Dovleceii folositi in terapia naturala sunt cei comestibili, care se consuma la varsta imatura, cand samburii nu sunt decat foarte putin formati, coaja este fina si intreaga. Acestia sunt foarte bogati in apa (aproape 95% din masa lor), insa in pulpa si mai ales in coaja lor gasim si cantitati foarte mari de vitamine B9, B1, A, fosfor, mangan, potasiu, magneziu, dar si alte substante nutritive, precum cupru, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K.

Ei sunt consumati in special fierti sau prajiti. Indiferent de modul de preparare a dovleceilor, este necesar sa retinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor si a altor substante active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate in coaja. Dovleceii prajiti sunt cel mai putin indicati pentru a fi consumati. In stare proaspata, sunt mai rar consumati, deoarece pot produce usoare balonari si senzatii de disconfort abdominal. In aceasta forma, au insa efecte terapeutice excelente. Se pot consuma ca atare, taiati in felii lungi, ca si castravetii, ori taiati cuburi marunte si introdusi in salatele de vara alaturi de rosii, de ardei, de castraveti etc.

Citeste continuarea pe Realitatea.net

foto prima pagina: Ewais, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: