Setari Cookie-uri

Ingrijire lamai

Am nevoie de sfaturile voastre in legatura cu un lamai. Il am de vara trecuta , l-am primit de la un prieten ,medic ,de la cabinetul lui , unde era...pe moarte ,avea frunzele foarte uscate ,adica ,desi inca aratau verzi ,si putin lucioase ,erau...ca hartia ,parca si fosneau intre degete.Eu am luat lamaiul ,mi-era mila de el ,si i-am schimbat ghiveciul ,unul mai mare si pamantul ,pamant din sac ,obisnuit , l-am udat ,si l-am asezat afara , pe o terasa,unde avea soare ,dar era ferit totusi. Si-a revenit ,in cca o luna ,i-au crescut alte frunze ,mai tarziu am observat si cateva flori...dar m-am bucurat degeaba pt. ca nu au tinut,nu s-au facut fructe. Aa ,am uitat sa precizez ca este altoit si cred ca are cativa ani.De asemeni , mi se pare bizar ca are o forma ciudata a frunzei.Este petiolul,codita,apoi parca incepe o mica frunza si apoi vine frunza normala...M-am gandit ca poate nu e lamai...Ma rog. Tulpina are diametrul de aprox.2-3 cm si are cam 1.70 m inaltime.Cand a venit frigul ,l-am adus in casa ,l-am pus pe casa scarii in dreptul unui geam ,sa aiba lumina ,pentru ca pe casa scarii ,pot sa mentin o temperatura ceva mai scazuta decat in restul casei. Dar ,dupa vreo luna...au inceput sa-i cada frunzele,chircindu-se parca...vad ca niste ramuri sunt uscate...unele frunze sunt stranse,si parca vad si ca niste punctisoare maronii. Sunt necajita, nu-mi place sa pierd o planta. Poate ma sfatuiti voi ,si asa voi reusi sa-l salvez.
libra66
Postat pe 21 Februarie 2009 14:36
LAMAIUL

Familie: Citrus

Descriere:
Originile lamaiului sunt invaluite in mister, dar unele surse afirma ca el este adus din India. Ca majoritatea citricelor, ramurile lamaiului au tepi; frunzele sunt eliptice, ascutite, de culoare verde-inchisa pe partea superioara si mai deschise pe partea inferioara. Florile sunt albe, cu tente purpurii. Fructul lamaiului are coaja galbena, iar cantiatea de seminte depinde de varietate (unele, cum sunt lamaile Armstrong, nu au seminte deloc).

Cultivare si ingrijire:
Lamaii sunt o specie de citrice care sunt sensibile la frig. Varietatile de lamai s-au adaptat bine la orice tip de pamant, atata timp cat acesta are un bun drenaj. Cultivarea in pamant greu, lutos este problematica. Din cauza sensibilitatii la frig, lamaii trebuie amplasati in casa intr-o zona orientata spre sud sau sud-est.

Lamaiul se adapteaza si la niveluri relativ scazute de lumina, dardaca vreti ca arbustul sa infloreasca si sa faca fructe, atunci asigurati-i cat mai multa lumina. Daca nu puteti plasa arbustul intr-un loc in care sa beneficieze de lumina naturala, folositi o sursa de lumina artificiala. Legat de umiditate, mai ales iarna trebuie sa luati masuri speciale: o tava cu apa asezata in vecinatatea ghiveciului este o idee foarte buna. Stropirea frunzelor nu este foarte efectiva in ceea ce priveste ridicarea gradului de umiditate, dar poate ajuta la indepartarea prafului de pe frunze.

Pamantul. Lamaii sunt in general cultivati in climate calde si uscate, iar pamantul in acele zone este arid, nisipos si fin, dar fertil. Ca planta de interior, lamaiul are nevoie de un compost asemanator, dar mult mai fertil. Turba simpla nu este neaparat potrivita pentru ca mentine umezeala si se aduna in jurul radacinilor, asa ca trebuie sa o amestecati cu o patre egala de nisip care sa ajute la drenaj. Nu uitati ca radacinile trebuie sa respire, asa ca e bine sa utilizati si pietricele.

Ghiveciul. Dupa cum am mentionat, radacinile lamaiului trebuie sa respire, asa ca ghivecele de plastic sunt contraindicate. Cele mai bune containere sunt, de departe, ghivecele de teracota. Alegeti unul care sa nu fie decorat cu modele pictate, pentru ca acestea inpiedica circulatia aerului. Ghiveciul nu trebuie sa fie foarte mare, pentru ca lamaiului ii place sa stea mai inghesuit; daca ghiveciul este prea mare, pamantul nefolosit de radacini va retine apa si va danuna copacului.

Inainte de a planta lamaiul trebuie sa spalati bine ghiveciul pentru a inlatura pamantul vechi, uscat si evenetualele particule. Un alt pas important este sa scufundati ghiveciul inainte de a-l folosi, timp de 10 minute, in apa curata. Daca nu faceti acest lucru, atunci cand veti uda lamaiul (la fel se intampla cu orice planta) pamantul se va indeparta de peretii ghiveciului pentru ca teracota va absorbi toata apa; data ormatoare cand veti uda, apa se va scurge in zona libera dintre pamant si peretele ghiveciului, fara sa ajunga la radacinile plantei.

Udarea. Lamaiul iubeste apa, dar prefera sa fie udat din abundenta la timpul potrivit si apoi lasat pana se usuca putin pamantul. Udati bine arbustul, lasati sa absoarba apa, apoi repetati actiunea 10 minute mai tarziu, astfel ca pamantul sa fie bine imbibat cu apa. Dupa aceasta, nu mai udati pana cand pamantul nu e uscat la suprafata. Nu uitati ca apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei.

Tratarea cu fertilizator. Lamaii trebuie tratati cu o substanta fertilizatoare care se amesteca in apa, si care trebuie folosita in perioada de crestere, o data la trei udari. Este recomandat sa aplicati si o substanta care incurajeaza dezvoltarea foliajului, de trei ori pe toata perioada de crestere. In fiecare primavara lamaiul trebuie sa primeasca un "tonic" compus din saruri si minerale esentiale, care pot fi gasite la magazinele de specialitate. Citricele sufera din cand in cand de deficienta de magneziu, care duca la ingalbenirea frunzelor, mai ales a nervurilor.

Temperatura potrivita. Lamaii nu tolereaza inghetul, cand isi pierd toate frunzele - in conditii normale acestea nu cad pentru cativa ani. La temperaturi mai mici de 13°C lamaiul intra in repaus. Sunt putine sanse ca un arbust care a inghetat putin sa aiba mult de suferit - ii vor creste iar frunze, desi vor trece chiar si 12 luni pana sa isi reia culsul normal de dezvoltare. Arbustii care au fost atinsi serios de inghet si care nu arata nici un semn de vegetatie timp de 8 saptamani sunt cu siguranta deja morti. Temperatura optima pentru lamai pe perioada de iarna este de 13-18°C, dar in timpul verii acestea pot urca si pana la 35°C.

Inflorirea. Lamaii infloresc de obicei primavara, prin ramurile tinere sau cele mai batrane. Odata ce au aparut fructele mici, sa nu fiti dejamagiti cand veti vedea ca 95% din ele vor cadea fara motiv - este un lucru normal. Un lamai mic, de 90 cm inaltime, poate duce pana la sfarsit numai 3-4 fructe din sezonul trecut si din anul in curs. Unii copaci au in acelasi timp fructe coapte, fructe pe jumatate crescute si/sau noi si flori, pentru ca o lamaie se coace intr-o perioada de 8-18 luni, adica pe mai mult de un sezon.

Daca lamaiul este mare va trebui probabil sa legati ramurile pe un suport, pentru ca sa nu se rupa.

Taierea lamaiului consta numai in scurtarea ramurilor foarte lungi, dezordonate, sau a ramurilor tinere, incurcate. In rest nu are necesita taieri speciale de incurajare a infloririi, pentru ca acestea apar in mod normal, la capatul ramurilor. Taiati in asa fel incat ramurile sa fie destul de scurte si puternice pentru a putea tine fructele. De asemene, centrul copacului trebuie sa fie mai putin dens, ca sa patrunda lumina.

Inmultirea:
1. Seminte - scoateti samanta din fruct, spalati-o bine si plantati-o cat mai curand posibil intr-un ghiveci cu pamant, la 0,5-1 cm. Cu lumina, pamant cald si umezeala, samanta va incolti in sapte zile de la plantare. Pe masura ce creste, aveti grija sa inlaturati ramurile adiacente tulpinii, care cresc sub 20 cm de la nivelul solului. Unul din dezavantajele cultivarii lamaiului din samanta este ca trebuie sa treaca chiar si zece ani pana la aparitia primului fruct, fata de trei ani, cat dureaza la lamaii obtinuti prin butasire.
2. Butasi.

micki23
Postat pe 25 Februarie 2009 18:09
Simptome de suferinþã

• dacã frunzele sunt mici, de culoare deschisã, gãlbuie mai ales în jurul nervurilor – este lipsã de azot ºi se va administra 50 g azotat de amoniu la plantele din vase mari;

• dacã frunzele se brunificã începând de la vârf spre margine ºi încep sã cadã mai ales în perioada înfloritului este semn cã planta nu are fosfor, se va administra 80 g de fosfor la plantele din vase mari;

• dacã frunzele sunt foarte mari ºi încep sã se decoloreze ºi sã se brunifice sau apar pe suprafaþã puncte de clei este semn cã planta are nevoie de potasiu; se administreazã 50 g de potasiu la plantele din vase mari;

• dacã ramurile lãmâiului sunt exagerat de lungi iar fructele cad de mici este lipsã de cupru; se fac stropiri cu sulfat de cupru 1%;

• dacã frunzele mai vechi de la baza lãmâiului se îngãlbenesc ºi cad este semn cã lãmâiul are nevoie de magneziu. Aceastã suferinþã apare, în general, în cazul solurilor prea uºoare – se administreazã 50 g sulfat de magneziu la vasele mari sau schimbãm pãmântul din ghiveci.

micki23
Postat pe 25 Februarie 2009 18:13
Micki23 , draga , tu chiar esti o advarata "comoara " pentru acest forum .Ai intotdeauna sfaturi bune , dar...ce te faci cu cei ca mine care se .....uita la lamai ca....pisica la televizor ??? Nu stiu de ce , dar parca nici una din situatii nu se regaseste la lamaiul meu bolnavior...Si mi-e tare ciuda ca nu-l ajut. Voi fi mai atenta ,sa vad daca reusesc ceva . Oricum ,multumesc mult !!!
libra66
Postat pe 26 Februarie 2009 11:24
De la: theCat, la data 2009-02-26 11:24:16 Micki23 , draga , tu chiar esti o advarata "comoara " pentru acest forum .Ai intotdeauna sfaturi bune , dar...ce te faci cu cei ca mine care se .....uita la lamai ca....pisica la televizor ??? Nu stiu de ce , dar parca nici una din situatii nu se regaseste la lamaiul meu bolnavior...Si mi-e tare ciuda ca nu-l ajut. Voi fi mai atenta ,sa vad daca reusesc ceva . Oricum ,multumesc mult !!!


Sincer nu stiu exact ce sfat sa-ti dau...

poate e un anumit soi de lamai, ca si astia sunt o gramada ...dar daca ai putea sa postezi o poza..poate asa reusesc sa vad...daca e boala sau soi sau alt citric in afara de lamai :))
micki23
Postat pe 26 Februarie 2009 16:53
La noi în þarã, lãmâiul este doar o plantã de apartament, crescând pânã la 1,5 m. El se conduce ca tufã (arbust) ºi se cultivã în vase cu amestec de pãmânt.

Date generale

Lãstarii lãmâiului au într-un an 2-3 valuri de creºtere. Frunzele trãiesc 2-3 ani ºi se reînnoiesc treptat; dacã cad masiv este semn cã modul de cultivare ºi îngrijire este greºit.

Dacã din anumite cauze frunzele cad, planta formeazã alþi lãstari cu frunze, dar în anul urmãtor lãmâiul nu va rodi. Lãmâiul este totodatã o plantã remontantã; pe acelaºi lãmâi poþi gãsi flori ºi fructe în diferite stadii de dezvoltare, inclusiv fructe coapte.

Pentru creºterea ºi hrãnirea normalã a fructelor planta trebuie sã aibã minimum 10 frunze sãnãtoase pentru fiecare fruct, iar alte frunze sunt necesare pentru hrana tulpinii ºi a rãdãcinilor.

În perioada înfloritului, dacã lãmâiul nu este scos afarã se deschid ferestrele pentru a intra albinele sã facã polenizarea.

Florile apar pe ramurile anuale, foarte rar pe lãstari ºi câte una sau mai multe la subsuoara frunzelor tot timpul anului, dar perioada principalã de înflorit este primãvara, odatã cu primul val de creºtere a lãstarilor.

Începutul rodirii

Lãmâii altoiþi încep sã rodeascã la vârsta de 3-5 ani, iar cei proveniþi din sãmânþã la 8-10 ani. De la cãderea petalelor pânã la coacerea fructelor, în condiþii de apartament este nevoie de 180-220 zile.

Dupã prima legare, fructele cresc foarte repede, apoi creºterea încetineºte treptat, iar în faza de pârgã creºterea înceteazã.

În primul an de rod pe un lãmâi se lasã 2-3 fructe; în anul II, 5-8 fructe; în anul III, 10-15 fructe; în anul IV, 20-25 fructe.

Când facem rãritul fructelor þinem cont cã pentru creºterea ºi dezvoltarea unui fruct sunt necesare 10 frunze. Practic, pe o ramurã lãsãm 2 fructe la distanþã de 15-20 cm între ele.

Cãderea fiziologicã a fructelor are loc în mai multe etape, fiind determinatã de supraîncãrcarea pomului. Cãderea în masã a fructelor este de nedorit ºi se poate evita prin afânarea permanentã a solului din vase, prin menþinerea umiditãþii ºi a fertilitãþii la un nivel optim.

Cerinþe

Lãmâiul are nevoie de multã cãldurã, fiind sensibil la temperaturi scãzute. Temperatura optimã pentru creºterea vegetativã este de 16-18°C. Lãmâiul începe vegetaþia când temperatura aerului este de 10-12°C, iar a solului de 11-12°C. În perioada înfloritului temperatura trebuie sã nu fie mai mare de 18°C, întrucât florile avorteazã.

Pentru creºterea ºi coacerea fructelor temperatura optimã este de 19-22°C.

Cerinþele faþã de luminã variazã cu fenofaza ºi temperatura aerului din apartament.

La luminã insuficientã frunzele cad, dar la temperaturi de 4°C lãmâiul suportã întunericul 3-4 luni. Pe aceastã particularitate se bazeazã pãstrarea lãmâiului la întuneric peste iarnã în camere sau pivniþe unde temperatura nu trebuie sã scadã sub 0°C.

micki23
Postat pe 26 Februarie 2009 17:12
Acum vreo 2 saptamani, l-am tuns...am taiat toate ramurelele uscate ,l-am curatat ...nu am ce sa pierd mai mult.... Am impresia ca si-a mai revenit si am observat niste foaret micute frunzite. Ieri,i-am pus un pic de ingrasamant pentru citrice . Nu cred ca ii dauneaza. Poate se face "bine"...Oricum,il voi scoate afara , nu stiu daca in curte sau pe un balcon ,mai la adapost ,unde a mai stat. Voi vedea .
libra66
Postat pe 27 Martie 2009 14:45
De la: theCat, la data 2009-03-27 14:45:26 Acum vreo 2 saptamani, l-am tuns...am taiat toate ramurelele uscate ,l-am curatat ...nu am ce sa pierd mai mult.... Am impresia ca si-a mai revenit si am observat niste foaret micute frunzite. Ieri,i-am pus un pic de ingrasamant pentru citrice . Nu cred ca ii dauneaza. Poate se face "bine"...Oricum,il voi scoate afara , nu stiu daca in curte sau pe un balcon ,mai la adapost ,unde a mai stat. Voi vedea .


ai facut bine ca i-ai facut taierile...
micki23
Postat pe 27 Martie 2009 18:16
Am scos lamaiul afara, pe un balcon, ferit....ii pun fertilizator pentru citrice....Sa vad ce se intampla,cum o sa-i mearga...
libra66
Postat pe 5 Aprilie 2009 16:46
toti sant altoiti altfel nu inflorea,iar pamint nu se pune orice gasesti, trebuie vazut de cineva ,poate-i plin de daunatori ,..schimbul de chiveci ...si aici e ceva de spus
dan_vladut
Postat pe 5 Aprilie 2009 19:25
Buna seara dan vladut ! Multumesc ca ai deschis la intrebarea mea ,eu nu ma pricep,incerc sa invat ,si doresc sa salvez acest lamai. Te rog sa revii cu amanunte ,eventual sa-mi spui la ce sa mauit, ce anume sa caut....Pamantul era pamant cumparat...Si am observat ceva, lamaii au...tepi? Pt. ca acesta are....In sfarsit, voi vedea, e tare prapadit si cam ciuntit...dar tocmai ca e asa de necajit ,vreau sa-l ajut...Deci, astept sfaturi si multumesc.
libra66
Postat pe 5 Aprilie 2009 21:32
Draga theCat esti sigura ca e lamai?Eu am avut un mandarin cu tepi!Si care toamna se umplea de un lichid lipicios pe frunze!Spun am avut deoarece intr-o toamna a brumat mai devreme si a murit mandarinul!
angelblue_67
Postat pe 11 Aprilie 2009 22:31
buna seara .micki are temele facute .ar mai trebui sa tii cont sa nu uzi cu apa de la chiuveta (trebuie tinuta o zi intrun vas deschis sa se elimine clorul) si sa il stropesti cu apa pe frunze pt a compensa uscaciunea aerului si pt a nu mai avea paianjeni
iiontoma
Postat pe 11 Aprilie 2009 22:51
Multumesc , chestia cu apa o stiu de mult,din copilarie , doar eu eram "responsabila" cu rezerva de apa in sticle pentru flori...Acum m-am lamurit...Lamaiul meu e...mandarin ...Nu aveam de unde sa stiu, eu l-am luat de la cabinetul prietenului meu pentru ca era ca vai de el , si mi-a fost mila....Am eu o tendinta sa incerca sa salvez...oricum, acum ,fiind scos pe un balcon ,dar mai protejat ,e pus intr-un colt , pare mai...verde, mai plin de viata si are frunze noi .Sa aveti o duminica a FLORIILOR , frumoasa !!!
libra66
Postat pe 12 Aprilie 2009 10:47
De la: micki23, la data 2009-02-25 18:09:15LAMAIUL

Familie: Citrus

Descriere:
Originile lamaiului sunt invaluite in mister, dar unele surse afirma ca el este adus din India. Ca majoritatea citricelor, ramurile lamaiului au tepi; frunzele sunt eliptice, ascutite, de culoare verde-inchisa pe partea superioara si mai deschise pe partea inferioara. Florile sunt albe, cu tente purpurii. Fructul lamaiului are coaja galbena, iar cantiatea de seminte depinde de varietate (unele, cum sunt lamaile Armstrong, nu au seminte deloc).

Cultivare si ingrijire:
Lamaii sunt o specie de citrice care sunt sensibile la frig. Varietatile de lamai s-au adaptat bine la orice tip de pamant, atata timp cat acesta are un bun drenaj. Cultivarea in pamant greu, lutos este problematica. Din cauza sensibilitatii la frig, lamaii trebuie amplasati in casa intr-o zona orientata spre sud sau sud-est.

Lamaiul se adapteaza si la niveluri relativ scazute de lumina, dardaca vreti ca arbustul sa infloreasca si sa faca fructe, atunci asigurati-i cat mai multa lumina. Daca nu puteti plasa arbustul intr-un loc in care sa beneficieze de lumina naturala, folositi o sursa de lumina artificiala. Legat de umiditate, mai ales iarna trebuie sa luati masuri speciale: o tava cu apa asezata in vecinatatea ghiveciului este o idee foarte buna. Stropirea frunzelor nu este foarte efectiva in ceea ce priveste ridicarea gradului de umiditate, dar poate ajuta la indepartarea prafului de pe frunze.

Pamantul. Lamaii sunt in general cultivati in climate calde si uscate, iar pamantul in acele zone este arid, nisipos si fin, dar fertil. Ca planta de interior, lamaiul are nevoie de un compost asemanator, dar mult mai fertil. Turba simpla nu este neaparat potrivita pentru ca mentine umezeala si se aduna in jurul radacinilor, asa ca trebuie sa o amestecati cu o patre egala de nisip care sa ajute la drenaj. Nu uitati ca radacinile trebuie sa respire, asa ca e bine sa utilizati si pietricele.

Ghiveciul. Dupa cum am mentionat, radacinile lamaiului trebuie sa respire, asa ca ghivecele de plastic sunt contraindicate. Cele mai bune containere sunt, de departe, ghivecele de teracota. Alegeti unul care sa nu fie decorat cu modele pictate, pentru ca acestea inpiedica circulatia aerului. Ghiveciul nu trebuie sa fie foarte mare, pentru ca lamaiului ii place sa stea mai inghesuit; daca ghiveciul este prea mare, pamantul nefolosit de radacini va retine apa si va danuna copacului.

Inainte de a planta lamaiul trebuie sa spalati bine ghiveciul pentru a inlatura pamantul vechi, uscat si evenetualele particule. Un alt pas important este sa scufundati ghiveciul inainte de a-l folosi, timp de 10 minute, in apa curata. Daca nu faceti acest lucru, atunci cand veti uda lamaiul (la fel se intampla cu orice planta) pamantul se va indeparta de peretii ghiveciului pentru ca teracota va absorbi toata apa; data ormatoare cand veti uda, apa se va scurge in zona libera dintre pamant si peretele ghiveciului, fara sa ajunga la radacinile plantei.

Udarea. Lamaiul iubeste apa, dar prefera sa fie udat din abundenta la timpul potrivit si apoi lasat pana se usuca putin pamantul. Udati bine arbustul, lasati sa absoarba apa, apoi repetati actiunea 10 minute mai tarziu, astfel ca pamantul sa fie bine imbibat cu apa. Dupa aceasta, nu mai udati pana cand pamantul nu e uscat la suprafata. Nu uitati ca apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei.

Tratarea cu fertilizator. Lamaii trebuie tratati cu o substanta fertilizatoare care se amesteca in apa, si care trebuie folosita in perioada de crestere, o data la trei udari. Este recomandat sa aplicati si o substanta care incurajeaza dezvoltarea foliajului, de trei ori pe toata perioada de crestere. In fiecare primavara lamaiul trebuie sa primeasca un "tonic" compus din saruri si minerale esentiale, care pot fi gasite la magazinele de specialitate. Citricele sufera din cand in cand de deficienta de magneziu, care duca la ingalbenirea frunzelor, mai ales a nervurilor.

Temperatura potrivita. Lamaii nu tolereaza inghetul, cand isi pierd toate frunzele - in conditii normale acestea nu cad pentru cativa ani. La temperaturi mai mici de 13°C lamaiul intra in repaus. Sunt putine sanse ca un arbust care a inghetat putin sa aiba mult de suferit - ii vor creste iar frunze, desi vor trece chiar si 12 luni pana sa isi reia culsul normal de dezvoltare. Arbustii care au fost atinsi serios de inghet si care nu arata nici un semn de vegetatie timp de 8 saptamani sunt cu siguranta deja morti. Temperatura optima pentru lamai pe perioada de iarna este de 13-18°C, dar in timpul verii acestea pot urca si pana la 35°C.

Inflorirea. Lamaii infloresc de obicei primavara, prin ramurile tinere sau cele mai batrane. Odata ce au aparut fructele mici, sa nu fiti dejamagiti cand veti vedea ca 95% din ele vor cadea fara motiv - este un lucru normal. Un lamai mic, de 90 cm inaltime, poate duce pana la sfarsit numai 3-4 fructe din sezonul trecut si din anul in curs. Unii copaci au in acelasi timp fructe coapte, fructe pe jumatate crescute si/sau noi si flori, pentru ca o lamaie se coace intr-o perioada de 8-18 luni, adica pe mai mult de un sezon.

Daca lamaiul este mare va trebui probabil sa legati ramurile pe un suport, pentru ca sa nu se rupa.

