Setari Cookie-uri

Decreteii...

ma repet eu vad partea plina a paharului tu vezi partea goala ...ma indoiesc sincer ca vei iesi un bun psihanalist iarta-mi te rog impertineta,dar inca nu faci diferenta dintre particularizare si globalizare.ai pornit de la o premiza,ai trecut prin argumente care nu aveau de a face cu premiza iar acum schimbi macazul subiectului.sti ce inseamna un subiect media ??reusesti sa faci diferenta intre statistici facute de altii si cele facute cu manuta ta proprie???sti ce inseamna un studiu de caz???cum anume se face o statistica???cine comanda un studiu de genul si ce factori se iau in calcul....e un fenomen global cel despre care vorbesti tu...acum si daca chiar vrei sa vorbesti despre Romania in comparatie cu alte state europene...ia la rand anii de statistici si fa comparatii ...abia atunci te pot sustine in afirmatii.nu generaliza.daca vrei sa vb despre societatea din ziua de azi care nu stie sa dea valori generatiei tinere o putem face...nu pe statistici si studii cazuistice ci pe real pe un studiu facut de tine insati.dar sa vorbesc despre statistici si cazuri mediatizate in presa scisa si tv nu maprea intereseaza pt ca si despre asta am cunostiinta cum se fac diferite reportaje tv,fratele meu lucreaza in televiziune...deci...un subiect concret despre care vorbim????
dandanaua_reloaded
Postat pe 12 Aprilie 2008 16:27
NU AM VRUT SA JIGNESC PE NIMENI ,MA REFEREAM STRICT LA ROMANII CARE SPUN CA SUNT FOARTE SARACI SI NU AU CE PUNE PE MASA ,REFUZ SA CRED CA IN ROMANIA SE MOARE DE FOAME SI CA NU EXZISTA ALTERNATIVE,SI EU SUNT MANDRA CA SUNT ROMANCA SI NU AS PLECA NICIODATA,DACAT DACA VIATA COPIILOR MEI AR FI PUSA IN PERICOL
wdy
Postat pe 12 Aprilie 2008 21:10
Ema, cifrele pe care le-am folosit le-am luat dintr-un proiect al meu pentru care m-am documentat destul. Poate ca, in ciuda documentarii, am dat peste cifre nu tocmai reprezentative. Nu sunt sociolog si nu am nici pasiunea statisticilor; ii admir insa pe cei care au rabdarea si rigoarea de a face asemenea ample dari de seama. Le citesc lucrarile si folosesc date din ele in sprijinul sau defavoarea anumitor demonstratii.
In al doilea rand, subiectul concret despre care vorbim, dar care a suscitat inca de la inceputul topicului unele reactii destul de... hai sa le zic, pasionale, este posibilitatea ca anumite lucruri triste, dureroase sau pur si simplu de viata intr-un regim comunist sa ne fi influentat prezentul. Mi-ati spus, in diverse forme, unele mai elegante, altele mai putin, ca aceasta premisa a mea este gresita. Este posibil. Desi, cum a fost cazul cu faimoasa "descurcareala" a romanilor, este perfect plauzibil ca niste oameni care au crescut obligati fiind sa se "descurce", sa-si fi insusit acest mod de actiune... Era o constatare. Atat si nimic mai mult. Si tocmai de aceea ma intreb acum de ce atata patima pentru un lucru care, la prima vedere, nu pare cine stie ce?
aliza_psi
Postat pe 13 Aprilie 2008 01:04
pt ca din fire sunt pasionala si imi place sa intru in polemici si imi place sa imi sustin ideile....acelasi studiu de care vorbesti ca l-ai facut ...am certa impresie ca doar te folosesti de cifrele pe care altii le dau in vileag.nu incerc sa iti critic profesia dar ma repet ...fa un studiu cu manuta ta ...tot ceaa ce presupune un studiu cazuistic la ce anume vrei sa iti afli raspunsul....e mai bine sa tragi propriile tale concluzii decat sa te folosesti de cifrele si concluziile altora oricat de bine si intemeiate sunt acele studii.TU esti psihanalist !!!! invata ce inseamna profesia TA. tu singura va trebui sa dai socoteala pt concluziile TALE. si parerea mea e ca trebuie oricum sa inveti ce inseamna sa faci un studiu temeinic de la cap la coada. de formatie sunt matematician ,deci chitibusara...in tot ceea ce tine de cifre...iti spun sincer ca uneori 2+2 poate sa fie egal si cu 5 daca vrei si iti sustii concluziile cu argumentele potrivite,a nu se lua adliteram expresia de mai sus. ca te-ai documentat ok dar care sunt factorii care i-ai luat in calcul..? clasa sociala??? scoala urmata??? mediul social pe care ai aplicat studiul????
etc....varsta persoanelor implicate in studiu....????
tot nu ma convinge nimic...sti ceva...in primul an de facultate aveam un curs de psihologia copilului...si iti spun cu mana pe inima ca a fost singurul 10 din toata sesiunea pe care l-am luat la examenul cu pricina,si nici macar nu imi place psihologia..dar imi place cercetarea si m-am folosit de asta ca sa imi iasa ceva bun..si a iesit.da-mi date exacte la studiul tau si poate reusesc sa imi exprim o parere subiectiva ...nu doar obiectiva la intrebarea ta.
dandanaua_reloaded
Postat pe 13 Aprilie 2008 13:30
no se aplica si pe topicul asta efectul de "strutomanie"???? aliza psi inca astept sa continuam pe marginea subiectului ca oricum este interesant dar.... se pare ca ....efectul strut functioneaza si pe topicul asta.nu mai vb de faptul ca un "pisihanalist de meserie" ar trebui totusi sa faca din polemici de genul asta ...o mica experienta in profesia sa..ceea ce ma face sa cred ca.....totusi desi nu suntem"psihanalisti de meserie" uneori ne sustinem ideile mai bine decat ei,deci nu avem nevoie de psihologi,pshihanalisti ,psihiatri?????
ce lasitate sa incepi un subiect si sa nu mai raspunzi cand te ia cineva la bani marunti....nu-i frumos.....rusinicaaaaa....
dandanaua_reloaded
Postat pe 15 Aprilie 2008 10:58
concluzia ar fi aceea ca decreteii nu au traume existentiale cu radacini intr-o copilarie nefericita, ci din contra sunt mandrii si vorbesc cu nostalgie de acea perioada din viata lor( a nu se intelege ca am fi adeptii comunismului!).

Postat pe 15 Aprilie 2008 11:18
asa este si continui sa sustin ca decreteii au un sistem de valori mult mai bine pus la punct decat generatia "pro" asa cum o numeste toata floarea ce vestita a politicii romanesti.daca e sa vb despre traume ...hai sa vb despre traumele existentiale ale generatie pro ca alea sunt intr-adevar drame......nu de decretei...ca ei cu siguranta au trecut cu brio peste comunism si la fel cum s-au decurcat incomunism o fac si acum in democratie....dupa cum spune mama mea:numa' culoarea banilor s-o schimbat ca altfel tot aia ....ori cu ceausescu ori fara factura la intretinere tot io o platesc nu mi-o plateste nici statul nici vecinul.
dandanaua_reloaded
Postat pe 15 Aprilie 2008 12:01
bai, ce ma enerveaza subiectul asta!numai cand vad titlul si ma irita!
parca am fi extraterestri!

Postat pe 15 Aprilie 2008 12:17
Concluzia mea este ca suntem mult mai egoisti si orgoliosi. Abuzurile incontestabile ale statului dinainte de `89 au subminat ideea de autoritate si au inoculat ideea ca „ a fenta”, „a te descurca”, „a interpreta” este justificat. Nu avem respect pentru lege pentru ca legea nu a avut respect pentru noi. Lipsa solidaritatii sociale ne-a inoculat cu o lipsa de respect pentru celalalt. „Fiecare pentru el” este deviza vremurilor, si, incepand cu politicienii si VIP-urile, toti ne dau „exemple” in acest sens. Nefericirea si saracia deriva din raportarea la niste dorinte nesatule, in mare parte materiale. Suntem obsedati sa AVEM, facem terapie prin shoping, insatiabili in lacomia si goliciunea morala. Fugim de noi insine si evitam raspunsuri tipand mai tare decat cel care pune intrebarea. Ne-am aruncat pe credite ca sa umplem supermarket-urile, parcarile si campiile patriei cu vile, doar-doar vom umple golul din noi. Izbavirea ne poate veni doar din reintronarea respectului pentru lege, pentru celalalt si, in consecinta, pentru noi insine. Atunci si strainii ne vor respecta pentru ceea ce suntem, caci suntem inteligenti, creativi si ambitiosi.
ionutsk
Postat pe 15 Aprilie 2008 12:24
Draga Ema si draga Vivi_anna,
Lucrurile sunt foarte simple: acum zece zile, am avut un accident foarte urat din care eu, slava, am iesit fara o zgarietura, dar masina, vai!, e praf. Aceste doua zile de absenta nu-si au explicatia intr-un "efect de strutomanie", ci doar in incredibila capacitate a celor de la asigurari de a ma purta pe drumuri (fiind dauna totala, iti dai seama ca n-au nici un chef sa-mi dea banii). Sau, ca sa glumesc un pic, acest absenta a mea isi are originea intr-un, de data aceasta, adevarat "efect de strutomanie", dar a celor de la Asirom.
Bun dara... Unde ramasesem? Problema este urmatoarea: psihoterapeutii in general, iar psihanalistii in special nu fac statistici. Profesiile acestea implica cu totul si cu totul altceva. Ca, in lucrarile lor, si unii, si altii folosesc, in sprijinul sau in defavoarea argumentatiilor, date statistice (desi destul de rar: ma refer strict la lucrarile de psihoterapie sau psihanaliza), asta e o alta poveste. Cand ai, de exemplu, un pacient care sufera de o tulburare depresiva, nu-i rau daca stii ca respectiva tulburare se inregistreaza in cadrul unei populatii date cu un anumit procent, dar lucrul acesta nu-ti este de foarte mare ajutor. Caci, cum bine spuneai tu, Ema, una este generalul, si alta situatia particulara... Iar atunci cand ai de-a face cu sufletul omului, lucrurile sunt chiar extrem de complicate.
O mica dovada in acest sens? De exemplu, reactia vivi_annei care, dintr-o absenta ce-ar fi putut fi cauzata de mii de motive, trage o concluzie categorica si destul de generala: "decreteii nu au traume existentiale cu radacini intr-o copilarie nefericita". Tu ramai totusi intr-un plan mai personal si o pui pe seama "lasitatii" mele. Of!
Si-acum, ca sa relansez dialogul... Oamenii au fantastica putere de a uita lucruri triste sau de-a dreptul urate ori de a le transforma. Uite, de pilda, amintirea ta, Ema, cea cu bananele: in sine, daca stai sa te gandesti, nu e deloc o fericire ca nu aveai banane si portocale decat de Craciun (nu mai zic de durerea de burta...:)). Iarasi, si asta spune multe si despre colegii tai de-atunci (caci deduc din chiar relatarea ta ca nici ei nu se bucurau de fructele acestea prea des), povestesti tu ca "ne puteam da mari la scoala ca noi am mancat banane". Iata cum sotia ta copilareasca a transformat, in amintire, o lipsa si o durere (cea de burta) intr-un lucru fain. Si iata si nostalgia, dorul nu dupa epoca aceea (sa nu-mi spuneti ca va este dor sa mancati banane numai de Craciun, ca nu va cred...:)), ci dupa inocenta copilariei (inocenta nu numai in sens de nevinovatie, ci si de necunoastere, caci exista adevaruri care pot sa doara ingrozitor).
Cu speranta ca dorinta de profit a celor de la Asirom imi vor permite sa va raspund cat mai repede la replici, le astept dara si va urez toate cele bune!
aliza_psi
Postat pe 15 Aprilie 2008 12:29
tot referitor la banane si apropo de asta...sistemul meu digestiv are o preferinta speciala pt banae in timpul sarbatorilor de iarna nicidecum in vara sau in primavara....dar ma repet astea nu sunt traume ... privatiunile la care am fost supusi cand eram mai mici... nu au devenit traume pt adultul care sunt acum.asta incerc sa iti explic.trauma poti numi faptul ca fratelui meu ii este frica de intuneric...mie nu...trauma poti numi faptul ca unii dintre noi isi umplu frigiderul cu alimente inutile si multe ca nr doar pt ca sunt la reducere....trauma poti numi un comportament aberant referitor la lipsa apei,sau a gazului metan din apartamente cand se fac reparatii pe retelele respective.
dar cum incercam sa iti spun aceste traume se aplica nu unei generatii ci unui anumit segment pe factori concreti luati in discutie.... exista intr-adevar oameni cu traume din perioada ceausista dar procentajul pe care l-ai mentionat tine cont de foarte multi factori nementionati.cazuistica e intr-adevar mai placuta ...pt ca acolo vb de un segment bine definit cu factori bine definiti etc.uite hai sa luam in calcul procentul de populatie "decretei " care au probleme cu frica de intuneric....acum putem discuta.....
parerea mea....desigur
dandanaua_reloaded
Postat pe 15 Aprilie 2008 12:53
Am urmarit cu interes discutia si as vrea sa intervin si eu cu o intrebare/rugaminte, mai ales pentru aliza_psi: cred ca ar trebui in primul rand sa definim mult mai clar subiectul de discutie. Daca vorbim in generalitati, nu vom ajunge nicaieri. Mai precis: ce incercam sa demonstram aici? Ce CAUZE (anume, detaliat) legam de ce EFECTE? Modul cum a fost pusa intrebarea initial este mult prea vag si intr-adevar are conotatii jigitoare (desi foarte probabil involuntare). Sunt de acord cu ema_iordanescu ca nu putem lua conditiile de viata ale copilariei noastre in ansamblu, si sa tragem automat concluzia ca toti avem sechele psihice!! Si apreciez ca macar ionutsk a incercat sa explice cu ceva precizie cateva fenomene anume: lipsa de respect a romanilor pentru lege; lipsa de respect pentru semeni; si goana dupa valori materiale. Haideti macar sa incercam sa ne concentram asupra a CEVA, ca sa discutam cu totii despre acelasi lucru. Ce ziceti? Sau macar doamna care a deschis discutia sa ne explice la ce s-a referit initial, nu in termeni generali si vagi, ci cat se poate de concreti.

Postat pe 15 Aprilie 2008 14:25
pai adrianne e ceea ce vreau si eu ca generalizand ...nu facem decat sa intelegem gresit.spune concret exact ce vrei sa sti si iti raspund pe masura...asta e pt d-na psihanalist.no...astept o reformulare a intrebarii si pe urma mai vb....
dandanaua_reloaded
Postat pe 15 Aprilie 2008 17:19
Draga Ema,
Spui tu ca "trauma poti numi faptul ca unii dintre noi isi umplu frigiderul cu alimente inutile si multe ca nr doar pt ca sunt la reducere..." Nu-i oare posibil ca aceasta trauma sa-si aiba originea in frigiderele goale de altadata sau care se umpleau, daca se umpleau, cu pretul statului la niste cozi infernale? Sau, tot tu spui "trauma poti numi un comportament aberant referitor la lipsa apei sau a gazului metan din apartamente cand se fac reparatii pe retelele respective". Hm, imi vin in minte (am crescut in provincie, intr-un orasel de munte) cele doua ore de cate doua ori pe saptamana cand ne dadeau apa calda si frigul aproape constant din timpul iernii. Nu crezi oare ca o posibila explicatie pentru aceste, cum tot tu le numesti, "comportamente aberante" sunt tocmai privatiunile din trecut?
aliza_psi
Postat pe 15 Aprilie 2008 22:39
Draga Adrianne,
Iarta-ma pentru gestul neelegant pe care am sa-l fac, dar am sa te rog sa-mi raspunzi mai intai la o intrebare care ma va ajuta sa inteleg de ce afirmatia mea initiala a declansat unele reactii destul de pasionale: care sunt conotatiile jignitoare din aceasta afirmatie initiala?
aliza_psi
Postat pe 15 Aprilie 2008 22:44
pai la asta ma refeream......adica tre sa iti dau eu tema de discutie??? suza-ma dar chiar sunt de-a dreptul indignata ca un psihanalist de meserie scrie ceea ce scri tu...fara intentii belicoase dar discutia asta nu duce nicaieri.inca nu pui intrebarile care trebuie....in felul caracteristic unui psihanalist ceea ce ma face sa imi pun mari intrebari referitoare la asa-zisa profesie.nicaieri nu am mai intalnit o chestie ca asta...io ii spun ceva si ea face analiza pe text ca la literatura....scuze dar...????? de la decretei ..unde anume am ajuns????inca nu discutam despre ceea ce vrei tu ci despre ceea ce vreu eu.si ma repet asta nu e o chestie specifica unui psihanalist prin definitie si ..de meserie.sorry dar cred ca nu vorbim aceeasi limba.nu analiza ceea ce spun eu....analizeaza sau mai bine reformuleaza ceea ce vrei tu sa spui sau sa sti.tu ai inceput topicul nu eu,tu vrei sa sti daca decreteii sunt traumatizati de trecut nu eu....eu sau mai bine spus noi suntem aici sa aducem argumente pro si contra... unei idei.idee foarte vag conturata si cum punea si adrianne mai sus ...care poate deveni jignitoare pt unii dintre noi tocmai pt ca formularea nu a fost facuta corect.
uite ca sa intelegi mai bine...incerc sa vb mai vulgar poate asa ne intelegem: vrei sa faci experiente pe mine????iti place sa pui intrebari retorice la care poti gasi singura raspunsul???sau tu esti cea care are ceva de marturisit din trecutul ceausist si nu stie cum sa inceapa o discutie pe tema cu pricina???uite daca puneai o intrebare de genul asta: ce crede-ti despre persoanele nascute in perioada X si Y care in zilele noastre se confrumta cu frica de intuneric,si unul dintre factorii care ar trebui luat in calcul ar fii faptul ca in timpul dictaturii ceausiste se lua des curentul electric....asi putea sa facem o analiza de mai mare dragul....cu argumente pro si contra cu statistici de la electrica...si toate cele.dar asa....sa ma iau la polemici numai pt ca io am zis si tu ai zis....ma lasa rece si total indiferenta adica ma face sa imi pierd interesul pt insasi subiectul initial care era totusi interesant.
dandanaua_reloaded
Postat pe 15 Aprilie 2008 23:21
tot mai crezi ca domnisoara/doamna este psihanalist?s-au poate se autopsihoanalizeaza singura.

Postat pe 15 Aprilie 2008 23:41
nu ,nu mai cred refuz cu desavarsire sa cred ca pot incapea dintr-o eroare pe mana unui asemenea tip de "pisihanalist" oricat de urat suna....asta este parerea mea.nu cred ca are habar de profesia pe care sustine ca o practica.
dandanaua_reloaded
Postat pe 16 Aprilie 2008 00:12
Aliza, sa luam din nou mesajul tau initial. Ai spus: De ce poate fi acest mesaj perceput ca jignitor? Pai sa vedem: Din start te plasezi pe o pozitie superioara celorlalti, in sensul de: "eu sunt specialistul de calificare inalta, voi subiectii, haideti sa va analizez, desi voi nu ati cerut-o". Tratezi intreaga audienta ca un tot unitar si sugerezi ca: 1) noi subiectii am suferit cu totii multe traume in copilarie (aici ar trebui sa definim cuvantul "traume", pentru ca este destul de dur; in plus, aceste posibile "traume", daca exista, variaza foarte mult de la om la om); 2) am suferit de foame, frig, indoctrinare (poate unii dintre noi, as adauga eu, in anumite perioade de timp, dar nu toti si nu constant!) si C) (care este total nejustificat) suntem toti copii nedoriti!! Prin asta i-ai atins pe oameni la un punct foarte sensibil. Si inca un lucru: afirmi ca subiectele pe care le discutam aici pe site, adica: dragoste, familie, relatiile dintre sexe, moda, toate aceste preocupari ale noastre sunt determinate de presupusele traume din copilarie!! Din nou, as zice eu, o afirmatie total nefondata si nejustificata. Eu imi dau seama ca tu nu ai vrut sa jignesti, pentru faptul ca raspunsurile tale ulterioare au fost foarte politicoase. Insa cred ca ar trebui sa fii putin mai atenta cu cuvintele, pentru ca a face astfel de generalizari este incorect/destructiv si dpdv logic, si relational.

Postat pe 16 Aprilie 2008 14:58
Multumindu-i Adriannei pentru raspunsul ei care m-a ajutat sa inteleg unele dintre reactiile pe care le-am suscitat, am sa incerc, asa cum mi-a cerut Ema, sa reformulez ideea de la inceput care, poate din cauza conciziei, a parut sa cuprinda lucruri jignitoare.
Inainte insa, as vrea sa lamuresc niste aspecte.
Declinandu-mi profesia, nu am dorit nici o clipa sa ma situez pe o pozitie superioara celorlalti, ci, pur si simplu, avand o pregatire in domeniu si stiind in ce fel si cat de mult lucruri din trecut ne pot afecta prezentul, am afirmat ca faptul acesta este valabil si pentru multe (nu toate!) dintre preocuparile voastre. Nu am folosit nici macar o data cuvantul "subiecti" si, cu atat mai putin, nu am spus vreodata ca TOTI forumistii de aici ar fi suferit de multe traume in copilarie (de aceea am si pus cuvantul "multe" intre paranteze). De altfel, cuvantul "trauma" nu este, cel putin in limbajul de specialitate, deloc dur, el surprinzand o realitate care se intalneste mult mai frecvent decat se crede in general si semnificand o intamplare, situatie, complex de imprejurari care il marcheaza pe individ, schimbandu-i pe termen mai lung sau mai scurt comportamentul. Oricum, si aceasta este strict parerea mea, nu exista fiinta umana care sa nu fi avut parte in copilarie, dar si mai tarziu, de traume (mai multe sau mai putine) peste care, cu ajutorul familiei, prietenilor etc., pe scurt, al celorlalti, reuseste de multe ori sa treaca. Din pacate, nu intotdeauna. Iarasi, n-am afirmat despre nici o persoana de aici ca ar fi "decretel" in sensul tare (adica in sensul de copil realmente nedorit) al cuvantului si cu atat mai putin despre toti forumistii cu varste intre 20 si 40 ani. Pe de alta parte insa, admit ca, din cauza conciziei primului mesaj, anumite elemente, insuficient prezentate, au putut genera confuzii. Asa ca am sa reformulez acel mesaj initial, recadrand totodata tema discutiei: Sunt psihoterapeut de meserie si sunt convinsa ca multe dintre problemele prezentului isi au originea in traume din copilarie. Iar daca aceasta copilarie s-a petrecut in Romania anilor decretului 770, probabilitatea ca traumele respective sa fie pe masura conditiilor sociale vitrege de atunci este mai mare. Copiii Epocii de aur au acum intre 20 si 40 de ani. Ii invit la dialog pe aceia dintre voi care se recunosc ca adevarati decretei (nedoriti atat inainte, cat si dupa nastere), dar si pe aceia care au avut ghinionul (sau sansa) sa se nasca in respectiva epoca. Iar tema acestui dialog ar putea sa fie: credeti ca aceasta conditie istorica (si anume cea de "decretel") v-a afectat in vreun fel dezvoltarea ulterioara si, implicit, viata?
Si inca ceva, pentru ca lucrurile sa fie foarte clare: nu vreau sa analizez aici pe nimeni si nu mi-as permite niciodata sa consider subiect pe cineva, cu exceptia cazului in care respectiva persoana isi da acordul sa ajute (prin marturie proprie, prin completarea unui chestionar etc.) la o cercetare.

Postat pe 16 Aprilie 2008 18:03
Si inca ceva: vad ca minunea de net a facut o trasnaie. Portretul care apare in dreptul raspunsului meu nu-mi apartine. Nu stiu ce s-a intamplat (nu ma pricep chiar atat de mult la calculatoare!!!). Oricum, daca aceasta fotografie este a uneia din membrele forumului (cum este foarte probabil), imi pare rau si-mi cer scuze de pe acum pentru eventualele confuzii. Chiar as vrea sa inteleg cum de s-a intamplat pozna...
aliza_psi
Postat pe 16 Aprilie 2008 18:08
Aliza, eu sunt nascuta in perioada mentionata de tine dar nu ma consider un copil nedorit (adica un adevarat "decretel"). Am avut o copilarie fericita iar eventualele "traume" pe care le-am suferit, ca toata lumea, au fost cauzate de conditii familiale (neintelegerile dintre parinti), mai degraba decat socio-politice. Imi amintesc de frigul ocazional de la scoala din timpul iernii, dar asta nu m-a facut sa urasc invatatul:); pur si simplu ne puneam manusile in maini si se rezolva problema. Imi amintesc si de perioadele cand se oprea curentul electric cateva ore pe zi, dar tin minte ca imi placea foarte mult, pentru ca aprindeam lumanarile in casa si totul in jur parea magic.:) Nu spun ca e normal sa fie oprit curentul zilnic, dar ca si copil nu m-a afectat acest lucru deloc, ci m-am adaptat la el. Imi amintesc si de orele de "Constitutie", care nu m-au influentat cu nimic (zic eu), propaganda comunista mi-a trecut pe langa ureche si dusa a fost. Imi amintesc si de cele cateva ore de TV pe zi si de "Mihaela" de la ora 7 seara si de "Povestiri din padurea verde" din weekend, pe care le asteptam cu sufletul la gura. Dar faptul ca nu ma uitam prea mult la TV n-a fost rau, pentru ca aveam mai mult timp de joaca afara in aer liber si de legat prietenii cu cei de varsta mea. Cred ca perioada comunista si-a pus mai putin amprenta asupra copiilor de atunci, decat asupra parintilor lor. Adultii erau aceia care trebuiau sa se se confrunte mai mult cu greutatile materiale, cu cu legile strambe si cu propaganda comunista. Cred ca cei care au astazi peste 40 de ani au fost cel mai tare influentati de comunism, mai mult decat cei tineri. Tinerii din ziua de azi au fost si ei influentati intr-o anumita masura, dar mai mult indirect, prin modul de gandire si sistemul de valori invatat de la parintii lor si perpetuat de acestia si dupa caderea comunismului (este clar ca parintii exercita o influenta decisiva asupra formarii unui tanar). Cum sistemul social/legislativ nu s-a putut schimba peste noapte dupa 1989, vechile mentalitati au avut inca "teren" pentru a se perpetua, insa facand loc incet-incet si mentalitatilor "vestice". Acestea din urma n-au patruns decat foarte incet la noi, pentru ca din pacate ele nu pot fi invatate peste noapte din carti si reviste, ci trebuie insusite fie prin educatia familiala (nu e cazul inca), sau prin experienta proprie, traind in alta tara si vazand cum merg lucrurile pe-acolo.

Postat pe 16 Aprilie 2008 20:05
Mesajul de mai sus este al meu, ADRIANNE10. Fotografia de mai sus nu-mi apartine, asa cum nu-i apartine nici alizei. :)))

Postat pe 16 Aprilie 2008 20:06
Nu mai are nimeni nimic de zis? Pacat....ca ma interesa discutia. :(

Postat pe 17 Aprilie 2008 19:55
pai eu una sunt de acord cu tine adrianne ca generatia pro (sau cum am gasit o noua "denumire" a generatiei tinere ....emo-kids ) este(sunt) mai traumatizata(-ti) decat generatia decretei. exista traume din trcutul ceausit in fiecare din noi dar acelea cum ai spus si tu provin din mediul familial,unde existau certuri si alte chestii de genul asta,sa nu uitam ca totusi un divort in acele vremuri era.....ceva,acum ...floare la ureche ,cine mai crede si mai simte cu adevarat in institutia casatoriei ,a loialitatii fata de partenerul de viata si fata de ce nu fata de tara in care traim.ar fii multe lucruri bune in sistemul meu propriu de valori si al generatiei din care eu fac parte (plus sau minus 3,4 ani fata de cati ani am eu) dar acum daca ar fii sa educi un copil....ce anume valori morale i-asi putea insufla???? ma intreb pt ca totusi sunt la varsta la care imi doresc un copil...referitor la comparatii intre generatii consider ca daca urmarim cu atentie un anumit segment de varsta si pe urma il comparam cu acelesi segment d varsta la decretei ma refer la timpurile trecute si cele actuale vom vedea cu siguranta mari diferente si traume enorme dar nu la trecut ci la prezent... continui sa sutin ca generatia tanara este mai stressata,mai traumatizata,mai debusolata si mai plina de inhibitii,da inhibitii ,decat am fost noi,decreteii.
dandanaua_reloaded
Postat pe 17 Aprilie 2008 21:02
ODATA ,AM FOST CU SOTUL MEU LA UN PSIHOLOG SI AM RAMAS SOCATA DE CUM ARATA .O FEMEIE CAM LA 50 ANI CU PARUL IN TOATE CULORILE,CU OANTOFI CU TALPA FOARTE INALTA ,UNGHII LUUUUUUUUUUNGI SI IMBRACATA PRECUM O "CHILOTAREASA"[asa le spun eu la prostituate],NE ASTEPTA IN BIROU CU TIGARA APRINSA ,APOI A MAI APRINS ALTA.e ,aceasta persoana mi-a dat impresia ca ea are nevoie de psiholog sau ca este o impostoare.Personal,nu am incredere in acesti psihanalisti,psihologi etc.Deci PISI draga bati campii
wdy
Postat pe 17 Aprilie 2008 22:35
Nu cred ca toti psihologii sunt asa, wdy. Eu te cred pe cuvant ca acea femeie arata groaznic si e foarte posibil ca ea insasi sa fi avut nevoie de un psiholog:) asa cum spui tu, dar.....nu trebuie sa generalizam. Si nici sa jignim, pentru ca nu e corect. Nici noua nu ne-ar conveni sa fim judecati prin generalizari. Parerea mea.

Postat pe 17 Aprilie 2008 22:54
pai iti dai seama cam ce fata am facu teu cand un domn foarte bine si cult de asemenea mi-a sugerat ca asi avea nevoie de un psiholog pt ca sunt mult prea autoritara si autocritica,asta dupa 5 minute de conversatie..... i-am propus sa ii dau cartea de vizita a unui vestit cabinet de prin brasov ...unde se efctueaza si sedinte de terapie de grup..in cazul in care dansul ar avea nevoie de pacienti sa poata sa si-i selecteze de acolo.pe mine una cu siguranta nu m-ai prinde nici la vreun metru de usa unui psiholog pana nu asi sti si "tata care-a supt-o" scuze de expresi aplastica,insa un psiholog este totusi un om in mainile caruia iti pui "mintile" nu apendicul...si cand acel om arata de parca nu i-ar strica nici lui o vizita la vestitul cabinet de psihologie.....
dandanaua_reloaded
Postat pe 17 Aprilie 2008 22:58
hai ca o sa-mi pun o poza sa vedeti ca nu e dracul chiar atit de negru.am glumit fetelor si intradevar in Romania sistemul psihologic si psihiatric lasa de dorit.nu avem cultura si nici pregatire pentru asta.in Franta exista pe linga psihiatrii,psihologi si alti vindecatori cu psihicu care se numesc sofrologi.ce face un sofrolog o sa va spun la cerere dar sa va pregatiti burta pentru ris.

Postat pe 17 Aprilie 2008 23:12
France, pe mine deja m-ai amuzat foarte tare cu "hai sa-mi pun o poza sa vedeti ca nu e dracul asa de negru!":))))) Deci sa inteleg ca esti psiholog? Daca da, sunt sigura ca ne poti explica si cu ce se ocupa un sofrolog. Eu una sunt foarte curioasa.:)

Postat pe 17 Aprilie 2008 23:22

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Despre clonare... 33 De la: diana1981 29 Iulie 2009 17:25
Va invitam sa participati la un studiu de piata online despre cumparaturile pentru gospodarie! 15 De la: eXPRIM 3 Mai 2012 16:45
Care este gandul tau ? 14 De la: INTELIGENTUL_1 9 Aprilie 2016 16:32
Is it a beautiful day? 7 De la: oonahabibi_yahoo_com 22 Aprilie 2009 09:13
Intrebari de orice fel... Ce va chinuie? 373 De la: habbie 8 Octombrie 2009 14:32