Setari Cookie-uri

3 filme de neratat: ce m-a impresionat in 2017

Sunt genul de persoana care isi face bilantul la finalul fiecarei zile. Si apoi pe termen lung, este mai simplu sa trag linie si sa vad ce rezolutii trebuie sa adopt, ce trebuie sa schimb si ce imi face bine.

Asa ca, la final de an, m-am gandit mai degraba la felul in care mi-am imbogatit viata si mintea, si sufletul cu tot felul de frumuseti. Si am ales cu maaare grija (greu n-a fost, caci e mai degraba calitate si nu cantitate) 3 filme de neratat din peliculele anului ce tocmai s-a dus.

Din punctul meu de vedere exista doar trei cele mai bune filme din 2017. Sunt zgarcita la acordarea acoladelor, se pare. Insa, sunt zgarcita pentru ca doar aceste filme m-au ajutat in dezvoltarea mea personala.

Am invatat ce inseamna sa rupi din tine pentru a crea, desi simt asa zilnic, cu unul dintre cele mai bune filme de Oscar (stiu eu sigur ca va fi!): Mother! Am invatat ce inseamna sa nu actionezi pentru a avea viata pe care ti-o doresti cu Swiss Army Man. Si printre cele mai bune filme pe care trebuie sa le vezi – daca nu cumva cel mai bun! – este A Ghost Story.

Citește și:

Printre cele mai bune filme de neratat din 2017 mi-a placut Mother!

Credeam ca voi vedea un film horror. Cel putin asa fusese marketat. Deja ma gandeam cat de interesanta este distributia cu Javier Bardem si Jennifer Lawrence. Insa, undeva pe la jumatatea filmului, am intuit intriga. Acesta este de fapt un blestem: faptul ca reusesc sa imi dau seama ce vrea sa spuna autorul. Asta e in mare parte pentru ca vad multe filme si citesc mult. Si in proportie egala, pentru ca si eu, la randul meu, scriu.

In fine... adauga pe lista ta de filme de neratat si Mother! Si asta pentru ca vei vedea ce inseamna sa rupi din tine inspiratie, pentru a oferi din talentul tau celorlalti. Prin extrapolare, vei invata si ce inseamna sa rupi din tine (la modul nesanatos) pentru a oferi celorlalti, si nu neaparat vreo opera. Ci pur si simplu bucati din tine.

Dupa ani intregi de introspectie, terapie si dezvoltare personala, ma lansez sa afirm totusi ca, desi Mother! va fi pe lista de filme de Oscar, se poate crea minunat si mai putin tumult, fara a sacrifica pe altarul creatiei – nici pe tine, nici pe cei care iti reumplu izvorul inspiratiei.

Citește și:

Printre cele mai bune filme din 2017 este Swiss Army Man

Continuand periplul dezvoltarii personale, vorbesc de un film interesant situat la limita dintre realitatea si imaginatie. Swiss Army Man este unul dintre acele filme pe care trebuie sa le vezi. Macar pentru faptul ca dialogurile, scenele, gesturile (adesea) ale celor doi actori fac tot filmul.

Paul Dano si Daniel Radcliffe (da, Harry Potter!) sunt geniali. Radcliffe “mai genial” daca mi se permite aceasta greseala gramaticala. De ce? Pentru ca e mort. Si totusi joaca extrem de “plin”, incat reuseste sa umple filmul. Este posibil sa fiu subiectiva, intrucat pana acum nu am vazut niciun film prost cu el.

Swiss Army Man – desi aparut in 2016, ca lansare – este printre cele mai bune filme din 2017 – pentru ca eu l-am vazut in acest timeline :) . Ce il face pe Swiss Army Man sa fie printre cele mai bune pelicule de vazut? Jocul actorilor, jocul scenariului, intre ireal, imaginatie, real, prezent, trecut, viitor, posibil viitor, toate creeaza o dinamica interesanta. Mai mult, ma lansez in a spune ca este unul dintre acele filme de neratat intrucat este despre subconstient si constient. Despre cum parti din tine pot deveni adormite, moarte, despre cum blochezi anumite trairi, despre cum nu iti dai voie sa simti, despre cum te autosabotezi, neactionand, neluand ceea ce iti doresti.

Citește și:

A Ghost Story este un altfel de poveste de dragoste si de viata

A Ghost Story. Ce pot sa spun despre Ghost Story? Pot sa spun mai intai ca este filmul la care am plans cel mai mult in viata mea. Este filmul la care m-am trezit cel mai mult, in viata mea.

Este printre sugestiile mele de filme de neratat la loc fruntas – de aceea l-am lasat la urma! A Ghost Story este printre cele mai bune filme pe care trebuie sa le vezi. Desi este un film experimental, desi ¾ din film Casey Aflleck poarta pe el un cearsaf (e fantoma, pana la urma) filmul asta, prin replici, cadre si expresii – prin cearsaf – transmite mai multa emotie decat toate filmele pe care le-am vazut pana acum.

Nu stiu daca va fi pe lista de filme de Oscar, desi ar merita. Nu stiu daca te va capta (e posibil inceputul sa ti se para greoi), insa este printre cele mai bune filme pe care trebuie sa le vezi. Este printre cele mai bune filme din 2017 pentru ca este despre intrarea in rutina, in relatie. Despre cum viata se poate termina maine, fara ca tu sa fi iubit, sau fara ca ea sau el sa simta ca a primit iubirea ta. Este despre o iubire mai puternica decat timpul, mai puternica decat viata. A Ghost Story este perspectiva fantomei intr-o casa bantuita.

Citește și:

Iti trezeste, regret, mila, tristete, furie, anxietate, iubire, bucurie, apreciere, compasiune, empatie, identificare chiar. Poate si de aceea descarcarea prin plans – in cazul meu – a fost atat de intensa. Poate si de aceea il consider printre acele filme de neratat!

Nu-mi ramane acum decat sa-ti urez vizionare placuta si pe alocuri sa te sfatuiesc sa ai servetele pe-aproape. A, da, si sa fii pregatita de niste revelatii!

Sursa foto front page – Pagina oficiala facebook Mother!

Vizionare placuta


Iulia scrie. Scrie content. Scrie despre modă, beauty, vacante. Iulia scrie despre trăiri și gânduri. Iulia scrie cărți pentru copii și un roman. Iulia scrie și aplică strategii în...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.