Mai multe
| este steriletul o metoda buna de contraceptie? adica... ce efecte adverse reale ar fi? ca in privinta anticonceptionalelor m-am lamurit | ||
|
dibu_iulia Postat pe 19 Septembrie 2008 14:11 |
||
|---|---|---|
| cred ca e una din cele mai sigure metode de contraceptie.eu am schimbat o deja a treia oara nu are nici o reactie ciudata.dimpotriva mie mi a regat ciclul.pa | ||
|
bogdanamagda Postat pe 29 Octombrie 2008 16:43 |
||
| Da,este o metoda sigura,este indicat sa-l montezi daca ai copii si nu-ti mai doresti altii,intradevar are un rol inflamator al ovareleor,dar ca si metoda contraceptiva este f sigura. | ||
|
|
||
|
babalica Postat pe 30 Octombrie 2008 11:27 |
||
| E OK, NU ARE URMARI SI MIE MI SE PARE CEL MAI SIGUR . | ||
|
MYL Postat pe 4 Noiembrie 2008 10:14 |
||
|
eu mi-am pus de o luna sterilet .la inceput am avut niste dureri suportabile prima saptamana dar au trecut.dar mi sa parut ciudat ca la maxim trei saptamani mi-a venit din nou beleau.astept sa vad ca pe 20 am prog la doctora sa vad ce zice.eu am un pic probleme si cu colu e mai deschis si sar putea sa il scot fara sa imi dau seama.sunt foarte curioasa sa vad ce zice doctora.am optat pt sterilet ca deja am 2 copii si nu mai vreau si pastillele uit sa le iau:D |
||
|
florena_florentina Postat pe 17 Noiembrie 2008 10:20 |
||
| - este f. eficient.0,8 sarcini la 100 de femei in primul an de utilizare. -AVANTAJE : :-nivel crescut al satisfactiei sexuale p[t ca elimina stresul legat de sarcina nedorita -pot fi inserate imediat dupa nastere cu exceptia celor care elibereaza hormoni sau dupa un avort -nu interactioneaza cu nici un medicament,ajuta la prevenirea sarcinilor extrauterine DEZAVANTAje :-NEREGULARITATI ALE CICLULUI MENSTRUAL IN PRIMELE 3 LUNI -MENSTRUATII MAI ABUNDENTE SI MAI PRLUNGITE ;-DURERI SI CRAMPE MAI INTENSE IN TIMPUL MENSTRUATIEI si in primele 3-5 zile de la insertie ; -NU PROTEJEAZA IMPOTRIVA BOLILOR CU TRAnsmitere sexuala ; - | ||
|
monique0312 Postat pe 19 Noiembrie 2008 12:20 |
||
| am fost la dc.sunt ok.nu am probleme cu steriletu.ma asteapta de acum peste 6 luni.dar mi-a zis ca intre timp pana lma duc la ea saca am senzatia c-a sunt probleme sa o sun ,exista posibilitatea sa se instaleze o sarcina extrauterina.in restu e ok | ||
|
florena_florentina Postat pe 22 Noiembrie 2008 16:06 |
||
| Steriletul e foarte ok..Eu il am de 1 an jumatate,mi s`a montat la 6 saptamani dupa nasterea prin cezariana,pe fondul revenirii menstruatiei(chiar daca alaptam).Nu am avut probleme,cu exceptia menstruatiai mai abundente(o data la 2-3 luni)..in rest totul a fost normal...oricum ,nimic mai grav decat era inainte,ba chiar dimpotriva.Nu deranjeaza,nici pe mine nici pe sot,iti da o sigurantace te reconforteaza in timpul actului sexual..Dupa parerea mea este alegerea optima ca metoda contraceptiva.Stiu ca sunt si pareri contra,in general de natura religioasa,la care eu recunosc ca nu ader,pentru ca am alte convingeri...Fiecare e liber sa faca alegerile care`l fac sa se simta bine din toate punctele de vedere. | ||
|
Mony_ampera Postat pe 27 Noiembrie 2008 11:49 |
||
|
buna steriletul e cea mai buna metoda de contraceptie eu am pe al III-lea ACUM AM PUS UNUL PT UTER FIBROMATOS cele cere aveti menstruatie abundenta faceti un control si intrebati de acest sterilit e ok! iar d.p.d.v. religios...? ce este mai pacat sa faci avorturi sa faci copii fara nr. ar trebui sa traim ca fratii dc vrem sa fim in conformitate cu religia astea se apropie de habotnicism D-zeu sa ma ierte! sa fim mai buni, sa facem milostenie, sa ne rugam si nu in ultimul rand sa mergem la biserica - e mult mai important |
||
|
neagu_marieta Postat pe 21 Ianuarie 2009 13:41 |
||
am sterilet de 5 ani trebuie sa il schimb la 8 ani nu sint probleme mari doar o iritatie in timpul ciclului in rest este sigur pt.preintimpinarea unei sarcini .nu vreau sa aud de pastile anticonceptionale am luat si am ramas insarcinata la un an de cind am inceput sa iau sper sa fie bine si cu urmatorul sterilet |
||
|
tomjulia2000 Postat pe 25 Ianuarie 2009 14:09 |
||
| eu il am de 3 ani acuma,,mi sa pus dupa 6 saptamani,si vreau sa zic ca ma simt super,nu am nici un fel de infectii,si e foarte bine | ||
|
sandra_83pop Postat pe 9 Februarie 2009 21:27 |
||
| eu nu pot ramane insarcinata..insa stiu de la sora mea mai mare ca a purtat sterilet cativa ani inainte de a-si dori un copil,si a avut probleme cu prima sarcina..se banuieste ca din cauza steriletului..a pierdut sarcina la 5 luni...insa cu a doua sarcina nu a avut probleme..desigur,poate fi doar un caz izolat.. | ||
|
randunika Postat pe 10 Februarie 2009 11:58 |
||
|
ai sati dai seama cand al scoti dar nu cred ca e vreo problema am si eu de 3 ani dar ma simt foarte bn nu te angrijora |
||
|
stanmaria18 Postat pe 15 Februarie 2009 20:17 |
||
| eu dupa ce am nascut fetita mi-am pus sterilet ...si foarte multumita am fost era pe trei ani mi-a reglat ciclul,nu aveam dureri ,cemai...foarte multumita ,dar a venit timpul sa-l scot ...dupa o pauza de doua luni,mi-am pus altul pe opt ani avea o forma diferita de celalalt ,nu la-m putut suporta ma-i mult de sase luni si in acest timp am avut hemoragie eram tot timpul de sange ,cate o data mai mult,cate o data mai putin si munceam la tara ...mi-a fost foarte greo slabisem mult nu puteam sa duc sapa,dar la sfatul medicului la-m tinut sase luni ,dupa aia mi lau scos am facut un chirotaj pentru ca am facut infectie de nu se trecea nici cu un antibiotic am stat in spital sapte zile si ma-m intors acasa casi noua...am folosit contraceptive un timp, ma umplea de cosuri pe fata...lea-m lasat am dat-o pe prezarvative nu-mi placea ,nu simte-am nici o placere facand sex cu sotul,acum am 40 de ani fiica mea are 18 ani si ma-m lasat si de prezarvative cu gandul sa mai fac un copil...Am grupa sanguina AB4 se spune ca este cea mai rea grupa de sange ,se prind bolile foarte repede din cauza asta ma-m infectat asa repede ..dar nu toata lumea e la fel va doresc sa va mearga bine cu steriletul | ||
|
nicuta69 Postat pe 20 Februarie 2009 12:52 |
||
| si eu sunt la al 4-lea sterilet.,dar dupa doua nasteri,baietii avand 21 si respectiv 19 ani,pot spune ca este mai mult dacat ok.,tinand cont ca uterul meu este retrovers avand si o sensibilitate mai mare.eu pot spune ca este cea mai sigura metoda.va pup. | ||
|
danike Postat pe 9 Martie 2009 12:10 |
||
| Buna ziua! Am citit parerile voastre despre sterilet si as mai dori cateva detalii: cat timp dureaza montarea, cat timp e "valabil" , cat costa, cum il achizitonezi (din farmacie sau de la dr.), de cate controale e nevoie etc! Va multumesc anticipat. | ||
|
perdea Postat pe 15 Martie 2009 11:32 |
||
steriletele sunt de mai multe feluri,pe 3,pe 5,ani,etc.,eu am avut un ster.pe 3 ani si l-am tinut 6 ani,bineinteles ca la recomandarea medicului,de asemeni iti va spune medicul ce fel de sterilet sa-ti pui,adica sa-ti cumperi de la farmacie,unii medici au in cabinete si nu trebuie sa-ti cumperi tu.,de preferat sa ai un medic ginecolog bun pentru a-ti spune tot ce implica....atunci cand ti se va monta vei simti,dar nu trebuie sa te sperii,de scos este f. usor pentru ca ti-l trage repede si nu ai timp sa-ti dai seama,dar repet un medic f. bun...montarea aprox. un sfert sau o jum. de ora....ref. la controale orice femeie cu capul pe umeri ar trebui sa mearga de cel putin o data pa an la un control si pt. testul Papanicolau care de asemeni se face repede..dar la noi inca nu se stie prea multe,mentalitatea unor anumite femei cand aud doar incep sa comenteze negativ fara a se documenta,etc,..sanatate multas si sa ne auzim cu bine!
|
||
|
danike Postat pe 16 Martie 2009 11:10 |
||
| buna,sunt nou pe aici, dar tin sa va spun ca nimic nu mi se mai pare sigur..eu am 3 copii mi se parea ok,am apelat la sterilet de teama unei noi sarcini am pus steriletul ,am stat linistita dar iata ca si de aceasta data inevitabilul a aparut dupa 2 ani de-la inserarea steriletului am facut si al 4-lea bebeu ;tin sa va spun ca steriletul a fost scos insaptamana a 7 de sarcina cand am hotarat sa merg sa vad dc a intarziat mentruatia; asa ca eu nu mai am incredere in nimic dar totusi cred ca tot la sterilet voi apela; succes | ||
|
vicky_sarah2000 Postat pe 8 Aprilie 2009 13:25 |
||
De la: randunika, la data 2009-02-10 11:58:45eu nu pot ramane insarcinata..insa stiu de la sora mea mai mare ca a purtat sterilet cativa ani inainte de a-si dori un copil,si a avut probleme cu prima sarcina..se banuieste ca din cauza steriletului..a pierdut sarcina la 5 luni...insa cu a doua sarcina nu a avut probleme..desigur,poate fi doar un caz izolat.. depinde la ce interval de la scoaterea steriletului a avut sarcina... trebuia sa astepte cateva luni inainte de a lasa o sarcina, si cum spuneai , un caz izolat... posibil respectivul copil sa fi avut si alte probleme si nu din cauza steriletului sa se fi produs necazul |
||
|
camiflorea Postat pe 8 Aprilie 2009 13:55 |
||
De la: balena_70, la data 2009-01-25 14:09:50 nu astepta sa treaca cei opt ani, ar fi bine macar o data pe an sa faci totusi un consult ginecologic, pt linistea ta.. |
||
|
camiflorea Postat pe 8 Aprilie 2009 13:56 |
||
De la: nicuta69, la data 2009-02-20 12:52:43eu dupa ce am nascut fetita mi-am pus sterilet ...si foarte multumita am fost era pe trei ani mi-a reglat ciclul,nu aveam dureri ,cemai...foarte multumita ,dar a venit timpul sa-l scot ...dupa o pauza de doua luni,mi-am pus altul pe opt ani avea o forma diferita de celalalt ,nu la-m putut suporta ma-i mult de sase luni si in acest timp am avut hemoragie eram tot timpul de sange ,cate o data mai mult,cate o data mai putin si munceam la tara ...mi-a fost foarte greo slabisem mult nu puteam sa duc sapa,dar la sfatul medicului la-m tinut sase luni ,dupa aia mi lau scos am facut un chirotaj pentru ca am facut infectie de nu se trecea nici cu un antibiotic am stat in spital sapte zile si ma-m intors acasa casi noua...am folosit contraceptive un timp, ma umplea de cosuri pe fata...lea-m lasat am dat-o pe prezarvative nu-mi placea ,nu simte-am nici o placere facand sex cu sotul,acum am 40 de ani fiica mea are 18 ani si ma-m lasat si de prezarvative cu gandul sa mai fac un copil...Am grupa sanguina AB4 se spune ca este cea mai rea grupa de sange ,se prind bolile foarte repede din cauza asta ma-m infectat asa repede ..dar nu toata lumea e la fel va doresc sa va mearga bine cu steriletul nu grupa de sange e de vina pt imunitatea scazuta... nu conteaza ce grupa ai, ci cum ai grija de tine in functie de grupa pe care o ai... cauzele sunt mai profunde, ar trebui verificate. felicitari ca te-ai hotarat sa mai ai un copil. sa te ajute dumenzeu sa fie sanatos! |
||
|
camiflorea Postat pe 8 Aprilie 2009 13:59 |
||
De la: perdea, la data 2009-03-15 11:32:09Buna ziua! Am citit parerile voastre despre sterilet si as mai dori cateva detalii: cat timp dureaza montarea, cat timp e "valabil" , cat costa, cum il achizitonezi (din farmacie sau de la dr.), de cate controale e nevoie etc! Va multumesc anticipat. detaliile acestea depind de medicul ginecolog la care apelezi... fiecare are propriul stil. montarea nu e dificila, este esential sa faci un test papanicolau inainte de a monta sterilet, in functie de rezultat faci intai tratament si apoi montezi steriletul. unii medici au si steriletul, ei iti pot spune ce valabilitate are si cat costa. |
||
|
camiflorea Postat pe 8 Aprilie 2009 14:02 |
||
|
n aceast postare vei afla foarte multe informaii despre metodele contraceptive, inclusiv despre sterilet, precum i linkuri spre site-uri pe acelai subiect. Mi-am dat licena n bioetic, iar acum fac doctoratul n filosofie. Nu ca s m laud spun ce studii am, ci pentru a arta c sunt foarte bine pregtit n domeniu. Pentru ntrebri i dialog, pot fi contactat pe messenger, la id vieru_cezar_iasi sau pe e-mail, la adresa vieru_cezar_iasi@yahoo.com EFECTUL AVORTIV AL MULTOR METODE ARTIFICIALE DE CONTRACEPIE CONSECINE NEGATIVE ASUPRA SNTII PROVOCATE DE METODELE ARTIFICIALE DE CONTRACEPIE IMORALITATEA METODELOR ARTIFICIALE DE CONTRACEPIE METODELE NATURALE DE PLANIFICARE FAMILIAL (BAZATE PE ABSTINENA PERIODIC) -O ALTERNATIV SNTOAS I MORAL (N ANUMITE CONDIII) LA METODELE ARTIFICIALE DE CONTRACEPIE 1. Informaii mai puin cunoscute despre metodele artificiale de contracepie i linkuri cu declaraii medicale i cri despre nocivitatea acestor metode: Este dovedit fr dubiu, cu argumente clare, biologice i religioase, c omul este fiin uman din clipa concepiei, att trupete, ct i sufletete. Trupete, chiar de la concepie, adic de la fecundaie, posed un cod genetic uman i propriu, deci chiar de la concepie este fiin uman unic. n acel cod genetic sunt programate toate trsturile sale trupeti: culoarea ochilor, culoarea prului, nlimea la care va ajunge, nuana tenului, forma feei, forma nasului, etc. Dezvoltarea ulterioar a corpului su nu este dect o derulare a acestui program care exist deja de la nceput, din momentul concepiei. Iar sufletete, Dumnezeu creaz sufletul copilului tot n acel moment al concepiei. Unele dintre metodele artificiale de contracepie sunt de fapt avortive (avorturi timpurii), deoarece nu sunt o piedic mpotriva concepiei, ci acioneaz dup concepie, mpiedicnd nidaia (mpiedic implantarea n uter a ovulului deja fecundat). Astfel, sunt avortive pilula de a doua zi i steriletul, cci acioneaz dup concepie; contraceptivele hormonale (pilulele anticoncepionale luate nainte, injeciile contraceptive, implanturile subdermice i alte contraceptive hormonale) uneori sunt o piedic mpotriva concepiei, dar alteori acioneaz dup concepie, mpiedicnd nidaia, deci n multe cazuri sunt avortive: de multe ori ele nu inhib ovulaia, fecundaia are loc i n aceste cazuri acioneaz dup fecundaie modificnd endometrul (mucoasa peretelui intern al uterului), fcndu-l neprimitor pentru ovulul fecundat. Astfel mpiedic nidaia n cazurile, destul de numeroase, n care fecundaia totui a avut loc, iar embrionul va fi eliminat ulterior, n timpul menstruaiei, de obicei fr a fi observat, datorit dimensiunilor foarte reduse (la 14 zile de la concepie, embrionul are aproximativ 1,5mm).Dar aspectul avortiv al acestor metode artificiale de contracepie este trecut de cele mai multe ori sub tcere, deoarece exist interesul comercializrii lor, aa cum vom vedea mai jos. Multinaionalele ctig sume imense de bani pe plan mondial din producerea i comercializarea acestor produse aa zis contraceptive . Se adaug i interesul celor care mpart n mod nedrept resursele i manipuleaz opinia public vehiculnd falsa problem a suprapopulrii pentru a nu se vedea c adevrata cauz a srciei din lume nu este lipsa de resurse, ci mprirea nedreapt a acestora de ctre ei. n acest sens, ei promoveaz controlul populaiei prin orice mijloace, n fapt promoveaz o cultur a morii, opus culturii umane i cretine a vieii. Unii medici spun adevrul n privina contracepiei, dar alii ofer pacientelor explicaii sumare, fr ns a preciza c aceasta se realizeaz uneori prin distrugerea i eliminarea embrionului (copilului), adic prin avort timpuriu. Doctorul Mina Minovici critica propaganda contraceptiv, numind-o propagand criminal, plag social i naional. Pe lng aciunea avortiv a multora dintre metodele artificiale de contracepie, toate metodele artificiale de contracepie au i consecine negative asupra sntii (efecte secundare), unele dintre ele chiar foarte grave, care vor fi prezentate mai jos. Accesnd linkul urmtor, gsii o carte ce poate fi citit direct pe internet despre mijloacele anticoncepionale i efectele lor secundare fatale despre care nu se vorbete din interese comerciale. Un bilan critic din punctul de vedere al unui ginecolog. Cartea este scris de Dr. med. Rudolf Ehmann (medic primar ginecologie/obstetric la spitalul cantonal Stans, Elveia, CH - 6370) n colaborare cu Otto Dpper. http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?anticonceptionale -Informaii importante despre efectul avortiv al pilulei contraceptive i despre consecinele grave asupra sntii gsii accesnd i linkul urmtor : http://www.avort.ro/pilula.php Textul de pe acest site a fost scris pe baza unui studiu fcut de Dr. Chris Kahlenborn care este medic terapeut la o clinic privat din Altoona, SUA. El este autorul studiului Breast Cancer, Its Link to Abortion and Birth Control Pill (Cancerul mamar, legtura sa cu avortul i pilula de control al naterii). Informaiile au fost oferite prin bunvoina doamnei dr. Nicole Syed, de la Centrul Fertility Care, Londra, 21a Soho Square W1D 4NR; Tel: 020 7437 0892; e-mail: mailto:info@naprofertility.co.uk - Un site despre nocivitatea metodelor artificiale de contracepie : http://www.anticonceptionale.info/ -Despre efectele avortive i duntoare pentru organism ale contraceptivelor artificiale Dr. Chris Kahlenborn i Dr. Ann Moell: http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/230-ce-trebuie-sa-stie-o-femeie-despre-contraceptie -Contraceptivele hormonale (i n general contraceptivele artificiale) chiar sunt periculoase. Studiu cu trimiteri la articole si link-uri catre reviste si carti de specialitate despre nocivitatea contraceptivelor http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/215-contraceptivele-hormonale-chiar-sunt-periculoase -Studiu medical (autor: dr. Chris Kahlenborn) despre faptul c pilula i steriletul sunt avortive (cauzeaz avorturi timpurii) i despre nocivitatea lor i a metodelor artificiale de contracepie n general: http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/228-cum-functioneaza-pilula-si-alte-contraceptive-contraceptivele-hormonale-si-steriletuldiu-sunt-ele-oare-abortive-cauzeaza-avorturi-timpurii -Pilulele anticoncepionale sunt avortive Autor: John Wilks, medic farmacist, M.P.S., M.A.C.P.P., octombrie 1998 http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/229-cum-functioneaza-si-mai-ales-cum-esueaza-pilula-pilula-provoaca-avortul-hormonal-avorturi-timpurii -Faa nevzut a contraceptivelor: http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/213-fata-nevazuta-a-contraceptivelor -Pilula i cancerul mamar (cancerul de sn) interviu cu Dr. Chris Kahlenborn http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/216-pilula-si-cancerul-mamar-cancerul-de-san -Riscul cancerului mamar indus de pilul autor Dr. Chris Kahlenborn http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/217-riscul-cancerului-mamar-indus-de-pilula -Despre pericolele contraceptivelor injectabile: http://www.adevaruldespreavort.ro/ce-spune-stiinta-medicina/214-contraceptivele-injectabile-periculoase-pentru-sanatatea-oamenilor - De asemenea, putei citi sau audia conferina despre avort, efectele nocive ale metodelor artificiale de contracepie i despre bolile cu tranmitere sexual inut de doamna doctor Cristina Todea Gross, accesnd linkul urmtor : http://www.ortodoxmedia.com/inregistrare/209/Conferinta-despre-avort - Iat i un videoclip interesant, intitulat Pilula contraceptiv este avortiv http://www.youtube.com/watch?v=5Ws0t7FPSuc&NR=1 Alternativa la metodele artificiale de contracepie este planificarea familial prin metodele naturale, bazate pe abstinena periodic (n zilele fertile ale femeii). Aceste metode naturale sunt sntoase, nu cost nimic i sunt n acord cu morala cretin dac se recurge la ele din motive serioase, nu din motive egoiste. Dar dac soii nu au motive serioase pentru a amna sau evita conceperea unor noi copii i recurg la metodele naturale din motive egoiste, atunci i aceste metode naturale devin pcate. Dar metodele artificiale de contracepie (att cele care acioneaz dup concepie, ct i cele care sunt o piedic pentru concepie) sunt pcate chiar dac soii ar avea motive care pot prea serioase pentru a le folosi, dup cum vom vedea cnd vom arta imoralitatea acestor metode. Exist o singur excepie: este permis din punct de vedere moral (deci nu constituie pcat) folosirea metodelor terapeutice cu adevrat necesare pentru a vindeca bolile organismului, chiar dac se prevede c din aceasta va rezulta o piedic mpotriva concepiei, cu condiia ca aceast piedic s nu fie direct voit.Cine n-a tiut pn acum toate aceste aspecte i a folosit metode artificiale de contracepie, s nu mai foloseasc astfel de metode mcar de acum nainte, cnd a contientizat. Prin informaiile detaliate din acest material venim n ntmpinarea datoriei morale pe care o are fiecare de a se informa ct mai bine. Dac nu s-ar informa, ar fi n ignoran vinovat. Legea care interzice metodele artificiale de contracepie nu e o simpl lege a dreptului uman, ci este o lege a lui Dumnezeu, care a fost dat o dat pentru totdeauna i nu poate fi schimbat niciodat. Toate Bisericile cretine exprim ntr-un glas voina lui Dumnezeu care interzice sterilizarea i toate metode artificiale de contracepie. Nu trebuie s lum exemplul oamenilor pctoi i corupi, orict de muli ar fi acetia, ci exemplul cretinilor adevrai care respect voina lui Dumnezeu. RECOMAND I BLOGURILE MELE: http://www.augustincezar.blogspot.com/ Acest blog conine: Argumente tiinifice i religioase ca omul este om din momentul concepiei. Adrese, numere de telefon i site-uri ale unor asociaii care ofer ajutor material, consiliere i soluii alternative la avort. Mrturii ale unor femei care au fcut avort. Mrturii ale unor femei care nu au fcut avort. Mrturii ale unor medici care au renunat s fac avorturi. Consecine fizice i emoionale ale avortului asupra femeii. Legturi cu multe alte site-uri asemnatoare. Argumente c multe dintre metodele aa zis contraceptive sunt de fapt avortive (avorturi timpurii). Argumente c toate contraceptivele artificiale sunt duntoare sntii (unele dintre ele au chiar efecte nocive grave asupra sntii) i sunt i pcate. Alternativele la metodele artificiale de contracepie sunt metodele naturale de planificare familial bazate pe abstinena periodic. Acestea sunt sntoase i morale cu dou condiii : dac sunt folosite dup cstorie i dac soii au motive serioase pentru a recurge la metodele naturale, nu motive egoiste. Dac metodele naturale de planificare familial sunt folosite din motive egoiste, devin i ele pcate. Putei intra i pe blogul urmtor: http://www.cezar-iasi.blogspot.com/ Acest blog conine: nregistrri video cu miracole ; videoclipuri ; legturi cu numeroase site-uri foarte interesante (unele dintre ele conin i posturi TV on-line i posturi de radio), cri foarte intersante care pot fi citite direct pe internet (fr a necesita descrcare n calculator), articole, etc. V rog intrai pe bloguri i trimitei-le mai departe, ca s foloseasc i altora. Chiar se merit. 2. Metodele naturale de planificare familial o alternativ la metodele artificiale de contracepie O alternativ la metodele artificiale de contracepie o reprezint metodele naturale de planificare familial. Muli medici ginecologi critic metodele artificiale de contracepie i recomand metodele naturale de planificare familial. Metodele naturale de planificare familial sunt cele care respect ordinea fireasc att n pregtirea i n desfurarea actului sexual, ct i n finalizarea lui. Aceste metode naturale difer ntre ele n funcie de procedeele de calcul al perioadelor fertil i nefertil din ciclul menstrual. Ele sunt urmtoarele patru: a. metoda calendarului (se mai numete i metoda Ogino-Knaus, dup numele inventatorilor), b. metoda temperaturii bazale, c. metoda Billings (ritmul mucusului cervical) d. metoda simpto-termic. Metodele naturale de planificare familial: - Nu au nici un efect negativ asupra sntii. - Presupun abstinena (abinerea) de la actul sexual n zilele de fertilitate sigur sau probabil ale ciclului menstrual (abstinena periodic). - Dac sunt calculate corect, metodele naturale de planificare familial au un grad ridicat de siguran, n condiiile n care femeia i cunoate bine funcionarea ciclului menstrual (siguran de 100% nu ofer nici metodele naturale de planificare familial, nici metodele artificiale de contracepie). De obicei, un calcul mai exact al funcionrii ciclului menstrual se face ntr-o perioad de 6-12 luni. Exist formule de calcul al metodelor naturale de planificare familial chiar i pentru femeile care au ciclu neregulat. Dac ciclul este foarte variabil nu se poate aplica metoda calendarului, ns, n acest caz, se pot aplica urmtoarele trei metode naturale (a temperaturii, metoda Billings i metoda simpto-termic). Exist mrturii ale unor soi care folosesc numai metode naturale de planificare familial i declar c sunt foarte mulumii de ele. - Din punct de vedere moral, metodele naturale de planificare familial sunt conforme cu criteriile moralei catolice i cu criteriile obiective ale moralitii, bineneles dac sunt utilizate dup cstoria cretin i dac evitarea concepiei prin recurgerea la ele nu provine din egoism, ci exist motive serioase ca soii s evite concepia unor noi copii sau s distaneze concepiile copiilor. n aceleai condiii, metodele naturale de planificare familial sunt acceptate i de unele dintre Bisericile Ortodoxe. (Bisericile Ortodoxe din anumite ri nu accept nici metodele naturale de planificare familial, acceptnd doar abstinena total ca singur soluie pentru cei care nu mai vor noi copii) Dup cum vom explica spre sfritul materialului, Biserica Catolic i Bisericile Ortodoxe care accept metodele naturale de planificare familial sunt consecvente cu ele nsele i atunci cnd consider permis folosirea metodelor naturale de planificare familial pentru motive juste, i atunci cnd arat c e nepermis folosirea metodelor artificiale de contracepie, chiar dac soii ar avea motive care pot prea serioase. - Metodele naturale nu numai c nu pun n pericol relaia dintre soi, ci dimpotriv, ncurajeaz iubirea i respectul dintre ei. - Favorizeaz druirea total a soilor. - Nu cost nimic. - E clar c NU este permis s se fac avort dac totui s-ar concepe copilul n cazurile de excepie ale metodelor naturale, n cazurile erorilor de calcul sau n oricare alt caz. - Dac o nou sarcin ar expune direct la un pericol real i foarte grav viaa mamei, abstinena periodic nu poate fi recomandat i nici urmat. n asemenea cazuri se impune consultarea unor medici de ncredere i cu principii cretine. E adevrat c aceast abstinen periodic presupune un oarecare sacrificiu, mai ales pentru soii tineri, dar pe lumea aceasta orice lucru bun se face cu sacrificiu, pe cnd rul se face mai uor, dar este foarte duntor. ns cine triete cu nelepciune alege lucrurile bune i sntoase (metodele naturale), chiar dac acestea presupun sacrificiu, iar nu lucrurile care la suprafa par uoare, dar n realitate sunt pline de rutate i otrav (metodele artificiale de contracepie). Cine dorete detalii despre procedeele de calcul ale metodelor naturale de planificare familial, cine mai dorete materiale informative sau cine are ntrebri despre cele scrise n acest material poate s scrie la urmtoarea adres de e-mail: vieru_cezar_iasi@yahoo.com sau pe messenger, la id vieru_cezar_iasi 3. Consecine negative asupra sntii provocate de metodele artificiale de contracepie Metodele artificiale de contracepie se mpart n : A. Metode ireversibile (sterilizare definitiv) a)Sterilizarea masculin (vasectomie) const n ligatura chirurgical a canalelor deferente. b)Sterilizarea feminin const n ligatura sau rezecia trompei (tubei) uterine. Aceste metode sunt intervenii definitive i infirmiti. Att pentru femeie, ct i pentru brbat pot provoca: hemoragii dup operaie, infecii, hematomul inciziei, dureri, traumatizarea vaselor sanguine sau a tractului intestinal, tumefacii, complicaii legate de anestezia local sau general, etc.; iar numai pentru brbat: inflamaia testiculelor i senzaii dureroase, granulomi formai de sperm lng testicule, etc. Mai multe despre consecinele sterilizrii asupra sntii putei citi accesnd, pe linkul urmtor, cartea pe care am recomandat-o i mai sus, scris de medicul ginecolog Rudolf Ehmann, n colaborare cu Otto Dpper http://www.profamilia.ro/culturavietii.asp?anticonceptionale Persoanele care se sterilizeaz fac pcat mare i dovedesc egoism, care este opusul iubirii cretine. Chiar dac au deja un anumit numr de copii, trebuie s se gndeasc la faptul c poate Dumnezeu vrea s aduc la existen i alte fiine umane prin intermediul lor, precum i la faptul c nu au dreptul moral s recurg la sterilizare. Apoi, trebuie s se gndeasc i la faptul c unele mprejurri ale vieii lor se pot schimba, adic le poate deceda soul / soia i, recstorindu-se, poate c vor dori s aib mcar un copil i cu noul so / noua soie. Persoanele care sunt sterile fr intenie i fr motiv, nseamn c sunt puse la ncercare de Dumnezeu. Trebuie s se roage cu struin i s urmeze tratamentele prescrise de medic pentru nlturarea sterilitii. Dac problema lor se rezolv, s mulumeasc din suflet lui Dumnezeu. Dar dac pn la urm tot nu obin vreun rezultat, s se resemneze la voina lui Dumnezeu i, dac vor, pot s adopte un copil sau mai muli. B. Metode reversibile a) Pilula de a doua zi (sau aa-numita contracepie de urgen) este o metod cu efect avortiv, deoarece acioneaz dup concepie, mpiedicnd nidaia (ucide ovulul fecundat sau modific nveliul intern al uterului, care devine neprimitor pentru ovulul fecundat). Prezint efecte secundare grave, putnd provoca : sarcini extrauterine, ameeli, greuri puternice, vrsturi, dureri, senzaii neplcute n sni, hemoragii uterine, dereglri ale ciclului menstrual, etc. De exemplu, Sir Libunam Daonaldson, consilierul ef pe probleme medicale al guvernului Marii Britanii, a avertizat medicii britanici c un anumit tip de pilule de a doua zi, Levonelle i Levonelle-2, determin o rat crescut a sarcinilor extrauterine. b) Contracepia prin dispozitiv intrauterin (prescurtat D.I.U., se mai numete sterilet sau spiral). Este un dispozitiv din material plastic, cu fir de argint sau de cupru, care se inser n cavitatea uterin. Steriletul mpiedic nidaia, deci are efect avortiv. Ca urmare a folosirii steriletului pot aprea: sarcini extrauterine, crampe dureroase, contracii uterine n ncercarea de a respinge corpul strin, infecii, expulzie spontan, sarcini pe sterilet, obstrucie tubar i prin aceasta sterilitate, perforaie uterin latent provocnd hemoragie intern i peritonit, cancer cervical, cancer la endometru, menstruaii mai abundente, prelungite i dureroase, febr sau frisoane, dureri sau sngerri n timpul actului sexual, sngerri intermenstruale (toate aceste sngerri putnd duce la anemie), scurgeri vaginale abundente sau cu miros neplcut, dereglarea ciclurilor menstruale. Riscul sarcinii extrauterine la femeile care poart sterilet este de zece ori mai mare dect la femeile care nu-l poart. Datorit efectelor deosebit de duntoare, companiile care fabric sterilete n S.U.A. au fost date n judecat de numeroase femei care s-au mbolnvit. Drept urmare, din anul 1986, aceste companii au ncetat s le mai vnd pe piaa american. Ceea ce nu nseamn c respectivele fabrici nu mai produc sterilete, ns, din anul 1986, ele sunt fabricate numai pentru export. Exist informaii c femeile din Romnia au nceput s evite steriletele. c)Contracepia hormonal : - Pilulele anticoncepionale (denumite i COC sau pilule orale combinate) asociaz dou substane hormonale: estrogenul i progesteronul (iar pilula monohormonal sau POP e fcut numai pe baza unei singure substane hormonale, progesteronul), existnd foarte multe variante i nume comerciale, producia acestora devenind o afacere rentabil, de unde i publicitatea denat fcut pilulei. Afacerile rentabile i publicitatea exist i n cazul altor metode artificiale de contracepie. Pilulele anticoncepionale (att cele combinate, COC, ct i cele monohormonale, POP) mpiedic uneori concepia, dar alteori acioneaz i dup concepie mpiedicnd nidaia, deci uneori au i efect avortiv, aa cum am explicat mai sus. n ceea ce privete efectul avortiv al pilulelor, iat cteva citate ale unor specialiti actuali care au studiat problema i au ajuns la aceast concluzie. Mutschler : Contraceptivele orale mpiedic implantarea ovulului fecundat, atunci cnd ovulaia a avut loc. Finjentscher (Mnster) arat c n 7% din cazurile n care are loc fecundaia ovulului la persoanele care iau pilule, contracepia (mai exact avortul timpuriu) e datorat mpiedicrii nidaiei. Beller (Mnster) vorbete despre efectul avortiv al pilulei, care ar trebui numit avort precoce (avort timpuriu). Taubert i Kuhl vorbesc n cartea lor Kontrazeption mit Hormonen (Contracepia cu hormoni) aprut n 1980, despre efectul de mpiedicare a nidaiei la aproape toate tipurile de pilule. n 1985 la Congresul National Abortion Federation din Boston s-a fcut aceast declaraie: Nu v nelai. Pilula i steriletul sunt avortive. (i nu numai pilula i steriletul sunt avortive, dup cum vei vedea mai jos). Consecinele folosirii contraceptivelor hormonale sunt extrem de variate i frecvente (la unele femei, aceste consecine pot aprea mai repede, iar la altele pot aprea n timp). Prin pilulele anticoncepionale se introduce n organism un surplus de hormoni sintetici, chimici, modificai n laborator, care, n timp, se depoziteaz n organism. Muli medici ginecologi dau o list foarte lung a efectelor folosirii pilulelor contraceptive. Variaz de la efecte uoare: obezitate, creterea poftei de mncare, tensiuni i dureri mamare, dereglarea regularitii ciclului menstrual, senzaii de grea, vom, oboseal, iritabilitate, depresii acute, dureri de cap acute, sngerri intermenstruale, amenoree , frigiditate, pn la efecte grave: pilozitate accentuat (apariia din abunden a prului pe corpul femeii), hiperlipemie , embolie pulmonar, scderea toleranei la glucoz cu riscul apariiei diabetului zaharat, icter de tip colestatic , distrofii mamare i n special diferite forme de cancer hormonodependent : cancer mamar, cancer uterin i al colului uterin. Cancerul de col uterin este determinat de hormonii pilulei contraceptive, consider doctor Amy Berrington de la Cancer Research, Oxford, fiind n acord cu autorii unui studiu sintetizat de Agenia Reuters. Cercetrile au fost fcute pe mai multe cazuri de femei bolnave. n ce privete cercetrile prezentate la a treia conferin european a cancerului de sn, acestea au artat c pericolul acestei maladii este cu 26% mai mare la utilizatoarele de pilule, n comparaie cu cele care nu le utilizeaz. n acelai timp, la femeile care iau pilule de mai mult timp, pericolul de a dezvolta aceast boal este de pn la 56%. Mai pot aprea accidente cardio-vasculare (mai ales la fumtoare i la femeile care au trecut de 35 de ani) : infarct, hipertensiune arterial, accidente vasculare cerebrale, hipercoagubilitate cu accidente tromboflebitice (tromboze venoase profunde, tromboz cerebral), ateroscleroz , ischemie coronarian . Un studiu fcut ntre anii 1977-1981 n Anglia pe 200.000 de femei arat c, la femeile care folosesc pilule, procentajul deceselor cauzate de afeciuni cardiace i vaso-cerebrale e cu 40% mai ridicat dect la femeile care nu folosesc. Pericolul hemoragiei cerebrale este de 6,5 ori mai mare, iar la femeile care mai i fumeaz, acest pericol este de 22 de ori mai mare dect la femeile care nu folosesc pilule. Pericolul de infecii pelviene e de 7 ori mai mare la femeile care folosesc pilule dect la celelalte. Exist apoi riscul sterilitii. n S.U.A. sunt circa un milion de femei devenite sterile din cauza pilulei i numrul lor crete cu circa 100.000 pe an. Se mai poate aminti blocajul permanent al funciei hipotalamice , ncetarea creterii la persoanele care sunt nc n cretere i iau pilule anticoncepionale. La nivelul colului uterin, al ovarului sau al vaginului, s-au ntlnit modificri morfopatologice . Exist i alte consecine : accidente respiratorii, sarcini extrauterine (deoarece contraceptivele hormonale modific micrile peristaltice ale trompelor uterine, prin secreiile steroidiene ovariene), nateri premature, edeme sau dureri la picioare, crize de respiraie, dureri n abdomen, piept sau bra, tulburarea vederii, nglbenirea ochilor sau a pielii, iar unii specialiti consider c rspndirea bolii SIDA nu e strin de folosirea pilulei, ntruct pilula ar slbi sistemul imunitar. Contraceptivele orale au i un rol n trecerea n stare de parazit a Candidei saprofite, ducnd la candidoz . De asemenea, pilulele favorizeaz i alte boli cu transmitere sexual, tricomoniaza i chlamidia , deoarece modific pH-ul vaginal, stimulnd bacteriile i microbii. - Contraceptivele injectabile, la fel ca i pilulele, mpiedic uneori concepia, iar alteori acioneaz dup concepie, impiedicnd nidaia, deci uneori au efect contraceptiv, alteori au efect avortiv. n ultimii ani au fost date publicitii mai multe studii cu privire la rolul contraceptivelor injectabile n producerea cancerului de sn. Contraceptivele injectabile prezint aceleai consecine negative asupra sntii ca i pilulele anticoncepionale. n plus, pot avea ca efect erupii cutanate , acnee , pigmentarea pielii, iar studii recente arat i o alt consecin a folosirii acestei metode: scderea densitii osoase care poate duce mai trziu la apariia osteoporozei . Aceast metod poate avea i urmtoarele consecine: sngerri vaginale care dureaz mult i sunt abundente, puternice dureri de cap, depresii majore, urinri frecvente, nglbenirea pielii sau a ochilor, menstruaii prelungite sau, dimpotriv, amenoree (lipsa menstruaiei). - Implanturile subdermice presupun intervenia chirurgical. Au tot aciune hormonal. Uneori au efect contraceptiv, alteori acioneaz dup concepie, deci au i efect avortiv. Consecinele negative asupra sntii sunt aceleai ca i n cazul pilulelor i al injeciilor hormonale. n plus, implanturile mai pot avea urmtoarele consecine negative asupra sntii: chisturi ovariene, creterea dimensiunii ovarelor, dificulti de vedere, cderea prului de pe cap, scurgeri vaginale. - Exist i alte tipuri de contracepie hormonal mai puin rspndite, dar au aceeai aciune (uneori contraceptiv, alteori avortiv) ca i cele descrise mai sus, precum i aceleai consecine negative asupra sntii. d) Substanele spermicide locale sub form de creme, spumante, geluri, folii, burete cu spermicid, ovule, tablete, care se introduc n vagin nainte de contactul sexual, au eficacitate slab. Drept consecine, pot aprea fenomene inflamatorii i alergice locale att pentru femeie, ct i pentru brbat. Spre deosebire de contraceptivele hormonale, la care efectul avortiv este dovedit cu certitudine, la substanele spermicide efectul avortiv nu este dovedit cu certitudine dar este foarte probabil c, n cazul n care totui a avut loc fecundaia, ucid ovulul fecundat sau mpiedic nidaia lui. e) Actul sexual ntrerupt (coitus interruptus sau ejacularea afar) este una dintre cele mai nesigure metode contraceptive, deoarece exist spermatozoizi i n picturile de lichid prespermatic (eliminarea unui lichid n timpul actului sexual, nainte de ejaculare), nu numai n sperma eliminat la sfrit, iar o singur pictur de lichid prespermatic este suficient pentru ca o femeie s rmn nsrcinat (bineneles, dac se afl n perioada fertil a ciclului menstrual). De asemenea, civa spermatozoizi se pot desprinde n timpul actului sexual i pot ptrunde n vagin, iar unul dintre ei poate ajunge la ovul. Aceast metod determin o stare de anxietate i tensiune psihic i, pe termen lung, poate provoca impotena la brbat i frigiditatea la femeie. Mai este denumit i onanism, de la pcatul lui Onan, criticat n Biblie, dup cum vom vedea mai pe larg puin mai jos, cnd vom arta imoralitatea metodelor artificiale de contracepie. Unii confund onanismul cu masturbarea. Nu trebuie confundate, dar ambele sunt pcate. Despre masturbare vom vorbi spre finalul materialului. f) Prezervativul masculin (condom) este ru tolerat i nu asigur protecie total nici mpotriva infeciei cu virusul imunodeficienei umane (HIV), nici mpotriva altor boli cu transmitere sexual. Pe lng faptul c se pot rupe, pot aluneca sau pot avea defecte de fabricaie, n latexul prezervativelor pot aprea anumite fisuri foarte mici, invizibile cu ochiul liber, dar prin care virusul HIV poate trece cu mare uurin, pentru c este mult mai mic. Mrimea fisurilor care apar n mod natural n latexul prezervativului este de pn la 5 microni, iar virusul mediu HIV are aproximativ 0,1 microni. n termeni de mrime, asta nseamn c virusul HIV poate trece printr-o fisur din latexul prezervativului tot att de uor precum trece o pisic printr-o u deschis de garaj. Dup unii cercettori, riscul infectrii cu HIV n cazul folosirii prezervativului este n jur de 15%, iar dup ali cercettori acest risc este chiar n jur de 35%. Dar chiar lund n calcul riscul cel mai mic (n jur de 15%), cine folosete prezervativul i are relaii sexuale cu mai muli parteneri, nu poate avea vreo garanie c mai devreme sau mai trziu nu se va infecta, dup cum nu are nici o garanie cel care zboar cu un avion dintr-o sut, dei 15 dintre ele se vor prbui. Acest virus poate avea o perioad de incubaie de la cteva luni pn la civa ani, uneori chiar opt sau zece ani, astfel nct o persoan care este infectat cu HIV poate prea perfect sntoas mai muli ani, dar n realitate este seropozitiv i poate transmite altora virusul HIV. Cea mai sigur aprare fa de virusul HIV nu este folosirea prezervativului, ci este abstinena nainte de cstorie i fidelitatea ntre so i soie dup aceea. Prin prezervative se creeaz o fals speran de securitate mpotriva HIV i se ncurajeaz promiscuitatea. Exist i un documentar despre SIDA, intitulat Fr o a doua ans, n care se vorbete i despre falsa speran a aa-zisului sex sigur (self sex). Virusul HIV distruge sistemul imunitar al organismului, care devine incapabil s se apere n lupta cu infeciile. De multe ori, abia dup mai muli ani de la infectarea cu HIV organismul dezvolt o serie de boli, care n condiii normale ar fi fost stopate de sistemul imunitar. O persoan poate afla dac este seropozitiv sau nu, n urma unui test HIV, care se face gratuit la centrele de transfuzie sanguin i la alte centre. Acest test pune n eviden anticorpii produi de organism, care pot fi descoperii dup ce au trecut ase luni de la infectare. Dup cum se tie, nu exist vindecare pentru persoanele infectate cu HIV, ci este posibil doar o ncetinire a evoluiei bolii, deci o ntrziere a decesului cu cel mult civa ani. Virusul HIV se transmite prin: contact sexual, snge infectat (transfuzii de snge infectat, folosirea unui instrumentar medical infectat, body piercing i tatuare, folosirea n comun a unor obiecte tioase ce pot produce leziuni ale pielii: lame de brbierit, instrumente de manichiur i pedichiur, periua de dini), de la mama infectat la copil (30% dintre copiii concepui de o mam seropozitiv motenesc virusul). Virusul HIV se poate transmite i prin contact sexual anal sau oral i uneori se poate transmite chiar prin srut pasional (virusul HIV a fost localizat i n alte fluide corporale diferite de snge, cum ar fi: sperm, secreii vaginale, saliv, lacrimi, etc.). Virusul HIV nu se transmite prin: tuse sau strnut, deci prin aer; atingere, mbriare, srut prietenesc pe obraz; trind sau muncind n preajma unei persoane infectate; folosirea grupurilor sanitare n condiii igienice; utilizarea veselei n comun; nepturi de nari sau alte insecte; bi, bazine, adic prin ap; prosoape, clane de ui, telefon sau computer. Ca i actul sexual ntrerupt, folosirea condomului poate provoca anxietate i tensiune psihic, precum i alte efecte de ordin psihic. De asemenea, mai poate provoca iritaii la nivelul organelor genitale. g) Prezervativul feminin (diafragma sau obturator cervical i cupola cervical) este fcut n funcie de dimensiunile fiecrei femei. Are eficien mediocr i este, de asemenea, ru tolerat. Poate provoca aceleai efecte negative ca n cazul folosirii condomului (iritaii, anxietate, tensiune psihic, precum i alte efecte de ordin psihic). n plus, poate provoca infecii ale aparatului urinar. Dup cum se observ, nu exist vreo metod artificial de contracepie lipsit de urmri negative, mai mult sau mai puin grave, pe plan fizic i psihic pentru femeie, dar i pentru brbat, iar unele dintre ele sunt i avortive. 