Setari Cookie-uri

Somnul liniștit, cheia unei vieți productive.Două tehnici simple de mindfulness pentru a-l obține.

Dacă în ultima vreme dormi sub 7 ore pe noapte și somnul tău este agitat, presărat cu perioade de nesomm și gânduri care nu te mai lasă să adormi cu orele, dacă dimineața te trezești obosit, morocănos, fără chef, este timpul să faci ceva ca să schimbi situația.  Nu de alta dar, pe termen lung, corpul resimte aceste lipsuri și le transformă în probleme de sănătate mai importante.

Bună! Sunt Mihaela Mindreci și sunt profesor de mindfulness pentru adulți, adolescenți și copii. Activitatea mea profesională zilnică are în centru antrenamentul și dezvoltarea atenției, capacității de a observa corpul și mintea, găsirea și testarea de noi modalități eficiente de a rămâne prezenți la experiența pe care o trăim aici și acum. Învățând să observăm experiența momentului prezent și exersând cât de des posibil această observare, reușim să aducem în viața noastră un obicei extrem de sănătos pentru minte și corp.

Problemele legate de somn sunt dintre cele mai des acuzate de cursanții mei în cadrul cursurilor de mindfulness pe care le predau. Gândurile care nu ne lasă să adormim sau să dormim liniștiți se găsesc în minte iar corpul resimte acest stress.

Citește și:

Sigur vrei să afli și ce poți face ca să reușești să aduci somnul chiar și atunci când acesta pare un obiectiv imposibil. Am testat și eu aceste metode, iar toți cursanții care le-au pus în aplicare au recunoscut eficiența practicii mindfulness în acest aspect.

Te invit să experimentezi și tu două dintre aceste practici:

Respirația mindful stând întins.

Așează-te cât mai confortabil posibil cu corpul întins la orizontală. Închide ochii și inspiră/expiră de 3 ori cât de adânc poți. Apoi, continuă să respiri absolut normal, fără a face vreun efort în acest sens. Ca și când o dronă ar survola corpul tău și ar avea posibilitatea de a face „zoom in” pentru a privi îndeaproape, adu atenția la conturul corpului tău, la felul în care se simte temperatura la nivelul pielii, Adu atenția la zona de contact a corpului cu salteaua care te susține și observă forța gravitațională care trage corpul spre pământ. Rămâi aici câteva secunde și dă-i voie minții să „noteze” toate aceste senzații. Ele sunt în mod automat prezente în viața noastră dar devin evidente doar când le dăm atenția directă, curioasă și nedivizată.

Citește și:

Mută apoi „drona” atenției în zona din corp unde îți simți cel mai bine respirația: poate fi zona pieptului sau a abdomenului care urcă și coboară atunci când inspiri și expiri. Ca să îți fie și mai ușor, poți pune o mână pe zona aleasă. Rămâi aici cu atenția timp de 10 respirații complete. Poți chiar număra fiecare respirație în parte; este foarte probabil ca până ajungi la 10 să cazi deja într-un somn adânc. În timp ce avansezi numărând, este posibil să observi că mintea ta începe să rătăcească spre alte meleaguri, de obicei spre lucruri pe care le avem de făcut în viitor sau spre preocupări legate de trecut. E important să știi că asta e natura minții, nu o putem opri. Ce putem face însă este să observăm că a fugit și fără să o „certăm”, să o aducem înapoi la locul de observare a respirației – piept sau abdomen.

Citește și:

Scanarea corpului.

Scopul acestei practici este să observi cât mai multe detalii și senzații legate de corpul tău. În acest caz, asemănarea minții cu o drona este de și mai mare ajutor.

- Zona capului este cea mai agitată de obicei, aici se află gândurile noastre de peste zi, așa că vei începe exercițiul de sus în jos: adu atenția la scalp, frunte, pomeți, urechi, gură, bărbie. Respiră firesc observând fiecare zonă în parte. Încordează mușchii feței pentru câteva secunde și apoi destinde-i complet. Observă ce simți. Ce senzatii apar în zona capului?

- În aceeași manieră, tensionând și apoi destinzând complet, folosește drona atenției pentru a observa: zona gâtului, a brațelor (fiecare pe rând), a spatelui, a pieptului, a abdomenului, a picioarelor (fiecare pe rând) de la coapse către gambe și până la talpa piciorului.

Citește și:

- Vei ști că funcționează când începi să-ți simți membrele grele și ai senzația că te afunzi plăcut în saltea

- Este posibil să observi că mintea rătăceste din când în când. Observă orice gând apare, fără să încerci să îl indepărtezi. Aducându-ți aminte că aceasta e natura minții, tot ce ai de făcut este să aduci atenția din nou, cu blândețe la locul în care rămăseseși.

Mindfulness este o practică, o stare și poate deveni o trăsătură prin antrenament. Dacă ești curios să afli mai multe despre cum să încorporezi acest obicei sănătos în viața ta, te invit la unul dintre cursurile pe care le predau la Fundația Calea Victoriei în calitate de lector.

Vizionare placuta


Kudika
30 Iunie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.