Setari Cookie-uri

Bolile pomilor

pt. inceput voi descrie cateva boli ale marului ...pt. cine e interesat

1.Denumire stiintifica: - Erwinia amylovora
Denumire populara: Focul bacterian

Descriere Simptome: Boala poate ataca toate organele aeriene ale plantelor. Arsura inflorescenþelor este de obicei primul simptom ºi apare primãvara devreme. Poate fi afectatã o singurã floare sau toatã inflorescenþa. Florile apar hidrozate, apoi se ofilesc, se brunificã ºi se înnegresc. Boala progreseazã înspre peduncul care, în final se înnegreºte. Pe timp cãlduros ºi umed, uneori din peduncul exsudeazã picãturi de lichid. Boala se extinde repede ºi bacteriile invadeazã frunzele vecine. Pe lãstar, apare ºi o ulceraþie micã.
Frunzele se vestejesc ºi întreg lãstarul se brunificã la mãr sau se înnegreºte la pãr.
Inflorescenþele infectate pot sã cadã sau sã rãmânã ataºate de pom; dupã inflorescenþe, lãstarii sunt organele cele mai sensibile, boala progresând foarte rapid. Pe timp umed, începând cu perioada înfloritului, pe lãstarii bolnavi apar de obicei picãturi de exsudat, care au culoare variabilã, de la alb pânã la roºu - închis, cu diferite nuanþe de brun-galben sau portocaliu.
Boala apare numai pe fructele verzi ºi cu totul ocazional pot sã aparã leziuni ºi dupã recoltare. Penetrarea bacteriilor se realizeazã direct prin lenticele în scoarþã, prin rãni sau prin vase. Perele prezintã de-a lungul zonei necrotice o margine verde - închis, hidrozatã, în timp ce pe mere se produce o înroºire prematurã, care înconjoarã zona putredã. Fructele atacate se înnegresc la pãr ºi se brunificã la mãr.
La pomii mai sensibili la aceastã boalã, infecþia poate coborî de la inflorescenþe, lãstari sau fructe la ramurile mai vechi, ºarpante sau trunchi producând leziuni, ulcere sau exsudãri.
Leziunile sunt uºor cufundate, de forme diferite, înconjurate de crãpãturi neregulate, bine delimitate de þesut sãnãtos. Ulcerele formate pe tulpini sunt mici, înconjurate de calus. Ele pot încercui întreaga ºarpantã, producând moartea pãrþii superioare sau dacã sunt localizate pe trunchi, moare tot pomul.

Combatere:
Se impun mãsuri ca: folosirea materialului de înmulþire sãnãtos, distrugerea prin ardere a întregului material infectat, tãierile obiºnuite ale pomilor se vor face în perioada de repaus. În livezile contaminate, obligatoriu se va face dezinfectarea instrumentelor folosite (clorurã de var 3%, formalinã 4%, hipoclorit de sodiu 10%); tratamentele chimice preventive cu zeamã bordelezã 0,5%, Champion 50 wp, Funguran 0,2-0,3%, Alcupral 50PU 0,2- 0,3 %; distrugerea insectelor vectoare este o mãsurã importantã în prevenirea bolii (complexul de prevenire ºi combatere a atacului bacterian).

2. Denumire stiintifica: Podosphaera leucotricha
Denumire populara: Fainarea marului

Descriere
Simptome: Boala se manifestã pe muguri, frunze, inflorescenþe, lãstari ºi fructe. La începutul dezmuguritului atât mugurii florali, cât ºi cei vegetativi de pe formaþiunile de rod infectaþi în anul precedent, prezintã atac de fãinare. Ei nu mai evolueazã normal; se acoperã cu o pâslã pulverulentã, albã cu aspect fãinos, iar în cele din urmã se înroºesc, se usucã ºi cad. O parte din mugurii florali evolueazã pânã în faza de rãsfirare a inflorescenþei, dupã care se usucã ºi cad.
Florile atacate de ciupercã prezintã petale alungite, de culoare verzuie; sunt sterile, se usucã repede ºi cad; florile pot fi distruse 90 - 95%.
Frunzele cu fãinare sunt mai mici, deformate, se brunificã uºor, se copãiesc, sunt casante ºi în cele din urmã cad.
Lãstarii atacaþi sunt acoperiþi de o pâslã alb - murdarã, nu cresc normal, lemnul nu se coace ºi în majoritatea cazurilor degerã în timpul iernii.
Atacul pe fructe este foarte rar. Erikson, în Suedia a semnalat prima datã pe mere (fructe), sub forma unor crãpãturi neregulate mai mult sau mai puþin adânci, (asemãnãtoare celor produse de Venturia), acoperite cu aceeaºi pâslã albicioasã, caracteristicã speciei.

Combatere
Prevenirea ºi combaterea fãinãrii mãrului se realizeazã printr-o serie de mãsuri agrotehnice (tãierea ºi distrugerea prin ardere a tuturor lãstarilor atacaþi, arãturi de toamnã, etc), precum ºi prin tratamente chimice, aplicate la avertizare (în funcþie de biologia ciupercii, de fenofazele soiurilor ºi sensibilitatea lor, de rezerva biologicã, de remanenþa produselor corelate cu condiþiile de mediu). Acestea sunt între 4-8 tratamente; când în lunile mai - iunie nu sunt condiþii favorabile înmulþirii fãinãrii sunt suficiente 3-4 tratamente; dacã în perioadele aprilie - mai ºi august - septembrie sunt condiþii foarte favorabile atacului de Podosphaera leucotricha sunt necesare 7 - 10 tratamente; când condiþiile favorabile înmulþirii fãinãrii au intervenit în lunile martie - septembrie sunt necesare 10 - 12 tratamente în cazul soiurilor sensibile.

micki23
Postat pe 25 Februarie 2009 22:36
Alte boli pe care le voi descrie pe parcurs :

Boala plumbului
MoniliozaPutrezirea coletului
RapãnulUlceraþia ramurilor
Gargarita florilor de marInelarul
Paduchele din San JosePaduchele verde al marului
Puricele melifer al marului
Viermele merelor
Viespea merelor
Cotarul verde
Omida paroasa a stejarului sau fluturele stejarului
Sfredelitorul ramurilorSfredelitorul tulpinilor
micki23
Postat pe 25 Februarie 2009 22:38
Chondrostereum purpureum (Pers.) Pouzar Boala plumbului

Raspindire
Boala se gãseºte în toate zonele de culturã a speciilor seminþoase ºi sâmburoase; iniþial, a apãrut pe viºin ºi prun, apoi a trecut pe mãr, pãr, cais, piersic, cireº, în livezi ºi în pepiniere.

Descriere
Simptome:
Pomii bolnavi se recunosc uºor, deoarece frunzele au culoarea plumbului proaspãt tãiat, cu luciu argintiu; frunzele sunt cãrnoase, mai groase, deseori bãºicate ºi deformate, cu pigmentãri antocianice pe margini; coloraþia este tot timpul anului sau numai o parte (se mascheazã la un moment dat), lemnul apare brun; lãstarii atacaþi sunt subþiri, mai scurþi ºi ramificã abundent, sub forma unei "mãturi de vrãjitoare".
Toamna, în condiþii de ploi abundente apar corpurile fructifere "carpoforii", ca niºte console, înºirate pe scoarþa uscatã, la început moi, elastice, purpurii, apoi pieloase, alb - murdare; pe partea inferioarã se formeazã numeroase bazidii, care formeazã bazidiosporii, lunguieþi, incolori, puþin turtiþi unilateral, sau arcuiþi.

Combatere:
mãsuri de igienã culturalã, distrugerea ºi înlãturarea din livadã a pãrþilor sau a pomilor cu atac; tratamente preventive pentru protejarea tuturor porþilor de pãtrundere a ciupercii în plantã (cu produse cuprice, prefloral ºi toamna dupã cãderea frunzelor ºi cu fungicide de sintezã organice - ex. Befran 25 WP în timpul perioadei de vegetaþie).
micki23
Postat pe 26 Februarie 2009 17:51
De la: micki23, la data 2009-02-25 22:38:17Alte boli pe care le voi descrie pe parcurs :

Boala plumbului
MoniliozaPutrezirea coletului
RapãnulUlceraþia ramurilor
Gargarita florilor de marInelarul
Paduchele din San JosePaduchele verde al marului
Puricele melifer al marului
Viermele merelor
Viespea merelor
Cotarul verde
Omida paroasa a stejarului sau fluturele stejarului
Sfredelitorul ramurilorSfredelitorul tulpinilor


ADICA ALTE BOLI SI DAUNATORI
micki23
Postat pe 26 Februarie 2009 18:12
daca nu pui poze clare amanuntele sunt insuficiente.
Multam
nik50
Postat pe 3 Martie 2010 12:09

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Hidroizolatie - 2 De la: montajprestaf 21 Februarie 2010 12:20
mocheta 1 De la: condoliliac_43 18 Iulie 2010 08:25
Metode de combatere a mustelor si gazelor in pavilionul din gradina 7 De la: tudor_tan 31 Martie 2010 21:45
Echipa de constructi autorizata 1 De la: http___constructi_civile_blogspot_com 6 Noiembrie 2009 18:39
Probleme cu centrala electrica 2 De la: colceag 31 Ianuarie 2010 10:20