De la: Muse__, la data 2014-02-10 23:03:44De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-10 22:58:52
pai nici nu ai cum sa sti daca nu ti cunosti religia,,si ti am zis ce faci tu nu suna a intrebari ci a ,,,nu cumva e adevarat ce zice,,ca nu stiu cum sa o combat,,nici nu ai cum muzo daca nu ti cunosti religia,,,ea sau el asa a fost coruãpta nestiint sa contraargumenteze la ce i ziceau sectarii din cauza necunoasterii propriei religii
pai bine mai desteptaciune intruchipata, Maria Ta care le stii tu pe toate! primul pas in recunoasterea faptul ca nu ma dau atotstiitoare si ca am niste lipsuri in aceasta directie, a fost ca am deschis acest topic in care am mai pus intrebari despre lucruri pe care nu le cunosc. Tu asa mare cunoscator de religie, ar fi trebuit [ in opinia mea, bineinteles] sa vii sa zici: uite asta este adevarul. Daca tu imi dai replici din astea ca nu-mi cunosc eu religia si ca sunt o necunoscatoare, nu pot sa-ti zic decat ca nu-ti ofer ocazia sa ma plictisesti la infinit. Ori imi spui ceva la subiect ori nu o sa-ti mai dau nici un reply, ca practic n-am ce sa-ti raspund.
De aia ii ignor si eu replicile in ultimul timp.
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 11 Februarie 2014 07:11
|
De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-10 21:40:36De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-10 11:46:04M-am logat, din nou, ca sa-ti postez niste linkuri catre articole interesante, Muza:
Modalitatile de racolare a noilor adepti specifice sectelor religioase
http://www.crestinortodox.ro/secte-culte/modalitatile-racolare-noilor-adepti-specifice-sectelor-religioase-72870.html
Fenomenul prozelitismului
http://www.crestinortodox.ro/credinta/fenomenul-prozelitismului-97520.html
Articolele sunt scrise din punct de vedere psihologic si sociologic, si nu din punct de vedere religios, ceea ce le face deosebit de relevante si informative.
Sunt convinsa ca atunci cand le vei citi, vei gasi niste raspunsuri la intrebarile care te macina in legatura cu acea persoana care si-a schimbat religia.
e bn ca le ai luat de la ortodoxi tu fiind catolica
Le-am luat de unde am gasit, "desteptaciunea" pamantului. Important e ce informatii contin acele articole, nu pe ce site-uri sunt postate, dar trebuia sa vii sa arunci cu piatra, cand ar fi trebuit sa taci, nu?
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 11 Februarie 2014 07:14
|
De la: kidd_o, la data 2014-02-10 16:29:48De la: Muse__, la data 2014-02-10 16:26:59De la: kidd_o, la data 2014-02-10 16:19:06De la: Muse__, la data 2014-02-10 16:07:09De la: kidd_o, la data 2014-02-10 15:58:09
pe de-o parte o inteleg, sa stii. cu popii din ziua de azi nici nu-i de mirare ca multi se simt constransi de ortodoxism.
din cauza asta cei mai multi il percep pe Dumnezeu ca un fel de calau care abia asteapta sa faci o miscare gresita si se tem de popi mai tare decat de El.
inca un lucru cu statul in genunchi: ortodoxia inseamna smerenie, nu poti merge in biserica si sa te bati cu pumnul in piept sau sa iti arati orgoliu stand mai sus decat toti si batandu-te cu pumnul in piept. a sta in genunchi nu e un lucru rau ci mai mult arati ca iti calci orgoliul si astfel te inalti sufleteste. e un semn de respect.
very nice mc pentru explicatie.
nu stiam nici eu precis de ce, mc ca m-ai luminat in aceasta directie
cu placere Muse
dar, asta e doar parerea mea, nu cred ca e exacta sau completa, dar eu asa inteleg lucrul asta. sunt oameni luminati care pot sa explice treaba asta.
sunt in cautare de oameni luminati
mie mi se pare plauzibila explicatia ta sunt unele chestii care nici eu nu stiu cum sa le explic, ca sa ma conving pe mine in primul rand ca asa este, daramite pe altul...
oamenii luminati nu stau pe kudika. eventual gasesti pe google fel de fel de carti scrise de sfinti sau calugari. trebuie sa ai doar rabdare.[/quote]
Kiddo, nu te trebuie sa fii calugar sau sfant ca sa fii un om luminat. Eu am cunoscut si cunosc oameni, care nu au nimic de-a face cu religia si, cu toate astea, sunt niste oameni absolut deosebiti. De la acei oameni am avut si am foarte multe de invatat si sunt convinsa ca fiecare dintre noi a cunoscut sau cunoaste, din viata sa de zi cu zi sau chiar si din mediul online, de ce nu, oameni din acestia.
Iubirea lui Dumnezeu se afla in inimile noastre si nu in Biblie. Si la mai toate intrebarile pe care le avem, iubirea este raspunsul, spre ea converg toate gandurile si faptele noastre in cele din urma, oricat de greu le-ar veni unora dintre noi sa accepte lucrul asta.
|
|
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 11 Februarie 2014 07:21
|
De la: Muse__, la data 2014-02-10 15:36:19De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-10 07:50:47De la: Muse__, la data 2014-02-09 14:18:08De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-09 11:54:59De la: Muse__, la data 2014-02-08 11:58:57De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-08 08:21:33De la: Muse__, la data 2014-02-07 22:37:09la minutul 41 din filmuletul resp, practic zice ala acolo.... ca raiul este de 10 ori mai mare decat Franta, ca raiul este un cub cu 600.000 de etaje... mie-mi suna a povesti de adormit copiii. oare cum poate o persoana cu capul pe umeri sa se lase convins de asemenea bazaconii?!
Daca simte ca si-a pierdut speranta, o secta din asta i se pare o solutie nemaipomenita, daca e o persoana slaba de inger. O persoana puternica si-ar fi recunoscut vulnerabilitatea si ar fi acceptat ajutorul familiei si al prietenilor si al unui psiholog sau a unui psihoterapeut.
Cei din acea secta sau religie ce-o fi, au prins acea persoana intr-un moment vulnerabil, sunt convinsa de asta, si i-au dat sentimentul ca ea, persoana, reprezinta totul pentru ei, pentru penticostali sau ce sunt. Cei din secta/acea religie i-au pozat ca fiind salvatorii ei, ca avand orice solutie la problemele sau nelinistile persoanei in cauza.
Mai exista o speranta pentru acea persoana, sa se intoarca din drum, daca nu o tratati cu indiferenta sau ura, ci cu rabdare si intelegere.
inca mi-e greu sa cred ca o persoana careia aparent nu-i lipsea nimic, vrea sa faca acest pas. chiar nu stiu cu ce ar multumi-o schimbarea aceasta. incerc sa imi dau seama unde si cand s-a produs ruptura asta in suflet, dar nu prea reusesc.
Ceva s-a intamplat in sufletul ei si e posibil ca problema sa nu fie de ieri, de azi, ci sa fie de ceva timp. E posibil sa fi fost nemultumuri pe plan sufletesc, pe plan profesional, sau toate la un loc, care s-au acumulat si s-au acumulat, pana cand persoana in cauza a fost depasita de situatie si, pentru ea, probabil ca acea religie a fost salvarea, in opinia ei.
Mie imi pare rau pentru acea persoana ca n-a avut puterea sa se confeseze familiei sau prietenilor sau sa fi mers la un psihlog sau un psihoterapeut ca s-o ajute, ci a ales o masura atat de radicala, precum schimbarea religiei.
Asta e, imi dau seama ca va doare, dar, repet ceea ce scriam si in mesajele anterioare, o pierdeti definitiv daca o tratati cu indiferenta sau ii faceti reprosuri. Aratati-i intelegere si aveti multa rabdare cu ea, si sunt convinsa ca va reveni, candva, la ganduri mai bune.
Eu zic sa nu va pierdeti speranta. Doar cu intelegere si rabdare o veti recastiga.
Vio, tu ce intelegi prin rabdare si ganduri mai bune? Sau practic ce presupune asta? Sa-i zici: da e OK, nu nu e OK dar merg pe mana ta, nu nu e OK ce vrei sa faci dar trebuie sa fiu alaturi de tine in orice situatie. Tu cum vezi toata povestea asta? Pune-te in locul meu si imagineaza-ti ca este vorba de cineva apropiat.
Cum ziceam, aparent nu erau semne de vreo ratacire nici pe plan sufletesc, nici pe plan profesional. Intr-adevar.. sustine ca aceste ganduri le are de ceva timp. Nu am reusit din pacate sa descos, sa-mi dau seama exact de cand....
Iti pot da ceva mai multe detalii in privat, daca vrei. Nu reusesc sa ma explic prea bine pentru ca, pentru mine, aceasta situatie este totuna cu aceea in care te doare o masea si iti zvacneste gingia de durere.
Cu cat vei incerca ACUM sa afli mai multe de la ea, o vei pune intr-o pozitie defensiva, in care doar se va scuza pentru alegerile ei, dar va si incerca sa-si justifice, inconstient chiar si siesi, de ce anume este buna alegerea pe care a facut-o. Omul incearca sa se convinga pe sine, aproape intotdeauna, ca toate alegerile pe care le face sunt cele mai bune. Si va face lucrul asta cu atat mai mult atunci cand simte ca este judecat sau descusut de cineva. Tot incercand s-o descosi sau sa-i reprosezi ceea ce a facut, nu vei face decat s-o convingi ca ea a facut alegerea potrivita, o vei inversuna in a ramane ferma pe pozitii, intelegi?
Poti sa-i spui acelei persoane, ca o rogi sa-ti spuna ce anume a determinat-o sa renunte la religia ei, atunci cand se va simti ea pregatita sa-ti povesteasca acest lucru. In felul asta, ii vei dai sentimentul ca nu o judeci si ca ea detine controlul intregii situatii. Atunci cand se va simti pregatita sa-ti dea niste raspunsuri, sa fii foarte atenta, pentru ca orice mic detaliu va conta, orice mic detaliu te va ajuta sa intelegi de ce a facut pasul pe care l-a facut. Orice raspuns iti va da iti va deschide o poarta catre sufletul ei, catre ceea ce este acolo, ceea ce o framanta, ceea ce-si doreste, ceea ce este, ceea ce simte etc
Daca vrei sa-mi dai detalii pe privat, te astept cu drag, insa nu insist. Daca tu consideri ca e ok sa discutam aici, e perfect asa cum zici tu, eu nu te oblig sa-mi spui nimic, daca asta nu-ti doresti, bine?
aflasem de asta de la altcineva si nu voiam sa fiu pusa in situatia sa fiu nevoita sa descos pers. resp. inainte de a fi fata in fata. s-a intamplat si am pus aceste intrebari:
- ce te-a atras de partea cealalta?
R: faptul ca acolo se vb mai mult pe biblie -adica concret; ca ii sunt explicate pasaje concrete din biblie; ca nu e nevoita sa pupe icoane si sa stea in genunchi doar ca stau si ceilalti; ca la noi, biserica se confunda cu traditia.
- cu ce te ajuta convertirea asta pe termen lung?
R: acolo se simte linistita, buna; acolo simte ca o inconjoara numai bunatate.
- in caz ca iti vei schimba parerea, cum te v-a multumi atunci pasul acesta?
R: ma voi converti din nou la ortodoxism daca nu imi va fi bine. daca vrei sa ma sucesti pe toate partile, am sa ajung sa iti dau dreptate, sa fiu de acord cu tine, insa incearca sa ma intelegi fara sa ma judeci.
