Setari Cookie-uri

Breaking Up with Sugar sau cum poți să ai o relație sănătoasă cu pofta de dulce

Ai privit vreodată la o farfurie goală, imediat ce ai devorat o prăjitură și te-ai întrebat: Oare cum am ajuns aici?. Parcă prea a dispărut repede din farfurie și la fel de repede a dispărut în stomac, pe nesimțite. Parcă ți-ai fi dorit să dureze mai mult acest moment de ”răsfăț”. 

Din păcate, pofta de dulce nu numai că te face să mănânci multe dulciuri, dar te și face să te simți ca o persoană ce nu se poate abține de la a-și face concesii. Iar să te simți fără putere, în afara controlului, nu e chiar un lucru pe care să și-l dorească cineva.

Dacă vrei și tu o relație sănătoasă cu pofta de dulce, haide să vedem de unde începem să înțelegem această relație.

Nu este o discuție despre eliminarea oricărei pofte, căci acest lucru nu va putea fi posibil niciodată.

Nu are legătură nici cu voința. A te baza doar pe auto-disciplină, te va conduce la momente de supraconsum și regrete, ciclic.

Dacă vrei să ai o relație pașnică cu pofta de dulce, primul pas este acela de a cunoaște și descifra mesajul poftelor întâi. Înțelegând de ce, unde și când apar acestea.

Citește și:

Caută motivul real al poftelor tale

Nu te vei simți niciodată o poftă nebună pentru o salată cezar sau un piept de pui la grătar, nu-i așa?

Cele mai multe pofte au în vizor mâncarea de proastă calitate și dulciurile și nu au nimic de a face cu foamea. Iar de fiecare dată când satisfaci o asemenea poftă, nu faci decât să dezvolți un cerc vicios al poftelor, care-ți vor pune în pericol sănătatea cu timpul, dar și progresele făcute până în acel moment.

Foame sau poftă? Întreabă-te mereu: e nevoie sau dorință? Unde simți mesajul: în cap sau în stomac? Dacă locul unde simți că ai dori ceva dulce de mâncare e de la gât în sus, e clar că e vorba de poftă.

Cum funcționează cercul poftelor

Întâi simți pofta, apoi începi să te comporți ca atare (cauți ceva de mâncare, ceva ”bun”, de cele mai multe ori ceva dulce), iar la final îți oferi recompensa. Se eliberează astfel dopamină, oferind creierului un moment de plăcere.

Citește și:

    Cercul vicios pe care îl întreții este acesta: cu cât mai multe momente de plăcere oferi creierului, cu atât vei simți mai multe pofte.

    Identifică momentul care declanșează pofta

    Poftele sunt declanșate de simțuri, văz, miros, gust, de locul în care ne aflăm sau de persoana cu care suntem într-un anumit moment. Deci, stabilirea momentului în care apare fiecare poftă ne poate oferi un indiciu despre factorul declanșator al acesteia. Pornind de aici îți poți ajusta relația pe care o ai cu mediul și obiceiurile tale, pentru a rupe ciclul vicios.

    Lucrează la schimbarea obiceiurilor

    Să presupunem că simți pofta de a mânca o prăjitură după amiază, când îți mai faci o cafea, pentru că simți că te lasă energia. Știi că ai obosit și poate ar trebui să închizi calculatorul și să pleci acasă. Însă amâni acest moment. Dar prăjitura de după amiază e asociată cu cafeaua care îți oferă energie. Poate o idee ar fi să scoți cafeaua și așa va ieși din meniu și prăjitura. Înlocuiește cu o gustare energizantă sau cu ”ciocolată” falsă, din avocado, banană, cacao și unt de cocos.

    Amânarea satisfacerii poftei

    Practică prima tactică simplă, care te ajuta să rupi cercul vicios al poftei de dulce:

    Costată-ți pofta și așteaptă cinci minute fără să faci nimic. Nu îți interzici să mănânci, ci doar aștepți timp de 5 minute.

    Acesta nu este un exercițiu de voință, este doar oferirea unei pauze necesare părții conștiente a minții tale, care va zice: „Gata, eu sunt șeful!” De asemenea, îți oferi șansa de a evalua toate opțiunile și de a lua decizii raționale, mai degrabă decât reacționare, așa cum ai făcut până acum. Dar la final ești împăcată cu gândul că, indiferent ce vei face, că vei mânca biscuitele sau că îl vei pune deoparte, decizia e cântărită de tine, nu e preluată la comandă.

    Privește această primă strategie ca un prilej pentru a te cunoaște mai bine, a-ți cunoaște poftele și a le înțelege mai bine data viitoare. Te poți felicita că ai rezistat cinci minute.

    Știi care e concluzia aici? Nu trebuie să alegi între a ceda poftelor sau a te lipsi de ele. Există un spațiu între cele două, care te va ajuta să întrerupi cercul vicios. Profită de acest spațiu ca să înțelegi mai bine ce te supără și cât de bine e să te simți în control, după acele 5 minute de pauză conștientă.

    Despre celelalte tehnici prin care să îți refaci relația cu pofta de dulce, în programul de coaching de grup BREAKING UP WITH SUGAR, care începe în 17 noiembrie și durează 4 săptămâni.

    Femei ca tine s-au înscris deja în grup, ca să primească știința gestionării relației cu zahărul și să practice acțiuni zilnice, de la simplu la complex, pentru a ajunge la o relație sănătoasă cu dulciurile și cu mâncarea, în general.

    Mai jos sunt 2 rețete cadou pentru tine și prietenele tale, atunci când vă confruntați cu pofta de dulce, ca să nu mai apelați la dulciuri din comerț. În programul BREAKING UP WITH SUGAR veți primi mult mai multe rețete și planuri alimentare sănătoase.

    Înscrie-te și tu și vino cu o prietenă! E timpul să învățați o relație sănătoasă cu pofta de dulce!

    Mousse de avocado cu ciocolată

    Ingrediente:

    4 banane

    2 avocado

    4 linguri unt de migdale

    4 linguri cacao pudră

    Mod de preparare:

    1. Puneți toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie și amestecați până obțineți o pastă fină.

    2. Puneți în patru sau mai multe recipiente și serviți imediat. Se poate păstra la frigider până la 4 zile.

    Înghețată de ciocolată neagră cu alune

    Ingrediente:

    ½ cană de alune curățate de coajă

    ½ cană curmale deshidratate, fără sâmburi

    1 ½ lingurițe cacao pudră

    1 vârf de cuțit de sare

    1 cană iaurt grecesc (sau lapte de migdale neîndulcit)

    1 lingură pudră proteică pentru ciocolată

    2 căni lapte de migdale cu ciocolată (neîndulcit)

    ¼ cană bucăți de ciocolată neagră

    Mod de preparare:

    1. Amestecați alunele, curmalele, pudra de cacao și sarea, cu ajutorul unui blender sau robor de bucătărie, ca să obțineți o pastă.

    2. Lăsați blenderul să meargă încet și adăugați iaurtul, pudra proteică și laptele de migdale cu ciocolată. Amestecați până se combină ingredientele.

    3. Adăugați bucățile de ciocolată neagră.

    4. Lăsați la congelator peste noapte.

    Featured foto de la Pressmaster via Shutterstock

    Vizionare placuta


    Sunt Florina Badea, coach de nutriţie şi wellness, fost om de comunicare, mamă de fetițe şi femeie cu drag de a ajuta alte femei să fie mai sănătoase şi în armonie cu ele însele....

    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.