Alergatul este una dintre cele mai simple și mai eficiente metode de a face mișcare, de a pierde surplusul de kilograme sau pentru a menține o greutate corporală optimă. De asemenea, alergatul este una dintre cele mai bune modalități de prevenire a tuturor problemelor cauzate de insuficiența venoasă.

Dacă nu ai timp să ajungi la sală, o tură sau două de bloc sau de stradă îți pot schimba complet starea de sănătate și starea de spirit pentru că, așa cum vei vedea, un obicei atât de simplu generează numeroase acțiuni benefice în organismul tău.

Cum alergi corect?

Chiar dacă sună absurd, există o metodă corectă de a alerga de care trebuie să ții cont, în special dacă nu ai mai alergat de ceva vreme sau dacă nu ai mai făcut acest lucru deloc. Mulți începători sunt tentați să alerge cu viteză, pași mari și picioarele trântite, iar în maxim 10 minute să gâfâie, să le vâjâie capul sau să îi doară în lateral.

Secretul alergatului cu succes este dozarea efortului. Prin urmare, mai ales dacă nu aveți condiție fizică, începeți turele de alergare printr-un mers mai alert și încercați să mențineți ritmul constant. La fiecare sesiune, măriți viteza puțin câte puțin, dar astfel încât să o puteți menține. Un aspect la fel de important este încălțămintea cu care alergați. Nu folosiți adidașii obișnuiți, de stradă, ci îndreptați-vă atenția către echipamentul dedicat acestui sport, mai ușor și cu o talpă specială.

În cazul în care nu respectați aceste câteva reguli simple, nu doar că veți fi tentați să renunțați rapid, dar vă supuneți unor riscuri asupra stării de sănătate, așa cum ar fi entorsele, hematoamele, rupturile sau întinderile musculare și probleme de circulație venoasă.

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când alergi?

În primele secunde, mușchii încep să folosească o moleculă specială, adenozintrifosfat, care ne ajută să ne simțim plini de energie datorită unui boost dat de această moleculă. E ca acel moment în care învârtim cheia în contact. ATP, așa cum este denumită acreastă moleculă, este produsă de celule prin folosirea glucozei, depozitată în mușchi sub formă de glicocen.

În prima fază a alergării, mușchii vor consuma resursele de glicocen și de glucoză din sânge, ceea ce poate duce la o ușoară scădere a glicemiei. După consumarea acestora, mușchii încep să prodcă acid lactic, responsabil pentru senzația de arsură și de febră musculară, iar pentru a contracara efectele neplăcute, creierul direcționează sângele mai degrabă către mușchi decât către alte organe. De asemenea, tot în această fază, țesutul muscular simte nevoia unei oxigenări mai puternice, iar acest lucru duce la intensificarea respirației.

După ce glucoza și glicocenul au fost consumate, urmează faza în care organismul transformă grăsimile din depozite în glucoză pentru a răspunde situației de stres pe care o percepe. Acesta este momentul slăbirii propriu-zise, privit la nivel molecular.

O sesiune eficientă de alergat pentru începători se poate rezuma la 30 de minute constante, la care trebuie să se adauge alte câteva de mers pentru ca organismul să își reintre treptat în ritm.

Cum ți se schimbă corpul când alergi

    Sistemul respirator funcționează mai bine

    Crește capacitatea pulmonară

    Corpul este mai bine oxigenatinsuficiența venoasă

    Mușchii sunt mai puternici

    Pielea pare mai tânără

    Corpul scapă de depozitele de grăsime

    Circulația venoasă este îmbunătățită

    Starea de spirit este ameliorată

    Scade riscul de afecțiuni cronice

    Calitatea somnului crește simțitor, iar anxietatea scade.

Foto Alex Bros / Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: