Setari Cookie-uri

Ce mai e de facut cand serviciul incepe sa iti afecteze sanatatea

Poti lua masuri din timp pentru a-ti proteja sanatatea, chiar si fara sa demisionezi sau sa iti schimbi jobul.

Recent, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus sindromul „burnout” pe lista afectiunilor moderne. Acesta nu este incadrat la capitolul boli, ci este descris drept „un sindrom ocupational”, care se manifesta printr-o stare de epuizare completa, avansata, cauzata de stresul si anxietatea de la locul de munca, precum si de numeroasele ore lucrate peste program.

Sindromul „burnout” este insa doar unul dintre efectele nocive pe care un job solicitant le poate avea asupra sanatatii noastre. Cercetatorii suedezi au publicat un raport conform caruia angajatii care muncesc constant intre 60 si 80 de ore pe saptamana au un risc crescut de a suferi de disfunctii neurologice sau boli cardiovasculare. Iar acestea nu sunt singurele consecinte negative ale unei vieti profesionale prea solicitante. Asta nu inseamna insa ca nu poti lua masuri din timp pentru a-ti proteja sanatatea, chiar si fara sa demisionezi sau sa iti schimbi jobul. Iata ce este de facut:

Citește și:

Un stil de viata activ, mai sanatos decat sedentarismul

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia Americana a Inimii, chiar daca incerci sa faci miscare zilnic, statul la birou ore in sir tot poate avea un impact negativ asupra sanatatii tale. Solutia este sa te misti cat mai des, sa iei pauze de cinci minute la fiecare ora lucrata si sa iti pui sangele in miscare. Chiar si o minge medicinala cu care sa inlocuiesti din cand in cand scaunul de la birou poate fi benefica pentru a-ti lucra muschii spatelui, a te ajuta sa iti imbunatatesti postura la birou si sa te simti mai in forma.

Zile libere pentru recuperare

Daca ai ajuns in punctul in care te simti epuizata, suferi de depresie sau de anxietate sau ai probleme de sanatate din cauza ritmului alert de lucru, s-ar putea sa nu fie suficient concediul de odihna pentru a te recupera. In tari precum Olanda sau Noua Zeelanda, unele companii le permit angajatilor sa isi ia un anumit numar de zile libere pe an pentru a-si proteja sanatatea mentala si a scapa de stres. Desi in Romania acest concept nu exista inca, este bine de stiut ca pentru a-ti rezolva problemele de sanatate poti apela la varianta concediului medical, astfel incat sa nu fii nevoita sa iti iei zilele libere de vacanta pentru a le petrece in cabinetele medicilor. Ai grija sa te interesezi inainte si sa te asiguri ca stii totul despre cum este platit concediul medical, cum se acorda si cum poti beneficia de el.

Citește și:

Munca de acasa te scapa de stresul navetei

Un studiu realizat in Marea Britanie a aratat ca persoanele care au de facut o naveta lunga pentru a ajunge la serviciu sunt mai predispuse bolilor cauzate de stres si depresiei. Daca iti ia mai mult de 30 de minute sa ajungi la serviciu, atunci este posibil ca acest lucru sa aiba un impact negativ si asupra sanatatii tale. Nu poti schimba locul in care se afla sediul locului tau de munca si nici nu te poti muta mai aproape de serviciu, insa te poti interesa care este politica firmei tale fata de munca de acasa. Unele companii le permit angajatilor sa lucreze de acasa cateva zile pe luna sau chiar pe saptamana, cat timp acestia isi respecta termenele-limita si se achita de responsabilitatile profesionale.

Curatarea zilnica a spatiului de lucru

Stiai ca tastatura, mouse-ul si chiar legitimatia de serviciu sunt un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor? Spatiul nostru de lucru se murdareste rapid in decursul unei zile, mai ales daca lucrezi intr-un birou deschis, alaturi de toti colegii tai, ceea ce face mai facila transmiterea virusurilor sau bacteriilor, in special in sezonul gripei. Chiar daca nu iti poti lua nicio masura de precautie care sa fie 100% eficienta, dezinfectarea zilnica a spatiului de lucru te poate ajuta sa te feresti mai bine de germeni sau bacterii. Gripele sau virozele apar in cele mai nepotrivite momente, asa ca, daca vrei sa iti mentii o sanatate de fier, nu este o idee rea sa iti rupi doua minute din zi pentru a curata obiectele pe care le atingi frecvent la birou, cum ar fi mouse-ul ori tastatura.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:GaudiLab

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.