Semintele de floarea-soarelui contin pana la 50% substante grase si sunt folosite indeosebi pentru obtinerea uleiului. Consumate ca atare au numeroase proprietati: intre care cresterea imunitatii, fiind foarte hranitoare si energizante.
Semintele de floarea-soarelui trebuie consumate in stare cruda daca vrem sa profitam pe deplin de calitatile lor nutritive. Ele contin grasimi sanatoase, fibre, proteine, vitamine, minerale. Au un continut bogat in vitaminele E, B1, B6, acid folic, magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, precum si in tryptophan si fitosteroli.
Fitosterolii ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange, seleniul este cunoscut ca avand un rol in prevenirea cancerului, iar magneziul si cuprul contribuie la mentinerea sanatatii oaselor. Datorita componentilor cu proprietati antioxidante, semintele de floarea-soarelui sunt recomandate si pentru ameliorarea durerilor articulare, scaderea riscului unor boli de inima, in ulcerele gastrice sau alte afectiuni ale tractului gastro-intestinal, eruptii de piele, febra, afectiuni pulmonare, astm s.a. O alta componenta importanta este lecitina, care este folosita si in industria farmaceutica.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- 4 sfaturi simple despre cum să-ți ajuți partenerul să consume zilnic mai multe lichide
- Dragoș Bucur, despre povestea emoționantă a adopției fiicei sale. Ce temeri a avut actorul: Nu îi cunosc părinții...
- Soluții de încărcare inteligentă pentru mașinile electrice
Semintele de floarea-soarelui pot fi consumate fie ca atare (in stare cruda sau prajite), fie incluse in salate, diverse produse de panificatie, preparate din legume etc.
Citeste continuarea pe Realitatea.net
foto prima pagina: chinnachote, Shutterstock