Setari Cookie-uri

NLP

De vreun an de zile am inceput sa aud despre Programarea Neuro-Lingvistica. Cineva a incercat sa-mi explice despre ce e vorba, dar, desi vorbea in limba romana, n-am inteles mare lucru. Poate ma lumineaza cineva despre ce e vorba. Evident, astept pareri pro si contra de la cunoscatori.
Lucia1971
Postat pe 27 Mai 2009 16:46
uite eu chiar o sa ma interesez, caci se pare ca e cumva pe domeniul meu, desi nici eu nu pricep foarte bine despre ce e vorba

si de ce e asa nebunie pe chestia asta

o sa revin cu mai multe detalii
kitty_krieger
Postat pe 27 Mai 2009 17:08
Programarea neuro-lingvisticã, abreviatã NLP, a fost creatã in jurul anului 1976 de Richard Bandler (matematician ºi student în terapia gestalt) ºi John Grinder (lingvist). Ei ºi-au propus sã descopere structura excelenþei umane. La început ei ºi-au îndreptat atenþia asupra studierii amãnunþite a magicienilor terapeuti a vremii, cum au fost Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) si Milton Erickson (hipnoterapie). Cei doi initiatori si grupul de persoane care au contribuit la dezvoltarea sa ulterioarã, au preluat si sintetizat o serie de concepte apãrute anterior in ciberneticã si teoria sistemelor, a caror reprezentanti au fost Gregory Bateson, Virginia Satir si Milton Erickson.

La inceputul anilor 1980, NLP'ul era considerat un progres important in psihoterapie si consiliere, atragând astfel interesul cercetatorilor din consiliere si psihologie. La mijlocul anilor 1980 analizele publicate în "The Journal of Counseling Psychology" si "National Research Council (1988; NRC)" au aratat putine date care sa sustina teoria despre sistemele reprezentationale sau despre ideile de baza din NLP astfel interesul cercetatorilor a scãzut.

Pentru ca numele de Programare neuro-lingvistica, te duce cu gandul la neurologie, informatica si lingvistica, NLP'ul a fost vandut ca si o "stiinta noua". Scepticii sustin ca este o "teorie sau un mod de tratament psihologic nedemonstrat" si una din multele psedostiintifice (sau "New Age") forme de psihoterapie care au aparut in domeniul sanatatii mintale. Puþini practicanti si-au prezentat datele culese pentru a fi revizuite si analizate de colegi si pe majoritatea nu ii intereseaza ca teoria sa fie validata empiric.

Obiectivul

NLP poate fi definitã ca „studiul structurii trãirilor subiective“, având ca obiect de studiu descoperirea (elicitarea) si modificarea structurilor („programelor“) care iau nastere din interactiunea complexã dintre creier/sistem nervos („neuro“), limbaj („lingvistic“) si mediul inconjurator. Demersul lui Bandler si Grinder a fost îndreptat spre gasirea rãspunsurilor la întrebarea cum anume functioneazã oamenii ºi mai puþin la cea privitoare la cauza comportamentului uman. De aceea orientarea acestei metode este pe solutie si pe proces.

In esenta ei, NLP desemneaza o atitudine de curiozitate, pasiune ºi dedicare în studiul comportamentului uman ºi al modalitãþilor de îmbunãtãþire al lui.

Definirea termenilor

Programare - aptitudinea fiecãruia de a "produce" ºi "transpune" în practicã o variatã ºi complexã gamã de programe comportamentale.

Neuro - functionarea corpului si psihicului uman se bazeazã pe functionarea sistemului nervos. Alcatuit din miliarde de celule nervoase (neuroni) interconectate, acesta constituie baza fiziologica a perceperii, gandirii, simtirii si functionarii intregului sistem uman.

Lingvisticã - mijloacele de comunicare apelate, respectiv la comportamentul nostru verbal ºi nonverbal.

NLP este o stiinta a comportamentului uman cu urmatoarele aspecte:

1. ca epistemologie ea detine un sistem de cunostinte si valori

2. ca metodologie ofera procese si proceduri pentru aplicarea cunostintelor si a valorilor

3. ca tehnologie ofera tehnici (tools) de aplicare a cunostintelor si a valorilor

[modificã] Idei de bazã în NLP / Axiomele NLP

1. "Harta" despre lume este diferitã de "teritoriul" pe care îl reprezintã;

2. Fiecare comportament are la bazã o intentie pozitivã, în cadrul hãrtii despre lume a persoanei in cauzâ;

3. Nu putem sã nu comunicãm, orice comportament (chiar ºi tãcerea) fiind semnificativã pentru interlocutorul nostru;

4. Nu existã greseli, ci doar feedback;

5. Orice comportament este orientat cãtre adaptare la mediul ambiant;

6. Înþelegem mult mai uºor ºi mai bine ceea ce ne este deja familiar.

7. Oamenii se comportã perfect, iar comportamentul lor prezintã o structurã anumitã.

8. Oamenii posedã deja toate resursele necesare dezvoltãrii personale

9. Corpul si sufletul uman fac parte dintr-un sistem complex, in cadrul cãruia se influenteazã reciproc
matracucu
Postat pe 27 Mai 2009 17:10
sau,mult mai simplu:

Programarea Neuro-Lingvistica (NLP) este un domeniu de sine statator care are aplicatii in modificarea si eficientizarea vietii personale, organizationale, a structurilor de masa, a comportamentelor si a comunicarii la nivel profund.

Sistem Psi ofera training-uri NLP personalizate, de la cele adresate doar specialistilor pana la cele accesibile oricarei persoane, axate pe comunicare si dezvoltare personala. Una dintre primele aplicatii NLP a fost studierea unor personalitati care au obtinut rezultate remarcabile in diverse domenii.

Au fost decriptate astfel mecanismele prin care se pot obiectiva si dezvolta abilitati complexe cu scopul cresterii la cote remarcabile a eficacitatii atat in viata profesionala/personala. Aceste abilitati se exerseaza in cadrul training-ului, primul curs fiind introductiv adesea si apoi continuand cu formarea de Practitioner.

Evaluarea necesitatilor de training, imbinarea teoriei cu dezvoltarea de aptitudini asigura un randament maxim al activitatilor de formare profesionala si dezvoltare personala prin NLP, acesta fiind un domeniu care se impune si in Romania asa cum s-a impus la nivel international ca si o abordare extraordinar de eficienta.
Ce Faci la un Curs NLP?

Abordarea si modul de lucru in cadrul cursurilor de practitioner sau work-shop-urilor NLP este una experientiala si designul training-ului urmareste invatarea complexa, pe toate nivelele. Experientiala in sensul ca persoana trece prin cele trei ipostaze: are experienta propriului proces, prin modelare(urmareste modele si extrage si exerseaza esentialul) si prin reflectare/conceptualizare se clarifica si aspectele teoretice. Aceasta abordare asigura optimul pentru integrarea aspectelor teoretice, NLP deseori inseamna experienta personala.

Ca si modalitate de lucru si tehnici, instrumente de lucru folosite in cursuri de NLP Practitioner se regasesc: exercitii individuale si de grup, chestionare, studii de caz, simulari, jocuri de rol, prezentari, discutii de grup bazate pe materiale video, work-shop si lucru de echipa, planificari si implementari specifice temei in lucru.

Toate acestea provoaca o deplasare la un nivel superior de schimbare, intelegere, atitudine. Atitudine - Comportament - Gandire.
Obiectivele cursurilor NLP

Obiectivul principal al cursului-formarii NLP este ca participantii sa isi insuseasca noi cunostinte, abilitati si tehnici, o noua atitudine in conexiune cu tematica abordata si noi alternative de abordare si transpunere a teoriei in propria activitate, atat in viata profesionala cat si in cea personala.

Pentru asigurarea calitatii numarul de persoane recomandat intr-un grup de Practitioner: minim 9 persoane - max. 24.

Numarul de ore variaza in functie de tematica si obiective de la minim 16 ore, la module multiple de 16 ore.



In cadrul centrului Sistem Psi au loc si specializari si formari in hipnoza clinica si hipnoza de orientare ericksoniana. Cursurile de hipnoza clinica se adreseaza in special psihologilor, medicilor si asistentilor sociali.
matracucu
Postat pe 27 Mai 2009 17:12
Laura, mersi mult de raspuns, dar tot nu m-a lamurit. Bun bun, da' la ce ma ajuta pe mine, muritorul de rand, NLP-ul? Trateaza boli, vindeca fobii? Si daca da, cum? Apeland la hipnoza? De ce acei care fac aceste cursuri de "practitioner" spun ca pot vindeca orice suferinta cu ajutorul NLP-ului. Si daca e asa, de ce nu se practica pe scara larga acest NLP? Pe de alta parte, tot n-am priceput la ce nivel cerebral actioneaza acest NLP. Consta de fapt in sedinte de psihoterapie in grup, la un nivel mai avansat?
Oricum, saru' mana pentru raspunsuri.
Lucia1971
Postat pe 27 Mai 2009 17:25
Lucia,eu zic ca o sa ne lamurim noi cumva anul asta,fatza in fatza,la o cafea
matracucu
Postat pe 27 Mai 2009 17:26
Sper si eu.
Acuma serios. Mi-e greu sa cred ca NLP-ul e asa grozav. De aceea asteptam pareri pro si contra de la cei care practica acest tip de psiho... ce-o fi...
Lucia1971
Postat pe 27 Mai 2009 17:38
De la: pisicuta_razboinica, la data 2009-05-27 17:08:22uite eu chiar o sa ma interesez, caci se pare ca e cumva pe domeniul meu, desi nici eu nu pricep foarte bine despre ce e vorba

si de ce e asa nebunie pe chestia asta

o sa revin cu mai multe detalii


Pentru ca ati deprinde a citi in semne si pe fata lor, ceea ce oamenii nu ar vrea sa spuna, pentru ca greu v-ar mai putea minti cineva vreodata!
cristinarudi
Postat pe 12 Iunie 2009 01:03
De la: Lucia1971, la data 2009-05-27 17:25:35Laura, mersi mult de raspuns, dar tot nu m-a lamurit. Bun bun, da' la ce ma ajuta pe mine, muritorul de rand, NLP-ul? Trateaza boli, vindeca fobii? Si daca da, cum? Apeland la hipnoza? De ce acei care fac aceste cursuri de "practitioner" spun ca pot vindeca orice suferinta cu ajutorul NLP-ului. Si daca e asa, de ce nu se practica pe scara larga acest NLP? Pe de alta parte, tot n-am priceput la ce nivel cerebral actioneaza acest NLP. Consta de fapt in sedinte de psihoterapie in grup, la un nivel mai avansat?
Oricum, saru' mana pentru raspunsuri.


te-ar ajuta daca ai fii negociator....sau sef...
cristinarudi
Postat pe 12 Iunie 2009 01:06
In general NLP e o stiinta comportamentala noua, care pe deasupra dupa ce ca isi face greu loc in lumea larga prin abundenta asta de informatii care ne invadeaza, mai este tinuta si sub strasnic secret de practicantii ei...
Practic orice informatie e pe bani...iar lectorii si instructorii abilitati...se dau pe bani grei. Nu incercati sa va imaginati macar ca veti obtine un minim de informatii de la ei, pan' ce nu sunteti chititi a plati sume consistente!

Mai degraba cautati prin librarii...carti cu limbajul gestic-limbajul gesturilor, scrise de diversi cercetatori (indeobste straini) si veti afla de ce e asa de mare secret. Ptr ca da putere! Puterea de-a recunoaste minciuna instant, de-a simti ce gandesc oamenii, ce simt, ce exprima indirect, chit ca una spun...si alta au in cap.
cristinarudi
Postat pe 12 Iunie 2009 01:15
De la: Lucia1971, la data 2009-05-27 16:46:30De vreun an de zile am inceput sa aud despre Programarea Neuro-Lingvistica. Cineva a incercat sa-mi explice despre ce e vorba, dar, desi vorbea in limba romana, n-am inteles mare lucru. Poate ma lumineaza cineva despre ce e vorba. Evident, astept pareri pro si contra de la cunoscatori.

Eu zic ptr inceput sa citesti PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICA SI ARTA COMUNICARII scisa de RENE DE LASSUS, editura TEORA...e o carte scrisa pe intelesul tuturor, e ca o introducere,iar dupaia poti citii carti mai detaliate!
jowanna2006
Postat pe 12 Iunie 2009 01:34
da, m-am mai interesat

este un fel de sinteza a mai multor terapii comportamentale, o sinteza a psihologiei comportamentale... in principiu nu aduce nimic nou, dar NLP-ul nu a fost acceptat ca "ramura" de sine statatoarede catre forurile de psihologie si atunci "inventatorii" NLP au lansat-o pentru publicul larg... de aici si nebunia creata in jurul NLP, care nu e altceva decat strategie de marketing

ce face bun acest NLP este ca ofera acea sinteza si descrie in termeni comuni psihologia comportamentala pentru publicul larg
kitty_krieger
Postat pe 12 Iunie 2009 21:13

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cine m-a facut sa zambesc astazi... 33 De la: cotyca 11 Mai 2010 08:17
Ce treaba au romanii cu Halloween-ul? 23 De la: LitlleFairy 18 Mai 2009 17:05
vindecare din interior 6 De la: tuca_lila 7 Septembrie 2012 20:24
Voi ce parere aveti? :) 28 De la: leo_ 25 Mai 2011 14:18
va traiti viata pe care o doriti ? 52 De la: _dulcik_ 10 Aprilie 2009 08:44