Setari Cookie-uri

IMPORTANTA SISTEMULUI IMUNITAR

Sistemul imunitar reprezinta un factor esential in pastrarea sanatatii si numai echilibrul si stabilitatea lui ne poate asigura o viata linistita si fericita.
Un sistem imunitar slabit creaza deschideri spre o multime de virusi si agenti externi daunatori care pot ataca si dezechilibra organismul.
In conditiile actuale, cand viata este mult mai stresanta, cand alimentatia este de cele mai multe ori dezechilibrata, cand asistam la o crestere a poluarii atmosferice, cand activitatea fizica nu este cea corespunzatoare, fiecare dintre noi are nevoie de o stimulare a sistemului imunitar, de o intarire a lui, pentru pastrarea sanatatii .
Desigur ca persoanele mai in varsta, persoanele care lucreaza noaptea, persoanele care stau mult timp in fata calculatorului si toti cei care sunt deja bolnavi au cu atat mai mult nevoie de intarirea sistemului imunitar.
Sa nu uitam ca un organism cu un sistem imunitar slabit si dezechilibrat poate tolera cresterea si expansiunea tumorilor, neavand puterea de a le frana.
Exista totusi o anumita proportie de cancere care se vindeca spontan prin faptul ca organismul isi poate mobiliza fortele de aparare si exista deasemenea un numar de cancere care nu ajung sa se manifeste pentru ca sistemul imunitar le distruge din primele faze.
Acesta demonstreaza ca reglarea si echilibrarea sistemului imunitar are un rol hotarator in mentinerea starii de sanatate si ca este necesara atat celor sanatosi cat si celor bolnavi.
Cand ne referim la sistemul imunitar apare in mod firesc intrebarea: care sunt celulele din organism care participa in mod hotarator in procesele imune ce apar in corp, care distrug virusii si substantele straine, aparand astfel organismul?
Reactiile imunitare ce apar in organism reprezinta un proces complex care angreneaza un numar foarte mare de celule, celule care indeplinesc diverse functii, aici fiind puse in evidenta doar cele mai numeroase.
Aceste celule se numesc limfocite si ele sunt de doua tipuri: celule limfocitare T ce iau nastere in glanda timus si celule limfocitare B produse in maduva spinarii.
Celulele limfocitare T determina imunitatea celulara influentand apararea organismului fata de virusuri, bacterii si ciuperci patogene participand la apararea antiinfectioasa precum si la distrugerea tumorilor canceroase.
Aceste celule au proprietatea de a circula permanent catre splina si ganglionii limfatici in care-si au sediul, trecand apoi din nou in sange.
In timpul acestei circulatii permanente ele distrug virusii si substantele straine organismului intalnite in cale.
Cea de a doua categorie de celule ce se implica in procesele imune, celulele limfocitare B, determina imunitatea umorala, imunitate care implica producerea anticorpilor. Aceste doua tipuri de celule conlucreaza impreuna pentru apararea organismului.
In sange, din cantitatea totala de limfocite, 24,5 % o reprezinta celulele de tip B iar 69,5 %, celulele de tip T.
Raportul T/B se pastreaza in timp el fiind asociat cu o bunc rezistenta imunologica.
O slaba dezvoltare a celulelor de tip B conduce la o slaba imunitate umorala si de fapt la existenta unui numar insuficient de anticorpi specifici. O slabire a imunitatii umorale determinc o slabire a imunitatii celulare si reciproc.
Un factor demn de remarcat in slabirea imunitatii sunt virozele repetate care uneori determina reaparitia unor afectiuni ce in mod normal au fost stopate.
Astfel dupa o stopare indelungata a evolutiei unei tumori aparitia unei viroze dezechilibreaza sistemul de aparare al organismului si in special imunitatea celulara, organismul tolerand astfel extinderea rapida a tumorii.
Acesta este unul dintre motivele pentru care cei care au cancer trebuie in mod deosebit sa-si intareasca sistemul imunitar, astfel reusind sa blocheze expansiunea tumorilor si aparitia metastazelor.
GLANDELE, ORGANELE SI CENTRII ENERGETICI CARE INFLUENTEAZA IMUNITATEA
Pentru inceput voi face cateva comentarii referitoare la glandele sistemului endocrin, organele si centrii energetici ai corpului (chakrele) care influenteazc in mod esential imunitatea.
TIMUS-este o glanda situata sub stern care dupa pubertate isi diminueaza treptat dimensiunile si funcionalitatea. Este locul unde iau nastere celulele limfocitare de tip T responsabile de imunitatea celulara. Timusul mai regleaza si inima, avand si un rol esential in evolutia procesului de imbatranire.
Starea de functionare a timusului se verifica usor:
se apasa pe stern intr-un punct situat la mijlocul distantei si pe linia ce uneste cele doua mameloane.
Daca punctul este sensibil la durere inseamna ca aceasta glanda nu functioneaza normal.
GLANDELE SUPRARENALE-sunt asezate ca doua caciulite deasupra rinichilor.Ele produc doua tipuri de hormoni:
- adrenalina care influenteaza activitatea muschilor si metabolismul bazal
- hormonii corticoizi dintre care evidentiez cortizonul cu efect antiinflamator.
Cortizonul stimuleaza cresterea limfocitelor cu rol esential in activitatea imunitara. Daca acest hormon este diminuat apar boli ca: reumatism, astm sau inflamatii articulare, boli ce se datoreaza dezordinilor imunitare.
PANCREASUL-pe langa controlul nivelului glucozei in sange influenteaza si echilibrul glandelor suprarenale influentand astfel imunitatea.
Trebuie sa remarc faptul ca socurile emotionale sau starile depresive perturba functionarea normala a pancreasului influentand negativ atat producerea insulinei cat si echilibrul suprarenalelor.
SPLINA-este un organ ce joaca un rol important in evolutia sistemului imunitar, permitand circulatia limfocitelor si controland procesul de distrugere a eritrocitelor imbatranite.
Tulburarile in activitatea splinei determina slabirea sistemului imunitar, carenta de anticorpi si aparitia bolilor infectioase.
Ganglionii limfatici constituie o retea distribuita in intregul corp pentru apararea sanatatii.
Cand survine o infectie sau o inflamatie, cel mai apropiat ganglion reactioneaza pe loc umflandu-se si sporind producerea de limfocite dar devenind in acelasi timp si dureros.


4Life
Postat pe 4 Mai 2009 20:55
Bine v-am gasit,
Chiar acuma am citit in Science et Avenir un articol care semnaleaza o descoperire recenta potrivit careia sistemul imunitar nu numai ca nu distruge celulele canceroase dar le protejeaza impotriva atacului celulelor T ucigase, la fel ca pe orice celula sanatoasa deschizand calea unui vaccin anticanceros. Ca in cazul oricarei descoperiri, cred ca trebuie sa asteptam confirmari si din parte altor laboratoare sau echipe de cercetatori.
Alecu_healthy
Postat pe 5 August 2009 09:55
interesant. de unde esti?
kudika098645
Postat pe 9 Septembrie 2009 08:32
De la: Alecu, la data 2009-08-05 09:55:14Bine v-am gasit,
Chiar acuma am citit in Science et Avenir un articol care semnaleaza o descoperire recenta potrivit careia sistemul imunitar nu numai ca nu distruge celulele canceroase dar le protejeaza impotriva atacului celulelor T ucigase, la fel ca pe orice celula sanatoasa deschizand calea unui vaccin anticanceros. Ca in cazul oricarei descoperiri, cred ca trebuie sa asteptam confirmari si din parte altor laboratoare sau echipe de cercetatori.
celulele ucigase sunt NK,nu T...celulele NK ataca tot ce este non self in organismul uman,au proprii receptori cu ajutorul carora se poate face diferenta intre celulele self (sigura) si celulele non self(celulele deteriorate sau celulele mutante) sau diversi paraziti,bacterii,fungi...Celulele NK sunt primele celule ale sistemului imunitar care actioneaza in cazul infectiilor de diverse tipuri sau in cazul celulelor canceroase...
4Life
Postat pe 10 Septembrie 2009 14:40
Buna
-6 pasi simpli ptr a fi sanatos! SEAN FOY, presedinte al Personal Wellnes Corporation si specialist in cadrul Institutului de Sanatate Nutrilite, spunea;
1 Nu sariti micul dejun1 ,el este motorul care porneste metabolismul. Cercetarile arata ca persoanele care mananca la micul dejun au mai multe sanse sa piarda in greutate sau sa se mentina sanatoase decat cele care sar aceasta masa.
2 Faceti miscare!
Parcati masina mai departe decat de obicei. Urcati scari in loc sa luati liftul. Fiecare pas in plus poate fi o imbunatatire a starii de sanatate.
3 Alegeti alimentele care va plac. Majoritatea oamenilor fac o mare greseala gandindu-se ca a manca sanatos inseamna sa consume alimente simple, crude, plictisitoare. Cautati retete cu un continut scazut de grasimi. Fiti creativi si adaugati arome mancarii fara sa adaugati si multe calorii.
4 Exercitiile fizice nu trebuie sa fie o tortura! Daca va place bicicleta, plimbati-va cu ea, daca va place un anumit sport, atunci practicati-l. Alegeti activitati care va plac pentru a le practica pe termen lung.
5 Alegeti gustari sanatoase intre mese. Cercetarile arata ca gustarile sanatoase intre mese sunt ideale pentru a controla pofta de mancare si ptr a pierde in greutate, un fruct , un pahar cu lapte sunt optiuni ptr a obtine nutrientii necesari fara multe calorii.
6 Beti multa apa. Cercetarile au demonstrat ca o cantitate suficienta de apa consumata este buna nu doar pentru sanatate ci si pentru pierderea in greutate. NUTRILITE HEALTH INSTITUTE QUALITI YOU CAN TRUST SANATATE MULTA TUTUROR
healthy000879
Postat pe 10 Septembrie 2009 14:42
buna, eu am burta. ce sport, imi recomanzi?am 68 kg. si 1, 65, inaltime
kudika098645
Postat pe 12 Septembrie 2009 08:10

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
ovare polichistice 13 De la: office_salinasusesi_ro 9 Iunie 2010 23:56
medic in cluj? 6 De la: adrianavintan 13 Martie 2011 20:13
Cabinet ginecologic sau ortopedic? 9 De la: gandacel 21 Noiembrie 2009 15:27
prima experienta sexuala 39 De la: tarot 10 Iunie 2010 18:26
spondilita 2 De la: vyogab2006 12 Februarie 2010 19:26