Taierea lamaiului consta numai in scurtarea ramurilor foarte lungi, dezordonate, sau a ramurilor tinere, incurcate. In rest nu are necesita taieri speciale de incurajare a infloririi, pentru ca acestea apar in mod normal, la capatul ramurilor. Taiati in asa fel incat ramurile sa fie destul de scurte si puternice pentru a putea tine fructele. De asemene, centrul copacului trebuie sa fie mai putin dens, ca sa patrunda lumina.

Inmultirea:
1. Seminte - scoateti samanta din fruct, spalati-o bine si plantati-o cat mai curand posibil intr-un ghiveci cu pamant, la 0,5-1 cm. Cu lumina, pamant cald si umezeala, samanta va incolti in sapte zile de la plantare. Pe masura ce creste, aveti grija sa inlaturati ramurile adiacente tulpinii, care cresc sub 20 cm de la nivelul solului. Unul din dezavantajele cultivarii lamaiului din samanta este ca trebuie sa treaca chiar si zece ani pana la aparitia primului fruct, fata de trei ani, cat dureaza la lamaii obtinuti prin butasire.
2. Butasi.




macar spune ca nu sunt cuvintele tale, e usao cu copy paste, nu?
damon_condo
Postat pe 29 Aprilie 2009 07:27
nu esti primul care-i spune asta
dan_vladut
Postat pe 30 Aprilie 2009 22:57
Stie cineva in cat timp incoltesc lamaii din seminte?Va multumesc frumos!
danutza_v
Postat pe 24 Mai 2009 15:55
Daca semintele sunt mature incoltesc in cateva zile. Incoltesc mai repede cand sunt sadite la suprafata solului umed. La cateva saptamani dupa ce au rasarit, copaceii se muta in vase cu pamant curat in care se adauga ingrasamant pentru citrice cu moderatie.

In al II-lea an se altoiesc, iar in cel de-al III-lea an apar primele flori. La mine acum au aparut cam 10 flori pe una din ramuri si ma bucur foarte mult. D-ea lungul vietii lor lamaii trebuiesc udati cu moderatie, iar macar odata pe luna se recomanda un dush cu apa din pompa sau stropitoare.

