Hreanul, o planta aromata aflata la hotarul dintre salbatic si domestic, cu o istorie de peste 3000 de ani, folosita ca remediu natural inca din preistorie, este recomandat de medicina populara romaneasca in peste o suta de afectiuni, majoritate de natura infectioasa si specifice iernii, potrivit AGERPRES.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Hreanul (Armoracia rusticana), cunoscut si sub numele de usturoi, radacina-salbatica sau tormac, este o planta legumicola perena, din familia Brassicaceae, fiind o ruda foarte apropiata a verzei si a conopidei, dar si a mustarului. Prefera solurile umede cu pozitie insorita. Se presupune ca hreanul este originar din sud-estul Europei si din vestul Asiei, insa in prezent este popular in toata lumea. Este cultivat in special pentru radacina mare si alb-galbuie, insa chiar si frunzele sale sunt comestibile. Radacina se recolteaza fie primavara timpuriu, fie toamna in lunile septembrie-octombrie, de la plantele de peste un an.

Florile sunt de dimensiuni reduse, au culoare alba si sunt formate din patru petale dispuse in forma de cruce. Hreanul infloreste vara, din luna iunie pana in august. Din florile de hrean se pot prepara ceaiuri impotriva racelii.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto prima pagina: hrean ras, Shutterstock

Cum sa ai un stil de viata sanatos
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: