Setari Cookie-uri

Decreteii...

Sunt psihoterapeut de meserie si sunt convinsa ca multe dintre problemele din pricina carora ati postat diverse subiecte pe acest forum isi au originea intr-o copilarie marcata de (multe) traume provocate in mare parte de vremurile acelea triste. Copiii de-atunci, faimosii decretei, au acum intre 20 si 40 de ani. Daca la foame, frig, indoctrinare adaugam conditia de copil nedorit, lucrurile pot lua o turnura extrem de dureroasa. Despre toate acestea va invit sa vorbim...
aliza_psi
Postat pe 11 Aprilie 2008 13:31
eh na acum. hai sa transformam site-ul in cabinet medical, sau mai bine: varianta online a spitalului 9. ce ziceti de asta? nu suntem draga mea bolnave. schimbam idei pe diferite teme aici. nu conteaza daca suntem psihologi, psihiatri, contabili, juristi, etc.

Postat pe 11 Aprilie 2008 14:25
:)) varianta online a spitalului 9- ce tare :)) in plus,eu nu am auzit de termenul asta "decretei" ,apropo,nici nu exista in dictionar -pai asa limbaj are o psiholoaga ?:) Lasand la o parte asta....ce mai faci Roxana? nu te-am mai "vazut" de ceva vreme ...
lief
Postat pe 11 Aprilie 2008 14:29
mai aliza, esti tu psiholog dar, da-mi voie sa te contrazic (chiar daca nu sint de profesie).
nu toate problemele noastre vin din frustrari din copilarie. sa fim seriosi! sint o groaza de factori care influenteaza starea unui om.si ma refer la viata de zi cu zi.

Postat pe 11 Aprilie 2008 14:33
pai eu sunt un decretel, si nu am nici un fel de trauma existentiala cum ca ai mei nu m-au vrut, ca sunt primul copil in familie.am aparut accidental toti trei(+ fratele meu si sora mea) , nu programati.si am avut o copilarie fericita, n-am murit de foame si nici de frig si nici dezbracati nu ne-au tinut parintii( pt care suntem ratiunea lor de a trai).vremuri triste???? sa fim seriosi anual mergeam cu familia 2 saptamani in concediu si aveam absolut tot ce aveam nevoie.si muuuuuuulta iubire si atentie. asa ca lasa-ne sa nu ne simtim victime ca nu suntem!nu dramatiza mai mult decat e cazul!si am mai avut un avantaj: pe vremea aceea scoala era scoala, nu bulibaseala care este acum, si am primit si educatie solida.asa ca mi-as dori ca al meu copil sa aiba o copilarie fericita asa cum am avut-o eu si fratii mei.si mai vb de indoctrinare, nu am simtit lucrul asta, nu mi-a bagat nimeni cu forta idei in cap. uita-te acum cati aurolaci avem in tara si cati copii cresc cu sufletele chinuite ca parintii au plecat afara la munca ca nu au bani sa-i intretina.sa nu mai vb de copii abandonati prin leagane.

Postat pe 11 Aprilie 2008 14:45
problemele au radacina in viata nebuna pe care o ducem acum. nu mai stim sa ne bucuram de viata ca ne imping nevoile materiale de la spate, nu mai avem timp de familie, prieteni ca muncim ca nebunii,suntem pachete de nervi ca orice job este nesigur, oricand poti fi inlocuit. facem copii si-i plasam la mame sau soacre ca nu ne permitem luxul de a sta acasa sa-l crestem ca ne pierdem job-urile.hai oameni buni sa vedem realitatea care nu e prea roza si sa nu punem problemele pe care le avem pe seama unui trecut ( discutabil) greu.traumele vin din realitatea imediata.

Postat pe 11 Aprilie 2008 14:50
"Daca la foame, frig, indoctrinare adaugam conditia de copil nedorit, lucrurile pot lua o turnura extrem de dureroasa" - La aceasta concluzie ai ajuns tu? :))) Ce s`a postat pe aici referitor la probleme in cuplu si tot ce tine de relatii are aceasta cauza?! Mai mademoiselle/madam , vb prostii , nu de alta dar am o mama in domeniul in care zici dumitale ca lucrezi ... si lasand asta la o parte , ce`am postat p`aici n`are nicio legatura cu copilaria mea , care a fost una de vis si lipsita de orice griji , si cu siguranta majoritatea care posteaza n`au indurat frig , foamete si maltrari pshice ... si totusi viata nu ne priveaza de probleme indiferent de mediul familial in care am crescut ! Asa ca lasa consultatiile online , ca studiind psihologia ar fi trebuit sa stii ca in aceasta profesie nu trebuie sa te axezi pe 'general' ci pe 'particular'...ca doar firea omului e tare complexa !
Kittynelle
Postat pe 11 Aprilie 2008 14:53
ca sa nu mai vb ca marea majoritate a populatiei traieste pe credit, de consum, ipotecar, cum dracu sa nu innebunesti cand ramai fara job si mai ai inca 20 de ani rate de achitat la banca?si dc mai faci rate si pt o masina , ai pus-o!, toata viata muncesti sa dai dobanzi la banca.asta-i innebuneste pe romani si-i face sa reactineze deplasat si sa aiba frustrari. nu faptul ca au fost facuti pionieri la portile de fier 2, sau ca au facut practica agricola la inceputul fiecarui an scolar sau mai stiu eu ce...

Postat pe 11 Aprilie 2008 14:58
ce masa! am ajuns niste cobai si pe siteul asta?
cred ca sintem satui de expoerimentele care se fac pe noi in fiecare zi!
asta chiar ne lipsea.

Postat pe 11 Aprilie 2008 15:05
doamna 'pisaloaga' duce lipsa de clientela, probabil, din moment ce se ofera sa ne pisalogeasca gratuit...ca nici marmota nu mai inveleste ciocolata in staniol...:) asa ca, sa fim seriosi, dac-avea pe cine psihanaliza contra cost, nu venea sa 'bazaie' p-acilea ca sa ne ilumineze, chipurile, de ce traume am suferit in copilarie si nici nu stiam! sau poate incearca sa-si rezolve singura frustrarile, ca vad ca se incadreaza, ca varsta, in categoria celor pe care ea considera ca i-a lovit frustrarea din frageda pruncie...

Postat pe 11 Aprilie 2008 15:19
buna!nu pot sa nu intervin ca am o mincarime pe degete.draga aliza am o vaga intuitie ca temerile pe care le ai se rasfring asupra ta si probabil tu ai nevoie de ceva terapie.daca lucrezi in acest domùeniu ar trebui sa stii ca discutiile sint necesare si benefice ,sint chiar recomandate atunci cind treci prin situatii dificile si nu stiu de unde deduci tu ca noi avem frustari ale copilariei.s-au viata ta este atit de perfecta incit te obsedeaza imaginea trecutului........pe forumul asta sint destule persoane care lucreaza in domeniu si nimeni nu a realizat pina acum temerile noastre (mai sa fie ce incompetenti!)deci draga mea tulburarile tale de comportament avind ca baza de pornire "micii decretei"nu e interesant pentru noi.oricum eu ma gindeam ca ma exprim gresit in romana dar vad ca altii ma intrec -poate ne explici si noua termenul cu decreteii - deci in conclusion in lumea asta nu se intimpla divorturi,esecuri,concedieri,decese ,boli incurabile din cauza decreteilor.sint lucruri normale si subiectele noastre de discutie sint tot normale deci nu esti obligata sa le citesti nu de alta dar sa nu-ti strici vederea.

Postat pe 11 Aprilie 2008 15:33
aoleuuu si vai de mine..in vremuri ceausiste copii erau de 10 ori mai liberi in alegeri si in tot ce vrei...daca te pui sa analizezi copii crescuti de bunici sau de bone din ziua de azi,nu fac o critica,nu ma intelegeti gresit,o sa gasesti mult mai multe traume psihice la generatia de azi fata de generatia ceausista...sti ceva sunt mandra ca sunt un copil crescut cu cheia de gat ...pt ca asa am invatat singura ce e bine si ce e rau pe pielea mea,am invatat ca sa te urci in copaci in piciorele goale nu e prea comod la coborare,ca sa tragi cu prastia in geamul profei de romana e mai amuzant decat sa iei un 2 nemeritat la aceeasi materie....sa te joci in fata blocului cu o "ciurda" intreaga de fete si baieti care maide care mai galagiosi e mai bine decat sa fii crescut in fata calculatorului ....mai are rost sa continui....sper ca nu.unde sunt gastile de pusti dinfata blocurilor??? unde sunt fetele care sareau coarda si elastic pana venea noapte si nu mai vedeam....unde sunt baietii care se jucau de-a hotii si vardistii????
noi avem sechele????te referi la drame din familii???ma indoiesc sa nu fie cat se poate de normal ca un cuplu sa se certe....si cand copiii aud...pace buna....asta ete se intampla si in zilele noastre sau crede-ti cumva ca 15 ani de democratie au schimbat prea multe in mentalitatea "genetica" a romanilor???
dandanaua_reloaded
Postat pe 11 Aprilie 2008 16:14
Nu ma asteptam sa am atatea reactii la cele postate de mine, dar lucrul acesta nu poate decat sa ma bucure. Am sa incerc sa va raspund la cateva dintre intrebarile pe care mi le-ati adresat.
In primul rand, "decretel", derivat de la "decret", este numele generic pe care il poarta generatii de copii nascuti in perioada 1966-1989. Desigur, nu-i include pe acei copii (si sunt convinsa ca sunt multi) care au fost doriti de catre parinti. Din pacate, nu acesta a fost cazul pentru toti (e, logic, imposibil).
In al doilea rand, pentru Roxanik si Lief, nu doresc sa transform acest loc intr-o "varianta online a spitalului 9" (oricum, apreciez formularea, care este extrem de reusita). Pur si simplu, stand de vorba cu unele dintre prietenele mele, am constatat, de exemplu, ca una dintre problemele cu care se confrunta femeile tinere din Romania post-comunista este teama sau chiar groaza de a merge la ginecolog. De unde si incidenta mare a cazurilor de col uterin sau de san, depistate mult prea tarziu pentru a se mai face ceva. M-am intrebat daca nu cumva exista o legatura intre aceasta spaima (care in alte tari europene nu se inregistreaza la un asemenea nivel) si relatia pe care femeile din epoca au fost obligate s-o dezvolte cu medicii de-atunci, sub supravegherea politiei sau, mai rau, a securitatii...
In al treilea rand, pentru Puffilici, ma bucur ca ai avut o copilarie lipsita de griji. Iarasi din pacate, si tot statisticile o spun, pentru multi lucrurile nu au stat asa.
Iar pentru Iulia_little_reloaded: nu vreau sa psihanalizez sau terapeutizez pe nimeni aici, caci este foarte greu sa faci lucrul acesta in real si nu sunt de acord cu terapiile pe chat si alte inventii.
Am lansat o ipoteza care, ca toate ipotezele, nu este, pana nu se demonstreaza, adevarata. Si ma bucur sa vad ca a starnit aceste reactii, pentru ca sunt un inceput de raspuns la niste intrebari pe care mi le pun.
aliza_psi
Postat pe 11 Aprilie 2008 16:38
ce vb draga mea ca felmeile nu mergeau la ginecolog in vremuri de m ult apuse???? sau ca le era frica...bla bla bla,existau si pe atunci literatura in domeniu cu toptanul daca imi aduc aminte am beciul plin de almanahul flacara,cine isi dadea silinta sa se intereseze de sanatate o face si atunci ca si acum,in zilele noastre zici cumva ca femeile nu merg la ginecolog ....pai probabil ca de aceea sunt o gramada de clinici private pline ochi si care fac programari pe luni intregi inainte,la aceesi medici ,nevizitati in timpurile de dinaintea democratiei.e vb de educatie !!!!! de ingrijire personala ...si de ce nu de bani!!!!cand ai o problema ,indiferent de ce natura poti alege s ao ignori sau sa o rezolvi mai e vorba de mentalitate ,cat despre statistici.....sa fim realisti fiecare dintre noi isi traieste tragedia in fiecare zi...ca e vb de sanatate ca e vb de ratele de la banca ,sau de serviciu....un caracter se formeaza in copilarie si continui sa sustin ca generatia de azi e mai traumatizata si mai complexata decat generatiile ceausiste de copii doriti sau nedoriti ca pana la urma ...si daca am fost greseli si daca am fost doriti de bine de rau ...am crescut ,am invatat sa folosim calculatorul ca s aputem s aiti raspundem ....acum ...nu era nevoie sa am calc de la varsta de 3 ani ...ca sa pot s fol o tastatura la varsta pe care o am acu.....daca vrei poti...e crezul meu daca nu vrei destul oinseamna ca nu e ceea ce iti doresti cu adevarat si atunci nu merita sa faci acel lucru.
dandanaua_reloaded
Postat pe 11 Aprilie 2008 18:02
ai grija Ema ca incepe sa-si dea raspunsul la intrebari!si poate ma ajuta si pe mine cu ceva statistici ca am ramas in urma.auzi draga psi esti tu psihanalist cum sint eu preoteasa.pai un psihoterapeut are raspunsuri draga nu este la stadiul de intrebari-intrebarile le au pacientii care mai vor si raspunsuri..........deci mergi intii la scoala si dupa sapte ani de invatat poti sa faci terapie cu noi deocamdata tu visezi si din lipsa de activitate te distrezi pe seama noastra mintind cu nerusinare .deci cinta pe alt forum si nu mai abera.

Postat pe 11 Aprilie 2008 18:16
ello lief. am fost ingropata in munca din pacate...dar nu-i nimic. am intrat pe kudica pentru o sedinta de psihoterapie :D. poate imi iau si o reteta pe naspa:)).

Postat pe 11 Aprilie 2008 19:30
Intentia mea nu este, repet, sa fac nici un fel de terapie cu nimeni. Si cu atat mai putin sa dau retete (de altfel, psihoterapeutii nu prescriu medicamente de nici un fel...). Doresc numai sa intru in contact cu oameni care, vrand-nevrand, au trait acele vremuri, mai bine sau mai rau. Iar daca printre ei sunt si "decretei" care se recunosc ca atare (cu tot ce implica aceasta recunoastere), ei bine, sa am un dialog cu acestia, caci pornesc de la ipoteza (care se poate dovedi, bineinteles, eronata) ca o copilarie traita sub asemenea auspicii lasa sechele (iarasi, prin acestea nu inteleg cine stie ce grozavii psihiatrice, ci, pur si simplu, suferinte de tot soiul, probleme in comunicare etc.).
Pentru tine, Ema: nu am spus ca femeile nu mergeau la ginecolog, ci, din ceea ce am citit, mai ales istorie si literatura de specialitate, in cazul unor complicatii ginecologice din pricina carora se putea banui un avort intentionat, militianul sau securistul statea langa medic pana ce acesta dadea un "verdict". Sau, imi mai vine acum in minte, felul in care in anumite orase femeile erau obligate periodic sa se supuna unui control ginecologic al carui scop (desigur, nedeclarat) era descoperirea unor sarcini in faza incipienta.
Spui tu ca "un caracter se formeaza in copilarie" si sunt perfect de acord cu tine. In schimb, chiar m-ar interesa sa inteleg de ce consideri ca "generatia de azi e mai traumatizata si mai complexata decat generatiile ceausiste de copii doriti sau nedoriti".
aliza_psi
Postat pe 11 Aprilie 2008 20:15
statiscile o spun ,,,draga...,ca sa fiu putin ironica...ai vizitat de curand vreo scoala generala?sau vreun liceu???nu vorbesc de cursurile universitare pt ca acolo ajung intr-adevar si cei cu bani si cei fara si se aleg precum apa de ulei..am facu tsi eu o facultate si inca tin legatura cu mediul academic si ca viitor student si prin profilul jobului...sa revin totusi daca ai fii fist macar curioasa sa observi intr-o singura zi diferite varste ale copilariei..in diferite ipostaze ai fii abservat singura despre ce anume vorbesc. incepe cu un loc de joaca unde sunt copii intre 2-3 ani pana la 5-6 ani..pe urma mergi de vreo 2-3 ori intr=o scoala generala mai intai la clasele 1-4 si apoi la clasele 5-8 nu la cursuri ci in pauze unde interactioneaza intre ei copiii,apoi poti sa mergi si la un liceu oricare vrei tu....cand ai terminat cu vizitele si ai tras concluziile ....incepe sa cauti prin amintirile tale ,si apoi ale generatiei de care vorbesti si ii declari "decretei".nu ar trebui sa iti spun eu ce sa faci....dar asta am facut eu pt un proiect referitor la psihologia copilului prin anul intai de facultate...poate te ajuta si pe tine
dandanaua_reloaded
Postat pe 11 Aprilie 2008 21:25
Ema,daca ne gandim la scoala care se facea pe vremea noastra a "decreteilor"....mie una m-i se face un pic de teama cand ma gandesc ceea ce inseamna acum scoala si traiesc cu aceasta teama...locuiesc langa o scoala si nu va pot descrie destrabalarea si curios...nimeni nu se implica in vreun fel...trec profesorii pe langa ei,de parca nu-i vad...e groaznic...spui tu alza psi, ca din cate ai citit...ai citit,nu ai trait...stai linistita ca si atunci se faceau avorturi....si acum se aduc pe lume copii nedoriti(din lipsa banilor),probleme au fost si atunci sunt si acum....dar din punct de vedere al invatamantului,asa "decretei"cum am fost....nu putem compara cu ce traim acum....eu stau cu sufletul la gura pana imi ajung copii seara acasa...toate avem mame,surori care au mai facut un avort atunci...fara securitate si militie...s-a mers pe relatii si totul se rezolva asa ca hai sa nu mai dramatizam ca nu a fost dracu asa de negru.
ginetta
Postat pe 11 Aprilie 2008 23:46
ginetta sunt de acord cu tine ca pe vremea decreteilor scoala era mai disciplinata si mai organizata si mai bine structurata.am vrut doar sa ii dau o idee d-ne "pisolog"ori "pisoterapeut..." ori no ce o fii dansa ca sa observe singura motivele pt care generatiiile din zilele noastre sunt mai traumatizate decat noi.am scris si sustin in continuare ca sunt mandra ca sunt un copil crescut cu cheia de gat si ca sunt un decretel desi nu ma simt pt ca din cate mi-au povestit parintii mei chiar da ca am fost o intamplare ...am fost si binevenita....
ideea era ca eu personal consider ca educatia generatiei actuale in gradinite scoli licee etc a luat-o rau de tot pe de laturi.an de an programa scolara si modul de invatamant se schimba,copii sunt supusi la presiuni la care noi nu eram.un manual de limba romana era universal valabil pt toata lumea din toate colturile tarii pt multi ani..doar un exemplu...
si nu e numai asta ...si mentalitatea noastra se schimba,spunem mereu :daca io nu am avut ...vreau ca fiul sau fiica mea sa aiba: un calculator ,macare mai buna,haine de firma....etc etc etc.imi amintesc o chestie haioasa ...ca pe vremea lui raposatul macam banane si portocale iarna de sarbatori ca atunci se aduceau la alimentara..si parintii mei mergeau la coada peste noapte si cand veneau cu ele acasa .mai puneau de o parte sa nu le mancam pe toate..si mai erau si multe verzi(banane) ...si odata de pofta eu si fratele meu am cotrobait toata casa pana am gasit bananele...si am incercat sa le mancam asa verzi...si ne-a durut burta vreo 2 zile...dar sti ceva...mancasem banane si ne puteam da mari la scoala ca noi am mancat banane...
ca sa revin ..in zilele noastre...mai deunazi mergand pe strada.vad un copilas care dupa ce a muscat o data dintr-o banana ..o arunca pt ca nu mai vrea si nu ii mai place...
sti ce m-am gandit atunci??ca generatiile astea tinere au totul si nu stiu sa pretuiasca nimic si asta tot din vina noastra pt ca le-am oferit totul ,doar pt ca noi le-am avut cu portia ,dar am uitat sa ii invatam valoarea fiecarui lucru obtinut....parerea mea....si sunt dispusa sa aud si alte argumente
dandanaua_reloaded
Postat pe 12 Aprilie 2008 00:17
corect Ema,stii...de asta imi esti draga...esti un om echilibrat si realist...cat despre functia pe care zice ca o are...ma abtin de la comentarii....din punct de vedere profesional cred ca a cam luat-o pe aratura...este psihoterapeut,cum sunt eu stomatolog...te pup ema.........
ginetta
Postat pe 12 Aprilie 2008 08:29
N-am afirmat (si departe de mine gandul acesta) ca situatia de-acum (in scoala si societate) ar fi desavarsita. Dar poate ca tocmai brusca libertate din anii '90 a dus la (multe) greseli: oameni care, vreme de 50 ani, nu au putut alege (nici macar sa plece) au fost pusi brusc in situatia de a o face. Mai mult chiar: au fost nevoiti sa creeze alternativele. Zici tu, Ema: "si mentalitatea noastra se schimba,spunem mereu :daca io nu am avut ...vreau ca fiul sau fiica mea sa aiba: un calculator ,macare mai buna,haine de firma....etc" Poate ca (iar daca gresesc, astept sa ma corectezi), daca ai fi putut avea oricand, in orice perioada a anului, banane si portocale, gestul copilului (pe care nu incerc defel sa-l justific) nu ti s-ar mai fi parut la fel de socant. Poate ca, tocmai pentru ca (si iarasi te citez) "noi le-am avut cu portia", incercam acum sa le oferim mult prea mult, muncind in consecinta si, tot in consecinta, acumuland uneori un stres nejustificat. Ceea ce vine in sprijinul a ceea ce spuneam la inceputul acestui topic, cum ca probleme din prezent isi afla radacina intr-un trecut uneori chiar foarte indepartat si care, la prima vedere, pare sa nu aiba nici un fel de legatura cu respectivele probleme.
Iar pentru Ginetta, o intrebare: in ce fel lipsa banilor (cu exceptia cazului in care respectiva femeie chiar traieste intr-o saracie lucie sau nu are acces la nici un mijloc de informare; si, din pacate, in Romania de-acum exista multe asemenea femei) determina nasterea unor copii nedoriti?
