Kudika
1 August 2019

Dacă ești curioasă de cum sunt preparatele din alte părți ale lumii, nu trebuie să călătorești mii de kilometri până acolo deoarece le poți găti cu ușurință acasă.

Mâncarea tradițională românească este foarte gustoasă, dar asta nu înseamnă că e interzis să încerci și feluri de mâncare specifice altor culturi. Dacă ești curioasă de cum sunt preparatele din alte părți ale lumii, nu trebuie să călătorești mii de kilometri până acolo deoarece le poți găti cu ușurință acasă. Tot ce trebuie să faci este să mergi la supermarket, să cumperi ingredientele necesare pentru preparatul tău și apoi să revii în bucătărie pentru a-l găti.

1. Gătește un platou cu fructe de mare ca să te simți ca în Cipru sau Italia

Zonele celebre pentru mâncărurile pe bază de fructe de mare sunt cele de la malul mării, precum Insula Larnaca din Cipru sau Palermo din Italia. Așa că, dacă vrei să mănânci un preparat care să te ducă cu gândul la acestea, nu trebuie decât să cauți o rețetă cu mâncarea specifică de aici și să o prepari. Cel mai simplu este să pregătești un platou cu diverse fructe de mare, pe care le găsești ușor de cumpărat în comerț. Dacă le cumperi congelate, acestea trebuie doar decongelate și fierte sau trase la tigaie. Asezonează-le cu mirodenii mediteraneene dacă vrei să fii mai aproape de specificul din Cipru sau, dacă te atrage mai mult bucătăria italiană, gătește niște creveți în vin alb. Pentru acest ultim fel, vei avea nevoie de:

  • creveți
  • vin alb
  • lămâie
  • ardei iute
  • usturoi
  • pătrunjel
  • ulei, sare, piper

Creveții vor trebui decorticați, adică va trebui să le îndepărtezi carapacea, capul și piciorușele. Este mai ușor decât pare, așa că nu trebuie să îți faci griji că nu vei reuși. Se pun la călit usturoiul și ardeiul tocat și, când începi să simți mirosul de usturoi, adaugă creveții. Apoi adaugă vinul alb și lasă creveții să fiarbă în el. Înainte de a opri focul, stoarce deasupra zeama de la lămâie, presară niște pătrunjel tocat și adaugă sare și piper după gust. Ai grijă când amesteci creveții pentru a nu-i strivi. Astfel, te poți bucura de creveții tăi în vin alb și să te simți ca într-o excursie la Palermo!

2. Dacă vrei să simți gustul Spaniei, gătește paella

Poate ești într-o perioadă în care ai vrea să mergi să vizitezi Barcelona sau Madrid, dar nu ai timpul necesar pentru asta. Totuși, ți-ai dori tare mult să mănânci niște paella de acolo. Ca să îți satisfaci cât de cât pofta, poți încerca să gătești în propria bucătărie acest preparat. Ai nevoie de:

  • fructe de mare: midii, caracatiță, calamar, creveți
  • ceapă
  • ardei gras
  • mazăre, fasole
  • piept de pui
  • orez
  • roșii
  • usturoi
  • ulei de măsline
  • pătrunjel

Pieptul de pui tocat cubulețe și condimentat cu sare și piper se pune la prăjit. Apoi rumenește fructele de mare, condimentate, de asemenea, și adaugă-le peste pui. Ceapa, ardeiul și usturoiul se toacă și se pun la călit și, când acestea sunt gata, peste ele se adaugă roșiile. Pune fructele de mare și puiul peste acest amestec, apoi mazărea, orezul și câteva ceșcuțe de apă fierbinte, în funcție de câtă compoziție ai. Amestecul trebuie fiert până când apa este absorbită sau se evaporă. Îți vei da seama după crusta subțire care se va forma deasupra când trebuie luat preparatul de pe foc. Pune creveții deasupra și acoperă tigaia și, la final, presară pătrunjelul tocat deasupra. Tocmai ai gătit o paella pe care o poți savura cu încredere și care te va face să te simți ca în Spania.

3. Fructe de mare cu smântână și usturoi, ca în Grecia

Fiind tot pământ mediteranean și în Grecia sunt în vogă mâncărurile pe bază de fructe de mare. Dacă vrei să prepari un fel de mâncare care să îți amintească de plajele însorite ale acestei țări, vei avea nevoie de:

  • fructe de mare
  • ceapă
  • usturoi
  • ouă
  • brânză telemea
  • ulei de măsline
  • smântână
  • pătrunjel

În primul rând, va trebui să dezgheți fructele de mare, să separi gălbenușurile de albușurile ouălor și să toci mărunt ceapa și usturoiul. Usturoiul se rumenește în uleiul de măsline și apoi, în același ulei, se pun fructele de mare și ceapa. Peste acestea se adaugă smântâna amestecată cu gălbenușurile și se amestecă rapid timp de 1-2 minute. La final, după ce ai oprit focul, adaugă telemeaua tăiată cubulețe și pătrunjelul tocat mărunt. Sarea și piperul le poți adăuga după gust.

Nu trebuie să fii dezamăgită pentru că nu ai timpul necesar să mergi într-o altă țară pentru a savura mâncărurile de acolo. Când vrei să mănânci fructe de mare, totul este foarte simplu: cauți o rețetă, cumperi ingredientele și le gătești.

Sursă foto: By Oksana Mizina, shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: