Mai multe
exact de asta vorbeam toti,absolut toti barbatii musulmani vor o sotie supusa,chia daca razi tu acum.si n-or fi toti la fel,dar sunt destui care procedeaza asa.mai ales cei religiosi,cum ar fi ..de ex.un imam de aici din buc.sunt multi care inca mai gandesc asa.dar sa luam si partea cealalta a problemei,eu as fi de acord ca femeile sa se imbrace mai decent,sa fie mai pioase,asta e un lucru bun pana la urma.totul e bine daca nu se duce in extrem religia.
|
||
|
kudika037011 Postat pe 30 Iulie 2009 11:05 |
||
|---|---|---|
De la: bianka__benet_helwa, la data 2009-07-30 01:08:04asalam aleikom Asa e, nu e obligatoriu ca toti musulmanii sa aiba harem, daca o iei asa nici sa se insoare nu-i obligatoriu,dar faptul ca au voie sa aiba , in fuctie de averea fiecaruia , maxim patru neveste legitime conteaza,daca sotul tau , cu timpul incepe sa mai aduca cate o nevasta , peste tine, apoi alta , ce faci ?-obligata sa le accepti !! Ai dreptate ,dar asta e realitatea , ca daca vrei sa iesi in oras si sotul nu e acasa, obligatoriu sa fii insotita de "colege"sau o rudenie, frate , tata....! Asta demonstreaza neincrederea in familie.!Eu am dat exemplu ca vara mea ,am vrut sa arat ca in general romancele, se casatoresc cu musulmani pentru bani, interes dar fii sigura ca putine casatorii tin toata viata! Eu respect religia asta , dar trebuie inteles ca este pentru ei musulmanii,lumea lor , nu pentru crestini !
|
||
|
tinel Postat pe 30 Iulie 2009 13:37 |
||
De la: roscatika23, la data 2009-07-30 01:58:36De la: kudika037011, la data 2009-07-29 14:39:56buna fetelor,urmaresc topicul asta,mi se pare interesant,si m-am hotarat sa scriu.as vrea sa pun cateva intrebari lu roskatika,caci unele povestiri parca se cam bat cap in cap...cum a facut contractul daca e prietenul tau,caci nu se poate asta,si daca erati casatoriti de ce il numesti prietenul tau?inca doarme la tatal lui??si fetelor,islamul nu il acceptati cum vreti voi pe bucati,daca chiar sunteti musulmane,trebuie sa acceptati ce scrie in koran. sml-confused0006: Roscatika, mai cunosc un caz asemanator, ca fiecare sot cu religia lui, asta a fost pana la cununie, apoi a venit obligatia sa treaca in religia lui, normai ca ei i-a venit mintea la cap si l-a parasit! Nu poti sa fi sigura de asta, la cununie ce faci ?ca nu te cununa preotul lor crestina, el nu se poate la crestini, asa ca, ....!Fii sigura ca ai sa fii obligata pana la urma sa 'porti voalul pe fata'! dar ai incercat cu stirea lui si a familiei lui sa iesi singura in oras ? Spune-i ca esti nevoita sa mergi singura doua zile la rude in alt oras, sa vezi increderea lui si a familiei lui in tine !!!! si ne spui si noua cum a mers!!
|
||
|
|
||
|
tinel Postat pe 30 Iulie 2009 13:56 |
||
De la: tinel, la data 2009-07-30 13:56:43De la: roscatika23, la data 2009-07-30 01:58:36De la: kudika037011, la data 2009-07-29 14:39:56buna fetelor,urmaresc topicul asta,mi se pare interesant,si m-am hotarat sa scriu.as vrea sa pun cateva intrebari lu roskatika,caci unele povestiri parca se cam bat cap in cap...cum a facut contractul daca e prietenul tau,caci nu se poate asta,si daca erati casatoriti de ce il numesti prietenul tau?inca doarme la tatal lui??si fetelor,islamul nu il acceptati cum vreti voi pe bucati,daca chiar sunteti musulmane,trebuie sa acceptati ce scrie in koran. cum sa-i zic ca ma duc la rude cand sunt in turcia?ce rude am eu acolo?cununia civila o vom face ori la consulatul romaniei in istanbul(el este din istanbul)ori in romania...nu stiu daca la cununia religioasa va trebui ca el sa-si schimbe religia(el a insistat sa facem 2 nunti adica ca la ei si cununia religioasa ca la noi),si crede-ma ca atunci cand am fost la ei am vorbit cu preotul lor de la moschee si i-am zis ca eu nu vreau sa schimb religia.a spus ca daca el e de acord se poate sa ne cunune si asa...la noi e putin mai dificil,stiu.dar sunt preoti care cununa un crestin si un musulman sau orice alta religie..
|
||
|
roscatika23 Postat pe 30 Iulie 2009 15:46 |
||
De la: kudika037011, la data 2009-07-30 11:05:55exact de asta vorbeam nu stiu cum sunt altii dar prietenul meu(sau logodnicul desi nu-mi place acest cuvant) este sincer(cateodata e un lucru bun dar cateodata nu prea),este corect,este muncitor (strange bani) dar se si distreaza,bea vin(busuioaca de bohotin--moartea lui),este sufletist dar si rece...eeee cateodata mai ma enerveaza dar nici eu nu sunt perfecta(mai ales ca sunt ffff incapatanata).dar pentru mine este ok.amandoi lasam de la noi pentru ca ne iubim.ai dreptate nu sunt toti la fel. va pup dar fetele mele unde sunteti??????? oooffff mama ei de vacanta....
|
||
|
roscatika23 Postat pe 30 Iulie 2009 16:17 |
||
|
Nene draga,am o prietena casatorita cu un musulman, si crede-ma ea a ramas cat se poate de crestina.....Au facut o ceremonie religioasa aici si una la ei....................insa nici macar un minut nu s-a pus problema schimbarii religiei de catre prietena mea.............. pt D-zeu, nu mai generaliza ca nu toti sunt la fel..................si apropo in Turcia s-a interzis bigamia....femeile nu mai poarta val........... de aceea nu mai generaliza.......... Rubia , scumpo, nu iti mai bate capul ca oricum tot pe a lui o va tine........ Si a cum fetelor va las turma de pupicei si cafelosul.............. si de sigur falfaielile lui j'adore............ Zuziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tatlim, seni cok seviyorum.............................
|
||
|
sun_shine Postat pe 30 Iulie 2009 16:21 |
||
| chiar daca sa interzis bigamia si multe nu mai poarta sau sunt obligate sa nu mai poarte,unele femei credincioase sunt forte iritate pe tema asta.ele vor sa poarte valul,si considera ca nu este drept faptul ca majoritatea nu mai angajeaza decat fara hijab.voi ce parere aveti,este un lucru bun asta sau nu? | ||
|
kudika037011 Postat pe 30 Iulie 2009 17:06 |
||
si as mai vrea sa aud niste pareri in legatura cu datul mainii in islam.voi ce parere aveti,suneti de acord cu datul mainii sau nu?sau cine e cu un musulman poate sa ne zica mai bine,daca prietenul/sotul e de acord ca sotia sa dea mana cu alt barbat?dati-va cu parerea
|
||
|
kudika037011 Postat pe 30 Iulie 2009 17:11 |
||
De la: roscatika23, la data 2009-07-30 15:46:11De la: tinel, la data 2009-07-30 13:56:43De la: roscatika23, la data 2009-07-30 01:58:36De la: kudika037011, la data 2009-07-29 14:39:56buna fetelor,urmaresc topicul asta,mi se pare interesant,si m-am hotarat sa scriu.as vrea sa pun cateva intrebari lu roskatika,caci unele povestiri parca se cam bat cap in cap...cum a facut contractul daca e prietenul tau,caci nu se poate asta,si daca erati casatoriti de ce il numesti prietenul tau?inca doarme la tatal lui??si fetelor,islamul nu il acceptati cum vreti voi pe bucati,daca chiar sunteti musulmane,trebuie sa acceptati ce scrie in koran. Esti in Turcia? ca si intrata in religia lor; spune-i ca ai o problema de familie in tara ,sa te lase o zi-doua sa vi singura in Romania, sa-i vezi reactia, daca are incredere in tine , va fii de acord, altfel ce dragoste va fii ?Roscatika, intelege ca :, cununia civila se face indiferent religia ,dar cununia religioasa aici e problema.ca preotul lor nu poate cununa un crestin , cum nici al nostru nu poate cununa un musulman .-ce cununie mai e ? la moschee il va cununa pe el cu cine????cu tine nu are cum!!!!!! la crestini te va cununa pe tine , dar cu cine ??? cu el nu are cum!!! nu conteaza nunta ca poti sa o faci si la Polul Nord ! conteaza ca trebuie sa fie doua persoane in fata preotului. ! scuza-ma dar e ca "nuca-n perete "! Mai intreaba si preotii nostri!
|
||
|
tinel Postat pe 30 Iulie 2009 17:13 |
||
De la: voicu_monica2001, la data 2009-07-30 16:21:50Nene draga,am o prietena casatorita cu un musulman, si crede-ma ea a ramas cat se poate de crestina.....Au facut o ceremonie religioasa aici si una la ei....................insa nici macar un minut nu s-a pus problema schimbarii religiei de catre prietena mea.............. Eu nu generalizez , bineinteles ca nu toti sunt la fel , femeile inca mai poarta voal dar problema e la cununie ! Cu problema schimbarii de religie a prietenei, cu timpul poate o sa-i impuna si asta, dar intelege ;, cununia religioasa nu merge, cum sta un musulman in fata preotului crestin ca et trebuie sa sarute crucea noastra in care nu crede?, si crestinul in fata musulmaului!!!? e cununie falsa!- ce preoti sunt aia de admit asa ceva ? O fi El Dumnezeu si Alah aceeasi persoana , dar vrea fiecare in legea lui . Cunosti geamia dinTulcea , spune-mi si mie care persoana crestina a intrat in ea ? nici una, fii sigura. !!
|
||
|
tinel Postat pe 30 Iulie 2009 17:40 |
||
| if (WIDGETBOX) WIDGETBOX.renderWidget('40ed7898-262b-4c68-bf2c-fd95c41fb825');Get the WWW.LISTEN2QURAN.COM widget and many other great free widgets at Widgetbox! | ||
|
kudika037011 Postat pe 30 Iulie 2009 18:10 |
||
De la: kudika037011, la data 2009-07-30 17:06:57chiar daca sa interzis bigamia si multe nu mai poarta sau sunt obligate sa nu mai poarte,unele femei credincioase sunt forte iritate pe tema asta.ele vor sa poarte valul,si considera ca nu este drept faptul ca majoritatea nu mai angajeaza decat fara hijab.voi ce parere aveti,este un lucru bun asta sau nu? Este alegerea lor.......drept dovada ca nu barbatii le obliga sa poarte valul..... Fiecare isi manifesta credinta in felul sau insa nu asta se poate spune despre unelel popoare arabe..... dar asa cum am mai zis, sa nu generalizam............. |
||
|
sun_shine Postat pe 30 Iulie 2009 22:05 |
||
De la: tinel, la data 2009-07-30 17:40:33De la: voicu_monica2001, la data 2009-07-30 16:21:50Nene draga,am o prietena casatorita cu un musulman, si crede-ma ea a ramas cat se poate de crestina.....Au facut o ceremonie religioasa aici si una la ei....................insa nici macar un minut nu s-a pus problema schimbarii religiei de catre prietena mea.............. Defapt eu am intrat......intai din curioazitate , apoi sa cumpar cartea lor sfanta in limba romana......inainte sa emit o parere vroiam sa cunosc ambele tabere........Si pot sa te asigur ca mi s-a vb cuviincios si mi-a raspuns la intrebari........... Ce am eu este scrisa in engleza....... |
||
|
sun_shine Postat pe 30 Iulie 2009 22:10 |
||
De la: voicu_monica2001, la data 2009-07-30 22:05:50De la: kudika037011, la data 2009-07-30 17:06:57chiar daca sa interzis bigamia si multe nu mai poarta sau sunt obligate sa nu mai poarte,unele femei credincioase sunt forte iritate pe tema asta.ele vor sa poarte valul,si considera ca nu este drept faptul ca majoritatea nu mai angajeaza decat fara hijab.voi ce parere aveti,este un lucru bun asta sau nu? Posibil , acum in modernismul asta , sa nu mai fie obligate cu voal,dar acolo stiu ca obiceiul este ca petirea unei fete se face intre parinti, fara ca tinerii sa se vada , si daca se ajunge la intelegere, atunci se vad si ei . Oricum au legi severe . ! Spune-mi si mie, sau poate nu am inteles eu ;; ai reusit sa intri in geamie,crestina ?- cum ai reusit sa-i pacalesti ?; eu de cateva ori am incercat , mai ales cand eram mai mic, dar nu am avut succes, de la usa m-au intors politicos inapoi . ! interesant ! si am incercat si cu unul de-al lor si nu a mers !
|
||
|
tinel Postat pe 31 Iulie 2009 14:49 |
||
|
Asa cum am zis, e singurul loc de unde am putut lua un Coran tradus in Romana....... Poate l-am prins pe domn in toane bune, cine stie..........
|
||
|
sun_shine Postat pe 31 Iulie 2009 15:04 |
||
De la: voicu_monica2001, la data 2009-07-31 15:04:07Asa cum am zis, e singurul loc de unde am putut lua un Coran tradus in Romana....... Poate, oricum e o prostie sa se interzica accesul intr-o biserica indiferent de ce religie e, altor persoane de alta religie ; e o biserica lipoveneasca fara preot, dar nu opreste pe nimeni sa intre in ea indiferent credinta . !
