nou-născutului.

5. Proteina C reactivă

Se efectuează pentru a identifica și a urmări infecțiile și bolile care provoacă inflamații, cum ar fi:

*Cancerul ganglionilor limfatici (limfom).

*Boli ale sistemului imunitar, cum ar fi lupusul.

*Umflarea dureroasă a vaselor de sânge în cap și gât (arterită de celule gigant).

*Umflarea dureroasă a țesuturilor care aliniază articulațiile (artrita reumatoidă).

*Umflarea și sângerarea intestinelor (boala inflamatorie intestinală).

*Infecția unui os (osteomielita).

6. Test CD4+

Un test pentru numărul de CD4 + este un test de sânge pentru a determina cât de bine funcționează sistemul imunitar la persoanele care au fost diagnosticate cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau în vederea diagnosticului de certitudine pentru persoanele care sunt suspecte de HIV.

Vizionare placuta


Kudika
11 Martie 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.