Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre hematomul subdural: tipuri, cauze, simptome si tratament

Hematomul subdural este rezultatul leziunilor capului în care sângele se colectează între suprafața creierului și craniu.

Ce este un hematomul subdural?

Tipuri de hematom subdural

Simptome hematom subdural

Cauze hematom subdural

Diagnostic hematom subdural

Tratament hematom subdural

Ce este un hematomul subdural?

Hematomul subdural este rezultatul leziunilor capului în care sângele se colectează între suprafața creierului și craniu.

Un hematom subdural apare atunci când o venă situată sub craniu rupe și începe să sângereze. Sângele se colectează între creier și craniu. Pe măsură ce acest spațiu începe să se umple cu sânge, presiunea crescândă cauzează unele dintre simptomele hematomului subdural.

Sângerarea subdurală apare într-unul dintre straturile de țesut dintre creier și craniul numit meninge. Stratul exterior este denumit dura.

Citește și:

Dacă presiunea continuă să se dezvolte împotriva creierului, un hematom subdural poate duce la probleme de sănătate pe termen lung sau la situații care pun în pericol viața. În scenariile cele mai nefavorabile, hematoamele subdurale netratate pot duce la pierderea starii de conștiența sau la deces.

Hematoamele subdurale sunt rezultatul unei leziuni a capului. Severitatea prejudiciului determină modul în care va fi clasificat hematomul subdural.

Există două tipuri de hematom subdural: acute și cronice

Hematom subdural acut

Un hematom subdural cauzat de o leziune severă a capului este considerat acut. Cauzele probabile pot include accidente de mașină sau căderi de la înălțime.

Cazurile de hematoame subdurale acuea sunt adesea mai greu de tratat si mai susceptibile de a duce la consecinte pe termen lung sau deces. Riscul de deces din cauza unui hematom subdural acut este mai mare de 50%.

Citește și:

Hematom subdural cronic

Cazurile cronice de hematom subdural se datorează leziunilor repetate sau ușoare ale capului.

Adulții mai în vârstă au o probabilitate mai mare de a dezvolta hematom cronologic subdural datorită frecvenței crescute a căderilor.

Adulții mai în vârstă sunt, de asemenea, la risc mai mare, deoarece creierul unei persoane se micșorează odată cu îmbătrânirea, iar această contracție determină întinderea venelor mici de pe suprafața creierului, făcându-le mai vulnerabile la rupere

În timp ce hematoamele cronice subdurale sunt mai ușor de tratat, există totuși riscul de deces sau consecințe pe termen lung asupra sănătății.

Simptome hematom subdural

Simptomele hematomului subdural pot varia de la o persoană la alta. Simptomele frecvente includ:

Citește și:
  • dureri de cap severe
  • modificarea stării de spirit sau a comportamentului
  • convulsii
  • vorbire neclară
  • pierderea conștiinței
  • apatie
  • slăbiciune
  • probleme de vedere
  • ameţeală
  • vărsături
  • confuzie

Simptomele unui hematom subdural acut apar rapid după leziune. În cazurile de hematom cronical subdural, simptomele sunt mai susceptibile de a se dezvolta lent sau nu se pot dezvolta deloc.

Simptomele apar la rate diferite, datorită vitezei la care sângele începe să preseze creierul.

În cazurile de hematom cronical subdural, venele mici de pe suprafața exterioară a creierului se pot rupe.. În aceste cazuri, simptomele pot să nu apară timp de câteva zile sau chiar săptămâni.

Alți factori pot influența simptomele unei persoane. Vârsta unei persoane sau alte condiții medicale joacă un rol în cât de repede încep să apară simptomele.

Citește și:

Ce este un hematom epidural?

Un hematom epidural este un alt tip de sângerare care poate apărea după o leziune a capului. Află mai multe.

Cauze hematom subdural

Warfarina și alți diluanți ai sângelui pot crește șansele de a dezvolta un hematom subdural.

Cea mai frecventa cauza a unui hematom subdural este o leziune grava a capului. Leziunile minore ale capului sunt o cauză mai puțin frecventă și mai tipică la persoanele în vârstă.

Uneori, hematoame subdurale pot apărea spontan ca urmare a unei alte afecțiuni medicale.

Factorii de risc care cresc șansele unei persoane de a dezvolta hematom subdural includ:

agenți de diluare a sângelui, cum ar fi warfarina sau aspirina

afecțiuni medicale care cauzează cheaguri de sânge

consumul de alcool pe termen lung sau abuzul

Citește și:

repetarea leziunilor capului, cum ar fi de la căderi sau de sport

Diagnostic hematom subdural

Este important să se diagnosticheze rapid cazuri de hematom acut subdural, astfel încât tratamentul să poată începe imediat. Tratamentul rapid poate reduce la minim riscul de deces sau efectele pe termen lung.

Cazurile de hematom cronical subdural pot fi mai dificil de diagnosticat, deoarece simptomele nu se dezvoltă rapid sau nu pot avea o cauză evidentă.

Pentru a diagnostica hematomul subdural, medicul va utiliza, de obicei, tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a obține o imagine clară a creierului. Medicul va examina scanarea pentru semne de sângerare.

Dacă medicul identifică sângerarea, acestia vor determina sursa sângerării și vor elabora un plan de acțiune pentru a rezolva problema.

Citește și:

Medicul poate verifica, de asemenea, tensiunea arterială și frecvența cardiacă a persoanei.Aceste examinări și teste sunt concepute pentru a căuta sângerări interne și pierderi de sânge.

Tratament hematom subdural

Chirurgia este efectuată, în general, pentru a elimina cheagul de sânge și orice sânge scurs.

O persoană cu un hematom subdural va necesita, de obicei, o intervenție chirurgicală. Pentru cazurile acute, persoana va suferi probabil o craniotomie.

În timpul acestei proceduri, un chirurg îndepărtează mai întâi o porțiune din craniul persoanei în apropierea locului hematomului subdural. Chirurgul va îndepărta apoi cheagul și va folosi apoi tehnici de aspirație și irigare pentru a elimina orice sânge scurs.

O craniotomie este o procedură riscantă. În unele cazuri, totuși, este necesar să salvăm viața unei persoane.

Pentru hematoamele cronice subdurale sau atunci când un hematom acut este mai mic de 1 cm în diametru, chirurgul poate utiliza o operație cu gaură în burr. În timpul acestei proceduri, chirurgul face o mică gaură în craniul persoanei și introduce un tub de cauciuc pentru a drena sângele.

După intervenție chirurgicală, medicul va prescrie, de obicei, medicamente anti-convulsii. O persoană poate avea nevoie să ia medicamentele timp de mai multe luni sau ani. Luarea acestor medicamente poate ajuta la prevenirea unei convulsii care ar putea cauza un alt hematoam subdural.

Foto: By Tefi, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2019
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.