|
||
|
tinel Postat pe 31 Iulie 2009 16:53 |
||
| eu stiam ca se poate intra intr-o moschee chiar daca esti crestin.femeile totusi trebuie sa se imbrace decent.cand un baiat vrea sa se casatoreasca,parintii lui intreaba pe toata lumea inclusiv pe vecinii fetei cum e,daca e cuminte fata.si dupa aia,ei se vad,cu parintii de cele mai multe ori,si depinde de tara si obiceiuri,majoritatea sunt veri,deci se cunosc. | ||
|
kudika037011 Postat pe 31 Iulie 2009 17:10 |
||
salut prieteni.!! mitica .., pe 24 august,voi fi in Tulcea..,vreau sa bem o cafeluta reala ,impreuna cu monica..,sper sa-ti convina propunerea mea... berea gratarul si o partida de pescuit ,le voi oferi eu.. va las milkioane de pupilici,ila toti cei ce se simt prietenii mei..!!
|
||
|
prietenul_tau Postat pe 1 August 2009 00:05 |
||
De la: voicu_monica2001, la data 2009-07-30 16:21:50Nene draga,am o prietena casatorita cu un musulman, si crede-ma ea a ramas cat se poate de crestina.....Au facut o ceremonie religioasa aici si una la ei....................insa nici macar un minut nu s-a pus problema schimbarii religiei de catre prietena mea.............. ben de :D:D al meu e din turcia pupicei pentru toti prietenii si cafelosul,normal...aaaa.....si falfaielile de fericire...
|
||
|
roscatika23 Postat pe 1 August 2009 10:07 |
||
De la: prietenul_tau, la data 2009-08-01 00:05:09salut prieteni.!! sultaaaaannnnneeee!!!!!!!!!!!!!!!te tzuc dulce
|
||
|
roscatika23 Postat pe 1 August 2009 10:12 |
||
De la: prietenul_tau, la data 2009-08-01 00:05:09salut prieteni.!! Deci se lasa cu pescuiala, nu???????? Abia astept sa va vad............va pupacesc pe toti........... SULTANE..........
|
||
|
sun_shine Postat pe 2 August 2009 22:15 |
||
De la: kudika037011, la data 2009-07-30 17:11:27si as mai vrea sa aud niste pareri in legatura cu datul mainii in islam.voi ce parere aveti,suneti de acord cu datul mainii sau nu?sau cine e cu un musulman poate sa ne zica mai bine,daca prietenul/sotul e de acord ca sotia sa dea mana cu alt barbat?dati-va cu parerea Asalam aleikom Imi voi permite sa-ti raspund eu la intrebarea ta daca nu te superi Datul mainii in islam este sau ar trebui sa fie un gest facut cat mai rar de catre orice musulman barbat sau femeie ,deoarece nu este agreata ideea atingerii unei persoane de sex opus cu care nu exista niciun fel de relatie legitima in schimb ca raspuns se poate pune mana dreapta in zona inimii,dar exista si situatii cand trebuie sa se dea mana desi este de preferat ca acestea sa fie cat mai rare....asta fac in general musulmanii practicanti ce se intampla intr-o relatie de cuplu poate sa difere in functie de gelozia fiecaruia,dar deja iese putin din sfera islamului,dar pe principiul echitatii daca el ii interzice ei sa dea mana cu un barbat si ea ii poate interzice lui la fel de bine acelasi lucru.
|
||
|
Rania7 Postat pe 3 August 2009 15:28 |
||
|
Accesul intr-o moschee/geamie este permis persoanelor de alte religii ,iar crestinii se pot chiar ruga acolo dupa ce musulmanii si-au facut rugaciunea,deaorece si pe vremea Profetului(saws) crestinii s-au rugat in moschee dupa ce musulmanii au terminat rugaciunea,este insa nevoie de o tinuta si un comportament decent atat pentru femei cat si pentru barbati ca in orice alt lacas de cult de altfel. In crestinism niciun preot crestin nu poate performa casatoria religioasa intre un musulman si o crestina nu se accepta decat dupa botezarea acestuia,dar in islam acest lucru este posibil un musulman poate avea o sotie crestina sau evreica ce poate ramane la religia ei si casatoria religioasa poate avea loc fara convertirea ei. Cine va spune minciuni d-astea daca va zice cineva si pretinde ca e musulman are ceva probleme grave,daca le deduceti voi in schimb pt a va sustine islamofobia voi sunteti cei care aveti probleme . si Kudika sunt foarte rare in prezent cazurile de casatorie intre verisori...iar parintii fetei fac acelasi lucrui cu baiatul si familia lui ,deci se intampla si reversul nu numai fata e cea despre care se cauta...oricum intram deja in sfera traditiilor arabe care sunt majoritatea departe de ce spune islamul,iar eu vorbesc de oamenii musulmani intregi la cap si nu de uscaturile lumii arabe care din pacate in romania sunt multe si fac o imagine proasta islamului.
|
||
|
Rania7 Postat pe 3 August 2009 15:39 |
||
| pana acum am fost de acord cu tot ce a zis rania,in afara de relatia intre verisori,si te contrazic deoarece sunt multi arabi in tara lor care practica,si chiar ,tu cum poti sa-i numesti uscaturi???? "Cine va spune minciuni d-astea daca va zice cineva si pretinde ca e musulman are ceva probleme grave,daca le deduceti voi in schimb pt a va sustine islamofobia voi sunteti cei care aveti probleme "CE AI VRUT SA SPUI CU ASTA?ca nu am inteles....vorbeste mai concis,si incearca sa nu ma jignesti ,caci eu nu am facut-o.nu cred ca ti-ai dori sa incep si eu | ||
|
kudika037011 Postat pe 4 August 2009 21:01 |
||
iar asta cu datul mainii in islam cu alt barbat,cred ca stie toata lumea ca nu se face,imi cer scuze ca nu am facut referire la ce vroiam sa zic...deci,reformulez:cate dintre voi,musulmanele dati mana cu un barbat care nu va este mahram,dar este totusi din familie?si cate fete de aici de pe forum poarta hijab?haideti sa discutam despre asta daca doriti,ca vad ca nu mai scrie nimeni
|
||
|
kudika037011 Postat pe 4 August 2009 21:05 |
||
De la: kudika037011, la data 2009-08-04 21:01:54pana acum am fost de acord cu tot ce a zis rania,in afara de relatia intre verisori,si te contrazic deoarece sunt multi arabi in tara lor care practica,si chiar ,tu cum poti sa-i numesti uscaturi???? "Cine va spune minciuni d-astea daca va zice cineva si pretinde ca e musulman are ceva probleme grave,daca le deduceti voi in schimb pt a va sustine islamofobia voi sunteti cei care aveti probleme "CE AI VRUT SA SPUI CU ASTA?ca nu am inteles....vorbeste mai concis,si incearca sa nu ma jignesti ,caci eu nu am facut-o.nu cred ca ti-ai dori sa incep si eu Asalam aleikom Kudika nu ma refeream la tine si nici nu am vrut sa te jignesc daca te-ai simtit jignita de ceva din ce am zis nu a fost cu intentie si imi cer scuze am vrut sa zic ca daca spusele celor care posteaza pe topic provin de la un musulman acela are pb,dar de cele mai multe ori ce se posteaza aici sunt chestii nedocumentate si fara sustinere pt a-si sustine unii islamofobia repet generalizez si nu atac pe nimeni in mod direct.nu cred ca are rost sa incepem cu amenintari nu suntem la gradinita si cred ca putem discuta in mod civilizat.rata celor casatoriti in familia a scazut fff mult ,iar islamul desi permite aceasta casatorie nu o recomanda . Referitor la datul mainii eu personal si iti pot raspunde doar in numele meu evit sa dau mana cu barbati,dar sunt si situatii in care o fac desi incerc sa fie cat mai putine posibile si crede-ma ca nu imi interzice nimeni sa nu dau mana cu un barbat .Eu port hijab de dinainte sa fiu musulmanca si nu am fost constransa de nimeni sa-l port este alegerea mea personala de care sunt mandra si nu regret ca am facut-o. Ii numesc pe unii arabi uscaturi pt ca asta sunt pt ca romanii si oamenii in general judeca isalmul prin prisma actiunilor altora si pentru ca sunt foarte multi care au un caracter urat si care nu fac cinste islamului si culturii din care provin ,dar nu toti sunt asa la fel cum exista si romani care stiu sa fie oameni exista si arabi care isi onoreaza religia si cultura Daca mai ai intrebari le astept si o sa incerc sa-ti raspund inshAllah
|
||
|
Rania7 Postat pe 4 August 2009 22:15 |
||
|
Referitor la datul mainii in islam voi posta urmatorul articol care sper sa va lamureasca inshAllah In numele lui Allah, Cel Indurator, Cel Milostiv. Draga frate in islam, intai de toate, am vrea sa iti facem cunoscuta aprecierea noastra pentru increderea pe care o ai in noi. Speram ca eforturile noastre sa fie pe masura asteptarilor tale. Fie ca Allah sa ne ajute pe toti sa ramanem fermi pe calea cea dreapta, amin. In raspunsul sau la intrebare, marele invatat musulman, Seicul Yusuf Al-Qaradawi, afirma: Nu este nici o indoiala in faptul ca datul mainii intre barbati si femei care nu sunt mahram (interzisi pentru casatorie) a devenit o problema complicata. Ca sa ajungem la un verdict islamic pe aceasta tema,departe de extremism si ignoranta, se cere un efort psihologic, intelectual si stiintific, pentru ca muftii sa scape de presiunea tuturor obiceiurilor importate si mostenite, doar daca acestea au la baza dovezi scrise din Coran sau din Sunnah. Inainte de a aborda subiectul in sine, as dori sa exclud doua situatii cu care au fost de acord juristii musulmani ai predecesorilor piosi. In primul rand, este interzis sa dam mana cu o femeie daca exista teama de a provoca dorinte sexuale sau placerea din partea vreunuia dintre ei sau daca exista teama(riscul) de tentatie. Aceasta se bazeaza pe regula generala obligatorie de a opri intentiile rele, in special daca semnele in acest sens sunt clare. Aceasta regula s-a stabilit in urma a ceea ce au mentionat juristii musulmani in situatia in care un barbat atinge pe una dintre cele care ii sunt mahram (interzisa pentru casatorie) sau se afla in intimitate cu miscarile ei care duc catre ceva interzis, desi, initial, ii este permis, daca exista teama (riscul) de ispitire (tentatie) sau provocarea de dorinte. In al doilea rand, nu se tine seama de aceasta regula daca dam mana cu o femeie in varsta tinand cont ca la aceasta nu mai exista posibilitatea de a provoca dorinte.Asemenea este si in cazul tinerelor fetite, tinand cont ca nu exista riscul sa apara dorinte sau tentatii(de origine sexuala).Aceasta se bazeaza pe ce a fost relatat in timpul cand era la putere Abu Bakr As-Siddiq (Allah sa fie multumit de el), cum ca obisnuia sa dea mana cu femei in varsta. De asemenea, s-a spus ca Abdullah ibn Az-Zubair a angajat o femeie in varsta sa il ingrijeasca pe cand era bolnav, si ea obisnuia sa il priveasca si aduna paduchii de pe capul lui. Aceasta se bazeaza de asemenea pe ceea ce a fost spus in Gloriosul Coran referitor la femeile care au ajuns la batranete,scutirea lor de la regula privind tinuta vestimentara a femeilor cand ies din casa. Preaslavitul Allah spune cu privire la acest fapt:" Cat despre femeile ajunse la batranete, care nu mai nadajduiesc la casatorie, nu este nici un pacat daca ele isi scot valurile, insa fara a dori sa isi arate podoabele. Dar daca se retin, e si mai bine pentru ele. Si Allah este Cel care aude totul si Binestiutor.".(sura An-Nur:60) Allah ne spune ca nu este nici un pacat pentru femeile ajunse la batranete daca ele hotarasc sa renunte la valurile care le acopera corpul si fata atata timp cat ele nu isi expun in mod exagerat podoabele. Aici,subiectul discutiei este altul decat aceste doua situatii. Nu este nici o surpriza ca datul mainii cu o femeie este haram(interzis) din punctul de vedere al celor care sustin ca acoperirea intregului corp al femeii,inclusiv fata si mainile,este obligatoriu.Asta pentru ca, daca ar fi obligatoriu sa acoperi si mainile, atunci ar deveni interzis pentru cei de sex opus sa se uite la ele.Si daca sa te uiti la o femeie e interzis, atunci sa le atingi ar fi si mai interzis cu un motiv mai mare, deoarece sa atingi e mai grav decat sa te uiti, poate provoca mai multa dorinta. Este cunoscut insa faptul ca cei care sustin acest punct de vedere sunt in minoritate, in timp ce majoritatea musulmanilor invatati, inclusiv Companionii, succesorii, cat si cei care i-au urmat, sunt de parere ca fata si mainile se exclud dintre cele interzise. Ei isi sustin opinia pe baza a ceea ce Allah PreaInaltul a spus:"Si spune dreptcredincioaselor sa-si plece privirile lor, si sa-si pazeasca pudoarea lor, sa nu-si arate gatelile lor, afara de ceea ce este pe dinafara..."(An-Nur:31). Deci este interzis sa dam mana doar daca este dorinta? Totusi, am cautat o dovada persuasiva si textuala care sa sustina interzicerea, dar nu am gasit-o.De fapt, cea mai puternica dovada aici este oprirea cailor de ispitire, si asta este fara indoiala de dorit atunci cand ispita apare sau exista teama de tentatie deoarece semnele exista. Dar cand nu exista aces risc de tentatie sau dorinta, care este motivul interzicerii? Unii invatati au la baza verdictului lor actiunile Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) din ziua in care a cucerit Makkah. Cand a vrut sa ia o hotarare asupra femeilor, le-a spus:" Plecati, deoarece ati dat juramantul de supunere.".Dar e cunoscut faptul ca atunci cand Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra Lui) renunta la o situatie, nu inseamna neaparat interzicerea acesteia,e ca si cum ar lasa-o pentru ca e haram(oprit), makruh(de condamnat), sau pentru ca nu e de preferat. Ar putea sa renunte doar pentru ca nu este dispus. Un exemplu la aceasta este abtinerea Profetului(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) din a manca carne de soparla, desi este permis. Apoi, abtinerea Profetului(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) de a da mana cu femei(altele decat sotiile sale) nu este dovada interzicerii,ar trebuie adusa alta dovada care sa sustina opinia celor care fac din datul mainii cu femei o actiune absolut interzisa. Totusi, nu este acceptat faptul ca Profetul(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) s-a abtinut in a da mana cu femei pentru a incheia un juramant de credinta. Umm Atiyyah Al-Ansariyyah(Allah sa fie multumit de ea) a relatat o alta siuatie in care Profetul(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui)a dat mana cu femei cand au incheiat un legamant. Aceasta vine in contradictie cu ce spune Mama Credinciosilor, A'ishah(Allah fie multumit de ea), care neaga si jura ca nu s-a intamplat asa. S-a relatat ca Ai'shah(Allah fie multumit de ea), sotia Profetului(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui), a spus:"Cand femeile credincioase au migrat la Mesagerul lui Allah(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui),ele au fost testate conform cuvintelor lui Allah,"O, Profetule!Daca vin la tine femei credincioase si iti fac juramant de credinta, fagaduind ca nu vor pune nimic in rand cu Allah, nu vor fura, nu vor curvi, nu-i vor omori pe copiii lor, nu vor savarsi nici o ticalosie cu mainile si cu picioarele lor si ti se vor arata cu nesupunere fata de ceea ce se cuvine, atunci primeste legamantul lor de credinta si roaga-L pe Allah de iertare pentru ele, caci Allah este Iertatror, Indurator."(Al-Mumtahanah:12). A'ishah a spus:"Oricare din femeile credincioase care au fost de acord cu asta, au trecut testul, iar cand ele si-au dat acordul, Mesagerul lui Allah(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) le-a spus:"plecati, caci am incheiat juramantul"." Nu, jur pe Allah, mana Mesagerului lui Allah (pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) niciodata nu a atins mana vreunei femei, de fapt au incheiat juramantul doar verbal". A mai spus A'ishah: "Pe Allah, Mesagerul lui Allah (pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) a incheiat legamantul de credinta cu femeile doar intr-o maniera stabilita de Allah, iar mana Mesagerului lui Allah(pacea si binacuvanatrile lui Allah fie asupra Lui) nu a atins niciodata mana vreuneia dintre femei. Dupa ce a ascultat juramantul lor de credinta, le-a spus:"Am acceptat juramantul vostru de credinta declarat"." (Al-Bukhari) In explicatia sa vis-a-vis de spusele lui A'ishah(Allah sa fie multumit de ea)'"Jur pe Allah, mainile Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) niciodata nu au atins vreunei femei...", Al-Hafizh Ibn Hajar spune:ea a jurat pentru a lamuri cele auzite, ca si cum A'ishah(Allah sa fie multumit de ea) ar fi vrut sa respinga relatarea lui Umm Atiyyah. S-a mai spus,sub autoritatea lui Ibn Hibban, Al-Razzar, Al-Tabari si Ibn Mardawih cum ca Umm Atiyyah a spus referitor la povestea acceptarii juramantului de supunere al femeilor:"Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) isi intindea mana fiind in afara casei, iar noi(femeile imigrante)ne intindeam mana fiind in interiorul casei, apoi Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) spunea:"O, Allah !esti martor".In alta relatare a lui Al-Bukhari, Umm Atiyyah ar fi spus:"...dupa care, o doamna a retras mana(abtinandu-se de la acceptarea juramantului)...".Aceasta relatare indica faptul ca ele (femeile emigrante) au acceptat juramantul de credinta prin datul mainii.Al-Hafizh spunea:noi raspundem la prima relatare ca intinderea mainii din spatele paravanului despartitor este un semn al acceptarii juramantului de credinta(supunere)chiar daca nu a avut loc un contact direct al mainilor. Cat despre a doua relatare, retragerea mainii indica o amanare a acceptarii juramantului sau ca acceptul a avut loc in spatele unui paravan despartitor.Aceasta este sustinuta de relatarea lui Abu Dawud sub autoritatea lui Al-Sha'bi, despre Profetul Mohammed(pacea si binecvantarilelui Allah fie asupra lui)cand a vrut sa incheie legamantul de credinta cu femeile emigrante, a adus un vesmant si l-a pus peste mana spunand:"Eu nu dau mana cu femei.".Mai mult,in cartea Maghazi, Ibn Is-haq declara ca, atunci cand Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) dorea sa incheie legamantul de credinta cu femeile emigrante, isi inmuia mana intr-un vas si o femeie isi inmuia mana impreuna cu El in acelasi vas. Al-Hafizh Ibn Hajar a spus: este