Comuna Ciugud din județul Alba este formată din șase sate, cinci dintre ele sunt așezate pe malul stâng al râului Mureș, iar ultimul se află pe podișul Secașelor. Totuși, comuna a intrat în vizorul țărilor europene și a fost dată drept exemplu pentru buna organizare și conducere a primăriei.

În anul 2017, comuna din județul Alba a început să renască cu ajutorul fondurilor europene, pe care investitorii comunei Ciugud le-au accesat. Astfel, locuitorii celor șase sate au străzi asfaltate, rețea de apă, de canalizare și electrică, toate provenite din fondurile europene.

Astfel, comuna Ciugud este privită ca o mândrie a Transilvaniei, asta pentru că oamenii locului au știut cum să îmbunătețească și să înfrumusețeze zona respectivă, pentru ca locuitorii să aibă parte de un trai mondern, demn de o țară europeană.

Recent, oficialii comunei au postat pe Facebook faptul că Ciugud este pe prima pagină a ziarelor din Italia, fiind dată ca exemplu pentru felul în care a atras cu brio fondurile europene, spre beneficiul cetățenilor.

"Nu, nu ne-am schimbat limba oficială și nici nu am învățat peste noapte limba italiană. Suntem entuziasmați deoarece Comuna Ciugud este, astăzi, subiectul unei analize din Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa.

Denumită „Romania: Ciugud, i fondi europei fanno la differenza” („România: Ciugud, fondurile europene fac diferența”), analiza este publicată în limba italiană și prezintă Comuna Ciugud ca un model în atragerea fondurilor europene și în folosirea acestora pentru dezvoltarea comunității.

„Există însă și proiecte de succes, care au devenit un adevărat model. Este cazul comunei Ciugud, de circa 3000 de locuitori, din județul Alba, din Transilvania. Este considerat cel mai dezvoltat sat din România. Faima sa provine în mare parte din capacitatea de a cheltui bine fondurile europene. Este de fapt comunitatea cu cele mai mari investiții europene: meritul revine autorităților locale care au realizat repede că acestea (fondurile europene) ar putea reprezenta o resursă prețioasă(...)Până în prezent, Ciugud a atras peste 32 de milioane de euro, în jur de 10.000 de euro pe cap de locuitor, față de o medie națională de aproximativ 1.700 de euro”, este un fragment din analiză.", au postat cei de la Primăria Ciugud pe social media.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: