Setari Cookie-uri

Cum să-ți ordonezi și să-ți organizezi garderoba ca un profesionist cu acești 4 pași simpli!

Să îți organizezi garderoba pare mai simplu decât ai crede. Nu trebuie să te gândești că dacă ai multe haine nu o să reușești să le dai de cap, să le găsești când ai nevoie sau că spațiul este o problemă. Până la urma asta este cea mai mare provocare - cum ordonezi toate acele multe ținute într-un dulăpior în care abia reușești să strecori niște șosete când ai nevoie? Îți dăm noi câteva sfaturi care te vor ajuta să păstrezi totul aranjat și frumos - nu contează doar cum păstrezi totul, ci și cum arată când deschizi ușile.

Probabil că deja știi - există diverse sfaturi în online de la diverși profesioniști care au găsit formula magică în a te ajuta să dai de cap garderobei tale. Doar că unele soluții sunt prea radicale. Cum tu nu ai vrea să renunți mai la nimic, am gândit că cel mai bine ar fi să îți spunem cum este în regulă să împăturești hainele și ce trucuri sunt mai la îndemână ca să le așezi pe rafturi.

Sunt artificii practice care, odată aplicate te vor face să regândești totul. Nu la un nivel minimalist, ci unul eficient. Plus că vei avea și mai mult spațiu în încăpere. Poate că îți vei schimba până și stilul vestimentar, dacă vei putea ajunge mai ușor la unele articole pe care până atunci le neglijai. Pentru că da, până și rutina matinală când te pregătești de plecare va fi scurtată și vei câștiga mai mult timp pentru micul-dejun pe care l-ai tot neglijat.

Citește și:

Cum iti organizezi garderoba: stabilește-ți un scop

Nu începe orbește să îți aranjezi dulapul cu haine. Înainte de a scoate tot din șifonier și de a te împiedica de îmbrăcăminte prin casă, fă-ți un plan concret.

Că vrei să ai haine mai noi, că vrei să le scoți în evidență pe cele pe care deja le ai sau că vrei să te pregătești mai repede seara sau dimineața, oricare ar fi motivul pentru care vrei reamenajarea, nu o face fără vreo țintă. Dacă te ajută, poți urmări diverse postări pe Pinterest ca să observi cum au lucrat alții înaintea ta. Gândește-te, mai ales, care vor fi categoriile pe care vei sorta hainele - în funcție de anotimpuri, de eveniment.

cum iti aranjezi hainele

Vezi sugestii de organizare

Cum îți aranjezi hainele: ia în considerare fiecare piesă la sortare

Cea mai recomandată metodă de organizare a hainelor este să scoți tot din dulap. Doar că noi îți spunem să nu te grăbești să faci asta, decât dacă ai o zi întreagă la dispoziție. Este o aventură căreia trebuie să îi dedici timp și care necesită și multă energie. Pentru început fă trei categorii: ce păstrezi, ce donezi și cele la care încă te gândești dacă păstrezi. Dacă îți este greu pune-ți întrebările:

Citește și:
  • am purtat asta anul acesta? Dacă nu, sunt șanse destul de mici să o faci prea curând, așa că dacă știi că nu o vei face vreodată, nu are rost să păstrezi acel articol vestimentar.

  • îmi stă bine cu asta? Că este prea mic, prea mare, prea strâmt sau nu ne place combinația de culori - păstrăm uneori lucruri care nu ne fac să arătăm prea bine; decât să oprești haine care nu ți se potrivesc, fă loc celor care pe care le îmbraci. Contează foarte mult cum te simți cu ce îmbraci,
  • în ce stare se află asta? Dacă acea piesă vestimentară este pătată, arsă, ruptă și nu mai poate fi reparată, nu are niciun rost să o mai păstrezi, doar ca să ocupe fără rost un loc.
  • aș cumpăra-o dacă aș vedea-o într-un magazin? Un exercițiu mental foarte eficient, ca să te decizi ce haine oprești este să îți imaginezi dacă ai cumpăra acea haină dacă ai vedea-o într-un butic de modă. În funcție de răspuns, îți dai seama și dacă merită să o oprești sau nu.

cum iti organizezi garderoba

Citește și:

Vezi sugestii de organizare

Idei de ordonare a garderobei: renunță la lucrurile care nu ar trebui să fie acolo

Că ne grăbim, că nu avem alternative, că nu prea ne pasă sau că nu ne dăm seama, avem tendința să înghesuim în dulap și altceva decât haine. Așadar, după ce ai terminat cu sortarea hainelor, elimină de acolo genți, poșete, curele, lenjerii, prosoape, poate chiar și cutii cu pantofi (organizatoare ai aici). Garderoba ta ar trebui să fie aglomerată doar cu haine.

Dacă totuși nu ai altă variantă, organizează totul în cutii, ca să fie mai ușor de găsit, eventual dedică un raft doar pentru asta; ai aici cateva sugestii.

Aranjează hainele în dulap după categorii

Cel mai simplu este să iei în considerare fiecare piesă din garderobă și s-o pui deoparte. Fă niște secțiuni și pune fiecare haină unde îi corespunde locul. La final le iei pe toate și le pui pe rafturi, fix cum ți-ai planificat de la început. Nu te atașa de haine, nu merită.

Citește și:

Ăsta ar trebui să fie ultimul hop: ai făcut categoriile, ai făcut sortarea (pantaloni la pantaloni, fuste la fuste etc), le-ai împăturit. Acum pune-le pe rafturi în așa fel încât să îți fie ușor să ajungi la ele, să fie vizibile. Nu te complica să le pui după culori, că nu îți este util. Poți opta să depozitezi în așa fel încât să pui produsele formale separat de cele casual, de casă, de sală.

Un alt sfat ar fi ca lucrurile care pot sta pe umerașe să fie puse acolo. Nu doar că se păstrează mai bine și se întrețin altfel, dar câștigi loc pe rafturi. Și nu lasă nici semne unor rochii care ar putea fi ceva mai pretențioase ca material.

Oh, te-ar putea interesa și ideea de mobilier modular - economisești mult spațiu.

Sursa foto unsplash

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 August 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.