Setari Cookie-uri

bors facut in casa

Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls
kudika099282
Postat pe 27 Mai 2012 13:56
incearca alta reteta
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:03
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 13:56:21Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls

Trebuie sa fii rea la suflet ...(a dracului) ca sa se acreasca.
Si trebuie sa tragi pe cineva de..."mot"...pana ii dau lacrimile .Sa vezi atnci ce acru este.
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:03
Greu....si am tras de par dar nu asa incat sa-i dea lacrimile...
kudika099282
Postat pe 27 Mai 2012 14:06
Am incercat reteta tipica...huste,tarate si malai...alta nush
kudika099282
Postat pe 27 Mai 2012 14:07
atunci incearca sa faci borsul afara...pe balcon
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:07
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 14:06:21Greu....si am tras de par dar nu asa incat sa-i dea lacrimile...

Eu nu stiu cum ai procedat tu dar ...tine si de vasul in care faci si de cum procedezi ...atunci cand faci reteta.Nu se poate sa nu-ti iasa.
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:08
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 13:56:21Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls



Draga mea,daca faci bors prima data cu ingrediente noi si n-ai avut "huste',adica tarata ramasa de la un bors mai vechi,merge mai greu.Nu uita sa mestesti in continuare in el si tine-l la caldura,chiar daca il lasi afara pe balcon s-au unde locuiesti si acoperal cu o farfurie si un prosop curat.
Spunemi te rog ce fel de reteta ai primit sa vad unde ar fi greseala
Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:09
2 retete...alegi ce vrei

Ca sa faci bors ai nevoie de huste(drojdia de la bors). Dar daca nu ai de unde sa iei huste, faci primul bors cu drojdie de bere si opresti huste de acolo.S-ar putea sa ti se para ca primul bors are un usor gust de drojdie bere.Nu-l folosi daca nu-ti place, dar opreste de acolo un pahar de huste.
Si acum, reteta de BORS:
500 g tarate de grau,300 g malai,un pahar de huste(prima data 2og drojdie de bere)o lamaie, 2-3 felii paine neagra,frunze de visin, leustean(daca ai!)
Ai nevoie de un vas de lut sau in lipsa de un borcan de sticla de 5-6 l.Pui taratele de grau si malaiul,adaugi hustele sau drojdia,torni apa fierbinte pana umpli vasul(daca este de sticla nu uita sa pui dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca borcanul)Pui frunze de visin si leustean,acoperi cu un tifon, pastrezi la cald(bucatarie).In 2-3 zile este gata.Tragi in sticle cand este acrisor si pui a rece.Opresti huste!


1: Daca nu ai uste, le faci
2: Drojdia de bere este o alta bacterie, sfat gresit.

Drojdia care face borsul este bacterie salbatica. Aceasta bacterie traieste in simbioza cu lactobacilul, o alta bacterie, care de fapt si de drept da acreala borsului (acid lactic).

Cum sa faci uste:
- Gaseste tarate de grau. Nu din alea de cumparat de la magazin ca sunt tratate cu chimicale, si omoara bacteria de drojdie. Du-te la o moara si cumpara de acolo 1 Kg, ca sa-ti ajunga.
- Gasete un vas de marime apropiata si oparaste-l. Cu apa clocotita ca sa se dezinfecteze. Nu folosi chimicale pentru dezinfectat. Borsul e facut de fiinte (bacterii) care sunt foarte sensibile la chimicale.
- Pune apa calduta (45 grade celsius aproximativ) in vas. Apa trebuie sa fie curata, de la fantana si nu de la robinet, pentru ca cea de la robinet contine clor, si clorul omoara bacteria de drojdie si lactobacilul.
- Pune taratele de grau, cam o douazecime 1/20 volum in vas.
- Acopera vasul si tine-l la racoare (15 Celsius, plus sau minus 3 Celsius) intre 3 si 5 zile. Daca dupa 3 zile nu miroase a nimic, inseamna ca apa din vas nu sustine bacteriile respective in viata. Prea multe chimicale. Daca miroase a altceva dar nu a bors, atunci inseamna ca cultura s-a contaminat cu o alta bacterie. Arunca tot si incepe din nou, de data aceasta, ai grija sa oparesti vasul cum trebuie. Daca miroase a bors, atunci ai noroc. Mai lasa-l 2 zile, sau pana cand devine foarte acru.
Asta e, acum ai bors.
Ustile, sun taratele de grau de la fundul vasului.
Cum sa conservi ustile:
Amesteca in cantitati egale: usti, malai, faina. Ustile fiind ude, formeaza ca un fel de coca. Fa chiftelute micute si pune-le la uscat intr-un mediu fara umezeala si cald.
Acum ai chiftelute de usti, gata conservate.
Sunt valabile cam pentru o luna. Daca le tii mai mult de o luna, bacteria de drojdie si lactobacilul or sa moara, si rebuie sa o iei de la inceput.

Poti folosi aceste chiftelute de usti, ca sa pui in paine in loc de drojdie de bere. Este mai ales recomandat pentru Pizza. Nu este recomandat pentru prajituri, din motiv ca la copt face o coaja groasa.

Asta e.

kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:11
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:11:312 retete...alegi ce vrei

Ca sa faci bors ai nevoie de huste(drojdia de la bors). Dar daca nu ai de unde sa iei huste, faci primul bors cu drojdie de bere si opresti huste de acolo.S-ar putea sa ti se para ca primul bors are un usor gust de drojdie bere.Nu-l folosi daca nu-ti place, dar opreste de acolo un pahar de huste.
Si acum, reteta de BORS:
500 g tarate de grau,300 g malai,un pahar de huste(prima data 2og drojdie de bere)o lamaie, 2-3 felii paine neagra,frunze de visin, leustean(daca ai!)
Ai nevoie de un vas de lut sau in lipsa de un borcan de sticla de 5-6 l.Pui taratele de grau si malaiul,adaugi hustele sau drojdia,torni apa fierbinte pana umpli vasul(daca este de sticla nu uita sa pui dedesubt cutite, ca sa nu plesneasca borcanul)Pui frunze de visin si leustean,acoperi cu un tifon, pastrezi la cald(bucatarie).In 2-3 zile este gata.Tragi in sticle cand este acrisor si pui a rece.Opresti huste!


1: Daca nu ai uste, le faci
2: Drojdia de bere este o alta bacterie, sfat gresit.

Drojdia care face borsul este bacterie salbatica. Aceasta bacterie traieste in simbioza cu lactobacilul, o alta bacterie, care de fapt si de drept da acreala borsului (acid lactic).

Cum sa faci uste:
- Gaseste tarate de grau. Nu din alea de cumparat de la magazin ca sunt tratate cu chimicale, si omoara bacteria de drojdie. Du-te la o moara si cumpara de acolo 1 Kg, ca sa-ti ajunga.
- Gasete un vas de marime apropiata si oparaste-l. Cu apa clocotita ca sa se dezinfecteze. Nu folosi chimicale pentru dezinfectat. Borsul e facut de fiinte (bacterii) care sunt foarte sensibile la chimicale.
- Pune apa calduta (45 grade celsius aproximativ) in vas. Apa trebuie sa fie curata, de la fantana si nu de la robinet, pentru ca cea de la robinet contine clor, si clorul omoara bacteria de drojdie si lactobacilul.
- Pune taratele de grau, cam o douazecime 1/20 volum in vas.
- Acopera vasul si tine-l la racoare (15 Celsius, plus sau minus 3 Celsius) intre 3 si 5 zile. Daca dupa 3 zile nu miroase a nimic, inseamna ca apa din vas nu sustine bacteriile respective in viata. Prea multe chimicale. Daca miroase a altceva dar nu a bors, atunci inseamna ca cultura s-a contaminat cu o alta bacterie. Arunca tot si incepe din nou, de data aceasta, ai grija sa oparesti vasul cum trebuie. Daca miroase a bors, atunci ai noroc. Mai lasa-l 2 zile, sau pana cand devine foarte acru.
Asta e, acum ai bors.
Ustile, sun taratele de grau de la fundul vasului.
Cum sa conservi ustile:
Amesteca in cantitati egale: usti, malai, faina. Ustile fiind ude, formeaza ca un fel de coca. Fa chiftelute micute si pune-le la uscat intr-un mediu fara umezeala si cald.
Acum ai chiftelute de usti, gata conservate.
Sunt valabile cam pentru o luna. Daca le tii mai mult de o luna, bacteria de drojdie si lactobacilul or sa moara, si rebuie sa o iei de la inceput.

Poti folosi aceste chiftelute de usti, ca sa pui in paine in loc de drojdie de bere. Este mai ales recomandat pentru Pizza. Nu este recomandat pentru prajituri, din motiv ca la copt face o coaja groasa.

Asta e.




Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:18
Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:23
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:03:33
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 13:56:21Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls

Trebuie sa fii rea la suflet ...(a dracului) ca sa se acreasca.
Si trebuie sa tragi pe cineva de..."mot"...pana ii dau lacrimile .Sa vezi atnci ce acru este.



Sti ce facea mama ca sa se acreasca borsu?De cate ori mesteca in el,noi fugeam,ca stiam ca ne da cu lg de lemn pe la nas sa ne enerveze,cica se acrea mai ghini Mai fac si eu asa dar din lipsa ca,copiii nu-s acasa,necajesc sotul
Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:23
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.
mai bine il cumperi din piata gata-facut
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:25
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!
Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:25
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:23:46
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:03:33
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 13:56:21Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls

Trebuie sa fii rea la suflet ...(a dracului) ca sa se acreasca.
Si trebuie sa tragi pe cineva de..."mot"...pana ii dau lacrimile .Sa vezi atnci ce acru este.



Sti ce facea mama ca sa se acreasca borsu?De cate ori mesteca in el,noi fugeam,ca stiam ca ne da cu lg de lemn pe la nas sa ne enerveze,cica se acrea mai ghini Mai fac si eu asa dar din lipsa ca,copiii nu-s acasa,necajesc sotul
pina nu rupe lingura aia de lemn pe kuru tau nu te lasi Putzy
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:27
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:25:33
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.
mai bine il cumperi din piata gata-facut
Nu poti sti ce si de la cine cumperi...
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:27
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:27:13
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:25:33
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.
mai bine il cumperi din piata gata-facut
Nu poti sti ce si de la cine cumperi...
asta-i valabil in orice situatie in care cumperi sau bei ceva
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:29
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:27:09
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:23:46
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:03:33
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 13:56:21Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls

Trebuie sa fii rea la suflet ...(a dracului) ca sa se acreasca.
Si trebuie sa tragi pe cineva de..."mot"...pana ii dau lacrimile .Sa vezi atnci ce acru este.



Sti ce facea mama ca sa se acreasca borsu?De cate ori mesteca in el,noi fugeam,ca stiam ca ne da cu lg de lemn pe la nas sa ne enerveze,cica se acrea mai ghini Mai fac si eu asa dar din lipsa ca,copiii nu-s acasa,necajesc sotul
pina nu rupe lingura aia de lemn pe kuru tau nu te lasi Putzy


De,ce ti bagi tu k musca in borsu mieu???? Vrai si tu cu linguroiu pi la nas
Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:32
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:25:58
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si cu frunzele de visin cu 1 litru de apa rece si se lasa 2...3 ore sa se dizolve substantele hranitoare din tarate.
Apoi acestea se oparesc cu cca 3 litri de apa clocotita si se amesteca cu o lingura de lemn.Cand lichidul (amestecul asta este caldut ,abia atunci se adauga hustile.
Pentru ca daca le oparesti si pe acestea de fapt ...distrugi bacteriile care fac borsul . Pentru asta dsati cate un litru de vin rosu .
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:33
cred ca tii neaparat sa stii ce vreu sa fac in borsu' tau
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:33
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:29:06
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:27:13
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:25:33
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.
mai bine il cumperi din piata gata-facut
Nu poti sti ce si de la cine cumperi...
asta-i valabil in orice situatie in care cumperi sau bei ceva

Normal...
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:34
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:32:25
De la: kudika_8212, la data 2012-05-27 14:27:09
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:23:46
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:03:33
De la: kudika099282, la data 2012-05-27 13:56:21Am o nelamurire...am facut bors de casa respecand reteta,dar...nu se acreste..e ceva anormal..vreau o sugestie pls

Trebuie sa fii rea la suflet ...(a dracului) ca sa se acreasca.
Si trebuie sa tragi pe cineva de..."mot"...pana ii dau lacrimile .Sa vezi atnci ce acru este.



Sti ce facea mama ca sa se acreasca borsu?De cate ori mesteca in el,noi fugeam,ca stiam ca ne da cu lg de lemn pe la nas sa ne enerveze,cica se acrea mai ghini Mai fac si eu asa dar din lipsa ca,copiii nu-s acasa,necajesc sotul
pina nu rupe lingura aia de lemn pe kuru tau nu te lasi Putzy


De,ce ti bagi tu k musca in borsu mieu???? Vrai si tu cu linguroiu pi la nas

cred ca tii neaparat sa stii ce vreu sa fac in borsu' tau
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:35
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:33:25
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:25:58
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si cu frunzele de visin cu 1 litru de apa rece si se lasa 2...3 ore sa se dizolve substantele hranitoare din tarate.
Apoi acestea se oparesc cu cca 3 litri de apa clocotita si se amesteca cu o lingura de lemn.Cand lichidul (amestecul asta este caldut ,abia atunci se adauga hustile.
Pentru ca daca le oparesti si pe acestea de fapt ...distrugi bacteriile care fac borsul . Pentru asta dsati cate un litru de vin rosu .



Imi place,don Serpiko,foarte meticulos si grijuliu!Pt mine nu era un secret
Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:48
nu se referea la borsul ala de-l storci tu noaptea de la tiristii de pe traseu,Putzy
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:50
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:48:21
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:33:25
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:25:58
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si cu frunzele de visin cu 1 litru de apa rece si se lasa 2...3 ore sa se dizolve substantele hranitoare din tarate.
Apoi acestea se oparesc cu cca 3 litri de apa clocotita si se amesteca cu o lingura de lemn.Cand lichidul (amestecul asta este caldut ,abia atunci se adauga hustile.
Pentru ca daca le oparesti si pe acestea de fapt ...distrugi bacteriile care fac borsul . Pentru asta dsati cate un litru de vin rosu .



Imi place,don Serpiko,foarte meticulos si grijuliu!Pt mine nu era un secret

Pai ori faci un lucru ori nu-l mai faci.Cand zici ca stii ceva ori stii pana la capat ori nu mai stii ...
Am crezut ca ai plecat.
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:51
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:51:05
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:48:21
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:33:25
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:25:58
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si cu frunzele de visin cu 1 litru de apa rece si se lasa 2...3 ore sa se dizolve substantele hranitoare din tarate.
Apoi acestea se oparesc cu cca 3 litri de apa clocotita si se amesteca cu o lingura de lemn.Cand lichidul (amestecul asta este caldut ,abia atunci se adauga hustile.
Pentru ca daca le oparesti si pe acestea de fapt ...distrugi bacteriile care fac borsul . Pentru asta dsati cate un litru de vin rosu .



Imi place,don Serpiko,foarte meticulos si grijuliu!Pt mine nu era un secret

Pai ori faci un lucru ori nu-l mai faci.Cand zici ca stii ceva ori stii pana la capat ori nu mai stii ...
Am crezut ca ai plecat.



Vin rosu nu pun,am incercat,am ramas la cel natural ca al mamei cum m-a invatat
Titanika
Postat pe 27 Mai 2012 14:55
mai tarziu intra in tura pe traseu...
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:55
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:51:05
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:48:21
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:33:25
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:25:58
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si cu frunzele de visin cu 1 litru de apa rece si se lasa 2...3 ore sa se dizolve substantele hranitoare din tarate.
Apoi acestea se oparesc cu cca 3 litri de apa clocotita si se amesteca cu o lingura de lemn.Cand lichidul (amestecul asta este caldut ,abia atunci se adauga hustile.
Pentru ca daca le oparesti si pe acestea de fapt ...distrugi bacteriile care fac borsul . Pentru asta dsati cate un litru de vin rosu .



Imi place,don Serpiko,foarte meticulos si grijuliu!Pt mine nu era un secret

Pai ori faci un lucru ori nu-l mai faci.Cand zici ca stii ceva ori stii pana la capat ori nu mai stii ...
Am crezut ca ai plecat.
mai tarziu intra in tura pe traseu...
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 14:56
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:55:00
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:51:05
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:48:21
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:33:25
De la: Titanika, la data 2012-05-27 14:25:58
De la: serpico_, la data 2012-05-27 14:23:46Retetele sunt bune ...dar lipseste un mic secret.



Ziiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!ca alfel accu dau cu linguroiu pi la nas!!!!

Mai intai se amesteca taratele cu malaiul si cu frunzele de visin cu 1 litru de apa rece si se lasa 2...3 ore sa se dizolve substantele hranitoare din tarate.
Apoi acestea se oparesc cu cca 3 litri de apa clocotita si se amesteca cu o lingura de lemn.Cand lichidul (amestecul asta este caldut ,abia atunci se adauga hustile.
Pentru ca daca le oparesti si pe acestea de fapt ...distrugi bacteriile care fac borsul . Pentru asta dsati cate un litru de vin rosu .



Imi place,don Serpiko,foarte meticulos si grijuliu!Pt mine nu era un secret

Pai ori faci un lucru ori nu-l mai faci.Cand zici ca stii ceva ori stii pana la capat ori nu mai stii ...
Am crezut ca ai plecat.



Vin rosu nu pun,am incercat,am ramas la cel natural ca al mamei cum m-a invatat

Pai nu pui vin rosu....Eu am zis ca dati cate un litru pentru ca v-am dat secretul....
Ma ve bors fsceti voi acilica....
serpico_
Postat pe 27 Mai 2012 14:58
trebuia sa-i spui ca vinul rosu il pune la ea in pahar in timp ce face borsul...dar prea tarziu...a adormit deja Putzy...si mai tarziu are ora de produs...
kudika_8212
Postat pe 27 Mai 2012 15:01

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
sa dam o sansa 2 De la: iulia75 15 Februarie 2009 14:04
Paine dietetica? 13 De la: Artemis25 30 Noiembrie 2013 11:12
Produse LifeCare 4 De la: kudika226898 10 Decembrie 2010 08:34
Cetona de zmeura, raspberry ketones, cat de bune sunt? 19 De la: kudika_972424 19 August 2014 01:01
pastilele xl-s 9 De la: kudika_972424 19 August 2014 01:11