The End!
Parerea mea: a cazut din lac in put, pentru ca penticostalii sunt si mai stricti decat ortodocsii, chiar daca la biserica ortodoxa s-a simtit constransa sa faca anumite gesturi, pentru ca le faceau si altii, sa vezi cum este la penticostali, cand n-ai voie aia si ailalta si cealalta sa faci. Sa vedem cum se va simti cand va trebui sa-si doneze salariul bisericii din care face parte, iar o mare parte din independenta ei se va duce pe apa sambetei. Plus ca va avea parte de control total al vietii personale, al tinutei, al gandurilor, al atitudinii etc
Referitor la cel de-al doilea raspuns, hmm, spune ca acolo se simte linistita si buna, deci religia ei ortodoxa o facea sa se simta nelinistita si o persoana rea sau oamenii din jur, care veneau la biserica, ii lasau o astfel de impresie? In mod normal, orice biserica aduce pace in suflet celui ce vine sa se roage sau sa asculte slujba, dar daca te focusezi doar pe ce-i negativ in jur (gen persoane care te imping, persoane care vorbesc tare in timpul slujbei, persoane care cersesc si trag de tine etc), acel om niciodata n-o sa-si gaseasca pacea sufleteasca in astfel de conditii. In schimb, daca ignora tot ce-i deranjant in jur, si se concentreaza doar asupra lucrurilor pozitive din biserica, cu siguranta o sa-si gaseasca linistea. Pentru lucrul asta, putea vorbi cu preotul sau preotii acelei biserici sa gestioneze mai bine situatia fata de oamenii prezenti la slujba si care n-au respect fata de altii. Ceva imi spune insa ca acea persoana, despre care vorbim aici, a tinut cu tot dinadinsul sa-si schimbe religia, si a cautat tot felul de motive ca sa faca lucrul asta. Sunt convinsa ca se putea simti linistita si buna, si in biserica ortodoxa, daca ar fi vrut lucrul asta cu adevarat.
Persoana aceea crede ca acel cult religios la care a aderat este unul modern si inovator, se inseala enorm. Ca sa nu mai amintesc aici de tot felul de practici dubioase, caci altfel nu pot sa le spun, legate de acest cult, gen vorbitul in limbi, dupa cum spun ei (un psihiatru s-ar alerta la lucrurile astea), purtarea acelui batic alb de catre femei si a altor obiecte vestimentare care sa-i deosebeasca de alti necredinciosi, caci asa ne considera ei pe noi, care nu suntem de aceeasi religie cu ei, renuntarea la propriul salariu si orice alt venit si donarea venitului bisericii, ruperea legaturii cu prietenii si familia care nu sunt din acelasi cult, nu ai voie sa pui nimic la indoiala, nu ai voie sa critici, se tin slujbe in care respectivii adepti cad intr-un soi de transa in timp ce predicatorul isi tine slujba, ei se considera un soi de sfinti si deasupra noastra, a celorlalti, necredinciosii, dupa cum ne numesc etc etc
Iti postez aici un link catre relatarea de pe blogul a unui tip, care a trecut prin tot felul de culte neoprotestante, a fost chiar si in acea biserica despre care vorbim aici, iar acum a trecut la ortodoxism.
http://www.odaiadesus.ro/personala.html
Iti doresc tot ceea ce-ti doresti si tu. Sa auzim de bine.
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 11 Februarie 2014 07:47
|
Printre atatea ganduri si idei care-mi vin in cap, in legatura cu ceea ce te framanata, Muza, am uitat sa-ti ofer o sugestie: incearca sa te intalnesti cat mai des cu acea persoana, de cate ori poti tu, si arata-i poze din vremea de dinainte, ca sa spun asa, deapana amintiri impreuna cu ea din acele vremuri si nu uita sa-i spui cat de mult o apreciai asa cum era inainte, dar fara alte aprecieri sau judecati de valoare la situatia ei actuala.
Nu o lasa sa uite de omul care a fost inainte, arata-i cat de mult o apreciati si iubeati, asa cum era inainte, nu o lasati sa uite trecutul cu partile lui frumoase si nu o lasati sa uite persoana care era atunci.
E doar o idee, dar tu faci cum crezi ca-i mai bine. Chiar incerc sa te ajut si-mi pare foarte rau ca suferi.
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 11 Februarie 2014 08:34
|
De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 07:21:16
Kiddo, nu te trebuie sa fii calugar sau sfant ca sa fii un om luminat. Eu am cunoscut si cunosc oameni, care nu au nimic de-a face cu religia si, cu toate astea, sunt niste oameni absolut deosebiti. De la acei oameni am avut si am foarte multe de invatat si sunt convinsa ca fiecare dintre noi a cunoscut sau cunoaste, din viata sa de zi cu zi sau chiar si din mediul online, de ce nu, oameni din acestia.
Iubirea lui Dumnezeu se afla in inimile noastre si nu in Biblie. Si la mai toate intrebarile pe care le avem, iubirea este raspunsul, spre ea converg toate gandurile si faptele noastre in cele din urma, oricat de greu le-ar veni unora dintre noi sa accepte lucrul asta.
Eu m-am referit la cei care studiaza tot ce tine de religia crestina si cei care o inteleg mai bine sunt cei care se dedica trup si suflet cunoasterii lui Dumnezeu si nu cei care stau pe margine si trag concluzii.
|
kidd_o Postat pe 11 Februarie 2014 10:20
|
De la: kidd_o, la data 2014-02-11 10:20:35De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 07:21:16
Eu m-am referit la cei care studiaza tot ce tine de religia crestina si cei care o inteleg mai bine sunt cei care se dedica trup si suflet cunoasterii lui Dumnezeu si nu cei care stau pe margine si trag concluzii.
Ok, am inteles. Eu raman insa la parerea mea.
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 11 Februarie 2014 10:23
|
De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 08:34:40Printre atatea ganduri si idei care-mi vin in cap, in legatura cu ceea ce te framanata, Muza, am uitat sa-ti ofer o sugestie: incearca sa te intalnesti cat mai des cu acea persoana, de cate ori poti tu, si arata-i poze din vremea de dinainte, ca sa spun asa, deapana amintiri impreuna cu ea din acele vremuri si nu uita sa-i spui cat de mult o apreciai asa cum era inainte, dar fara alte aprecieri sau judecati de valoare la situatia ei actuala.
Nu o lasa sa uite de omul care a fost inainte, arata-i cat de mult o apreciati si iubeati, asa cum era inainte, nu o lasati sa uite trecutul cu partile lui frumoase si nu o lasati sa uite persoana care era atunci.
E doar o idee, dar tu faci cum crezi ca-i mai bine. Chiar incerc sa te ajut si-mi pare foarte rau ca suferi.
pai, momentan nu tine de mine acest lucru. de fapt, o exprimare corecta ar fi ca "nu mai tine de mine". nu cred ca e cauza principala dar faptul ca nu am mai fost langa pers. resp., banuiesc ca a avut o influenta destul de mare in luarea acestor decizii.
multumesc pt gandurile frumoase
|
Muse__ Postat pe 11 Februarie 2014 15:09
|
So....love is a bitch, or not?
|
rondina Postat pe 11 Februarie 2014 17:42
|
De la: rondina, la data 2014-02-11 17:42:55So....love is a bitch, or not?
love is a bitch and will hunt u down :)
|
Muse__ Postat pe 11 Februarie 2014 18:35
|
De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 07:21:16De la: kidd_o, la data 2014-02-10 16:29:48De la: Muse__, la data 2014-02-10 16:26:59De la: kidd_o, la data 2014-02-10 16:19:06De la: Muse__, la data 2014-02-10 16:07:09De la: kidd_o, la data 2014-02-10 15:58:09
pe de-o parte o inteleg, sa stii. cu popii din ziua de azi nici nu-i de mirare ca multi se simt constransi de ortodoxism.
din cauza asta cei mai multi il percep pe Dumnezeu ca un fel de calau care abia asteapta sa faci o miscare gresita si se tem de popi mai tare decat de El.
inca un lucru cu statul in genunchi: ortodoxia inseamna smerenie, nu poti merge in biserica si sa te bati cu pumnul in piept sau sa iti arati orgoliu stand mai sus decat toti si batandu-te cu pumnul in piept. a sta in genunchi nu e un lucru rau ci mai mult arati ca iti calci orgoliul si astfel te inalti sufleteste. e un semn de respect.
very nice mc pentru explicatie.
nu stiam nici eu precis de ce, mc ca m-ai luminat in aceasta directie
cu placere Muse
dar, asta e doar parerea mea, nu cred ca e exacta sau completa, dar eu asa inteleg lucrul asta. sunt oameni luminati care pot sa explice treaba asta.
sunt in cautare de oameni luminati
mie mi se pare plauzibila explicatia ta sunt unele chestii care nici eu nu stiu cum sa le explic, ca sa ma conving pe mine in primul rand ca asa este, daramite pe altul...
oamenii luminati nu stau pe kudika. eventual gasesti pe google fel de fel de carti scrise de sfinti sau calugari. trebuie sa ai doar rabdare.
Iubirea lui Dumnezeu se afla in inimile noastre si nu in Biblie. Si la mai toate intrebarile pe care le avem, iubirea este raspunsul, spre ea converg toate gandurile si faptele noastre in cele din urma, oricat de greu le-ar veni unora dintre noi sa accepte lucrul asta.[/quote]
viorico,daca zici ,,,,,,,,,,,,,,biblia este cuvantul lui dumnezeu scris ,,este acelasi lucru scris in inimile fiecarora in mare,in biblie il ai detaliat,,treaba cu inimima nu i decat o fofilare a omului,,,modern,,pentru a nu face unele lucruri,,,constiinta este glasul lui dumnezeu in om,,,chipul si asemanarea lui dumnezeu in om este sufletul si iubirea,,insa tu asociezi lucrurile ca multi altii din pacate in asa fel ca sa nu va duceti la biserica ,,ca de ,,ce sa mai cautati acolo daca e dumnezeu in inimile voastre,,asta nu este decat mandrie si mintire de sine,,nici eu nu ma duc la biserica decat rar,,insa stiu ca gresesc si nu ma duc din lene si trandavie
|
iiiiiiiiio Postat pe 11 Februarie 2014 21:14
|
De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 07:47:16De la: Muse__, la data 2014-02-10 15:36:19De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-10 07:50:47De la: Muse__, la data 2014-02-09 14:18:08De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-09 11:54:59De la: Muse__, la data 2014-02-08 11:58:57De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-08 08:21:33De la: Muse__, la data 2014-02-07 22:37:09la minutul 41 din filmuletul resp, practic zice ala acolo.... ca raiul este de 10 ori mai mare decat Franta, ca raiul este un cub cu 600.000 de etaje... mie-mi suna a povesti de adormit copiii. oare cum poate o persoana cu capul pe umeri sa se lase convins de asemenea bazaconii?!
Daca simte ca si-a pierdut speranta, o secta din asta i se pare o solutie nemaipomenita, daca e o persoana slaba de inger. O persoana puternica si-ar fi recunoscut vulnerabilitatea si ar fi acceptat ajutorul familiei si al prietenilor si al unui psiholog sau a unui psihoterapeut.
Cei din acea secta sau religie ce-o fi, au prins acea persoana intr-un moment vulnerabil, sunt convinsa de asta, si i-au dat sentimentul ca ea, persoana, reprezinta totul pentru ei, pentru penticostali sau ce sunt. Cei din secta/acea religie i-au pozat ca fiind salvatorii ei, ca avand orice solutie la problemele sau nelinistile persoanei in cauza.
Mai exista o speranta pentru acea persoana, sa se intoarca din drum, daca nu o tratati cu indiferenta sau ura, ci cu rabdare si intelegere.
inca mi-e greu sa cred ca o persoana careia aparent nu-i lipsea nimic, vrea sa faca acest pas. chiar nu stiu cu ce ar multumi-o schimbarea aceasta. incerc sa imi dau seama unde si cand s-a produs ruptura asta in suflet, dar nu prea reusesc.
Ceva s-a intamplat in sufletul ei si e posibil ca problema sa nu fie de ieri, de azi, ci sa fie de ceva timp. E posibil sa fi fost nemultumuri pe plan sufletesc, pe plan profesional, sau toate la un loc, care s-au acumulat si s-au acumulat, pana cand persoana in cauza a fost depasita de situatie si, pentru ea, probabil ca acea religie a fost salvarea, in opinia ei.
Mie imi pare rau pentru acea persoana ca n-a avut puterea sa se confeseze familiei sau prietenilor sau sa fi mers la un psihlog sau un psihoterapeut ca s-o ajute, ci a ales o masura atat de radicala, precum schimbarea religiei.
Asta e, imi dau seama ca va doare, dar, repet ceea ce scriam si in mesajele anterioare, o pierdeti definitiv daca o tratati cu indiferenta sau ii faceti reprosuri. Aratati-i intelegere si aveti multa rabdare cu ea, si sunt convinsa ca va reveni, candva, la ganduri mai bune.
Eu zic sa nu va pierdeti speranta. Doar cu intelegere si rabdare o veti recastiga.
Vio, tu ce intelegi prin rabdare si ganduri mai bune? Sau practic ce presupune asta? Sa-i zici: da e OK, nu nu e OK dar merg pe mana ta, nu nu e OK ce vrei sa faci dar trebuie sa fiu alaturi de tine in orice situatie. Tu cum vezi toata povestea asta? Pune-te in locul meu si imagineaza-ti ca este vorba de cineva apropiat.
Cum ziceam, aparent nu erau semne de vreo ratacire nici pe plan sufletesc, nici pe plan profesional. Intr-adevar.. sustine ca aceste ganduri le are de ceva timp. Nu am reusit din pacate sa descos, sa-mi dau seama exact de cand....
Iti pot da ceva mai multe detalii in privat, daca vrei. Nu reusesc sa ma explic prea bine pentru ca, pentru mine, aceasta situatie este totuna cu aceea in care te doare o masea si iti zvacneste gingia de durere.
Cu cat vei incerca ACUM sa afli mai multe de la ea, o vei pune intr-o pozitie defensiva, in care doar se va scuza pentru alegerile ei, dar va si incerca sa-si justifice, inconstient chiar si siesi, de ce anume este buna alegerea pe care a facut-o. Omul incearca sa se convinga pe sine, aproape intotdeauna, ca toate alegerile pe care le face sunt cele mai bune. Si va face lucrul asta cu atat mai mult atunci cand simte ca este judecat sau descusut de cineva. Tot incercand s-o descosi sau sa-i reprosezi ceea ce a facut, nu vei face decat s-o convingi ca ea a facut alegerea potrivita, o vei inversuna in a ramane ferma pe pozitii, intelegi?
Poti sa-i spui acelei persoane, ca o rogi sa-ti spuna ce anume a determinat-o sa renunte la religia ei, atunci cand se va simti ea pregatita sa-ti povesteasca acest lucru. In felul asta, ii vei dai sentimentul ca nu o judeci si ca ea detine controlul intregii situatii. Atunci cand se va simti pregatita sa-ti dea niste raspunsuri, sa fii foarte atenta, pentru ca orice mic detaliu va conta, orice mic detaliu te va ajuta sa intelegi de ce a facut pasul pe care l-a facut. Orice raspuns iti va da iti va deschide o poarta catre sufletul ei, catre ceea ce este acolo, ceea ce o framanta, ceea ce-si doreste, ceea ce este, ceea ce simte etc
Daca vrei sa-mi dai detalii pe privat, te astept cu drag, insa nu insist. Daca tu consideri ca e ok sa discutam aici, e perfect asa cum zici tu, eu nu te oblig sa-mi spui nimic, daca asta nu-ti doresti, bine?
aflasem de asta de la altcineva si nu voiam sa fiu pusa in situatia sa fiu nevoita sa descos pers. resp. inainte de a fi fata in fata. s-a intamplat si am pus aceste intrebari:
- ce te-a atras de partea cealalta?
R: faptul ca acolo se vb mai mult pe biblie -adica concret; ca ii sunt explicate pasaje concrete din biblie; ca nu e nevoita sa pupe icoane si sa stea in genunchi doar ca stau si ceilalti; ca la noi, biserica se confunda cu traditia.
- cu ce te ajuta convertirea asta pe termen lung?
R: acolo se simte linistita, buna; acolo simte ca o inconjoara numai bunatate.
- in caz ca iti vei schimba parerea, cum te v-a multumi atunci pasul acesta?
R: ma voi converti din nou la ortodoxism daca nu imi va fi bine. daca vrei sa ma sucesti pe toate partile, am sa ajung sa iti dau dreptate, sa fiu de acord cu tine, insa incearca sa ma intelegi fara sa ma judeci.
The End!
Parerea mea: a cazut din lac in put, pentru ca penticostalii sunt si mai stricti decat ortodocsii, chiar daca la biserica ortodoxa s-a simtit constransa sa faca anumite gesturi, pentru ca le faceau si altii, sa vezi cum este la penticostali, cand n-ai voie aia si ailalta si cealalta sa faci. Sa vedem cum se va simti cand va trebui sa-si doneze salariul bisericii din care face parte, iar o mare parte din independenta ei se va duce pe apa sambetei. Plus ca va avea parte de control total al vietii personale, al tinutei, al gandurilor, al atitudinii etc
Referitor la cel de-al doilea raspuns, hmm, spune ca acolo se simte linistita si buna, deci religia ei ortodoxa o facea sa se simta nelinistita si o persoana rea sau oamenii din jur, care veneau la biserica, ii lasau o astfel de impresie? In mod normal, orice biserica aduce pace in suflet celui ce vine sa se roage sau sa asculte slujba, dar daca te focusezi doar pe ce-i negativ in jur (gen persoane care te imping, persoane care vorbesc tare in timpul slujbei, persoane care cersesc si trag de tine etc), acel om niciodata n-o sa-si gaseasca pacea sufleteasca in astfel de conditii. In schimb, daca ignora tot ce-i deranjant in jur, si se concentreaza doar asupra lucrurilor pozitive din biserica, cu siguranta o sa-si gaseasca linistea. Pentru lucrul asta, putea vorbi cu preotul sau preotii acelei biserici sa gestioneze mai bine situatia fata de oamenii prezenti la slujba si care n-au respect fata de altii. Ceva imi spune insa ca acea persoana, despre care vorbim aici, a tinut cu tot dinadinsul sa-si schimbe religia, si a cautat tot felul de motive ca sa faca lucrul asta. Sunt convinsa ca se putea simti linistita si buna, si in biserica ortodoxa, daca ar fi vrut lucrul asta cu adevarat.
Persoana aceea crede ca acel cult religios la care a aderat este unul modern si inovator, se inseala enorm. Ca sa nu mai amintesc aici de tot felul de practici dubioase, caci altfel nu pot sa le spun, legate de acest cult, gen vorbitul in limbi, dupa cum spun ei (un psihiatru s-ar alerta la lucrurile astea), purtarea acelui batic alb de catre femei si a altor obiecte vestimentare care sa-i deosebeasca de alti necredinciosi, caci asa ne considera ei pe noi, care nu suntem de aceeasi religie cu ei, renuntarea la propriul salariu si orice alt venit si donarea venitului bisericii, ruperea legaturii cu prietenii si familia care nu sunt din acelasi cult, nu ai voie sa pui nimic la indoiala, nu ai voie sa critici, se tin slujbe in care respectivii adepti cad intr-un soi de transa in timp ce predicatorul isi tine slujba, ei se considera un soi de sfinti si deasupra noastra, a celorlalti, necredinciosii, dupa cum ne numesc etc etc
Iti postez aici un link catre relatarea de pe blogul a unui tip, care a trecut prin tot felul de culte neoprotestante, a fost chiar si in acea biserica despre care vorbim aici, iar acum a trecut la ortodoxism.
http://www.odaiadesus.ro/personala.html
Iti doresc tot ceea ce-ti doresti si tu. Sa auzim de bine.
iar ai inceput gresit,,la ortodoxi nimeni nu e strict si nu te constrange cu nimic,nici n ar avea cum,,daca comsideri ca dumnezeu este strict e cu totul altceva nu ooortodoxi,ca ortoodoxi nu fac de la sine putere ce fac,,mai departe n am mai citit ca daca ai continuat tot asa,,,,
|
iiiiiiiiio Postat pe 11 Februarie 2014 21:21
|
De la: Muse__, la data 2014-02-11 15:09:26De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 08:34:40Printre atatea ganduri si idei care-mi vin in cap, in legatura cu ceea ce te framanata, Muza, am uitat sa-ti ofer o sugestie: incearca sa te intalnesti cat mai des cu acea persoana, de cate ori poti tu, si arata-i poze din vremea de dinainte, ca sa spun asa, deapana amintiri impreuna cu ea din acele vremuri si nu uita sa-i spui cat de mult o apreciai asa cum era inainte, dar fara alte aprecieri sau judecati de valoare la situatia ei actuala.
pai, momentan nu tine de mine acest lucru. de fapt, o exprimare corecta ar fi ca "nu mai tine de mine". nu cred ca e cauza principala dar faptul ca nu am mai fost langa pers. resp., banuiesc ca a avut o influenta destul de mare in luarea acestor decizii.
Eu am speranta ca totul va fi bine. Sunt convinsa ca acel om, pe care tu il iubesti si pretuiesti mult, va reveni la drumul cel drept. Dincolo, acum unde se afla, e doar unul dintre cei multi, insa in curand va va simti lipsa, si sunt convinsa ca va realiza cat de mult insemna si inseamna pentru ea iubirea si respectul vostru.
Respectul lumii intregii nu valoreaza nicio cat o ceapa degerata daca nu primesti si iubirea, dar si respectul celor dragi. Doar iubirea familiei si a prietenilor apropiati ne face sa ne simtim cu adevarat valorosi, parerea mea.
Muza, iti doresc sa ramai puternica asa cum te stiu, sa nu-ti pierzi speranta, si totul va fi bine, garantat.
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 12 Februarie 2014 09:52
|
De la: Muse__, la data 2014-02-11 18:35:44De la: rondina, la data 2014-02-11 17:42:55So....love is a bitch, or not?
:...hunt me down?!" Muse
|
rondina Postat pe 12 Februarie 2014 16:08
|
De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:53:19De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-07 21:48:26dumnezeu ti se dezvaluie prin religie desi este in interiorul tau prin constiinta suflet si iubire,,si nu mai pune intrebari cu,,alta religia,nici macar nu te gandii la asa ceva
de ce sa nu pun intrebari? care e rostul unui forum atunci?
nu ma gandesc eu la asa ceva, ci o persoana f draga mie, pe care o respect si o iubesc mult si pe care vreau sa o ajut sa gaseasca calea cea buna. cert e ca nu sunt cea mai credincioasa persoana si nu prea stiu cum sa o intorc din drum dupa "spalarea de creier".... Persoana care-ti este atat de draga , isi schimba doar religia ,nu-si schimba caracterul si calitatile pe care tu i le apreciezi cu toata inima. Ea va ramane aceeasi ! Chiar daca nu o intelegi ,respecta-i alegerea si astfel vei da dovada ca tu stii sa o iubesti pt ceea ce reprezinta ea pt tine , nu pt religia ei. D-zeu este unul singur , indiferent de religia pe care o avem !
|
-Iulya Postat pe 12 Februarie 2014 17:23
|
De la: -Iulya, la data 2014-02-12 17:23:42De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:53:19De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-07 21:48:26dumnezeu ti se dezvaluie prin religie desi este in interiorul tau prin constiinta suflet si iubire,,si nu mai pune intrebari cu,,alta religia,nici macar nu te gandii la asa ceva
nu ma gandesc eu la asa ceva, ci o persoana f draga mie, pe care o respect si o iubesc mult si pe care vreau sa o ajut sa gaseasca calea cea buna. cert e ca nu sunt cea mai credincioasa persoana si nu prea stiu cum sa o intorc din drum dupa "spalarea de creier".... Persoana care-ti este atat de draga , isi schimba doar religia ,nu-si schimba caracterul si calitatile pe care tu i le apreciezi cu toata inima. Ea va ramane aceeasi ! Chiar daca nu o intelegi ,respecta-i alegerea si astfel vei da dovada ca tu stii sa o iubesti pt ceea ce reprezinta ea pt tine , nu pt religia ei. D-zeu este unul singur , indiferent de religia pe care o avem !
problema este la mine, intr-adevar. faptul ca nu pot percepe eu ce se intampla. inca nu ma impac cu ideea aceasta si nici cu contra argumentele ce le primesc; si mie-mi place sa cred ca Dumnezeu e unul singur dar cand primesc niste replici Sf-iste, mi se ridica parul la 1 m in sus si nu cred ca vorbim despre acelasi lucru.
pe mine chiar ma depaseste!
|
Muse__ Postat pe 12 Februarie 2014 17:50
|
De la: rondina, la data 2014-02-12 16:08:51De la: Muse__, la data 2014-02-11 18:35:44De la: rondina, la data 2014-02-11 17:42:55So....love is a bitch, or not?
:...hunt me down?!" Muse
:p in sensul bun
|
Muse__ Postat pe 12 Februarie 2014 17:50
|
De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-12 09:52:57De la: Muse__, la data 2014-02-11 15:09:26De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 08:34:40Printre atatea ganduri si idei care-mi vin in cap, in legatura cu ceea ce te framanata, Muza, am uitat sa-ti ofer o sugestie: incearca sa te intalnesti cat mai des cu acea persoana, de cate ori poti tu, si arata-i poze din vremea de dinainte, ca sa spun asa, deapana amintiri impreuna cu ea din acele vremuri si nu uita sa-i spui cat de mult o apreciai asa cum era inainte, dar fara alte aprecieri sau judecati de valoare la situatia ei actuala.
Eu am speranta ca totul va fi bine. Sunt convinsa ca acel om, pe care tu il iubesti si pretuiesti mult, va reveni la drumul cel drept. Dincolo, acum unde se afla, e doar unul dintre cei multi, insa in curand va va simti lipsa, si sunt convinsa ca va realiza cat de mult insemna si inseamna pentru ea iubirea si respectul vostru.
Respectul lumii intregii nu valoreaza nicio cat o ceapa degerata daca nu primesti si iubirea, dar si respectul celor dragi. Doar iubirea familiei si a prietenilor apropiati ne face sa ne simtim cu adevarat valorosi, parerea mea.
Muza, iti doresc sa ramai puternica asa cum te stiu, sa nu-ti pierzi speranta, si totul va fi bine, garantat.
si eu sunt o optimista, dar parca imi vine greu sa cred ca totul va fi bine. nu-mi pierd totusi speranta, chiar si in aceste conditii
|
Muse__ Postat pe 12 Februarie 2014 17:52
|
De la: Muse__, la data 2014-02-12 17:50:14De la: -Iulya, la data 2014-02-12 17:23:42De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:53:19De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-07 21:48:26dumnezeu ti se dezvaluie prin religie desi este in interiorul tau prin constiinta suflet si iubire,,si nu mai pune intrebari cu,,alta religia,nici macar nu te gandii la asa ceva
problema este la mine, intr-adevar. faptul ca nu pot percepe eu ce se intampla. inca nu ma impac cu ideea aceasta si nici cu contra argumentele ce le primesc; si mie-mi place sa cred ca Dumnezeu e unul singur dar cand primesc niste replici Sf-iste, mi se ridica parul la 1 m in sus si nu cred ca vorbim despre acelasi lucru.
Trebuie sa fi mai hotarata in crezul tau si nimeni si nimic nu te poate intoarce la 190 grade in ceea ce crezi tu ca este bine!!!
|
Titanika Postat pe 12 Februarie 2014 20:00
|
De la: Titanika, la data 2014-02-12 20:00:51De la: Muse__, la data 2014-02-12 17:50:14De la: -Iulya, la data 2014-02-12 17:23:42De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:53:19De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-07 21:48:26dumnezeu ti se dezvaluie prin religie desi este in interiorul tau prin constiinta suflet si iubire,,si nu mai pune intrebari cu,,alta religia,nici macar nu te gandii la asa ceva
Trebuie sa fi mai hotarata in crezul tau si nimeni si nimic nu te poate intoarce la 190 grade in ceea ce crezi tu ca este bine!!! [/quote
la 180 grade
|
Titanika Postat pe 12 Februarie 2014 20:02
|
De la: -Iulya, la data 2014-02-12 17:23:42De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:53:19De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-07 21:48:26dumnezeu ti se dezvaluie prin religie desi este in interiorul tau prin constiinta suflet si iubire,,si nu mai pune intrebari cu,,alta religia,nici macar nu te gandii la asa ceva
e
|
kidd_o Postat pe 12 Februarie 2014 20:06
|
De la: kidd_o, la data 2014-02-12 20:06:33De la: -Iulya, la data 2014-02-12 17:23:42De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:53:19De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-07 21:48:26dumnezeu ti se dezvaluie prin religie desi este in interiorul tau prin constiinta suflet si iubire,,si nu mai pune intrebari cu,,alta religia,nici macar nu te gandii la asa ceva
e
eroare kudika
|
kidd_o Postat pe 12 Februarie 2014 20:07
|
asta cu respectatul este un așt sablon copiat de toata lumea care de fapt este,,,,,,,,nu ai ce sa respecti asta nu inseamna ca o ei de gat ,inseamna doar ca trebui sa i spui cu argumente de cate ori ai ocazia unde sa inhamat,,insa nu ai ce sa respecti la secte ,,respecti oamenii ca asa e normal nu sectele ca asta duce la tolerare si acceptare ca in timp adevarul sa fie trunchiat,,dumnezeu este unul singur cum si biserica este una singura soborniceasca si apostolica
|
iiiiiiiiio Postat pe 12 Februarie 2014 20:35
|
Draga Muza:Apreciaza pe cei care te iubesc.
Ajuta-i pe cei care au nevoie de tine.
Iarta-i pe cei care te-au ranit!
Uita-i pe cei care te-au ravasit!
Zambeste-le celor care plang!
Intinde-le o mana celor care cad si bunul Dzeu te va imbratisa !
Sti ca in discutia asta in care care mai de care se intrece in precepte religioase toti uita sa faca ce este esential:
Exact ce ai scris mai inainte.
Ma indoiesc ca Dumnezeu se va intoarce catre cel care a citit toate bibliile si le recita, care s-a dus la biserica tot timpul dar nu a facut ce ai spus mai sus.
|
Arno_28 Postat pe 12 Februarie 2014 20:37
|
De la: Hebe_13, la data 2014-02-12 20:37:00Draga Muza:Apreciaza pe cei care te iubesc.
Sti ca in discutia asta in care care mai de care se intrece in precepte religioase toti uita sa faca ce este esential:
Ma indoiesc ca Dumnezeu se va intoarce catre cel care a citit toate bibliile si le recita, care s-a dus la biserica tot timpul dar nu a facut ce ai spus mai sus.
AMEN to that! :) multumesc, esti o dulce
|
Muse__ Postat pe 12 Februarie 2014 21:01
|
De la: Hebe_13, la data 2014-02-12 20:37:00Draga Muza:Apreciaza pe cei care te iubesc.
diavolul stir scriptura pe derost insa nu face nimic,,,nu mai asimilati lucrurile aiurea,cei care stiu dc se duc la biserica si care este rostul ei lac si fapte,prima e mersul la biserica
|
iiiiiiiiio Postat pe 12 Februarie 2014 21:40
|
Ca bine zici!
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 13 Februarie 2014 07:00
|
De la: Muse__, la data 2014-02-12 17:52:57De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-12 09:52:57De la: Muse__, la data 2014-02-11 15:09:26De la: Viorica_Vio, la data 2014-02-11 08:34:40Printre atatea ganduri si idei care-mi vin in cap, in legatura cu ceea ce te framanata, Muza, am uitat sa-ti ofer o sugestie: incearca sa te intalnesti cat mai des cu acea persoana, de cate ori poti tu, si arata-i poze din vremea de dinainte, ca sa spun asa, deapana amintiri impreuna cu ea din acele vremuri si nu uita sa-i spui cat de mult o apreciai asa cum era inainte, dar fara alte aprecieri sau judecati de valoare la situatia ei actuala.
si eu sunt o optimista, dar parca imi vine greu sa cred ca totul va fi bine. nu-mi pierd totusi speranta, chiar si in aceste conditii
Stiam eu ca esti o fata puternica!
|
Viorica_Ecaterina Postat pe 13 Februarie 2014 07:01
|
De la: iiiiiiiiio, la data 2014-02-12 21:40:19De la: Hebe_13, la data 2014-02-12 20:37:00Draga Muza:Apreciaza pe cei care te iubesc.
diavolul stir scriptura pe derost insa nu face nimic,,,nu mai asimilati lucrurile aiurea,cei care stiu dc se duc la biserica si care este rostul ei lac si fapte,prima e mersul la biserica
Ti-am spus sa lasi cu scrpturile tale.
Dumnezeu nu cred ca a zis "stati si trancaniti aiurea despre religie si e de ajuns".
Am o viata de trait nu de vorbit.
Cred ca asa ar trebui sa faci si tu.
|
Arno_28 Postat pe 13 Februarie 2014 19:30
|
De la: Darius_, la data 2014-02-07 21:56:33De la: Muse__, la data 2014-02-07 21:40:31Multi striga in gura mare ca iubesc. Dar ma intreb: ce este iubirea? Cum stii ca iubesti si ca esti iubit la randul tau?
Iubim pentru ca e la moda sa iubesti? Iubim pentru ca suntem puternici? Iubim pentru ca suntem slabi? Iubim doar cand ne simtim singuri?
Traim cu convingerea ca stim cine suntem, dar stim sa iubim? Si daca da, de ce nu iubim pana la capat? Poate cumva o alta religie sa ne schimbe starea si dispozitia sufleteasca? Poate o alta religie sa ne echilibreze fizic si psihic mai mult decat o poate face Dumnezeu? Poate o alta religie sa ne dea adevarata liniste?
Nu stiu cati dintre noi au cunoscut iubirea dar, din limitata experienta de viata, as putea poate fi definita prin text filozofic, slabiciune, rationament si nici ca simt rational, sau poate intr-o infima parte. Cred ca-i o traire care se dezvolta in noi si se murdareste' cand intervine mentalul.
|
coanavulpe Postat pe 13 Februarie 2014 19:49
|