Setari Cookie-uri

Felul în care mănânci contează. 6 afecțiuni medicale ce pot fi ameliorate prin dietă

Cu toții știm cât de mult ne poate influența alimentația sănătatea, de aceea trebuie să avem mare grijă la ceea ce mâncăm.

dieta O dietă nesănătoasă duce întotdeauna la afecțiuni, indiferent că este vorba de colesterol mărit sau de o patologie digestivă. Niciodată nu avem însă nevoie de o alimentație sănătoasă mai mult decât atunci când suferim de o afecțiune. O dietă plină de vitamine, minerale, fibre, grăsimi sănătoase și proteine te va ajuta să ameliorezi simptomele sau chiar să vindeci boala.

Numeroase studii au demonstrat corelația dintre o serie de patologii și alimentație. Factori precum colesterol mărit, lipsă de vitamine sau fibre pot înrăutăți starea ta de sănătate și agrava afecțiunea de care suferi. Astfel, trebuie să conștientizăm nevoile organismului nostru și să îi oferim elementele necesare.

Dislipidemia

Afecțiune favorizată de o dietă nesănătoasă, dislipidemia poate avea urmări grave. Din cauza riscurilor mari ale acestei afecțiuni, alimentația are un rol esențial. Pacienții trebuie să renunțe la grăsimile nesănătoase și să le înlocuiască cu cele benefice pentru organism, precum: somon, ton, avocado sau ulei de măsline.

Citește și:

De asemenea, este recomandat consumul de fructe și legume, în stare naturală, întrucât acestea reduc colesterolul LDL. Așa că pacienții trebuie să includă cât mai multe legume verzi, precum broccoli, spanac și ceapă. Evită alimentele bogate în colesterol, precum carnea și lactatele, și renunță la cele bogate în grăsimi saturate și la alcool.

Diabet

Kilogramele în plus și lipsa de exercițiu fizic agravează starea de sănătatea a pacienților cu diabet peste tot în lume. O alimentație sănătoasă nu doar ajută la prevenirea diabetului, ci și la ameliorarea acestuia. Însă stabilirea unei diete sănătoase pentru această afecțiune poate fi dificilă. Pe lângă excluderea alimentelor care ridică nivelul glicemiei, trebuie să incluzi numeroase alimente benefice pentru inimă.

Citește și:

Healthline recomandă numeroase alimente benefice pentru pacienții cu diabet tip 1 și 2, printre care pește, ouă, iaurt grecesc, nuci și broccoli. Anumiți pești precum somonul, sardinele sau heringul sunt o sursă grozavă de omega 3, esențial pentru sănătatea inimii tale. De asemenea, un alt aliment benefic pentru această afecțiune sunt nucile, care, indiferent de tip, sunt bogate în fibre, au proprietăți antiinflamatorii și scad glicemia.

Afecțiuni dentare

Afecțiunile dentare nu sunt cauzate doar de igienă, ci și de alimentație. Mâncărurile bogate în zaharuri și alimentele acide îți vor cauza probleme dentare, indiferent de cât de mare grijă ai de igiena ta bucală. Așa că încearcă să eviți mâncărurile dăunătoare danturii tale și include mai multe alimente benefice acesteia.

Citește și:

Live science recomandă mai multe alimente pentru o dantură sănătoasă, printre care se numără ceaiul verde sau negru. Acesta alungă respirația neplăcută și ajută la eliminarea plăcii dentare. Laptele este un alt aliment recomandat de medicii stomatologi. Acesta ajută la neutralizarea acidității din cavitatea bucală, fiind mult mai eficient decât apa sau altă băutură. Așa că dacă ai mâncat un aliment dulce sau acid, bea un pahar de lapte.

Osteoporoză

Pacienții care suferă de osteoporoză au nevoie de cantități mari de calciu și vitamina D pentru a reduce riscul fracturilor. Alături de suplimentele alimentare, este bine să consumi alimente bogate în aceste substanțe nutritive care să îți întărească și protejeze oasele.

O dietă potrivită pentru pacienții care suferă de osteoporoză include pește, precum somon sau ton, și legume verzi, precum broccoli sau salată verde. De asemenea, trebuie incluse alimente bogate în magneziu precum spanac, roșii, cartofi și stafide.

Citește și:

Patologii cardiovasculare

Riscurile afecțiunilor cardiovasculare sunt drastic reduse prin respectarea unei diete sănătoase și echilibrate. Evitarea grăsimilor saturate și trans, dar și includerea celor polinesaturate, fructelor și legumelor ajută atât la prevenirea bolilor cardiovasculare, cât și la ameliorarea acestora. De asemenea, cantitatea de sare consumată trebuie redusă cât de mult posibil, deoarece aceasta crește tensiunea arterială.

Better health recomandă ca dieta pacienților să includă alimente precum pește, fructe și legume, nuci și ceai. De asemenea, este benefic consumul de alimente bogate în vitamina E, corelată cu scăderea colesterolului rău (LDL). Printre alimentele bogate în vitamina E se numără: avocado, legumele verzi, uleiurile vegetale și produsele cu multicereale.

Citește și:

Cancer

Chiar dacă tutunul este unul din principalii factori cauzatori ai cancerului, alimentația contribuie destul de mult pentru anumite tipuri de cancer. Consumul de fructe și legume scade șansele cancerului cavității bucale, esofagian, gastric și colorectal. Consumul limitat de alcool poate scădea șansele cancerului cavității bucale, esofagian, hepatic și de sân. Health recomandă următoarele alimente pentru pacienții care suferă de cancer: fasole, usturoi, nuci, roșii, afine și broccoli.

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.