Mai multe
|
Povestea unei pisici si a artei sale adaptare dupa maestrul Zen, Taisen Deshimaru Acum doua sute de ani, �n Japonia, �nainte de restauratia Meiji, era un maestru de sabie pe nume Shoken, a carui casa a fost invadata de un sobolan urias. �n fiecare noapte, acel sobolan urias venea �n casa lui Shoken si �l tinea treaz. Acesta trebuia sa-si faca somnul �n timpul zilei. A cerut ajutor unui prieten care detinea pisici, un fel de antrenor de pisici. Shoken i-a spus: ��mprumuta-mi cea mai buna pisica pe care o ai�. Antrenorul de pisici i-a �mprumutat o pisica maidaneza, foarte rapida si adepta a stilului �prindere de sobolani�, cu ghiare puternice si muschi proeminenti. Dar c�nd a venit sa-l �nfrunte pe sobolan �n camera, sobolanul a ramas neclintit iar pisica a trebuit sa-si �ntoarca coada si s-o tuleasca. Hotar�t lucru, era un sobolan cu totul deosebit. Apoi Shoken a �mprumutat o a doua pisica, una roscata cu un ki teribil si cu o personalitate agresiva. Aceasta a doua pisica a acceptat �nfruntarea asa ca s-a luptat cu sobolanul; �nsa sobolanul s-a impus �n lupta iar pisica s-a retras degraba. A fost procurata o a treia pisica si a fost pusa sa-si masoare puterile cu sobolanul � aceasta era colorata �n negru si alb � �nsa nici ea nu a putut face mai mult dec�t celelalte doua. Totusi Shoken a �mprumutat �nca o pisica, o a patra; era neagra, batr�na, nu era proasta, dar nu at�t de puternica precum cea maidaneza sau cea roscata. Pisica a intrat �n camera. Sobolanul s-a holbat la ea un timp si apoi a �naintat. Pisica neagra statea culcata, cu s�nge rece si a ramas complet nemiscata. O usoara �ndoiala l-a strafulgerat pe sobolan. S-a apropiat putin si �nca putin; era un pic nelinistit. Deodata pisica l-a prins de g�t, l-a omor�t si l-a aruncat. Pe urma Shoken s-a dus la prietenul lui antrenor de pisici si i-a spus: �De c�te ori n-am urmarit acel sobolan cu sabia mea de lemn, dar �n loc sa-l lovesc eu pe el m+a zg�riat el pe mine. Cum de a reusit pisica ta neagra?� Prietenul i-a spus: �Ar trebui sa adunam pisicile si sa le �ntrebam chiar pe ele. Tu esti maestru de kendo, asa ca o sa pui tu �ntrebarile: sunt sigur ca ele stiu totul despre artele martiale�. Asa ca s-au adunat toate pisicile, prezidate fiind de pisica neagra, care era cea mai batr�na. Pisica maidaneza a luat cuv�ntul si a spus: �Sunt foarte puternica�. �Atunci de ce nu ai �nvins?� a �ntrebat pisica neagra. Pisica maidaneza a raspuns: �Sunt �ntr-adevar foarte puternica; stiu sute de tehnici diferite de prindere a sobolanilor. Ghearele mele sunt foarte puternice, iar muschii proeminenti. �nsa acel sobolan nu era unul obisnuit�. Pisica neagra a spus: �Asadar forta si tehnica ta nu sunt egale cu cele ale sobolanului. Oi fi av�nd tu o multime de muschi si nenumarate waza, dar �ndem�narea singura nu este de ajuns. �n nici un caz!� Atunci a vorbit pisica roscata: �Sunt extraordinar de puternica, �mi exersez �n mod constant ki-ul si respiratia prin zazen. Man�nc numai legume si supa de orez, de aceea am at�ta energie. Dar nici eu nu am fost �n stare sa �nving acel sobolan. De ce oare?� Batr�na pisica neagra a raspuns: �activitatea si energia sunt �ntr-adevar mari, �nsa sobolanul era mai presus de energia ta; esti mai slaba dec�t acel sobolan mare. Daca esti prea atasata de ki-ul tau, m�ndra de el, acesta se moleseste. Ki-ul tau este ca un talaz neasteptat, nu poate dura si tot ceea ce lasa �n urma este o pisica furioasa. Ki-ul tau poate fi comparat cu apa care curge de la robinet; �nsa acel al sobolanului este un gheizer urias. Chiar daca ai un ki puternic, �n realitate el este slab deoarece ai prea multa �ncredere �n tine �nsati�. Apoi a venit la r�nd pisica alb-negru, care fusese de asemenea �nvinsa. Ea nu era at�t de puternica, �n schimb era inteligenta. Ea a avut satori, terminase waza si �si petrecea timpul doar practic�nd zazen. Numai ca ea nu era mushotoku (adica fara profit sau dorinta de profit) asa ca si ea a fost nevoita sa fuga pentru a-si salva viata. Pisica neagra i-a spus: �Esti extrem de inteligenta, si de asemenea puternica. Dar nu ai putut sa �nfr�ngi sobolanul pentru ca aveai un scop, asa ca intuitia sobolanului a fost mai eficienta dec�t a ta. �n clipa �n care ai intrat �n camera, el a �nteles atitudinea ta si starea mintii tale si de aceea nu ai putut sa-l �nvingi. Ai fost incapabila sa-ti armonizezi forta, tehnica si constiinta activa: ele au ramas separate, �n loc sa se adune laolalta, sa fie una. �n vreme ce eu, �ntr-o singura clipa, am folosit toate cele trei facultati �n mod constient, natural si automat si asa am fost capabila sa ucid sobolanul. Dar cunosc o pisica, �ntr-un sat nu prea �ndepartat, care este si mai puternica dec�t mine. Este foarte, foarte batr�na si are mustatile complet gri. Am �nt�lnit-o o data si cu siguranta nu are nimic puternic �n aspectul ei! Doarme toata ziua. Nu man�nca niciodata carne, nici macar peste, nimic altceva dec�t genmai (supa de orez), desi c�teodata mai trage si c�te o dusca de sake (bautura alcoolica din orez). Si nu aprins niciodata macar un sobolan pentru ca toti se sperie de ea ca de moarte si tremura ca frunzele �n bataia v�ntului. Sobolanii se tin la asemenea distanta, �nc�t ea nu a avut niciodata ocazia sa prinda macar unul. �ntr-o zi, s-a dus �ntr-o casa care era ticsita de sobolani. Acestia au plecat numaidec�t si s-au dus �n alta casa. Ea poate sa-i v�neze si �n timpul somnului. Aceasta pisica batr�na cu mustatile gri este cu adevarat misterioasa si impresionanta. Voi trebuie sa deveniti ca ea: dincolo de postura, dincolo de respiratie, dincolo de constiinta�. Pentru Shoken, maestrul de sabie, aceasta a fost o mare lectie. |
||
|
The_Exile Postat pe 2 Noiembrie 2010 17:35 |
||
|---|---|---|
|
||
|
anutzzaa Postat pe 2 Noiembrie 2010 17:36 |
||
De la: Tharr, la data 2010-11-02 17:35:04Povestea unei pisici si a artei sale
|
||
|
|
||
|
BEL_AMY1 Postat pe 2 Noiembrie 2010 19:59 |
||
ahammmmm...acu, inteleg de ce vrea fata de dincolo' un pisoi
|
||
|
anastasia_m Postat pe 2 Noiembrie 2010 20:15 |
||
| Multumesc! Mi-ai adus aminte de copilarie, cand imi spunea bunicul povesti... | ||
|
mika76 Postat pe 4 Noiembrie 2010 21:49 |
||
Deci sa inteleg ca o sa fiu un bunic bun candva
|
||
|
The_Exile Postat pe 4 Noiembrie 2010 22:31 |
||
|
La capitolul ��aburit nepoti�� da! Desi, dupa cum vad eu ca se prezinta lucrurile, the new generation prefera mai degraba shooter-ele, filmele cu cafteala si facebook-ul decat sa asculte povesti sau sa citeasca o carte. |
||
|
mika76 Postat pe 4 Noiembrie 2010 22:41 |
||
De la: mika76, la data 2010-11-04 22:41:54La capitolul ��aburit nepoti�� da! Stai tu linistita ca la shooter-e le dau clasa de acum....dapai atunci dupa atatia ani de exersare....;filme cu cafteala zuper da mai pun si mana pe carti...
|
||
|
The_Exile Postat pe 5 Noiembrie 2010 17:19 |
||
am inteles tot tre sa ai mustati gri ca sa papi sobolanu ia spune pilda aiasta si la fata care nu stie cum sa faca pasul cu profu
|
||
|
Coco_2 Postat pe 14 Noiembrie 2010 06:32 |
||
| Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
|---|---|---|
| de ce ne place sa ranim persoanele de langa noi? | 180 | De la: oana_gabi 15 Octombrie 2010 17:11 |
| Probleme ciclul mensrual | 2 | De la: MissRainbow 20 Februarie 2012 07:38 |
| o poveste normala | 40 | De la: cami_goanga10 26 Martie 2010 19:46 |
|
|
||
| adoptia | 7 | De la: emilia85 7 Noiembrie 2011 10:20 |
| Nu stiu ce sa mai cred... | 10 | De la: alissya 29 Decembrie 2010 12:19 |
Site-ul Kudika.ro este creat si administrat de SC Internet Corp SRL.
Pentru propuneri de colaborare privind promovarea pe site-ul kudika.ro,
va rugam sa contactati departamentul de vanzari la [email protected]
Sediul social: Bucuresti, Str. Putul lui Zamfir nr. 28, Sector 1
Solicitarile cu privire la protectia datelor cu caracter personal pot fi trimise la email [email protected]
Termenul legal in care poti primi un raspuns din partea noastra este de 30 zile calendaristice.