aliza_psi
Postat pe 12 Aprilie 2008 09:19
tu generalizezi asupra unei intregi generatii,,,cazuri izolate.o sa iti spun un lucru....ceea ce nu ai nu iti lipseste.noi stiam ca doar de creaciun avem fructe exotice si doar atunci mancam fructe exotice,cand ai tot ceea ce iti doresti ... te conduce catre o inexplicabila lipsa a oricarui tel...mentalitatea noastra.....si iarasi tinzi sa generalizezi...s-a schimbat nu pt ca muncim mai mult ca sa le oferim copiilor nostri mai multe,ci pt ca inspre asta evolueaza toata societatea umana,nu e vorba numai de romania,tu un efect global l-ai aplicat unei biete tarisoare care acu scoate capul in democratie.ce vorbesti tu ca in romania de azi exista femei care traiesc intr-o saracie lucie si care fac copii nedoriti???pt ca ai vazut tu la televizor ca sunt cazuri si cazuri de copii maltratati si copii cu nevoi speciale....tu spui probleme din prezent isi afla radacina in trecut,io iti spun probleme din trecut ... mi-au construit caracterul ca sa trec cu usurinta peste problemele din prezent. parerea mea sincera este ca nu deosebesti faptul ca fiecare "caz" inparte este diferit intotalitatea lui si ca nu poti globaliza cel putin nu in psihanaliza.psihicul uman difera in functie de multi factori.tu aceesi factori i-ai aplicat unei intregi generatii dar nu vezi efectele diferite ....adica daca 90% din decretei sunt mandri de ceea ce sunt si o duc bine in ziua de azi ... pt ca au un sistem bun de valori ,ma repet nu din cauza lipsurilor pt ca de ce sa mintim???am avut de toate pe vremurile alea si carne si mezeluri si fructe exotice.... etc,cred ca iti aduci aminte ...daca e posibil bineanteles ca si mama ta sau matusa sau bunica ... se "descurcau" de ale gurii mai de la un restaurant mai de la un taran care nu declara la colectiv ca ia fatat vaca... mai de a unul care lucra la abator....etc exemople iti pot da cate vrei.lipsa banilor...... pai ce acuma crezi ca sunt mai multi bani????si daca sunt si cheltuielile au crescut exponential....spui ca femeile care traiesc intr-o saracie lucie nu au acces la informatii si ca asta determina nasterea unor copii nedoriti.tu te referi la cazuri in particular.daca tot vrei sa vb despre o intreaga generatie...implica in calcule factorii necesari nu introdu in argumentatie cazuri izolate sau particulare.ma repet in ziua de azi...ca si intrecur numai cine nu vroia nu se informa.doar exista si la sat sezatori unde fetele barfesc toate cele,exista si la oras discoteci si cluburi unde fetele...discuta si barfesc...si eu vb de socializare,,,de informare de al baza....adi ca de la "radio sant"daca vrei....oricat de saraca ai fii tot sti ca sa te culci cu un barbat in perioada fertila ...duce la o sarcina...ca asta nutine de informare...ca vrei sa scapi sau nu de o sarcina nedorita.....asta e intr-adevar altceva,si nu cred ca lipsa de informare duce la nasterea copiilor ci nepasarea ,delasarea,prostia si in definitiv mediul cultural si social din care provine respectiva femeie.o sa iti mai spun ca si in comunitatile de rromi exista femei care aleg sa duca o sarcina la termen si femei care aleg sa termine o sarcina,sau la sate,sau in comunitati religioase...exista cazuri cunoscute cand o femeie ia o hotarare si termina prin a trai cu hotararea pe care a luat-o. pot sa iti spun doar ca.... nu ai ales bine factorii pt a-ti sustine argumentatia.tu vezi partea goala a paharului ..si eu vad partea plina a paharului.daca asi prefera sa traiesc cu ranchiura ca mama nu mi-a cumparat nu stiu ce papasa la nu stiu ce varsta sau ca din cauza asta copilului meu o sa ii dau totul.....ar trebui sa merg la psiholog,psihiatru si psihanalist non stop.si in plus asi fi o ipocrita.pt ca dupa cum ti-m spus mai sus ...caracterul se construieste inca din copilarie si un copil care are totul ... cand anume invata ce inseamna sa obti un lucru cum anume isi construieste un sistem de valori ...daca i se da totul fara ca el sa faca cel mai mic efort sa il obtina?? astea sunt intrebari care merita raspuns.....cum anume ne educam copiii ,ce anume valori morale si sociale le insuflam,cum ar trebui sa ne autoeducam pe noi insine pt ca sa fim in stare sa educam generatia viitoare,nu pune in discutie saracia si lipsa de interes a unor categorii izolate de oameni pt ca ....e inutil.sunt doar cateva cazuri ....incontestabil au nevoie de ajutor dar nu putem judeca o intreaga generatie de decretei raportandu-ne la cazuri in particular.in asta consta frumusetea matematicii si a fizicii te ajuta sa vezi ...ansamblul de sus si sa nu tii cont de variabile ci doar de constante.....care au fost constantele in viata ta???...