posibil ca luarea angajamentului de supunere sa fii avut loc si cu alte ocazii. Cateodata, a avut loc fara sa se dea mana in nici un fel, cum a fost relatat de A'ishah(Allah sa fie multumit de ea). Alta data s-a intamplat ca juramantul de credinta sa fie acceptat prin datul mainii cu Profetul(pacea si banecuvantarile lui Allah sa fie asupra lui), cum a fost relatat de Al-Sha'bi.A treia oara a avut loc prin inmuierea manilor intr-un vas cum a fost mentionat de catre Ibn Is-haq. Cea mai corecta opinie pare sa fie ca a avut loc nu doar cu o singura ocazie, daca ne dam seama ca A'ishah(Allah sa fie multumit de ea) a vorbit despre declaratia juramintelor de supunere ale femeilor emigrante dupa armistitiul lui Al-Hudaibiyah, in timp ce Umm Atiyyah a vorbit despre juramant de supunere,al femeilor credincioase, in general. Prin transmiterea acestor relatari, vreau sa clarific ca dovada celor care sunt de opinie ca datul mainii cu femei este interzis, nu este acceptata(nu sustine opinia lor), ca si cum este gandita de cei care nu se rezuma la sursele originale. Mai degraba, exista unele contradictii cu privire la aceasta dovada. Mai mult de atat,unii invatati musulmani ai acelor timpuri au avut la baza regulilor privind interzicerea datului mainii cu femei, hadisul relatat de Al-Tabari si Al-Baihaqi sub autoritatea lui Ma'qil ibn Yassar in care se spune ca Profetul Mohammed(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) a spus:"Ar fi mai bine pentru unul din voi sa se injunghie in cap cu un ac de fier decat sa atinga o femeie care este interzisa pentru el." Aici, trebuie sa se tina seama de urmatoarele: 1. Invatatii si imamii hadisului nu au declarat autenticitatea acestuia. Unii dintre ei spun ca naratorii lui sunt demni de incredere, dar asta nu e de ajuns sa dovedeasca autenticitatea hadisului pentru ca exista o posibilitate sa fie o intrerupere a lantului de naratori sau a fost un motiv ascuns in spatele acestui hadis.De aceea juristii musulmani, in perioada care a urmat mortii Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui), cand au interzis datul mainii cu femei, nu au avut la baza acest hadis. 2. Unii invatati ai scolilor Hanafi si Maliki au afirmat ca interzicerea nu este dovedita decat daca exista o dovada clara, cum ar fi dovezile din Gloriosul Coran sau un hadis autentic despre care nu exista nici o indoiala privind lantul de naratori. 3. Daca am presupune ca hadisul mai sus mentionat este autentic,nu mi se pare clar ca hadisul ar indica ca este interzis pentru barbati si femei care nu sunt mahram(interzisi pentru casatorie)sa dea mana.Asta pentru ca fraza "..atinge o femeie care este interzisa pentru el.." nu se refera pur si simplu la a o atinge fara dorinta(sexuala) ca si simplul dat al mainii. Dar cuvantul arab "al-mass"(atingere) asa cum este folosit in textele Shar'i din Coran si Sunnah se refera la una din doua lucruri: -1- Legaturi sexuale, cum a fost relatat de Ibn 'Abbas in comentariile sale la vorbele Atotputernicului Allah,"..sau daca ai atins o femeie..". El afirma ca "atingere" in Coran se refera la relatie sexuala la figurat.Aceasta este clar in versetele Coranice care spun: "Ea(Maria) a spus: "Domnul meu! Cum sa am un copil fara sa ma fi atins un barbat?"(Al-Imran:47)" si "Daca divortati de ele inainte sa le fi atins..."(Al-Baqarah:237) -2- Actiuni care duc la relatii sexuale cum ar fi gesturi provocatoare, sarutari, imbratisari, tandrete si altele asemanatoare. Acestea au fost relatarile predecesorilor piosi,cu privire la interpretarea cuvantului "mulamasah"(atingere) . Al-Hakim a afirmat in Al-Mustadrak 'Ala as-Sahihain: Al-Bukhari si Muslim au prezentat multe hadisuri care arata ca sensul cuvantului "lams" (atingere) se refera la actiuni care preced relatii sexuale. Printre acestea sunt: a) Hadisul relatat de Abu Hurairah cum ca Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra lui) a spus, "Mainile comit pacate. Pacatul lor este atingerea...". b)Hadisul relatat de Ibn'Abbas cum ca Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra lui)a spus,"Ai putea sa o mangai." c) Hadisul relatat de Muslim in care Ibn Mas'ud spune ca o persoana a venit la Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah sa fie asupra lui)si i-a zis ca a sarutat o femeie sau ca ar fi atins-o cu mana sau ca a facut ceva in genul asta.El a intrebat despre ispasire.Cu aceasta ocazie Allah,Slavit si Preamarit fie El, a revelat versetul Coranic care suna asa "Si implineste Rugaciunea la cele doua capete ale zilei si la anumite ceasuri din noapte.Faptele bune alunga pe cele rele..."(Hud:114) d) A'ishah(Allsh sa fie multumit de ea)a spus:" Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui)obisnuia sa ne viziteze pe noi( sotiile lui) si avea obiceiul sa ne sarute si sa faca alte lucruri cu exceptia raportului sexual inainte de a ajunge la cea la care trebuia sa ramana. e) Abdullah ibn Mas'ud a spus in comentariul lui referitor la cuvintele lui Allah PreaInaltul,"..sau daca ati atins o femeie..." ca se refera la actiunile(faptele)care preceda o relatie sexuala pentru care ablutiunea este obligatorie. f) Umar(Allah sa fie multumit de el) ar fi spus:"Sarutatul face parte din actiunile de atingere, deci fa ablutiunea daca ai sarutat." (Al-Mustadrak, vol.1, p.135) Asadar, opinia lui Imam Malik si intelesul fundamental al verdictului legal dat de Imam Ahmad cu privire la aceasta , este ca atingerea unei femei, atingere care strica ablutiunea, este acea atingere care e insotita de dorinta.Astfel au interpretat ei vorbele lui Allah PreaInaltul,"...sau ati atins o femeie...". De aceea Seicul Islam Ibn Taimiyah a considerat slaba opinia celor care au interpretat "mulamasah"(atingere) din versetul Coranic ca ar insemna o simpla atingere fara dorinta.Cu privire la aceasta, el a spus,"cat despre anularea ablutiunii cu o simpla atingere, e de acord cu hotararile originale ale Shari'ah, acordul unanim al Companionilor si traditiile trasabile raportate in acest sens.Mai mult, cei care au sustinut aceasta opinie, nu s-au bazat in verdictele lor pe o dovada textuala sau pe o deducere analogica." Deci, daca "atingere" in vorbele lui Allah PreaInaltul, "...sau ati atins o femeie,..."se refera la atingerea cu mainile, sarutari sau altele asemanatoare, cum a spus Ibn 'Umar si altii, inseamna ca atunci cand cuvantul "atingere" este mentionat in Coran si in Sunnah, se refera la acea atingere care e insotita de dorinta. Am dori sa amintim aici urmatorul verset pentru a intelege:"...si nu le atinge, atunci cand sunt retrase in moschei...". Aici, nu se interzice pentru cel care s-a retras in moscheie cu devotament si pentru adorare, sa-si atinga sotia fara dorinta, dar atingerea cu dorinta este interzisa. De asemenea, asta include versetul din Coran care indica :" O voi cei care credeti!Daca va casatoriti cu dreptcredincioase si apoi divortati de ele inainte sa le fi atins, voi nu le puteti impune o perioada de asteptare..."(Al-Ahzab:49), "Nu e nici un pacat pentru voi daca divortati de femei daca inca nu le-ati atins..."(Al-Baqarah:236), pentru ca , daca el(barbatul) atinge pe sotia lui fara dorinta, atunci perioada de asteptare nu se cere si nu i se cere sa plateasca dota ei,in conformitate cu acordul tuturor invatatilor musulmani. Deci, oricine presupune ca vorbele lui Allah PreaInaltul,"..sau ati atins o femeie.." include atingerea generala fara dorinte, a depasit cu mult limbajul Coranului si cel al oamenilor. Pentru ca , daca se mentioneaza despre "atingerea" dintre un barbat si o femeie, e clar ca se referea la atingerea cu dorinta. De asemenea, daca se mentioneaza despre "relatia sexuala" la care iau parte un barbat si o femeie, este limpede vorba despre relatii sexuale reale si nimic altceva.(Vezi colectia de fatwa Seicul Islam Ibn Taimiyah, vol.21, pp.223-224) Intr-un alt context, Ibn Taimiyah afirma: Comapanionii au dezbatut cu privire la spusele lui Allah PreaInaltul,"..sau ati atins o femeie...".Ibn 'Abbas, sustinut de un grup, sustine opinia cum ca, aici, atingerea se refera la relatia sexuala si a adaugat:Allah e modest si generos. El schimba cu ceea ce doreste cu privire la ce doreste. Ibn Taimiyah adauga: aceasta opinie se crede ca este cea mai corecta. Arabii nu sunt de acord cu privire la sensul atingerii: se refera la relatia sexuala sau la actiunile care au loc inainte? Primul grup sustine ca se refera la relatia sexuala, in timp ce cel de-al doilea grup sustine ca se refera la actiunile care preced actul sexual.Ei au cautat sa apeleze la Ibn'Abbas, care sustinea opinia primului grup si considera ca cel de al doilea era incorect. Prin transmiterea acestor relatari, vreau sa arat ca atunci cand cuvantul "al-mass" sau "al-lams" (atingere) este folosit sa arate ce face un barbat unei femei, nu se refera la o simpla atingere, ci se refera ori la relatia sexuala ori la actiuni ce preced relatia sexuala, cum ar fi sarutul, imbratisatul si orice alta atingere de acest gen care este insotita de dorinta sau placere. Oricum, daca investigam Hadisurile autentice care sunt relatate de Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui), vom concluziona ca simpla atingere de maini intre un barbat si o femeie, fara dorinta sau teama de tentatie, nu este interzisa.De fapt, a facut-o chiar Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui), ale carui fapte sunt o sursa originala(autentica) de legislatie. Allah PreaInaltul a spus:"Cu adevarat, in Mesagerul lui Allah aveti un exemplu bun..."(Al-Ahzab:21). Este relatat sub autoritatea lui Anas Ibn Malik(Allah sa fie multumit de el), ca a spus:"Oricare din sclavele din Medina ar putea sa il ia de mana pe Mesagerul lui Allah si sa il duca oriunde doresc."(Relatat de Al-Bukhari) Hadisul mentionat mai sus este o dovada a modestiei Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui). Mai mult, este relatat in cele doua Hadisuri autentice ca Anas Ibn Malik(Allah sa fie multumit de el) a spus:"Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) obisnuia sa o viziteze pe Umm Hiram Bint Milhan care ii dadea sa manance. Umm Hiram era sotia lui 'Ubadah ibn As- Samit.Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) a vizitat-o odata iar ea i-a dat mancare si a inceput sa il caute de paduchi in cap.. Apoi, mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) a adormit punandu-si capul in poala ei, si dupa aceea s-a trezit zambind. Umm Hiram a intrebat, "Ce te-a facut sa zambesti, Mesager al lui Allah?". El a spus,'Unii din Companionii mei care(in vis) erau prezentati inaintea mea ca luptatori in drumul lui Allah (la bordul unui vas) in mijlocul acestei mari, m-a facut sa zambesc; erau ca regii pe tronuri.." Al-Hafizh Ibn Hajar a mentionat ce avem de invatat din acest Hadis: Musafirului i se permite sa traga un pui de somn intr-o casa alta decat a lui cu conditia ca sa i se permita si sa nu existe teama de fitnah(preacurvie).Conform acestui Hadis, unei femei ii este de asemenea permis sa serveasca musafirul, sa-i dea mancare, sa bea sau altceva de genul asta. Mai mult de atat, o femeie are voie sa se uite dupa paduchi in capul lui(musafirului), insa aceasta din urma a fost un obiect de controversa. Ibn 'Abd Al-Barr a spus: "Cred ca Umm Hiram sau sora ei, Umm Sulaim l-au alaptat pe Mesagerul lui Allah(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui). Deci,fiecare din ele au devenit mama adoptiva sau matusa adoptiva. Din cauza asta Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) obisnuia sa doarma in casa ei si ea se purta cu el ca si cu un mahram pentru ea." Atunci el(Ibn'Abd Al-Barr)a mentionat ce indica faptul ca Umm Hiram era mahram pentru Profet(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui), ca ea a fost una din rudele sale, dintre matusile materne,intrucat mama lui 'Abd Al- Mutalib, bunicul Profetului, era din Banu An-Najjar. Altii au spus ca Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) era infailibil si putea sa-si controleze poftele sexuale chair si fata de sotiile sale,cu atat mai mult fata de celelalte femei care erau interzise pentru el era cu siguranta infailibil fata de orice fapta gresita sau vorba obscena? Aceasta era una din trasaturile sale distinctive. Al-Qadi'Iyad a raspuns ca trasaturile distinctive ale Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) nu sunt dovedite prin interpretarile personale din Hadisuri. Cat despre infailibilaitatea(puterea lui de a-si controla dorintele), este de necontestat, dar regula originala este ca este permis sa luam actiunile Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui)drept un model de urmat, cu exceptia cazului cand exista dovada ca actiunea este doar una din trasatutrile sale distinctive. Mai mult, Al-Hafizh Al-Dumyati a spus: este gresit sa pretindem ca Umm Hiram a fost una dintre matusile maternale ale Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui)fie pe motive de casatorie sau adoptie. Cele care l-au alaptat pe Profet(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) sunt foarte bine cunoscute. Nici una dintre ele nu era din Ansar cu exceptia mamei lui 'Abd Al-Muttalib. Ea a fost Salma, fiica lui 'Amr ibn Zaiad ibn Lubaid ibn Khirash ibn 'Amir ibn Ghunm ibn 'An-Najjar. In timp ce Umm Hiram este fiica lui Milhan ibn Khalid ibn Zaid ibn Judub ibn 'Amir ibn Ghunm ibn 'An-Najjar. Umm Hiran are doar unn stramos comun cu Salma prin bunicul lor 'Amir ibn Ghunm. Deci, ele nu sunt dintre cele mahram pentru ca au o relatie metaforica. Al Hafizh Al-Dumyati a mai adaugat: daca acest lucru este dovedit,este relatat in Hadisurile autentice cum ca Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) nu obisnuia sa intre in nici o casa din Medina, cu exceptia casei lui Umm Sulaim, in afara de casele sotiilor sale. Cand era intrebat de ce, el spunea," Imi e mila de ea, pentru ca fratele ei(Hiram ibn Milhan) a fost ucis cand era in compania mea." Daca acest Hadis a exclus-o pe Umm Sulaim, atunci Umm Hiran are parte de aceeasi excludere deoarece ele sunt surori si locuiesc in aceeasi casa; fiecare dintre ele avea propriul apartament alaturi de fratele lor Hiram ibn Milhan. Deci, cazul este mutual intre cele doua, asa cum a ralatat Al-Hafizh ibn Hajar. Mai mult de atat, Umm Sulaim este mama lui Anas ibn Malik, slujitorul Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui)si era un obicei al oamenilor, ca stapanul sa fie apropiat de cei care ii slujeau si familiile lor si nu se purtau cu ei ca si cu unul din afara. Atunci, Al-Dumyati a spus: Nu exista nici un indiciu in Hadis care sa arate ca Profetul(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) era in khulwa(intimitate) cu Umm Hiram,acest lucru ar fi avut loc in prezenta unui fiu, a unui servitor sau a sotului. Ibn Hajar a raspuns: Este o posibilitate, dar asta nu combate argumentul original prezentat in "cautand paduchi in cap si dormind in poala ei." Ibn Hajar a adaugat: Cel mai bun raspuns ar fi ca este una din trasaturile(calitatile) distinctive ale Profetului(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui). (vezi Fath Al-Bari, vol.13,pp.230-231) Concluzia pe care am tras-o din relatarile mentionate mai sus este ca simpla atingere nu este haram(interzisa). Asadar, daca exista motive de a avea relatii precum cea dintre Profet(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) si Umm Hiram si Umm Sulaim, si nu exista teama de fitnah, atunci nu este nici o problema daca dam mana atunci cand este nevoie, cum ar fi intoarcerea dintr-o calatorie,cand rudele de sex masculin viziteaza rude de sex feminin, si invers, in special daca aceasta vizita are loc dupa mult timp. In final, as dori sa stabilesc doua puncte: In primul rand, datul mainii intre barbati si femei care nu sunt mahram este permis numai in situatia cand nu exista dorinte(de ordin sexual) sau teama de fitnah(preacurvie). Insa daca exista teama de fitnah, dorinte sau placere(de ordin sexual), atunci datul mainii este fara indoiala haram(nepermis) Pe de alta parte, daca una din aceste doua conditii( ca nu exista dorinta sau teama de preacurvie)nu exista(nu sunt indeplinite) intre un barbat si o femeie mahram, cum ar fi matusa sau sora adoptiva sau ceva in genul asta, atunci datul mainii va fi haram(interzis), desi initial a fost permis. In al doilea rand, datul mainii intre barbati si femei care nu sunt mahram ar trebui restrictionat(limitat)la situatii necesare cum ar fii intre rude sau cei a caror relatie de rudenie este stabilita prin casatorie. Este de preferat sa nu extindem sfera permisibilitatii pentru a bloca mijloacele pacatului si pentru a fi departe de orice indoiala si sa luam pe Profet(pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui) ca model acolo unde nu este nici o dovada ca ar fi dat mana cu o femeie care nu era mahram. De asemenea este de preferat pentru un musulman pios, barbat sau femeie, sa nu intinda mana unei persoane de sex opus care nu este mahram, pentru a saluta( prin stransul mainii). Dar daca el sau ea se afla in situatia cand cineva, de sex opus, ii intinde mana ca sa salute, atunci el sau ea poate face acest gest. Am incercat sa lamuresc in detaliu verdictul privind aceasta chestiune pentru a-i informa pe cei ce nu stiu cum sa se comporte si sa respecte religia in acelasi timp.De asemenea, atunci cand un verdict islamic este explicat in detaliu si oamenii sunt pe deplin constienti de el, nu va exista loc de justificari personale care nu au nici un temei juridic. Allah PreaInaltul stie mai bine . |
||
|
Rania7 Postat pe 4 August 2009 22:32 |
||
|
Salam alaykom tuturor! Sper sa ma primiti si pe mine...eu sunt o mai veche utilizatoare a forumului, insa in ultimul an nu am mai putut intra, prinsa fiind cu sarcina si ultimul an de facultate..acum, avand licenta luata si o fetita cuminte de 6 saptamani, pot intra din cand in cand sa particip la discutii, daca nu va e cu suparare :) |
||
|
muslim Postat pe 5 August 2009 17:47 |
||
|
Wa aleikom asalam muslim Mabrook 7abibti Allah sa-ti binecuvinteze fiica si familia Amin Te primim cu siguranta inapoi si placerea e de partea noastra sa te avem din nou alaturi de noi la discutii mai ales ca in ultima vreme acest topic a devenit despre islam. si sa ne auzim cu bine inshAllah
|
||
|
Rania7 Postat pe 5 August 2009 17:57 |
||
|
Multumesc pentru primire..am observat si m-a bucurat foarte mult..mai ales ca este un forum pasnic unde fetele vin sa ceara sfaturi..felicitari, rania, pentru ceea ce ai facut aici. Inchallah, va ramane asa! Referitor la datul mainii in islam, eu stiu ca e interzis acest gest intre o femeie si un barbat, si tocmai de aceea refuz politicos atunci cand un barbat imi intinde mana, explicand ca religia mea interzice acest gest. Nu am avut probleme pana acum. Sotul meu e mandru de mine , si eu nu simt in nici un fel nevoia de a face acest gest. |
||
|
muslim Postat pe 5 August 2009 18:10 |
||
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| nou pe kudika | 6 | De la: emaemia 9 Decembrie 2010 20:33 |
| Buna | 2 | De la: yrtdssdd 8 Iulie 2009 01:12 |
| Ceao la toata lumea!!!!!!!! | 11 | De la: Delyi 10 Iunie 2010 23:56 |
|
|
||
| roxana | 3 | De la: freakbabe 11 Decembrie 2009 19:17 |
| !!!!!!! | 5 | De la: rashela 9 Noiembrie 2009 12:35 |
Site-ul Kudika.ro este creat si administrat de SC Internet Corp SRL.
Pentru propuneri de colaborare privind promovarea pe site-ul kudika.ro,
va rugam sa contactati departamentul de vanzari la sales@internetcorp.ro
Sediul social: Bucuresti, Str. Putul lui Zamfir nr. 28, Sector 1
Solicitarile cu privire la protectia datelor cu caracter personal pot fi trimise la email gdpr@internetcorp.ro
Termenul legal in care poti primi un raspuns din partea noastra este de 30 zile calendaristice.