Daca apar rame la radacina lasati-le acolo!
MoshGerila
Postat pe 26 Mai 2009 07:02
Multumesc mult pentru raspuns,dar imi poti spune de unde procur altoiul???
danutza_v
Postat pe 28 Mai 2009 12:16
Daca esti din Bucuresti ti-l pot da eu, daca esti din alt oras cred ca forumistii abia asteapta sa iti ofere un altoi de calitate.
MoshGerila
Postat pe 28 Mai 2009 18:44
Salutare! am si eu un lamai; l-am gasit intr-un ghiveci cu pamantul foarte uscat, chiar crapat,avea doar doua frunzulite cand l-am gasit, l-am mutat intr-un ghiveci mare pe balcon si sta in soare cam 2-3 ore pe zi. Problema este ca ii dau in continuu frunze dar cele vechi se ingalbenesc treptat si incep sa se usuce din varf! cred ca este pus din samanta deci nu e altoit!1 care credeti ca e problema lui si cum sa il ingrijesc in continuare? va multumesc mult!
gabonez_u
Postat pe 20 Iulie 2009 23:00
Cumpara si dumneata niste ingrasamant de citrice de la farmacia verde si urmeaza instructiunile de folosire de pe ambalaj sau intreaba "farmacistul"
MoshGerila
Postat pe 21 Iulie 2009 09:35
Altoiestel daca e mai gros decat un creion .Daca nu stii si esti din Pitesti til fac eu , daca crezi ca ai mana ,si vrei sa il faci tu iti trimit pe email cum se face .Curaj ,nu e greu.daca gresesti ,se poate repeta si la anul .(altoirea)
iiontoma
Postat pe 21 Iulie 2009 22:53
Este foarte mic lamaiul! are tulpina cat o pasta de pix si acum vreo 8-9 funze! mai am 2 intrebari?cum se altoieste? adica practic ma intrereseaza exact cum se face si a doua intrebare: este recomandat sa stea in soare direct sau nu?id-ul meu de mess este gabonez_u! as fi recunoscator daca m-ar contacta cineva care se pricepe pt ca lamaiul asta e favoritul meu! P.S. multumesc celor care mi-au raspuns la mesajul anterior!
gabonez_u
Postat pe 21 Iulie 2009 23:24
Lamiul tau este mic. Ia pamint cu turba (eventual pt citrice ) si completeazal pe cel din ghiveci , fara sa scturi pe cel depe radacini.De udat se uda cu apa statuta de 24 h . Udatul se face lent pana cand apa ajunge sa iasa pe la fundul ghiveciului.acum va creste pana in august septembrie (aprximativ) ,apoi ia repaus vegetativ pana in iarna (face asa cam de 3 ori pe an Nu ii schimba brusc locul ca ii vor cadea frunzele .Iarna tinel unde nu ingheata ,dar e temperatura constanta.iarna rezista si cu lumina mai putina si se uda mai rar.Nu il roti dupa lumina.Stropestel cu apa pe frunze de cate ori iti aduci aminte. Altoirea in iunie iulie august ,in ochi crescandl .Cand voi altoi vara asta iti trimit foto com se face pt ca tu nu ai de ce te grabi .
iiontoma
Postat pe 22 Iulie 2009 22:31
Multumesc pentru raspuns! este deja mutat si prospera dar ti-am zis frunzele mai vechi se usuca incet incet!sta intr-un ghiveci destul de mare!poate mult prea mare pentru el deocamdata!e vreo problema?
gabonez_u
Postat pe 22 Iulie 2009 23:13
ai o gramada de raspunsuri mai ales cea cu azotul e ce-ti trebuie ..nu mai spun nimic au spus cei dinaintea mea spor la salvarea lui
dera36
Postat pe 12 Octombrie 2009 03:23
lamaii au tepi sigur ca da..:)
dera36
Postat pe 12 Octombrie 2009 03:27
Salut,
sunt ingijorat de starea lamaiului meu.
L-am primit in primavara trecuta, avea 3 lamai mari si era plin de frunze.
Inaltimea lui este de aprox 50 cm.
Dupa ce am cules cele 3 lamai mari , asta prin iunie-august a reinceput sa faca lamai, momentan are una de vreo 4 cm diametru si inca 5 care variaza intre 1-3 cm ca diametru.
Prooblema e ca de aprox 1 luna jumate de cand l-am bagat in casa au inceput sa ii cada toate frunzele.
Momentan au mai ramas doar lamaile. Ramurile sunt pline de tzepi verzi - oare se vr transforma in frunze?

PS:Pozitia in casa a lamaiului este langa usa de la balcon, la 1 m lateral dreapta de calorifer.

Care ar putea fi problema cu frunzele lamaiului si cum s-ar rezolva?

Multumesc anticipat pt ajutor.
bogdandr
Postat pe 8 Noiembrie 2009 09:20
Salut.Lamaiul tauarata asa din cauza schimbarii conditiilor de mediu .Mutarea intrun loc cu lumina mai putina se face in cateva zile, in mai multe etape, prin umbrire treptata. Primavara se procedeaza invers.Aerul nu trebuie sa fie uscat ,iar daca e se stropeste lamaiul pe frunze (cu apa de cate ori iti aduci aminte (cat mai des). Lamaiul ierneaza cel mai bine intro camera neincalzita, care nu ingheata .In nici un caz locul lui nu e linga calorifer.Tu acum ii vei da lamaile jos (daca vrei), il vei uda mai rar,si il stropesti cu apa pri pulverizare ca sa nu faca paienjeni.Prin decembrie - ianuarie va porni in vegetatie.
iiontoma
Postat pe 9 Noiembrie 2009 21:08

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Drenaj curte 1 De la: justoana 22 Iunie 2010 09:39
Profile din polistiren extrudat pentru exterior 1 De la: kokonet 18 Ianuarie 2010 08:21
Termocasa La cel mai accesibil pret si in cel mai scurt timp!!!! 1 De la: casaperfecta 18 Februarie 2010 10:51
Curs Feng Shui - Amenajari interioare/Gradina 1 De la: ElvenDesign 14 Iunie 2012 20:59
video 1 De la: arhi45 5 Mai 2009 21:46