Setari Cookie-uri

Stilul de viață și contracepția: Ce mi se potrivește?

Contracepția locală este una dintre cele mai ”prietenoase” metode contraceptive pentru că nu dereglează în nici un fel organismul, are puține efecte adverse care apar foarte rar, iar în cazurile în care se manifestă totuși, sunt mult mai blânde.

Așa cum spuneam și în alte rânduri, alegerea metodei anticoncepționale trebuie bazată, înainte de orice, pe recomandările medicale. În al doilea rând, tocmai pentru ca există numeroase metode contraceptive la îndemână, cuplurile au posibilitatea de a alege varianta cea mai potrivită stilului lor de viață. Mai mult de atât, este extrem de important de subliniat faptul că organismul fiecăruia dintre noi este diferit, motiv pentru care poate reacționa diferit inclusiv la anticoncepționale. Tocmai de aceea, folosirea lor, cu precădere administrarea de contraceptive orale trebuie făcută doar sub îndrumare medicală și nu după ureche.

Contracepția locală este una dintre cele mai ”prietenoase” metode contraceptive pentru că nu dereglează în nici un fel organismul, are puține efecte adverse care apar foarte rar, iar în cazurile în care se manifestă totuși, sunt mult mai blânde. Această modalitate contraceptivă poate fi folosită de oricine, indiferent de stilul de viață. Deisgur, ca în cazul celorlalte metode anticoncepționale, cu excepția prezervativului, ovulele contraceptive nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Citește și:

De cele mai multe ori, contracepția locală este recomandată în primul rând femeilor care au născut de curând. Utilizarea acestei metode nu afectează în nici un fel echilibrul hormonal și nu trece în laptele matern.

O altă perioadă delicată in viața femeilor este premenopauza care vine însoțită de o serie amplă de simptome. Unul dintre cele mai neplăcute este uscăciunea vaginală care poate răpi toată plăcerea actului sexual. Dincolo de faptul că metodele de contracepție locală pot preveni apariția unei sarcini, atunci când intră în contact cu temperatura corpului, ovulele se topesc iar substanța spermicidă eliberată acționează inclusiv pe post de lubrifiant.

De asemenenea, spermicidele sunt alternativa contraceptivă ideală atunci când s-a omis administrarea contraceptivului oral, de exemplu. Atunci când o femeie uită să ia pastila anticoncepțională, apare riscul unei sarcini în perioada imediat următoare, iar medicii recomandă utilizarea unei metode secundare de prevenire a sarcinii, așa cum ar fi ovulele contraceptive.

Citește și:

PHENPHAYOM/ Shutterstock

Pastilele anticoncepționale sunt printre cele mai accesibile soluții contraceptive și, la prima vedere, pot fi luate de oricine. Ca orice alt medicament, însă, acestea nu sunt lipsite de efecte adverse. Din contră, urmările lor sunt numeroase pentru că acționează în mod direct asupra echilibrului hormonal din organism. Cel mai mare avantaj al pastilelor, atunci când sunt utilizate corect, este că oferă protecție aproape 100% împotriva sarcinilor neplanificate. Cele mai multe dintre acestea apar atunci când a fost omisă administrarea dozei zilnice sau atunci când, din diferite motive de sănătate, organismul nu a avut timp să asimileze dozajul hormonal.

Așa cum menționam anterior, în teorie, pastilele anticoncepționale pot fi luate de orice femeie. În practică, acestea NU sunt recomandate femeilor de peste 35 de ani, fumătoarelor, persoanelor supraponderale precum și celor care, din cauza stilului de viață sau al unor afecțiuni, sunt imobilizate la pat sau petrec o perioadă lungă de timp stând. De asemenea, acestea sunt complet contraindicate persoanelor care au în familia apropiată persoane care suferă de tinere din cauza problemelor cu circulația sângelui. La fel de nocive pot fi în cazuri de colesterol mărit, afecțiuni endocrine precum și cardiace.

Citește și:

Administrarea pilulelor este contraindicată inclusiv în perioadă imediată după naștere pentru că hormonii prezenți în pastile trec ușor în laptele matern.

Steriletul este o metodă contraceptivă recomandată în special femeilor care au născut cel puțin un copil. Dispozitivul intrauterin este aplicat exclusiv de medic, uneori cu anestezie,și poate fi utilizat până la 10 ani fără înlocuire, în funcție de specificul său. Rata de eficiență este ridicată și, în plus, spre deosebire de pastile, nu este necesară o administrare zilnică. Acesta acționează prin modificarea mucoaselor, astfel încât fie distruge spermatozoizii, fie face imposibilă implantarea ovulului. Steriletul nu incomodează și nu necesită întreuperea actului sexual în nici un fel, iar aplicarea sau extragerea acestuia se face doar de către medic.

Citește și:

Foto prima pagina morisfoto/Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
1 Aprilie 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.