In fiecare an, incepand cu 1995, specialistii in horticultura si fitoterapie de la International Herb Association desemneaza o Planta a Anului. Pentru 2016, castigator a fost declarat ardeiul iute, reusind sa primeasca voturile comisiei la toate cele trei categorii: medicina, gastronomie si plante decorative.

Ardeiul iute este o leguma folosita din cand in cand si in bucataria romaneasca, insa la alte popoare, este un ingredient nelipsit din farfurie, de unde si o sumedenie de moduri de preparare.

Romanii mananca doar sarmalele si ciorba de burta cu ardei iute, in schimb aceasta planta si-a gasit intrebuintarea din plin in medicina traditionala, unde este folosita sub forma de tincturi si plamade, bune pentru raceli, boli cardiovasculare, reumatism, frumusete si descintece.

Pe tot parcursul anului trebuie sa consumam mai mult decat de obicei din acest condiment de foc, mai ales ca 2016 e Anul Maimutei de Foc.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto prima pagina: Chayasit Fangem, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: