Setari Cookie-uri

Bioritmul cotidian al organelor interne


Trãim cu toþii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetã: sec, min, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiraþia, bãtãile inimii... Viaþa e formatã dintr-o întreagã gamã de cicluri care creeazã o adevãratã simfonie. Dacã reuºim sã menþinem un ritm corect în interiorul ºi în afara noastrã, “concertul” pe care-l susþinem aici, pe Pãmânt, va fi unul lung ºi melodios. Dar, ca sã reuºim asta, trebuie sã ºtim cum. Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai puþin. Johanna Paungger ºi Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amãnunþitã a ritmului funcþiilor organelor noastre interne. Autorii afirmã cã fiecare dintre organele corpului are o activitate maximã de 2 ore pe zi, dupã cum urmeazã:
- vezica biliarã (23:00-1:00)
- ficatul (1:00-3:00)
- plãmânii (3:00-5:00)
- intestinul gros (5:00-7:00)
- stomacul (7:00-9:00)
- splina ºi pancreasul (9:00-11:00)
- inima (11:00-13:00)
- intestinul subþire (13:00-15:00)
- vezica urinarã (15:00-17:00)
- rinichii (17:00-19:00)
- circulaþia sangvinã (19:00-21:00)

Haideþi sã încercãm sã analizãm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viaþa noastrã!

Stomacul
E foarte important cum ne trezim dimineaþa. Dacã am încerca sã observãm cum se trezesc animalele dimineaþa, am constatat cã ele mai întâi se întind, începând fãrã grabã noua zi. Sã luãm exemplu de la animale ºi sã încercãm sã ne trezim dimineaþa liniºtiþi, acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnicã. Mulþi se trezesc dimineaþa cu “sufletul la gurã”, cu teama cã nu au timp de a rezolva ceea ce ºi-au propus. Ar fi bine sã ne trezim puþin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simþi liniºtea dinaintea zilei care abia începe.
Între orele 7:00 ºi 9:00, funcþiile stomacului sunt la valoare maximã, deci trebuie sã luãm micul dejun fãrã grabã. Ar trebui sã þinem cont ºi de calitatea ºi cantitatea alimentelor pe care le consumãm la aceastã masã.

Splina si pancreasul
În intervalul orar 9:00-11:00 lucreazã intens splina ºi pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat sã nu consumãm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controleazã nivelul glicemiei. E de preferat sã nu consumãm prea multe dulciuri pentru a nu forþa funcþia pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacã nu funcþioneazã corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.

Inima
Între orele 11:00 ºi 13:00, activitatea inimii este la capacitate maximã. În aceastã perioadã nu se recomandã mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesarã activitãþii intense a inimii.

Intestinul subþire
Are o activitate intensã între orele 13:00 ºi 15:00. Autorii afirmã cã nu de multe ori s-a observat cã un angajat cu norma redusã de muncã realizeazã la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagã. De ce? Din cauza randamentului scãzut al organismului dupã orele 13, mai ales dupã un prânz copios. Activitatea intestinului subþire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidatã de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocatã sau dereglatã de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandã ca masa de prânz sã fie luatã în liniºte.

Vezica urinarã
Între orele 15:00 ºi 17:00 e perioada în care funcþioneazã la maxim vezica urinarã. Ea are un rol important în dezintoxicarea organismului, alãturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacã sunt bãute pânã la ora 19:00.

Rinichii
Între orele 17:00 ºi 19:00 rinichii funcþioneazã intens. Dacã în acest interval orar, puteþi beneficia, alãturi de un ceai diuretic, ºi de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientã a corpului. Dupã ora 19:00 e bine sã nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulaþia sanguinã
Are o activitate intensã între orele 19:00 ºi 21:00. Autorii spun cã dacã mulþi pãrinþi au zilnic o pro¬blemã cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, dupã aceastã orã, trimisul la culcare devine deseori “o bãtãlie crâncenã”, care de obicei e câºtigatã de cãtre copii. În aceastã perioadã, corpul ºi spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit.

De la ora 21:00 pânã la ora 23:00 se realizeazã o acumulare intensã de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperãrii energetice se numesc la chinezi, dupã un meridian al corpului, “triplul încãlzitor”. Cei care sunt în aceastã perioadã sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o camerã încãlzitã nu ar trebui sã ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoþional ºi necesitã atenþie.
Pentru mulþi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai uºor vizibil la tineri, care în aceastã perioadã se gândesc sã meargã la distracþii ºi nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, cã seara trebuie sã ne culcãm devreme, corpul refãcându-se prin somn pânã la miezul nopþii. Poate cã aceste vorbe sunt de fapt interpretarea greºitã a ideii cã noi acumulãm intens energie între cele 2 ore.




Vezica biliarã ºi ficatul
Între orele 23:00 ºi 1:00 se realizeazã intens funcþiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secreþiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncþia lui, dã mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în aceastã perioadã trebuie sã-ºi punã cumva problema unei funcþionãri greºite a bilei sau a ficatului. Stresul ºi mâncarea consistentã cu prãjeli ºi grãsimi seara împiedicã o funcþionare corectã a bilei.
Compresele umede ºi calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, bãut cu înghiþituri mici, mai ales cel de pelin, bãut cu 20 de minute înainte de masã, ajutã la activarea funcþiei bilei. Sucul de ridichi ajutã, de asemenea. E de mare importanþã descongestionarea intestinului gros care, dacã nu se realizeazã în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme.
În acest interval orar ar trebui evitate, pe cât posibil, bãuturile ºi alimentele reci. Dacã sunt probleme în funcþionarea bilei sau a ficatului, munca desfãºuratã în perioada nopþii e foarte nocivã, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încã 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de funcþionare al organelor interne pe parcursul unei zile.

Ficatul
Între orele 1:00 ºi 3:00 dimineaþa funcþioneazã intens ficatul. Acesta, dacã are o structurã deterioratã, se poate reface în anumite condiþii, importantã fiind odihna prin somn alãturi de o bunã încãlzire a corpului. Funcþia ficatului suferã din cauza toxicitãþii mãrite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cât ºi a stresului.

De reþinut e cã alcoolul ºi nicotina au un efect mult mai dãunãtor între orele 1:00 si 5:00 dimineaþa.

Plãmânii
Între orele 3:00 ºi 5:00 dimineaþa e rândul plãmânilor sã funcþioneze intens. Mulþi fumãtori au un acces de tuse dimineaþa pentru cã plãmânii au lucrat toatã noaptea ºi acum dau afarã substanþele care nu trebuie sã fie în interiorul lor.

Intestinul gros
Între orele 5:00 ºi 7:00 dimineaþa, intestinul gros are o funcþie maximã. Hrana stã în intestinul subþire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subþire indicã probleme de digestie în intestinul subþire, iar constipaþiile pun în evidenþã o creºtere a toxicitãþii organismului.
Alungaþi bãtrâneþea! Cu aceastã ocazie, prin scurta cãlãtorie în intervalele orare ale unei zile am încercat sã vã prezint, cu ajutorul celor 2 autori, câteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoaºterea acestor ritmuri ne face sã avem încredere în instinctele noastre, acþionând corect pentru a ajuta funcþiile organismului.
E foarte important sã nu simþim cã îmbãtrânim o datã cu vârsta, cãci starea fizicã bunã a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbãtrânirea. Sã ne ascultãm ceasul interior ºi sã încercãm sã ne adaptãm ritmului sãu, strivind prejudecãþile. Existã personalitãþi care au trãit, creând la vârsta de 80 de ani opere nemuritoare, sau tineri care la 30 de ani aºteaptã cu resemnare pensia.
Viaþa zilnicã ne aratã cã fericirea nu are legãturã cu vârsta ºi bogãþia, ci cu liniºtea interioarã, cu mulþumirea lucrului împlinit, indiferent de lumea din jur. Gândurile noastre nu pot modifica totdeauna aspectul lumii exterioare, însã lumea interioarã se poate schimba într-o fracþiune de secundã, dacã dorim ºi avem voinþa sã o facem. Aici este secretul în dorinþã, voinþã ºi, mai ales, credinþã. Sã nu uitãm cã totdeauna pasul cu noul menþine tinereþea, iar conservatorismul, în general, aduce bãtrâneþea.

