Setari Cookie-uri

pamantul este sansa ecologistilor----chirpicul-material izolator

de la casa bunicii mele stiu ca pamantul tine racoare si iarna tine caldura sa tot vorbit pe forum despre ecologie si materiale ecologice ori reducerea cheltuelilor cu diferite materiale am vazut o casa cu structura de beton dar cu pereti de chirpici este aceasta solutia imbinarii comfortului cu reducerea cheltuielilor si renuntarea la lemn in constructia caselor
gigibrbr_condo
Postat pe 5 Octombrie 2008 09:57
Pacat ca am vazut atat de tarziu aceasta postare,cu un subiect f.interesant si util..Mai pacat este ca oamenii,chiar si la tara au uitat de beneficiile acelui pamant lutos care parca se foloseste..Tot de la bunica mea stiam despre chirpici,chiar aici,in Bucuresti,la ea, era o camera si o bucatarioara "de vara" lipite de casa propriu zisa,facute de mult,prin 1935,dupa vreo 3 ani construind cu bunicul restul.Stiu insa ca erau in stare foarte buna si prin 1995 cred,cand a vandut acea casa,Daca nu sunt informata gresit,sunt 2 metode,ca sa zic, de a construi cu chirpici..structura din lemn,apoi un fel de pereti din stinghii,se puneau parca si un fel de covoare din rogojini iar apoi se lipea chirpiciul,se faceau peretii..cred..iar a doua ,cu structura si stalpi si cu caramizi facute din chirpici..Dupa parerea mea,o astfel de casa e eficienta,economica si ecologica..Ha,Tehnologie 3E...nostim..!!Chiar cred ca poate fi o solutie ,dar ,fara sa fiu rautacioasa,cred ca unii nu ar accepta ideea doar din prejudecati,ca ce ar zice lumea ca si-a facut casa din chirpici -desi nu lumea ii plateste lui costurile casei,sau nu ar face-o din..ignoranta sau..mandrie prost inteleasa..Poate gresesc dar cred ca nu e suficient sa nu fie inlesnit financiar,potentialul client pt.o casa din chirpici,ci mai e necesar sa aiba si o minte deschisa,si eventual sa fie interesat de natura,de soarta acestei planete pe care se pare ca ne-am propus s-o..terminam..O asemenea casa.daca este tencuita si izolata cred ca e o afacere buna..Chiar ma voi interesa despre acest material..Poate mai vin si alte persoane cu informatii..Pa,o seara buna !
libra66
Postat pe 23 Noiembrie 2008 21:22
ai dreptate aceste doua metode se foloseau si pe alocuri inca se mai folosesc , acum desigur utilizarea acestei metode mai priveste si cat de luminata este mintea omului dar cand esti amarat si nu ai cu ce , mai lasi lumea cu ale ei si iti faci casa dupa nevoi eu am vazut o casa facuta cu stalpi de beton dar cu pereti de chirpici si nu imi vine nici acum sa cred si are si etaj si mansarda chear imi pare rau ca nu mi-a trecut prin cap mai demult o asemenea ideie .
gigibrbr_condo
Postat pe 24 Noiembrie 2008 19:56
Este o diferenta,
cea dintre chirpici ( caramizile) si paianta, cu o structura ( plasa 0 de nuiele, stinghii, etc pe care se tencuieste cu lut.

Sunt decorator, in bucuresti, si am inaltat o mansarda peste o casa veche de caramida, din paianta.
E cu adevarat racoroasa vara si calduroasa iarna, si arata minunat, organic, spre deosebire de casele clientilor mei in care te tai in muchiile rigipsului.
In America, in sud spre Mexic constructia cu lut se numeste ADOBE.

Am vazut in Grecia constructii cu caramizi de lut...Ungaria are deja scoala de arhitectura organica.

In Romania doar incultura si o falsa teama de saracie...
Beaubrummell
Postat pe 25 Noiembrie 2008 08:04
Multumesc de informatii..si pt.cele suplimentare. Insa doresc sa rectific un pic chestia cu " falsa teama de saracie" in sensul ca nici teama,nici saracia nu sunt false la romani,sunt tare reale,in schimb,impresia pe care vor sa o creeze este falsa..sistem de valori degradat,structura superficiala. Pa Pa !!
libra66
Postat pe 25 Noiembrie 2008 09:29
As vrea sa stiu dc e voie inca sa construiesti o casa din chirpic si cu structura de beton ( grinzi si temelie).Mi se pare stupid ca upa noile reguli UE sa poti face case din materiale usoare in ale caror ziduri poti sa faci o gaura cu o lingurita dar nu poti sa faci casa din chirpic care poate fi extraordinar de rezistenta dc o faci cum trebuie chiar si fara grinzi.Am vazut casa de chirpic si in familia mea facuta acum 50 de ani fara grinzi si am auzit de zid facut din chirpic ce a trebuit spart cu pickamer!

Postat pe 27 Decembrie 2008 21:21
Am vazut la tv ,in Anglia, au inceput sa construiasca pereti din structura de lemn si baloti de fan dreptunghiulari pe care apoi se pune plasa si se tencuieste cu lut.
Mai calda , mai ecologica si mai ieftina nu prea este
mihaicampean79
Postat pe 17 Ianuarie 2009 08:00
Mihai, te rog sa revii cu niste detalii despre cele scrise.Si ai spus ca le tencuiesc cu....lut?? Chiar ma intereseaza,nu am mai auzit de aceste metode. O zi buna !
libra66
Postat pe 17 Ianuarie 2009 15:40
cautati pe google maison en paille, sau construction en paille. Am un coleg (sunt arhitect) care a facut asa ceva, si merge bine cladirea. E o locuinta in stuctura osatura lemn.
aici: http://galeries.approchepaille.fr/photos/soto07/
(saran e langa orleans)

vedeti si : http://www.approchepaille.fr/

altul: http://www.atelierwernerschmidt.ch/Stroh.html
la Versuche mit Stroh

http://www.greb.ca/techniqueGREB.htm

Chirpiciul merge BINE in structura de b.a. ! (cadre)
arhi45
Postat pe 18 Ianuarie 2009 18:20
pentru chirpici: maison en TORCHIS
arhi45
Postat pe 18 Ianuarie 2009 18:23
pentru thecat: detalii perete pai tencuit cu lut:

http://images.google.fr/imgres?imgurl=http://aupetitcolibri.free.fr/CONSTRUIRE_PAILLE/Stage_paille/Torchis_Enca.jpg&imgrefurl=http://aupetitcolibri.free.fr/CONSTRUIRE_PAILLE/Stage_paille/Stage_MEP_juin05.html&usg=__1H41VpbmluBQblYYQRgMlNSbCH0=&h=568&w=426&sz=74&hl=ro&start=1&um=1&tbnid=O-orSIaBYFz3fM:&tbnh=134&tbnw=101&prev=/images%3Fq%3Dtorchis%2Bdetails%26um%3D1%26hl%3Dro%26sa%3DN
arhi45
Postat pe 18 Ianuarie 2009 18:38
Structura era facuta din lemn asemenea caselor americame iar ca umplutura earu baloti de paie claditi in care se infigeau nuiele ca sa ii lege intre ei.Pe ei puneau plasa rabits si tencuiau cu lut(cred ca se poate tencui si cu mortar).
mihaicampean79
Postat pe 18 Ianuarie 2009 19:30
uite ca a venit caldura si cei ce au case din chirpic si paianta au prins lozul castigator .....inca o data
gigibrbr_condo
Postat pe 19 Iulie 2009 10:50
pentru arhitectura "organica" ungureasca, cauati pe google images "Imre makovecz".
Ce face el este o declinare a arhitecturii antroposofice. "Organic" e un cuvant aplicat peste, si nici nu prea e propriu (la arhitecti "organica" este arhitectura lui Frank lloyd wright, de fapt).
Din nefericire, la noi clientul cere intai "un model" dintr-o revista, si apoi il va decora cu frenezie. Gustul romanesc merge catre accidental, nu catre chestia sintetica, catre miscarea MARE.
(uneori ma intreb de ce atatea reprosuri la adresa palatelor tiganesti, cand si romanii cer cam acelasi lucru, dar in registru vest-european. Tiganii reiau o arhitectura din Punjab, ai nostri una din vest. Pana la urma tiganii au meritul ca au reinviat o arhitectura pe care nu au mai facut-o 1500 de ani dar care e A LOR.)
arhi45
Postat pe 19 Iulie 2009 15:43
o locuinta de makovecz:

http://www.zenth.dk/research/makovecz/gubcsi/gubsci.htm
arhi45
Postat pe 19 Iulie 2009 15:49
despre casele sa le spunem generic de pamant se pot spune foarte multe. impresionant este un oras din yemen, detalii aici: http://www.chris-kutschera.com/A/Shibam.htm construit in intregime din pamant. BLOCURILE (si nu gresesc cand spun bloc) depasesc 30 de metri. cel mai inalt parca am citit este de 38 de metri!!! orasul este incredibil

apoi ce parere aveti de nenea asta: http://www.simondale.net/house/index.htm proiectul a costat 3000 de lire sterline si a inglobat aproximativ 1500 de ore de manopera.

din ce am mai citit pe net problema unor astfel de constructii pe langa mnetalitate este data chiar de costuri. sunt prea ieftine ca sa intereseze antreprenorii si constructorii. nu zic ca in timp maintenanta lor este simpla. sunt sigur ca in comparatie cu o cladire facuta din caramizi si beton sunt mult mai greu de intretinut. dar avantajele care apar din habitarea unor astfel de constructii sunt incredibile. temperatura optima, umiditate optima (structurile lemn/pamant au deosebita capacitate de a immagazina surplusul de umiditate din interior si de-al elibera atunci cand este cazul), lipsa microradiatiilor date de betoane si caramzi si lista poate continua.

ca un cuvant de incheiere va las sa "savurati" ceea ce mai stie si nenea asta: http://www.erdhaus.ch/main.php?fla=y〈=en&cont=start

va doresc sa aveti intelepciunea sa alegeti sa locuiti in asa ceva
azazel1103
Postat pe 21 Iulie 2009 09:35
am si eu o intrebare, cu se realizeaza hidroizolarea in zonele de baie la casele din chirpici? expunerea repetata la umezeala unui dus banuiesc ca degradeaza tencuiala in acele zone si nu cred ca poti sa pui gresie-faianta
Iohne_Bogdan_1
Postat pe 4 Iunie 2012 20:27
De la: Iohne_Bogdan_1, la data 2012-06-04 20:27:07am si eu o intrebare, cu se realizeaza hidroizolarea in zonele de baie la casele din chirpici? expunerea repetata la umezeala unui dus banuiesc ca degradeaza tencuiala in acele zone si nu cred ca poti sa pui gresie-faianta


ba poti pune orice ca merge daca e armat cu plasa
kudika_6668
Postat pe 4 Iunie 2012 20:29
De la: mihaicampean79, la data 2009-01-18 19:30:48Structura era facuta din lemn asemenea caselor americame iar ca umplutura earu baloti de paie claditi in care se infigeau nuiele ca sa ii lege intre ei.Pe ei puneau plasa rabits si tencuiau cu lut(cred ca se poate tencui si cu mortar).
Suna incredibil de bine dar am o intrebare: paiele nu se degradeaza? Eu parca asa stiam, ca-s biodegradabile. Ce faci daca mucegaiesc?
GeorgianaBB
Postat pe 19 Noiembrie 2012 00:46

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
combina side by side de la samsung 4 De la: 67FLORENTA 14 Mai 2014 13:33
carkit 7 De la: dumitr_pap 17 Februarie 2009 02:18
cum sa faci bani 1 De la: YniMircea 27 August 2009 13:01
iphone 3gs 32gb $250,htc hero $300,blackberry tour $300 1 De la: weeezz 11 Noiembrie 2009 13:41
combina frigorifica cu probleme? 18 De la: rezistenta 28 Noiembrie 2014 23:37