Setari Cookie-uri

pro sau contra casatoriei

din start spun contra. doar ca as vrea, daca se poate, sa inteleg si eu pe cei care sunt pro, si mai ales, de ce sunt pro. si ca sa nu fie dubii, trebuie sa precizez ca sunt contra relatiilor institutionalizate, prin semnarea acelei 'tzadule' la primarie, si nu a unor relatii indelungate, in general. as vrea sa aflu care sunt motivele pentru care oamenii -unii dintre ei- (mai) vor sa se casatoreasca. sau, si mai bine zis, ce le aduce in plus casatoria fata de relatia pe care o au deja. exclud din start casatoriile din interes, pentru bani etc. pornesc de la premisa ca oamenii vor sa se casatoreasca pentru ca se iubesc. si sa-mi explice si mie cineva de ce vor sa semneze hartia aia, cum ziceam, la primarie, sau ce le aduce hartiutza aia in plus...de simt nevoia s-o aiba acolo, acasa, intr-un dosar/sertar...

Postat pe 21 Februarie 2008 19:28
eu inca nu stiu daca sunt pro sau contra...dar nici nu as vrea langa mine unbarbat care tre' musai "sa ma treaca pe numele lui" altfel nu inseaman ca ne iubim.

Postat pe 22 Februarie 2008 09:19
nu hartia aceea conteaza foarte mult,dar unor persoane le senzatia de siguranta.Personal nu cred ft tare in ea,dar stiu pe cineva care "parca s-ar desparti,parca nu prea se inteleg,dar sa treaca printr-un proces...cu impartiri...cam greu" Suna aiurea dar asta e.Eu cu jumatatea mea stam de 7 ani,necasatoriti,avem si un copil,si e ok.(desi sincer citeodata ne cam incurca treaba cu numele)Nu ne-ar aduce nimic in plus acea hirtie,ne prezentam "sotul meu,sotia mea"...si ne iubim.
dyacos_13
Postat pe 22 Februarie 2008 09:54
locuim deja impreuna. desi nu suntem casatoriti legal ne purtam de parca am fi.suntem siguri cu actul nu va schimba nimic.e totul asa cum trebuie sa fie intr-o casnicie normala, cu bune si cu rele.nu ,,plecam" din relatie cand avem chef(la o mica cearta)doar ca nu avem acte.cand mergem acasa stam impreuna la ai mei sau la ai lui.ne deranjeaja, insa, un lucru...vrem sa facem un credit pentru apartament.nu ne incadram niciunu' cu salariile pe care le avem(destul de bune pentru provincie), asa ca trebuie sa facem pe venit cumulat pe familie.e singurul lucru, probabil, care ne face sa fim pro casatorie si astfel sa devenim, legal, o familie.

Postat pe 22 Februarie 2008 10:38
cand eu spun sotul meu vb de omul alaturi de care treiesc de 7 ani(ne-am luat casa impreuna) dar cu care nu sunt casatorita...legal!nici unul nu punem pret pe niste acte stampilate, parafate care nu vad ce ar aduce in plus in viata noastra de familie. presiunea din partea familiilor si prietenilor insa e mare tot timpul suntem intrebati:'ma voi cand va casatoriti?".am obosit sa auzim intrebarea asta.raspunsul nostru totdeauna a fost"la anul".uneori el rade de mine in gluma si-mi spune ca dc sunt cuminte ma inmatriculeza pe numele lui.lasand gluma deoparte cred ca vom intra in 'legalitate' atunci cand vom avea un copil, nu pt noi ci pt copil.

Postat pe 22 Februarie 2008 11:23
eu personal cred ca denota lipsa de incredere in relatie,de moment ce un cuplu nu-si poate lua angajamentu unu fata de altul,tocmai,pentru ca e o doar o hartie,totusi de ce multi se tem?daca ai avea relatia perfecta,nu te-ai teme sa faci hartia
lief
Postat pe 22 Februarie 2008 12:11
dpdv social hartia aia e bine sa o ai. asta e...apartinem unui sistem si chiar daca incercam cat de mult putem sa nu ne lasam corupti..uneori e nevoie. mai iei un credit..mai eviti birocratia..etc. si cam atat. dar dpdv sentimental..hartiuta nu are valoare.

