Setari Cookie-uri

Cum ambianța și alimentația pot influența starea de spirit

Culorile și lumina sunt factori importanți de care să ținem cont când amenajăm o cameră.

Starea de spirit este influențată de mulți factori: de la locul de muncă și relația cu prietenii până la spațiul în care locuim și dieta alimentară. Însă, felul în care ne simțim poate fi controlat prin acțiunile noastre de zi cu zi.

Alimentația aleasă cu atenție pentru o stare de spirit bună

Alimentația joacă un rol important în viața fiecărei persoane. Pe de-o parte, te ajută să te menții în formă și să îți protejezi principalele organe. Pe de altă parte, contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, ajutându-te să depășești mai ușor anumite perioade dificile. De exemplu, în timpul menstruației, este indicat să eviți produsele care pot cauza balonare și reținerea apei și să consumi alimente antiinflamatorii, precum fructele de pădure, roșiile, usturoiul, ghimbirul, migdalele, nucile și peștele gras. Atunci când ai nevoie de energie și vrei să depășești stările de depresie, este indicat să consumi alimente bogate în fibre, proteine, minerale și vitamine. Semințele de linte oferă organismului un plus de antioxidanți și contribuie la creșterea nivelului de energie. De asemenea, lintea este unul dintre alimentele care influențează nivelul de fericire, alături de sparanghel, semințele de floarea-soarelui, carnea de pui și gălbenușul de ou.

Citește și:

Aromele, lumina și culorile ideale pentru o stare de spirit bună

Spațiul în care locuim este foarte important pentru a avea o stare de sănătate bună, atât mintală, cât și fizică. O casă curată împiedică apariția mucegaiului și a bacteriilor și astfel ne protejăm sănătatea de agenții nocivi. În ceea ce privește starea de sănătate psihică, decorul joacă un rol important. Obiectele de mobilier care ne fac să ne simțim confortabil, spațiul aerisit, dar și aromele, lumina și culorile sunt elemente esențiale în determinarea stării de spirit.

Gândește-te cum vrei să te simți într-un spațiu și folosește parfumurile pentru a induce acea stare de spirit. Condimentele și ingredientele aromatice sunt benefice în lupta cu stresul. Studiile asupra aromaterapiei au arătat că mirosul poate reduce nivelul de cortizol, cunoscut sub numele de „hormonul stresului“. De pildă, parfumul de lavanda are efect calmant, reducând stările de anxietate și nervozitate. Pe de altă parte, dacă îți dorești să creezi efectul unei camere ordonate și aerisite, cel mai bun parfum pe care îl poți folosi este cel de grepfrut.

Citește și:

Lumina naturală te ajută să obții nivelul necesar de energie de care ai nevoie pentru a-ți desfășura activitățile zilnice cu succes. Este un factor important în determinarea stării de spirit, cel mai cunoscut mod prin care lumina afectează oamenii fiind tulburarea afectivă sezonieră. De regulă, la schimbarea anotimpurilor, când zilele devin mai scurte, ritmul circadian poate suferi modificări, manifestate prin stări depresive. De aceea, este esențial să obții cât mai multă lumină naturală. Un prim pas este să te trezești devreme și să te bucuri din plin de lumina de la răsărit. Folosește în încăperea în care îți petreci cea mai mare parte a timpului perdele și jaluzele în culori deschise și lasă razele soarelui să inunde camera. Pe de altă parte, poți stimula lumina naturală folosind lumină ultravioletă artificială.

Citește și:

Culorile sunt un factor determinant în stabilirea stării de spirit. Albastru și gri sunt nuanțe folosite mai ales în dormitoare, pentru că sunt asociate cu cerul și marea, creând un efect de relaxare. Galben este o culoare care energizează, ideală pentru locurile de joacă ori spațiile de muncă. Despre roșu s-a demonstrat că pompează sângele și crește nivelul de energie, de aceea este folosit, cu precădere, în camerele de socializare, precum bucătăria și sufrageria. Verde este culoarea cea mai odihnitoare, plăcută privirii, și se spune că ameliorează nivelul de stres, astfel că este ideal de folosit în camerele în care vrei să te relaxezi.

Tu ce trucuri pentru îmbunătățirea stării de spirit cunoști?

Sursă foto: Photographee.eu/ Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Ianuarie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.