4. Imoralitatea metodelor artificiale de contracepie Deja filosofii de dinainte de cretinism ajunseser la concluzia c ceea ce este imoral este ntotdeauna vtmtor. n acest sens, filosoful grec Platon spunea c nici un lucru nu este folositor dac nu e conform moralei: nu pentru c ceea ce este folositor e moral, dar pentru c ceea ce este moral este folositor. Publicitatea care se face unor metode contraceptive artificiale este determinat de interese comerciale, n nici un caz de intenii benefice. Toat aceast propagand se pretinde umanist i filantropic. Pretinde c vizeaz binele omenirii, dar de fapt ascunde scopuri i interese negative: e vorba de dorina popoarelor bogate, ameninate cu dispariia datorit natalitii foarte sczute, de a deine controlul demografic al planetei, considernd c populaiile srace, n permanent cretere, constituie o ameninare pentru bogiile lor. i apoi mai sunt la mijloc marile interese financiare: sume imense de bani pe care le ctig multinaionalele, fabricnd i comercializnd produsele artificiale de contracepie. Cum acestea sunt din ce n ce mai puin folosite n rile bogate, dovedindu-se a fi nocive sntii, se caut noi piee de desfacere, invadnd n special rile africane i cele din fostul bloc comunist. Nu este pcat plcerea actului sexual ntre so i soie, dup cstoria cretin, cu condiia ca ei s respecte ordinea fireasc. Ordinea fireasc este perturbat prin metodele artificiale de contracepie. Dup cum nu constituie pcat actele sexuale dac au loc ntre so i soie, dup cstoria cretin i dac se respect ordinea fireasc, la fel nu constituie pcat actele sexuale svrite dup vrsta fertilitii, n aceste condiii. Toate metodele artificiale de contracepie sunt imorale i deci pcate mari, cu excepia celor terapeutice, cu adevrat necesare pentru a vindeca bolile organismului, cu condiia ca piedica pentru concepie s nu fie direct voit. Din Biblie reiese c Dumnezeu nu este de acord cu metodele artificiale de contracepie. De exemplu, n Geneza (Facerea) 38,9-10 este criticat metoda actului sexual ntrerupt (pcatul lui Onan). La evrei era obiceiul ca, atunci cnd murea un brbat, fratele su s-o ia n cstorie pe soia acestuia. Aa a fcut Onan, dar, ca s nu conceap copii, el practica metoda actului sexual ntrerupt. Lui Dumnezeu nu i-a plcut acest lucru i l-a pedepsit. Uneori se face n favoarea folosirii metodelor contraceptive urmtoarea argumentaie: dect s se fac avort, e preferabil s se recurg la metode contraceptive. Acest argumentaie aparine unei mentaliti care i recunoate lui Dumnezeu numai jumtate din drepturile de proprietate asupra vieii, adic i recunoate lui Dumnezeu dreptul asupra vieii, dar nu i asupra mecanismelor delicate care stau la originea vieii. Att avortul ct i contracepia fac parte, la nivele diferite, dintr-o cultur care refuz viaa i refuz invitaia de a fi simpli colaboratori ai lui Dumnezeu n transmiterea vieii. Ele au la baz orgoliul omului care i asum drepturi pe care nu le are. Apoi, cum am vzut, multe dintre metodele contraceptive sunt de fapt avortive. Biserica Catolic i Bisericile Ortodoxe care accept metodele naturale de planificare familial sunt consecvente cu ele nsele i atunci cnd consider permis folosirea metodelor naturale de planificare familial pentru motive juste, i atunci cnd arat c e nepermis folosirea metodelor artificiale de contracepie, chiar dac soii ar avea motive care pot prea serioase. Papa Paul al VI-lea n enciclica Humanae vitae (Viaa uman) arat c exist ntre cele dou cazuri o diferen esenial: n primul caz (de folosire a metodelor naturale de planificare familial pentru motive juste) soii se folosesc n mod legitim de o dispoziie natural; n cellalt caz (de folosire a metodelor artificiale de contracepie) ei mpiedic desfurarea proceselor naturale. E adevrat c i ntr-un caz i n cellalt, soii se pun de acord n intenia reciproc de a evita copilul pentru motive plauzibile, nedorind ca el s se conceap; dar e la fel de adevrat c numai n primul caz ei tiu s renune la folosirea cstoriei (la relaii sexuale) n perioadele fertile cnd, pentru motive juste, concepia nu e dorit, i c se folosesc de ea (au relaii sexuale) n perioadele nefertile. Fcnd aceasta, ei dovedesc o iubire cu adevrat i pe deplin onest. n exortaia apostolic Familiaris consortio (Legtura de familie), Papa Ioan Paul al II-lea scrie c soii care folosesc metode artificiale de contracepie manipuleaz i njosesc sexualitatea uman, cu aceasta njosindu-se pe ei nii i alternd valoarea druirii totale. Fa de limbajul care exprim n mod firesc druirea reciproc i total dintre soi, contracepia artificial opune un limbaj n mod obiectiv contradictoriu, conform cruia nu mai este vorba de druire reciproc total. Urmeaz de aici nu numai refuzul deschiderii la via, ci i o falsificare a adevrului luntric al iubirii conjugale, chemat s fie o druire a persoanei ntregi. Aceast diferen antropologic i moral ntre contracepie i metodele naturale de planificare familial implic dou moduri de gndire ireductibile unul la cellalt asupra persoanei i asupra sexualitii umane. Biserica i elogiaz pe soii care, printr-o hotrre bine gndit, luat n comun, primesc cu generozitate s creasc n mod corespunztor chiar i un numr mai mare de copii. Sfnta Scriptur i Biserica vd n familiile numeroase un semn al binecuvntrii lui Dumnezeu i al generozitii prinilor. Soii nelepi, bogai sau sraci, nu se sperie niciodat de un numr mai mare de copii, tiind c fiecare copil vine n lume cu un creier i dou brae, care n timpul vieii lor produc mai mult dect consum. Apoi, fraii mai mari i ajut pe prini n creterea celor mai mici. S-au vzut deseori prini numai cu un singur copil slujindu-i acestuia ca nite robi i ali prini cu cte ase, zece, doisprezece sau chiar mai muli copii, care erau crescui n frica de Dumnezeu i disciplinai, iar prinii erau iubii, respectai i ajutai. Cu toate c n Romnia de azi pentru muli viaa este destul de dificil din punct de vedere material, totui sunt la blocuri n orae i la sate familii care, fie c dispun, fie c nu dispun de o stare material prea bun, totui au muli copii. Strbunii notri, n nelepciunea lor, au apreciat loialitatea, optimismul i buna dispoziie n casele cu muli copii. n plus, de multe ori, ultimul copil dintr-o familie numeroas a fost un om de seam sau un sfnt: de exemplu, Mozart a fost al cincilea copil din familie, Rembrandt al aselea, Wagner al aptelea, Napoleon al optulea, Sfntul Ignaiu al treisprezecelea, Schubert al treisprezecelea, Franklin al paisprezecelea, Benedict Lobre al cinsprezecelea, etc. i, chiar dac ar ajunge un om obinuit, tot are dreptul la via. Multor oameni le pare ru la btrnee c au puini copii i spun c dac ar fi acum tineri ar face mai muli. Familia numeroas este o desvrit societate minuscul. Copiii unei familii numeroase nu suspin dup copiii vecinilor pentru a se juca cu ei, nu-i caut, cci fiind muli, i pot ndeplini trebuinele lor copilreti, n casa printeasc, sub supravegherea prinilor: astfel, ei devin bine crescui, fr a fi expui la influene negative. Asemenea cu o prisac de albine i reginele sale, familia cu numeroi copii adun mierea vieii pentru fiecare dintre ei. Aa zisa problem demografic este o fals problem. Adevrata problem este mprirea nedreapt a resurselor Au o prere greit cei care cred c explozia demografic (creterea foarte mare a populaiei Pmntului) va determina epuizarea resurselor omenirii. Creterea foarte mare a populaiei Pmntului nu va determina epuizarea resurselor omenirii i iat de ce: - statistici recente, furnizate de F.A.O. arat urmtorul fapt: creterea anual a populaiei este de 1,60%, n timp ce creterea anual a produselor agricole este mai mare: 4%, aceste produse fiind cele care stau la baza hranei populaiei. - n ce privete posibilitile de alimentare, globul pmntesc are resurse de hran pentru mult mai muli oameni dect sunt n prezent, ns adevrata problem este mprirea nedreapt a resurselor. Iar cei care mpart n mod nedrept resursele manipuleaz opinia public vehiculnd falsa problem a suprapopulrii pentru a nu se vedea c adevrata cauz a srciei nu este lipsa de resurse, ci mprirea nedreapt a acestora de ctre ei. n acest sens, ei promoveaz controlul populaiei prin orice mijloace, n fapt promoveaz o cultur a morii, opus culturii umane i cretine a vieii. - Astfel, unii oameni de tiin au calculat c Pmntul poate hrni: 8 miliarde de oameni (conform lui Penck), 13 miliarde (conform lui Hollstein), 22 miliarde (conform lui Ballod) i peste 100 de miliarde de oameni (conform lui Clark). Or, n prezent pe Pmnt sunt n jur de 6 miliarde i jumtate de oameni. - n plus, economitii constat c o cretere a densitii demografice poate fi nsoit de o mare expansiune economic: ca exemplu poate fi adus Hong Kongul, unde exist o densitate mare de populaie i n acelai timp o mare cretere economic. - Apoi, trebuie inut cont c 70% din suprafaa globului o ocup apele. Acestea pot deveni o surs inepuizabil pentru alimentarea populaiei Pamntului, dac vor fi exploatate cum trebuie. i mai trebuie inut cont c din suprafaa uscat numai 30% e cultivat. Dac o parte a omenirii sufer de foame, aceasta nu se datoreaz faptului c pmntul nu are resurse, ci ignoranei, egoismului, rutii, mpririi nedrepte a resurselor. Nimeni nu ar suferi de foame dac s-ar investi n agricultur numai o mic parte din sumele care se investesc pentru distrugerea vieii oamenilor (pentru armament, aparate pentru avort i sterilizare, contraceptive, etc.) Accesnd linkul urmtor putei vedea un documentar intitulat Iarna demografic n care oamenii de tiin arat c pe pmnt este nevoie de copii, altfel se ajunge la o mbtrnire a populaiei, la o aa numit iarn demografic. Documentarul e format din 6 parti, fiecare de cate 10 minute. Iat prima parte, iar celelalte 5 pri le gsii n dreapta : http://www.youtube.com/watch?v=iPzsAl5IjvE&feature=PlayList&p=FD03534E6E481F1E&index=0&playnext=1 Iar n privina Romniei se constat o scdere dramatic a populaiei, astfel nct, dac nu se vor lua msuri de stopare a avorturilor prin lege, dispariia poporului romn poate fi calculat matematic. n plus, cei care sunt cretini tiu c omenirea nu va dinui venic pe faa Pmntului. Dumnezeu ne spune prin intermediul Bibliei c va fi un sfrit al lumii acesteia i e clar c El va avea grij ca pmntul s aib resursele necesare vieii pn n ultimul moment. S nu uitm c Dumnezeu a zis primilor oameni: Fii roditori, nmulii-v, umplei Pmntul i supunei-l. (Gen. 1,28). |
||
|
vieru_cezar_iasi Postat pe 13 Aprilie 2009 07:04 |
||
| sunt ana si am 32 de ani.in martie miam montat sterilet,dar tot de atunci nu am ciclu regulat.am 2 avorturi intrun an,adica pe anul trecut,si nu am avut niciodata nici o infectie vaginala.de la montarea steriletului dupa ciclu la 2 saptamini am singerari vaginale.se poate sa am cancer de col oterin de la sterilet?am contacte sexuale normale adica nici dese nici rare.va rog sami scrieti pe adresa mea de mail cristinakytty@ymail.com | ||
|
healthy005205 Postat pe 8 August 2009 21:18 |
||
|
Este foarte interesant tot ce am citit legat de metoda de contraceptie numita "sterilet". Pana la urma se pare ca nu e chiar o metoda contraceptiva, pentru ca s-a studiat faptul ca, de fapt, se intampla minunea. Am doi copii de 6 respectiv 2 ani. Supa nasterea primului copil am avut sterilet si fiind multumita, mi-am pus si dupa cel de-al doilea copil. Cu toate ca am vrut sa cred in tot ce se spune legat de ele, de eficienta lor, tind sa-mi ascult instinctul si sa cred ca nu e chiar bine. Fiecare menstruatie se prezinta cu miros urat si cu bucatele mici de "nu stiu ce". Ma simt pacatoasa ca folosesc metoda asta in continuare, cu toate ca am inteles cum functioneaza, dar tot odata nu stiu ce sa fac. In metoda calendarului nu am incredere. Sunt sigura ca as ramane insarcinata imediat daca as apela la metodele clasice dar sanatoase dpdv religios. off |
||
|
healthy006736 Postat pe 22 Septembrie 2009 21:19 |
||
Buna fetelor, as vrea sa va impartasesc din experienta mea de fosta purtatoare de sterilet.Am avut sterilet vreo 6 ani.Am 37 ani, 2 baieti, unul dee 16 ani si jumatate si unul de 4 ani si jumatate.Dupa cel de al doile-a mi-am pus iar sterilet ( inainte de al avea pe el am avut 6 ani sterilet),la un an dupa ce l-am pus am ramas insarcinata CU STERILET.Am facut intrerupere de sarcina si dupa avort am pus din nou sterilet.A fost ok pana anul trecut cand am facut o extrauterina (cu sterilet pus).Am facut operatia de rigoare la care a trebuit sa-mi extipe ambele trompe uterine !!! Acum , la un an de zile de la operatie sunt ok, multumesc lui Dumnezeu, si sper sa fiu in continuare.Concluziile le trage-ti voi singure. Va pupik dulce pe toate !!!
|
||
|
kudika063953 Postat pe 13 Octombrie 2009 08:20 |
||
|
Marieta, daca steriletul se numeste Mirena, imi poti povesti daca ai reactii adverse de la el ? Multumesc, Miorita |
||
|
healthy002061 Postat pe 14 Martie 2010 10:16 |
||
De la: , la data 2009-01-25 14:09:50 mergi la ginecolog! nu astepta sa treaca 8 ani pt ca nici un sterilet nu are o asa mare valabilitate, chiar daca asa ti s-a spus.. mai bine mergi degeaba decat sa ajungi prea tarziu! |
||
|
camiflorea Postat pe 14 Martie 2010 17:35 |
||
buna as avea si eu o intrebare inainte di menstruatie ai pierderi de culoare maro?si eu am steriletul de aproape 3 ani si sunt multumita de el da ma speriat cineva si acum nu stiu ce sa mai fac |
||
|
healthy015196 Postat pe 19 Aprilie 2010 23:46 |
||
am steriletul de 3 ani aproape si sunt si eu tare multumita de el dar.... am niste pierderi inainte de mentruatie niste pierderi maro ce parereai ms mult mirella
|
||
|
healthy015196 Postat pe 19 Aprilie 2010 23:48 |
||
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| vreau sa-mi spuneti daca se poate sa fi insarcinata cu ciclu sau nu? | 9 | De la: kudika_nikole 24 Ianuarie 2012 17:36 |
| ochi | 2 | De la: ionela25any 13 Martie 2010 17:51 |
| chiuretaj biopsic | 7 | De la: Salina_SUSESI_Timisoara 12 Septembrie 2010 23:08 |
|
|
||
| ce parere aveti despre medicul ginecolog - FRANCOIS DESIRE ????? | 11 | De la: MonaLisaC 22 Martie 2013 18:44 |
| NONI-originalul suc-miracol al naturii | 1 | De la: TahitianNoniRomania 3 Octombrie 2009 20:33 |
Site-ul Kudika.ro este creat si administrat de SC Internet Corp SRL.
Pentru propuneri de colaborare privind promovarea pe site-ul kudika.ro,
va rugam sa contactati departamentul de vanzari la sales@internetcorp.ro
Sediul social: Bucuresti, Str. Putul lui Zamfir nr. 28, Sector 1
Solicitarile cu privire la protectia datelor cu caracter personal pot fi trimise la email gdpr@internetcorp.ro
Termenul legal in care poti primi un raspuns din partea noastra este de 30 zile calendaristice.