Setari Cookie-uri

Energia solara o investitie profitabila pentru institutiile publice

Adoptarea sistemelor solare pentru producerea energiei termice ar putea aduce municipalitãților din Romania reduceri de peste 55% la costurile de încãlzire si apa calda pentru cladirile publice. Numai la nivelul Bucureștiului aceasta opțiune ar aduce o economie de peste 45 milioane de Euro anual.

Aprecierile cu privire la contribuția sistemelor solare de încãlzire la reducerea cheltuielilor administrației publice au fost facute in baza unui experiment realizat de catre Asociatia Expertilor de Mediu la nivelul primariei Copaceni din judetul Ilfov unde a fost montat un sistem solar de producere a energiei termice. Este vorba despre cladirea ce functioneaza ca gradinita si dispensar. Eficienta superioara a sistemelor solare la nivelul institutiilor publice (economii de cca 55%) fata de gospodariile private (economii de cca 25%) se datoreaza ciclului diurn de activitate la nivelul acestor cladiri publice. Ori, functionarea institutiilor publice exclusiv pe timpul zilei cand eficienta sistemelor solare este maxima determina un aport superior al acestor sisteme la reducerea cheltuielilor cu energia termica. Practic, pe timp de vara se elimina complet cheltuielile de apa calda iar pe timp de iarna se produce o economie de cca 51% la cheltuielilor de incalzire. randamentul instalatiilor termice solare la nivelul cladirilor publice depinde insa si de gradul de izolare termica a cladirii precum si de programul de lucru al institutiei publice respective (in cazul gradinitei eficienta este mai mare datorita inchiderii programului de lucru mai devreme in timp ce dispensarul are o perioada de functionare de cca 3 ore dupa apusul soarelui cand solutiile solare sunt inutile).


Gradul ridicat de eficienta a sistemelor solare la nivelul cladirilor publice determina o recuperare a investitiilor realizate in termen de 4-6 ani.
In baza acestor justificari investitiile publice in sisteme solare de producere a energiei termice reprezinta o optiune strategica serioasa pentru orice administratie publica. De altfel numeroase administratii publice din Europa au optat pentru adoptarea unor ordonante solare locale (solar local ordinances). Mai multe informatii despre ordonantele publice solare si despre demersurile AEM de a demonstra eficienta sistemelor termice solare gasiti pe pagina de internet a proiectului ( www.energie-solara.com.ro) finantat finanþat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein ºi Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spaþiului Economic European - EEA Grants
AEM
Postat pe 14 Decembrie 2010 08:12

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Termoizolatie pentru casa " la rosu " 7 De la: vasi_le 25 Noiembrie 2009 13:28
Lamai cu clei pe frunze........... 3 De la: crisstiann 28 Ianuarie 2011 00:55
cum prind tablouri in peretii placati cu rigips ? 6 De la: carmen baranga 2 Aprilie 2009 08:52
izolatiea mansardei cu spuma poliuretenica 15 De la: raiders 22 Februarie 2015 11:40
Petuniile 8 De la: lumy_lumy21 28 Ianuarie 2010 18:13