Setari Cookie-uri

Parchetul laminat provoaca cancer.

Doresc sa-mi pun parchet dar nu sunt decisa intre ce tipuri sa aleg: melaminat vs triplustratificat vs masiv.

Am o nelamurire in ceea ce priveste parchetul laminat. Cautand mai mult am dat peste urmatoarea informatie.

Parchetul laminat este alcatuit din urmatoarele:
COMPOSITION/INFORMATION ON INGREDIENTS
Weight Wood Fiber 25 - 75 %
Formaldehyde Resins 10 - 50 %
Adhesive 1 - 5 %

Detalii la linkurile:

http://www.cancer.gov/cancertopics/factshe...sk/formaldehyde
www.greenyour.com/home/home-improvement/wood-floor
http://www.wisegeek.com/what-is-melamine.htm
http://www.lhc.org.uk/members/pubs/factsht/46fact.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Formaldehyde

Pe scurt: in compozitia parchetului laminat intra rasini de formaldehida in proportie de pana la 50%. Acest compus este pe lista compusilor carcinogeni atat in Europa, cat si in SUA (provoaca in principal cancer la caile respiratorii, prin inhalarea gazului emanat). in Sep. 2007, Comisia Europeana a trecut formaldehida pe lista neagra, interzicand-o in statele europene, la propunerea Germaniei, unde este deja in vigoare acest standard. Evident, va mai dura pana la implementarea acestor standarde si in alte tari...
Alte informatii interesante: in Marea Britanie deja se face reclama parchetului laminat cu 'formaldehida 0%'. In urma uraganului Katrina, sinistratii au fost 'cazati' in case construite principal din prefabricate din lemn. Marea majoritate au suferit de intoxicatii si intr-adevar, in urma analizelor, cantitatile de formaldehida din materialele de constructie erau peste limitele admise. In acest moment, Autoritatea pentru Managementul Situatiilor de Urgenta (FEMA) din SUA este data in judecata de... zeci de mii de oameni.

La linkurile de mai sus sunt mai multe detalii privind componentele parchetului laminat.

Ce parere aveti?

Va multumesc.
anne01
Postat pe 15 Aprilie 2010 14:19
Nu numai parchetul laminat, dar si PAL-ul, unele baituri, vopsele, adezivi emit formaldehida.
Mirosul de mobila noua care se instapaneste la noi in casa dupa ce schimbam mobila, nu este altceva decat mirosul de formaldehida. Exista diferite calitati de PAL, clasificate dupa emisia de formaldehida. Bineinteles, PAL-ul care se incadreaza in normele europene este si cel mai scump. De aceea vedem mobile asemanatoare in diferite magazine dar la diferite preturi - din cauza pretului PAL-ului.
La fel si pentru parchetul laminat:cu cat este mai scump- 60-70 lei/mp fata de 13-22lei/mp de la diferite promotii- cu atat se inscrie mai bine in normativele europene.
Parchetul triplustratificat care este fabricat din trei straturi de lemn de diferite calitati poate pune si el o astfel de problema datorita liantilor care consolideaza acest sandvis.
Si lacul cu care veti lacui in final parchetul - stratificat sau de lemn masiv - trebuie sa se conformeze normelor europene in domeniu daca vreti sa dormiti linistita in camera aceea.
Problema noastra a cumparatorilor este: care comerciant ne ofera un astfel de certificat de calitate ca sa stim ce cumparam?
Mihaela09_condo
Postat pe 16 Aprilie 2010 13:27
Doamne!! Acum toate fac prin compozitia lor, cancer! Pe vremuri erau case din pamant batut zugravite cu var si nimeni nu facea,, nici un ;cancer;!!
sirsof
Postat pe 5 Mai 2010 07:52

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
sursã ieftinã de cãldurã 51 De la: condo000029 1 Octombrie 2013 16:04
aerul conditionat picura 14 De la: aminaboga 7 August 2009 11:33
casa in Bucovina 1 De la: rox_rbz 8 Decembrie 2011 18:04
Cada ingropata 1 De la: Dumitru_Marian_1 23 Decembrie 2011 00:13
Renovare garsoniera 4 De la: eka20 10 Noiembrie 2010 22:21