dandanaua_reloaded
Postat pe 12 Aprilie 2008 11:10
este clar ca lumina zilei ca nu vorbim aceeasi limba...avem concepte diferite despre lume si viata,cred ca tu traiesti intr-o lume paralela....de ce sa ne ascundem in spatele vorbelor frumoase cand se stie foarte bine ca majoritatea romanilor sunt ....SARACI...asta este cuvantul...saraci..ca sunt de la oras,ca sunt de la tara...ca sunt tigani...exista oameni foarte saraci,care nu au sa cumpere copiilor un mar..si care nu-si doresc decat sa aiba o bucata de paine pe masa la copii...este o mare drama,ceea ce e sigur e faptul ca tu esti unul dintre oamenii care nu vad lucrurile astea...totul e roz si frumos,nu?..pacat,mare pacat...nu mai judeca pe nimeni...hai ca deja m-am enervat...
ginetta
Postat pe 12 Aprilie 2008 11:34
Romanii nu sunt saraci,si cei care sunt saraci lipiti,cum se spune,sunt lenesi.Nu-mi pot imagina ,atata timp cat sunt sanatoasa sa-mi las copii sa moare de foame ,Traim intr-o tara unde forta de munca lipseste ,sunt sute de locuri de munca ,oferte nenumarate,avem posibilitaatea sa ne luam doua trei servicii,putem lucra la damiciliu etc.Cum spui ca sunt romanii saraci ,cand marile magazine sunt supraaglomerate,agentiile de turism nu mai fac fata cererilor,parcarile nu mai cuprind masinile,constructorii nu mai fac fataa cererii de locuinte si lista poate continua.Acei oameni care nu au ce pune pe masa la copii sunt ignoranti,au pentru portia de alcool zilnica,pt tigari si alte vicii.Am vazut ,la tv,persoane care vin si cer diverse
[,nu vorbesc despre copii bolnavi,}si urmariti cu atentie ca fiecare poarta cate o bijuterie.Pentru copii si pentru familia mea i-mi vand si sufletul.Nu-i plange ,solutii sunt pentru toata lumea ,dar lenea se plateste.
wdy
Postat pe 12 Aprilie 2008 12:10
nu ginetta nu e totul roz nici pt mine...crede-ma ca fiecare zi e plina de griji si stress si lipsuri,dar asta nu imi influenteaza in nici un fel modul de a fii.suntem saraci din punct de vedere material nu spiritual sau sufletesc.crezi ca nu au fost momente in viata mea cand mama nu a avut bani sa imi cumpere un mar???o gramada de astfel de momente...dar am trecut peste,ca asa e viata.stiu ca sunt oameni saraci dar acei oameni saraci au acces la informatii si stiu cum sa faca anumite lucruri chiar daca nu isi permit sa le faca,d-na pisihanalist vb de un trecut care nu era chiar asa negru pe cat il zugraveste si da vina pe acel trecut pt prezentul de azi si nu mi se pare corect.premizele de la care pleaca sunt eronate,daca ar fii pus problema altfel ...ar fii fost ok..
dandanaua_reloaded
Postat pe 12 Aprilie 2008 12:26
Cred ca nu stiti notiunea "saraciei"priviti ce se intampla in AFRICA ,In COREEA DE NORD si in alte tari unde populatia nu are alternative,nu au locuri de munca si nici posibilitatea dea-si face o afacere,nu au apa si pamant sa-l cultive ,nu-mi spune de romani ca sunt saraci.Am bunicii din partea mamei fara nici o sursa de venit,decat ce au in gospodarie si nu s-au plans niciodat ca sunt saraci au doptat metoda "trocului"si asa obtin ce au nevoie in gospodarie ,au 83 ani si muncesc continuu.Sa nu mai spun ca ne numaram printre fericitii care suntem in COMUNITATEA EUROPEANA si avem posibilitatea sa muncim oriunde,dar bineinteles este mai usor sa ne plangem,romanii s-au obisnuit cu pomana socialista si cand s-a taiat ratia s-au trezit saraci.Ai dreptate EMA noi am crescut in tr-o societate care ne-a obligat di mers sa ne descurcam ,sa fentam sistemul si de aceea viataa nu este asa grea .Personal cred ca numai de sanatate poti fi conditionat ,restul depinde de fiecare individ in parte
wdy
Postat pe 12 Aprilie 2008 12:31
ema ceea ce am scris mai sus era valabil pentru Aliza,m-a intrebat in ce fel lipsa banilor determina nasterea unor copii nedoriti?poate nu m-am exprimat corect dar eu raman la parerea mea ca sunt multi oameni fara resurse,bolnavi,este usor Wdy sa spunem ca suntem fericiti ca suntem in UE,eu am lucrat afara patru ani si nu a fost usor deloc departe de copii...poate nu stii cum sunt priviti romanii,indiferent cat de muncitor ai fi,cat de supus,tot roman esti...si asta ni se trage de la tigani,hoti si curve...tot ce este rau romanii fac...asa ca sa nu imi spui mie ce fericiti sunt cei ce muncesc afara..tu esti mai tinerica decat mine..dar dupa 40 de ani este greu sa-ti gasesti un loc de munca decent,indiferent de studii...asta e realitatea...