Postat pe 22 Februarie 2008 12:19
ma bucur sa aflu ca multe dintre voi ganditi la fel ca mine...drept e ca de kestia cu banca m-am lovit si eu...mai vroiam sa scriu, si uitasem prima oara, cel mai mare dezavantaj-il traiesc acum, la intensitate maxima-al casatoriilor 'la primarie', mai ales a celor FARA contract prenuptial : adica partajul...ma chinui de-un an sa ma partajez, cu fostul sot, care dupa ce-a trantorit 5 ani pe spinarea mea, si-a platit amantele din veniturile mele, ca el, ioc, acum ar mai vrea si jumate din tot ce-i al meu..ca, deh, asa-i legea in romania...se presupune, pana la proba contrara, ca tot ce ai dobandit in timpul casatoriei, e cu contributie 50-50%, deci se imparte fifty-fifty! asa ca acum, in loc sa ma bucur de viata si de primavara, tre' sa strang acte, sa demonstrez ca omul n-a participat nici cu 10% la tot ce-am facut in timpul casatoriei...ziceti voi, nu-i pacat de timpul asta? dar asta e...ce-ti faci cu mana ta, se cheama lucru manual!

Postat pe 22 Februarie 2008 12:44
deacord cu tine Roxanik.mai devreme am uitat sa precizez ca suna si putin urat(asa mi se pare mie):,,locuiesc in concubinaj" sau cand completezi un formular cu date personale scri ,,concubina cutare".nu ca mi-ar pasa foarte mult dar mi se pare mult mai ok sa fi casatorit legal.

Postat pe 22 Februarie 2008 12:49
eu sunt convinsa ca daca barbatul respectiv din cuplu ar tine neaparat sa se ajunga la casatorie,nicio femeie nu ar refuza
lief
Postat pe 22 Februarie 2008 13:17
iulia, se putea intampla oricui ,oricand ,asta e ,mai mult noroc data viitoare iti urez
lief
Postat pe 22 Februarie 2008 13:17
lief, ms de incurajari si urare. si, uite, tre' sa te contrazic cu 'nici o femeie n-ar refuza daca barbatul ar vrea', eu, una, nu mai merg la primarie sa ma mai marit never ever in my life!!!!

Postat pe 22 Februarie 2008 13:20
Eu am 23 de ani si sunt deja casatorita!Pentru mine casatoria e ceva sacru atata timp cat exista dragoste si respect.Sper sa nu ma judece nimeni pentru ceea ce simt eu,dar ma simt cea mai fericita alaturi de sotul meu,ma simt implinita...nu stiu daca cineva ma intelege...e atat de bine sa-l am langa mine !Casatoria a insemnat pentru noi momentul in care am hotarat ca vom fi unul langa celalalt si la bine si la rau...momentul in care parca ne-am maturizat!Intr-adevar poti sa fi cu cineva fara sa te casatoresti,dar Dumnezeu asa a lasat ca cine se iubeste sa isi intemeieze o familie,sa aiba copii!Eu cred ca cei care spun ca se iubesc dar nu vor sa se casatoreasca le e frica de ceva...poate nu sunt convinsi pe dragostea lor.Stiu ca vor urma comentarii la ceea ce am scris eu din partea celor care nu sunt deacord cu mine,dar ii rog mai inntai sa se gandeasca la situatia lor si apoi sa comenteze parerea mea!Eu ma simt cea mai fericita si mai implinita femeie de pe pamant si asta ii datorez sotului meu!

Postat pe 22 Februarie 2008 14:00
eee,iulia ,nu stii ,niciodata sa nu spui niciodata :)
lief
Postat pe 22 Februarie 2008 14:11
da, stiu, lief, ca asa se zice, dar acum asta gandesc : ca niciodata n-o sa mai fac pasul asta, nu la primarie, oricum...pentru persoana-nu stiu cu o cheama, ca nu i se vede id-ul-care a postat inaintea lui lief : inteleg perfect ceea ce spui si ma bucur sincer pentru tine ca te simti fericita. dar nu cred ca trebuie sa te simti implinita NUMAI datorita unui barbat. cred ca trebuie sa te simti bine, in primul rand, tu, in pielea ta, indiferent daca ai sau nu un sot/iubit. si nu condamn pe nimeni care se casatoreste din dragoste, intrebarea mea era de ce sa te mai si casatoresti la primarie? ce iti ofera in plus hartia aia, fata de o relatie neoficializata, sa zicem..de ce crezi ca faptul de a te casatori inseamna ca ai facut un pas definitiv si nu ti-e frica sa te implici intr-o relatie de lunga durata sau chiar pe toata viata? ca poti sa te implici si sa-ti asumi responsabilitati si fara sa fii casatorit 'legal', nu? si casatoria aia 'legala' oricum nu garanteaza nimic, ca, la o adica, si dintr-o astfel de relatie institutionalizata poti sa pleci, doar s-au inventat divorturile, de cand lumea...ideea de baza e ca eu una nu cred ca, daca te-ai hotarat sa fii langa cineva 'la bine si la rau', cum zici tu, si cum spui si la biserica, ii musai sa mai treci si pe la primarie...poti sa iei decizia asta si sa faci lucrul asta si fara sa te 'inmatriculeze' barbatul pe numele lui...haha, ce tare mi-a placut exprimarea!

Postat pe 22 Februarie 2008 14:31
Nu stiu de ce nu imi apare numele .... sunt eu Fluturas... si sa trec la subiect....el ma face sa ma simt implinita,ma face sa ma simt cea mai frumoasa femeie din lume,sexy si puternica,poate asa sunt eu am nevoie de el ca sa am putere!Si ma simt super bine in pielea mea , chiar excelent ,mi-as da nota 10 cu stelutza(nota maxima)
butterflylili
Postat pe 22 Februarie 2008 15:16
E adevarat ca nu mai suntem pe vremea comunistilor cand celula care statea la baza societatii era familia. Acum se pot realiza multe si de unul singur!Insa , asa cum a spus Roxanik , din punct de vedere social exista un sistem care ne ofera dezavantaje dak ne sustragem de la integrare.Observ ca sunt multi care nu cred in institutia matrimoniala si asta cred k e vina oamenilor pentru ca au ajuns sa gandeasca pragmatic intr`o situatie in care sentimentele ar trebui sa primeze.Este adevarat ca acea hartie in esenta poate nu schimba multe in viata unui cuplu , se iubesc si cu ea si fara ea , se pot parasi unul pe altul cu ea sau fara , sau se pot insela in ambele cazuri, insa cred ca un copil ar trebui sa vina intr`o familie "oficiala" , cu doi parinti casatoriti!De asemenea eu percep casatoria si ca o maniera a statului de a tine populatia sub control , pentru k nu stiu dak va dati seama , dar aceasta ideea de a nu te lega de nimeni poate duce pana la urma la un individualism pronuntat care poate afecta societatea pe mai multe planuri. Iar acum , in ceea ce ma priveste ,vreau din suflet sa am intr`o zi familia pe care mi`o doresc atat real cat si in acte , cred in povesti fericite si in sentimente frumoase vesnice si abia astept sa imi unesc viata cu a barbatului pe care il iubesc prin aceleasi valori care ne leaga , prin juramintele rostite intr`o biseria , prin semnarea unei simple hartii la stare civila! Pentru ca atunci cand cineva imi va insipra atat de multe incat sa`l numesc barbatul vietii mele...vreau sa fiu a lui sub toate formele...!
Kittynelle
Postat pe 22 Februarie 2008 15:21
fiecare traieste asa cum se simte confortabil, trecand sau nu pe la starea civila.eu sunt genul de persoana care nu s-a visat mireasa cu surlele si trambitele aferente statutului de nevasta.apropo de contractul prenuptil eu sunt de acord.vis a vis de mine si relatia mea cu inculpatul(care ma cere in fiecare Craciun de nevasta si eu accept!)problema e ca ai nostrii vor petrecerea clasica de nunta ,noi mai repede am prefera sa ne luam cei mai apropoiati prieteni sa o stergem un week-end la munte si sa-i tragem un chef pe cinste(asta sa fie petrecerea noastra de nunta).Da' dragutul meu e singurul copil in familie si ai lui i-si doresc nunta la "ristorant" cu tot dichisul. Mie nu-mi plac chefurile pompoase asa ca in complicitate cu el cand se deschide discutia de nunta o amanam pe 'la anul' ca anul asta avem alte prioritati.dupa mine l-as lua de mana si m-as duce la primarie cu 2 martori as semna actele si gata! Da nu vreau sa-mi stric relatia cu mama soacra, asa ca mai aman cat se mai poate.Pana la urma o sa o 'comitem' intr-o forma sau alta, dapai ce-i atata graba?

Postat pe 22 Februarie 2008 15:29
fluturas, ultimul tau comentariu a fost asa de dulce, ca tare m-ai emotionat! pe bune! si, desi raman in continuare, CONTRA CASATORIEI, iti doresc ca parerea ta 'pro' sa nu se schimbe niciodata...si sa ramai tot asa happy cum esti acum....sa te crezi tot timpul de nota 10 cu stelutze...imi place tare atitudinea ta optimista! si iti dau si eu un 10 cu steluza...

Postat pe 22 Februarie 2008 19:56
Toate bune si frumoase. Imi placi. Tine-o tot asa, optimista.
INTREBARE, totusi:
DACA vre-o data (criza virstei de aprox. 50 ani), nu poti sa stii NICIODATA, te lasa balta, cu copii cu tot, cu toata dragostea ta, pentru ca "pur si simplu s-a indragostit, s-a aprins dupa o alta", TU CUNOSTI LEGILE DIN ROMANIA? STII CE-TI OFERA TIE STATUL?
Surpriza cea mai mare, de fapt pentru noi femeile, consta in ce-ti rezerva cel care ti-a fost alaturi ANI din viata si pe care dintr-o data NU-L MAI RECUNOSTI. Da, asa-i, DRAGOSTEA TE SCHIMBA !!!
Doar sti si tu, acuma, nu-i asa - ce poate face dragostea. De aceea este corect/cinstit pentru fiecare dintre voi (atat TU cat si EL) sa aveti "o intelegere" scrisa, si sa "te asiguri" pentru "zile negre". Macar sa nu fie nevoie, si sa ramaneti OAMANI. Dar actele, raman ACTE ! (si nu ma refer aicea la acel certificat de casatorie - nu!) Ma refer la TOT ceea CE FACETI IMPREUNA.
Simply_i
Postat pe 16 Iulie 2008 12:03
personal din punct de vedere moral casatoria e o prostie... pierzi totul cand te castoresti se pierde iubirea totul.. dar cred ca ma voi insura.. pt ca nu stiu daca exista feeie care nu vrea sa se casatoreasca:D in fond mereu femeia s-a luat dupa gura lumii si celel mai marii prostii ale umanitatii au pornit de la ele... no offence:P ganditiva la adam si eva;)) in orice caz.. la nivelul ideal ar fi anticasatorie... la continuarea unei relatii cred ca toti vom ajunge sa ne casatorim!

Postat pe 28 Iulie 2008 01:02
Nu stiu daca in ziua de azi o hartie poate sa demonstreaza daca o persoana te iubeste...te poate iubi si fara acte...dar totusi...daca vrei sa-ti petreci viata alaturi de o persoana,eu cred ca ar trebui sa fie legal totul...asta nu iti garanteaza ca este exclus divortul...totusi consider ca asa e normal etic
onuta81
Postat pe 28 Iulie 2008 20:38
eu nu am inteles nici pana azi de ce sunt oamenii pro asa ceva nici un argument nu a fost destul de bun incat sa stea in picioare
amme22
Postat pe 28 Iulie 2008 20:42
sunt contra hartiutei de la primariei ca multi altii.de ce? ptr ca o relatie in concubinaj are mult mai multe sanse de reusita, decat una pe hartie deoarece nici unul din parteneri nu se simte constrans si poate oricand sa`i puna capat fara durerea de cap care o impune un divort.
Amaruie
Postat pe 29 Iulie 2008 15:24
pe mine m-a cerut in casatorie dupa 2 ani si am zis da pt ca vreau sa fiu langa el toata viatza, dar de casatorit cu acte nu ma casatoresc asta e clar. pt mine casatoria este un act si o afacere, am intalnit multe cupluri care se casatoreau mai degraba pt bani decat ca erau intradevar pregatiti. cat despre chestia ca ce zice lumea ,ma doare in cot , sa vbeasca cat vor si cum vor ca doar eu trebuie sa ma simt bine cu mine, nu ei sa ma vada mai bine.deci nu sunt pro casatorie si nici nu voi fi niciodata.
witcher
Postat pe 30 Iulie 2008 13:15
sunt total de acord cu tine, nu inteleg sensul unei hartii. daca exista iubire. nu ne trebuie un act.
sunt de parere ca un act mai rau ar face, faza ca trebuie sa iau numele lui mi se pare groaznica, nu vreau...sunt singura la parinti, vreau sa duc mai departe numele...
in plus o casatorie implica atatea...in primul rand fel de fel de oamnei care vin doar pentru ca au obligatie, nu e cel mai frumos lucru. atatea obiceiuri pe care nu as fi in stare sa le pastrez...
anya79_angel
Postat pe 4 August 2008 20:44
ai dreptate cu numele, nici eu nu mi-l voi schimba niciodata. e numele meu si imi place si nu vreau sa am altu .
witcher
Postat pe 10 August 2008 09:52
Eu sunt pro casatoriei. De ce? 1. asta inseamna sa iti oficializezi in fata lumii dar si a lui Dumnezeu relatia. 2. In momentul in care se naste un copil, in certificatul lui trebuie sa apara numele ambilor parinti(stiu ca si un cuplu se poate casatori dar sa isi pastreze numele de familie) si pe viitor copilul trebuie sa traiasca iintr-un mediu sigur, al familiei. 3. Chit ca lumea , in ziua de azi, spune ca asa e modern, sa nu te mai casatoresti ca daca iubirea exista asta e tot ce conteaza. Va spun sigur(ca am vazut multe situatii de asemenea gen!) pe la spate lumea spune exact pe invers "aia traieste in concubinaj sau ala". Da stiu, cand iubesti nu mai tii cont de nimic, de nici o parere, dar cand timpul va trece, astea se vor intoarce: bancile nu vor acorda credite ca nu au actele casatoriei; nu se poate beneficia de anumite avantaje acordate de firmele unde lucreaza unul din parteneri pentru ca nu sunt casatoriti(am vazut asta la o cunostinta, care i s-a acordat o de pasti, in fiecare an, un beneficiu pentru familie(obligatoriu trebuia sa fie casatorit)!); te trezesti cu un copil si celalalt nu vrea sa il recunoasca, si pleaca si te lasa cu copil cu tot sa te descurci cum poti.
Dar, lasand la o parte argumentele materialiste, sa ne gandim un pic si la partea cealalta, religioasa(desi in ziua de azi biserica e ceva ca un muzeu, treci pe acolo cand iti aduci aminte sau ai un necaz). Acolo sus este un Dumnezeu care a lasat cateva porunci cu un anumit scop.O data ce ai jurat in fata lui Dumnezeu si pe cruce, trebuie sa te tii de juramant(recunosc ca acest juramant e foar un formalism pentru majoritatea - cei care divorteaza). Intr-adevar sunt si cazuri, exceptii, cand divortul este dat in cazuri exceptionale: viata iti este amenintata de catre partener sau pur si simplu alte cauze grave(care au un temei! nu cum spun multi "motive ireconciliabile" ).
Am citit pe forum ca multe lume nu e de acord cu casatoria ca trebuie sa renunti la multe obiceiuri, ca nu vrei sa porti numele sotului, sau ca e ceva formal. Daca e asa, atunci de ce cand iubim facem compromisuri?
De ce renuntam la unele obiceiuri sau lucruri ca partenerului/partenerei sa ii fie bine, si invers este la fel?deci tot acolo se ajunge si renuntam si la multe obiceiuri voluntar sau involuntar(doar ca sa ne fie bine alaturi de persoana iubita). credeti ca nasterea unui copil in cadrul unei casatorii implica mai multe obligatii decat daca e nascut in afara casatoriei? Casatoria da intr-un anumit fel siguranta ca acel copil va creste intr-o familie, ca barbatul/femeia nu va pleca atunci cand se va plictisi(cel putin asta inseamna casatoria in sine) sau cand apare o greutate sa nu fuga de responsabilitate unul din parteneri. Pentru ca oricat de libertin si modern ai fi, odata ce ai jurat in fata altarului, nu vei mai lua asa usor decizia de pleca deoarece ramane juramantul, iti pune o bariera ca sa nu iti parasesti familia la orice necaz sau greutate.
arcctg90
Postat pe 13 August 2008 14:32
Eu cred ca fiecare are dreptul de a alege, cei care considera casatoria importanta sa se casatoreasca ceilalti pot trai si fara
Nici actele si nici juramintele nu tin pe cineva intr-o relatie cu de-a sila, din moment ce s-a inventat divortul persoana respectiva va pleca oricum, daca simte ca relatia nu mai merge.
Vorbind din punct de vedere pragmatic, intr-o societate agrara unde femeile nu erau prea educate , nu se puteau sustine singure financiar, nu exista controlul sarcinilor, era normal ca, casatoria sa fie ceva necesar, mai ales cand aceasta era aranjata de parinti pt a-si consolida averea sau anumita pozitie in societate. Efectiv femeia trecea din proprietatea tatalui in cea a sotului. Dar astazi poate sa aleaga.
Multumesc lui D-zeu ca traiesc intr-o tara cu alta mentalitate si alt sistem legislativ decat in Romania unde relatiile pe termen lung au acelasi statut cu casatoriile.
Cineva se plangea de divorturile din ro, in alte tari procesul de divort e si mai complicat se impart inclusiv bunurile dobandite inainte de casatorie, asa ca cea mai buna protectie e un contract prenuptial. Avocatii se imbogatesc de pe urma divorturilor.
fevronia
Postat pe 16 August 2008 06:51
Pt fetela/femeile care au scriu k sunt casatoriei si care vor sa inteleaga de ce unele suntem pro va zic ca sunt de parare ca jumatate din fetele din lume viseaza la acel moment .casatoria,care implica si stare civila si religioasa si nunta propriuzisa.Pt mine cel putin acel act semnta inseamna mai mult,cum au mai zis cateva,iti permite sa faci multe lucruri impreuna,cum ar fi un credi,copilul sa poarte numele parintilor,si chiar si in prag de divort(nu doresc la nimeni)tre sa stim foarte clar ca exista legi atat pentru femeie cat si pentru barbati.De ce sa gandim negativ si sa nu profitam chiar si atunci cand e bine si atunci cand e rau?Eu am o relatie de 3 ani,avem planuri de viitor,el e plecat in malta pentru un an si mi`ar fi placut sa stiu ca sacrificiul pe care il face,in face pentru mine sau pentru un eventual viitor impreuna,sa stiu ca peste un an cand se intoarce vom putea duce la bun sfarsit planurile noastre(nu este vb de casatorie).Dc credeti ca acesi pasi ai casatoriei pot schimba ceva in relatie?mai ales daca sunteti tineri puteti face aceleasi lucruri,iar la venirea unui copil pe lume este normal k se trece la alta etapa iar atentia(atat a femeii cat si a barbatului)se intreapta asupra copilului,si intervin alte responsabilitati si relatie se schimba cu totul.Pana la urma de ce sa fugim de responsabilitati si sa punem inainte un divort?De ce sa va fie frica daca intervine acest lucru?Pana la urma toti suntem oameni iar daca stim sa divortam fara prea mare tam-tam e ok(in afara de cazurile urate,cu batai,alcool sau alatele).sunt compromisuri pe care nu le putem evita,pentru ambele sexe,dar viata merge inainte.Haideti sa nu mai gandim asa negativ si sa fim mai maleabil in orice premiza,ca totul porneste de la creier,iar daca pleci de la premiza ca legalizarea unei relatii presupune afacere sau mai stiu eu ce fi sigur k chiar asa va fi.Iubiti`va mult si ganditi mai pozitiv ca toate vor veni de la sine,ma refer la lucrurile frumoase.Va pup si o zi buna.
For_life
Postat pe 21 August 2008 11:01

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
O intrebare 34 De la: kudika376850 20 Martie 2011 20:23
Porumbei albi la nunta !!! 12 De la: kudika347699 3 Ianuarie 2011 18:49
Un sfat va rog 17 De la: kudika403137 28 Iulie 2013 11:20
Dilemele iubirii ...dupa casatorie 26 De la: kudika128805 22 Aprilie 2010 20:01
SOACRA MEA MA INBOLNAVIT DE NERVI. 17 De la: kudika135154 25 Martie 2010 09:47