Setari Cookie-uri

Sfaturi despre dragoste și viață de la Dragă Sugar

Din 1 iulie gasiti în librării Delicatele frumuseţi ale vieţii de Cheryl Strayed, autoarea bestsellerului New York Times, Wild, ecranizat cu Reese Witherspoon în rolul principal.

Indiferent ce i-aţi spune lui Sugar, ea va lua acel lucru drept frumos și uman. Iată de ce bărbații și femeile îi scriu despre lucruri atât de intime, că nu le-ar putea mărturisi nimănui altcuiva, despre imbolduri inexplicabile, despre dureri apăsătoare. Ea înțelege că atenția pe care le-o acordă este dovada supremă de iubire și că resursa pe cale de dispariție pentru rasa umană nu e nici petrolul ieftin, nici apa potabilă, poate nici bunul-simț, ci compasiunea.

Cu fiecare dintre scrierile sale – ezit să le numesc „articole“, fiindcă termenul pare să devalorizeze ceea ce face – ea făureşte o lucrare ce ține de miracol: ne absoarbe poveștile. Le lasă să-și facă sălaș în interior și se gândește la istoriile din viața personală pe care i le evocă fiecare. Totodată, Sugar îşi dă seama că există o altă poveste, mai adevărată, în spatele celei pe care o arătăm lumii, una cu părţi pe care nu putem sau nu vrem să le vedem, cu eschivări și iluzii, cu locuri în care ne-am blocat. Sugar e blândă, ce-i drept, dar nu încearcă să îndulcească lucrurile. În acest sens, ea oferă ce ar trebui să ofere o mamă: suficientă compasiune cât să ne facă să ne simțim în siguranță când lucrurile nu merg bine și destulă înțelepciune cât să mai putem avea speranță.

Citește și:

[…]

Înainte de a deveni Sugar, Cheryl Strayed a fost mai întâi de toate artist. Aceia dintre voi suficient de norocoși să-i fi citit romanul, Torch, sau volumul de memorii, Wild, știu deja ce vreau să spun.

I-a fost greu să trăiască în paralel două vieți: cea de autor anonim al unei rubrici care a creat un adevărat cult și cea de scriitor, mamă și soție care abia se ajunge cu banii. Criticii și răutăcioşii de pe internet se vor amuza comentând dihotomia Cheryl/Sugar, dar pentru cititori nu contează numele autorului. Cuvintele așternute pe pagină sunt cele care contează.

Delicatele frumuseţi ale vieţii rămâne un produs al artei literare, aidoma celorlalte cărți scrise de Cheryl, căci articolele ei împlinesc menirea literaturii: ne fac mai umani. Avem nevoie de cărți, și mai ales de cărțile scrise de Cheryl, fiindcă toți tânjim în adâncul inimii după compania unui prieten adevărat și înțelept. Unul care nu se jenează nici de emoțiile noastre, nici de ale lui, unul care știe că viața e scurtă și că tot ce putem oferi de fapt este dragostea.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iulie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.