PUTEREA MINÞII. Mulþi se întreabã ce se întâmplã cu corpul uman, cu ritmurile organelor sale, în cãlãtoriile care schimbã fusurile orare. În acest caz, când ajungem într-o þarã unde soarele e pe cer, în timp ce ceasurile interioare semnalizeazã cã e ora de culcare, funcþiile organelor sunt date peste cap, durând câteva zile pânã ce-ºi pot reveni la un echilibru funcþional.
E bine sã ne cunoaºtem propriul corp pentru a cãuta o metodã proprie care sã ne ajute la depãºirea cât mai rapidã a acestei adaptãri. Unele dintre aceste probleme se bazeazã pe activitatea mentalã a fiecãruia. Mulþi oameni cãrora nu le pasã de cãlãtoriile lungi, de-a lungul ºi de-a latul globului, ºi nici de fusurile orare, stãpânesc arta de a se simþi oriunde ca acasã. Acestora le reuºeºte cel mai repede schimbarea ritmurilor corpului. Ei sunt oamenii care cãlãtoresc toatã viaþa cu bagaje puþine, atât material, cât ºi în inimã.
dianana
Postat pe 15 Octombrie 2009 22:44
Foarte interesant subiectul. Mai astept amanunte si sfaturi mai detaliate daca aveti posibilitatea. Sunt de f mult pe acest forum, dar acest subiect este cel ami interesant pe care l-am citit pana acum.
Multumesc.
cristealaura
Postat pe 21 Octombrie 2009 08:52
Foarte interesant ceea ce ne-ai prezentat.Am citit cu mare atentie.Multumim pentru informatiile prezentate.
toadersorina
Postat pe 21 Octombrie 2009 08:52
Multumim pentru articol !!! L-am citit sipe cel cu tratamenrul pentru cancer, amandoua sunt foarte utile daca stim cum sa ne folosim aceste informatii.
mamaliganata
Postat pe 21 Octombrie 2009 10:06
Multumesc mult Dianana pentru mesaj, este extrem de interesant si instructiv. Biocronologia umana este un factor foarte important pentru un regim de viata sanatoasa. Este deasemeni foarte importanta pentru tratamentul medicamentos. Daca medicina alternativa tine cont de ea, cea alopata foarte rar. Ori administrarea medicamentelor precum si o serie de manevre medicale sunt influentate de momentul in care se fac. Medicul iti prescrie, indiferent de afectiune, aceeasi schema: de atatea ori pe zi. Cel mult iti spune inainte sau dupa masa. Procedurile medicale sau interventiile chirurgicale, in afara celor de urgenta, se fac atunci cand iti vine randul sau functie de programul cabinetului. Multe esecuri terapeutice ramase neexplicate poate ca se datoreaza nerespectarii biocronologiei dar eu n-am auzit vreun caz care sa fie cercetat si din acest punct de vedere. Veti spune ca sistemul sanitar are mult mai multe probleme mult mai grave decat aceasta. Este adevarat, dar nu inseamna ca trebuie eludata aceasta problema, trebuie inclusa pe langa celelalte. Poate ca s-ar putea realiza o serie de economii de bani si de efort daca s-ar tine cont si de biocronologie. Asa cum s-ar putea economiusi enorm daca din generalizarea principiilor de regim sanatos de viata in randul populatiei s-ar face un obiectiv de importanta nationala in special prin educatie.

Un alt element important este luarea in considerare a caracterelor individuale. Se pare ca fiecare persoana isi are ritmul propriu. Unii sunt mai activi dimineata, altii in toiul noptii. Dupa unii autori ar fi importanta ora nasterii. Eu, de exemplu, m-am nascut dimineata si pentru mine prima parte a zilei este cea mai activa. Nu stiu daca s-ar pastra aceasta caracteristica si in cazul schimbarii fusului orar deoarece, in calatorile mele n-am schimbat fusul decat cel mult cu trei ore. Dar un prieten al meu care s-a stabilit in Australia si sta cam sase luni acpolo si sase luni in Europa, imi spune ca se acomodeaza cam in doaua saptamani si isi adapteaza ritmurile activitatii dupa noul orar.

In orice caz, este o tema foarte interesanta si merita urmarita si discutata.
Alecu_healthy
Postat pe 21 Octombrie 2009 11:41
Doua erori evidente ma fac sa realizez ca toata polologhia asta, care se vrea a fi stiintifica, este de fapt scrisa "dupa ureche".

1.plamanii. nu au cum sa aiba maximum de activitate noaptea. noaptea se rareste ritmul ventilatiei iar volumul curent are o valoare minima.

2.nu poti separa inima de circulatia sangvina. nu are sens. una o implica pe cealalta. clar. nu necesita explicatii. deci cand una va avea o activitate maxima si cealalta va fi in aceeasi situatie.

mai departe nu comentez fiindca ar fi deplasat. dar chestiile astea erau mult prea evidente
ana_ana_healthy
Postat pe 21 Octombrie 2009 14:14
Intradevar foarte interesant subiectul.
kudika063992
Postat pe 21 Octombrie 2009 22:24
De la: ana_ana, la data 2009-10-21 14:14:34Doua erori evidente ma fac sa realizez ca toata polologhia asta, care se vrea a fi stiintifica, este de fapt scrisa "dupa ureche".

1.plamanii. nu au cum sa aiba maximum de activitate noaptea. noaptea se rareste ritmul ventilatiei iar volumul curent are o valoare minima.

2.nu poti separa inima de circulatia sangvina. nu are sens. una o implica pe cealalta. clar. nu necesita explicatii. deci cand una va avea o activitate maxima si cealalta va fi in aceeasi situatie.

mai departe nu comentez fiindca ar fi deplasat. dar chestiile astea erau mult prea evidente
4Life
Postat pe 22 Octombrie 2009 09:15

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
TIGARA EECTRONICA 62 De la: andreea_3 19 Ianuarie 2010 09:45
DIETE 18 De la: grace007836 6 Noiembrie 2013 13:16
Costumele pentru sauna 15 De la: miki2009 16 Noiembrie 2009 14:52
6 lamai pe zi stoarse in 3 litri de apa - slabit 23 de kg! 80 De la: Himera 9 Mai 2010 20:52
apa cu argint coloidal 13 De la: deliutza1975 9 Iulie 2012 12:42