ginetta
Postat pe 12 Aprilie 2008 13:04
asa este Ema,muncim unde muncim dar tot ACASA ne intoarcem.cele mai triste zile din viata acolo, erau sarbatorile...nimic nu era ca acasa..si sa stii ca dintre toti imigrantii,tot romanii sunt solicitati...tocmai pentru seriozitate si pentru lucrul bine facut...fugeau ca de dracu de marocani,columbieni,ecuatorieni...dar orice am spune suntem priviti urit...de exemplu,eu munceam sambetele si duminicile la fel ca orice spaniol,dar nu ma platea extra si atunci cand i-am zis stii ce mi-a zis,ca ce pretentie am,eu stiu cat castiga o femeie spaniola?si i-am zis ca nu ma intereseaza lucrul asta,sa vina femeia spaniola sa lucreze atat pe banii respectivi...daca a vazut ca nu ma las si a auzit ca imi caut de lucru,mi-a mai dat ceva la salariu numai sa nu plec...i-am spus..cat timp lucrez legal si am acte nu accept sa-si bata joc...si vreau sa-ti spun ca eu tot timpul ma certam cu ei ptr. bani si acum suntem priateni,in fiecare vara merg la lucru,ma asteapta nu da nimanui postul (pe perioada vacantei)....asta este..si mereu zicea ca romancele sunt rele....
ginetta
Postat pe 12 Aprilie 2008 14:27
Spui tu, Ema: "am avut de toate pe vremurile alea si carne si mezeluri si fructe exotice.... etc,cred ca iti aduci aminte ...daca e posibil bineanteles ca si mama ta sau matusa sau bunica ... se "descurcau" de ale gurii mai de la un restaurant mai de la un taran care nu declara la colectiv ca ia fatat vaca... mai de a unul care lucra la abator....etc exemople iti pot da cate vrei" Iar Wdy raspunde: "Ai dreptate EMA noi am crescut in tr-o societate care ne-a obligat di mers sa ne descurcam ,sa fentam sistemul si de aceea viataa nu este asa grea". In ambele argumentatii, apare verbul "a descurca", alaturat unor situatii de viata destul de dificile. Ma intreb daca stilul de viata al multor romani (da, Ema, ai dreptate, s-ar putea sa fi cazut prea mult in pacatul generalizarii...), a carui baza este si acum faimosul "m-oi descurca eu cumva" nu-si afla originea, conditionarea, in acele vremuri cand au fost obligati nu sa traisca (decent), ci sa supravietuiasca (descurcandu-se intr-un fel sau altul).
In al doilea rand, ca raspuns la "pt ca ai vazut tu la televizor ca sunt cazuri si cazuri de copii maltratati si copii cu nevoi speciale...", sunt totusi nevoita sa fac apel la alte statistici (care nu echivaleaza totusi cu o generalizare) si sa-ti spun ca "Romania este tara in care jumatate din parinti folosesc bataia ca metoda de disciplinare. Tot in Romania, in 75 % din scoli se inregistreaza fenomene de violenta." Si crede-ma, nu am vazut doar la televizor, ci si pe strada...
Si, in sfarsit, "daca 90% din decretei sunt mandri de ceea ce sunt si o duc bine in ziua de azi ... pt ca au un sistem bun de valori ,ma repet nu din cauza lipsurilor", ai spus tu. Nu neg ca s-ar putea ca 90% dintre "decretei" sa fie mandri de ceea ce sunt. Din pacate insa, mandria nu exclude (ba chiar uneori o inglobeaza) suferinta. De cate ori n-ai strans din dinti ca sa poti merge mai departe? De cate ori nu ai plans in singuratate numai pentru ca nu voiai ca nimeni, nimeni sa-ti vada lacrimile?
aliza_psi
Postat pe 12 Aprilie 2008 15:36

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
credeti ca exista dumnezeu? 350 De la: mikela_4u 29 August 2015 09:32
Cadouri 4 De la: Rodica_Bulmau_1 11 Iulie 2015 14:25
tratament 9 De la: FRANNNCE 23 Iunie 2009 21:31
Ce treaba au romanii cu Halloween-ul? 23 De la: LitlleFairy 18 Mai 2009 17:05
retete culinare-prajituri 12 De la: dulcik_ubita 11 Septembrie 2008 17:43