Setari Cookie-uri

7 metode pentru a găti alimentele într-un mod mai sănătos

Modul în care pregătesti mâncarea influențează de cele mai multe ori nutrienții rămași în alimente după gătire. Iată șapte metode de gătit sănătos de încercat.

Când gătești poți folosi diferite metode de preparare, precum prăjire, coacere, pregătirea la grătar etc. Dar știai că modul în care îți pregătești mâncarea are o influență asupra nutrienților prezenți în aceasta după gătire? Temperaturile ridicate, un timp destul de lung de gătire, precum și folosirea unei cantități mare de apă sunt câteva dintre motivele pentru care alimentele pierd nutrienți. Așadar, cum știm care sunt cele mai bune metode de gătit pentru a evita acest lucru, dar totuși să mâncăm sănătos? Iată șapte dintre cele mai des folosite metode de gătit.

  1. Gătirea prin fierbere

Fierberea alimentelor înseamnă, așa cum știi, gătirea lor în apă clocotită. Gătitul legumelor, al cartofilor în acest mod este unul sănătos, întrucât nu presupune folosirea grăsimilor. Atenție însă, gătite un timp lung, legumele își vor pierde nutrienții, în special vitamina C. Prin urmare, ai grijă să nu le fierbi mai mult decât este necesar, și mai ales, nu folosi prea multă apă. O variantă de fierbere mai sănătoasă, care limitează considerabil pierderea nutrienților este pregătirea unor retete cu gatire sous vide. Această tehnică permite păstrarea mai multor nutrienți în comparație cu toate celelalte tehnici de gătit. De obicei, 20% din nutrienți se pierd prin metodele tradiționale de gătit și doar 3% cu sous vide. În plus, dacă la celelalte tehnici se pierd umiditatea și aromele, acesta nu este cazul la gătirea sous vide.

Citește și:
  1. Sotarea alimentelor

Sotarea alimentelor este o metodă de gătit într-o tigaie sau wok. Se poate folosi grăsime (ulei, unt etc.), dar în cantități limitate. Este o modalitate bună de preparare a alimentelor, deoarece nutrienții sunt conservați și mâncarea nu devine prea grasă. În plus, își păstrează culoarea și gustul. Morcovii sotați vor avea un gust mult mai dulce, iar o tigaie picantă cu pui, mazăre, morcovi și ceapă caramelizată poate deveni o cină delicioasă și sănătoasă pentru toată familia.

  1. Gătirea la grătar

Atunci când pregătești alimente la grătar, o poți face fără a fi nevoie să adaugi grăsime. Este ceva normal și obișnuit să pregătești carne sau pește la grătar, dar știai că și legumele pot fi gătite în acest mod? Lasă-le o perioadă într-o marinată delicioasă și sănătoasă, precum una din sos de soia cu puțin usturoi pisat, miere si fulgi de ardei iute. Apoi aruncă legumele pe grătar și lasă-te sedus de gustul lor delicios.

Citește și:
  1. Gătirea la aburi

Gătirea la aburi este ideală atunci când dorești să păstrezi toate vitaminele, mineralele, precum și culoarea sau textura legumelor, deoarece alimentele nu intră în contact direct cu apa, ci se vor pregăti la aburi. Este o metodă sănătoasă de încercat. Vei constata că această metodă de gătit este foarte simplă și că mâncarea ta va avea același gust bun. Pregătește pește alb la aburi și însoțește-l cu un piure de broccoli gătit in același mod, apoi pasat cu puțin ulei de măsline, sare, piper și puțin parmezan ras. Sănătos și delicios.

  1. Coacerea alimentelor

Gătirea la cuptor îți oferă o gamă largă de posibilități, pentru că poți folosi o multitudine de ingrediente, precum carne, pește, legume, rădăcinoase ori fructe. Este nevoie de puțină grăsime sau deloc, ceea ce o face o metodă sănătoasă. Iar dacă vrei să încerci ceva diferit, gătește carne într-o pungă de gătit. Nu vei avea nevoie să adaugi grăsime, iar carnea va rămâne fragedă și suculentă.

Citește și:
  1. Gătirea uscată

Este o metodă de a găti la tigaie, fără a adăuga grăsime sau alt lichid. Cumva asemănătoare gătirii la grătar, dar nu este chiar același lucru. Când gătim un aliment, de cele mai multe ori avem tendința de a adăuga unt sau ulei, însă acest lucru nu este mereu necesar. Unele produse conțin în mod natural suficientă grăsime, cum ar fi carnea roșie, carnea tocată sau peștele gras. Așadar, nu există niciun motiv pentru adăugarea unei grăsimi suplimentare. În consecință, mai puține calorii și mai sănătos.

  1. Poșarea alimentelor

Poșarea este o metodă de gătit cunoscută mai ales pentru gătirea ouălor. Dar se poate folosi și în cazul altor produse. Tehnica presupune gătirea ușoară a alimentelor în apă, supă sau lapte. Este nevoie de puțină practică, dar odată ce ai stăpânit acest mod de a găti, te vei putea asigura că mănânci sănătos, fără grăsimi adaugate.

Citește și:

Nu ezita să încerci să pregătești mâncăruri delicioase folosind tehnici diferite de gătit. Meniul tău va fi unul mai bogat, mai aromat, dar, mai ales, mai sănătos.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
21 Iunie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.