Setari Cookie-uri

10 Semne că micuțul este pregătit pentru oliță

Mersul la oliță sau la toaletă pare să fie o provocare pentru mulți părinți. Urologul Steve Hodges ne recomandă să nu antrenăm copiii la oliță, acest antrenament având mai multe efecte negative. Mersul la oliță trebuie să vină natural, cu inițiativa din partea copilului. Specialiștii afirmă că prezentarea olitei sau toaletei ar trebui să înceapă cu vârsta de 2 ani și nu mai devreme, fără a încerca să determinăm copilul să aleagă această varianta. De asemenea urologii ne spun că, de fapt, puțini copii sunt cu adevărat pregătiți să își facă nevoile la oliță sau la toaletă sub vârsta de 3 ani.

Pentru a înțelege mai multe detalii privind efectele negative ale antrenamentului la oliță și de ce copilul nu trebuie pus la oliță sub vârsta de 2 ani va recomandam sa cititi acest articol: CÂND ÎNVĂȚĂM COPILUL LA OLIȚĂ? CE SPUN MEDICII

Pediatrii din lumea întreagă ne atrag atenția că, îaninte de a începe să îi prezentăm olița sau toaleta copilului, există mai multe semne pe care trebuie să le luăm în seama.

10 semne că micuțul ar putea fi pregătit să treacă la oliță

  1. Scutecul copilului este uscat cel puțin 2 ore - această înseamnă că vezica urinară are continența. Până în jurul vârstei de 2 ani sistemul urinar al copilului nu este suficient dezvoltat, copilul urinand des, abia de la această vârstă începe formarea continenței urinare (se dezvoltă mușchii vezicii urinare și această poate reține urină). Nu este recomandat antrenamentul la oliță și învățarea copilului să se abțină până ajunge la oliță/toaletă, copilul trebuie să își facă nevoile liber, nestingherit, această abținere putând avea repercursiuni negative asupra sănătății copilului mai târziu. Citiți mai multe informații aici: Riscurile antrenamentului timpuriu la olita: ce spun medicii
  2. Scutecul copilului este uscat după somnul de zi.
  3. Copilului începe îi displacă scutecul umed sau murdar de fecale și începe tragă de acesta.
  4. Copilul reușește identifice nevoia, o anunță înainte aceasta se producă în scutec.
  5. Copilul arată interes pentru a utiliza toaleta, imitând adultul.
  6. Se poate ascunde pentru a urina. Există situații când urinează într-o toaletă de jucărie.
  7. Copilul cere la toaletă sau la oliță.
  8. Poate sta pe oliță sau pe scaun (chiar și cu scutec, în joacă) un timp mai lung, spontan sau la cerere.
  9. Copilul își poate da singur jos scutecul, respectiv pantalonii/fustița.
  10. Copilul a depășit perioada de negatie specifică vârstei de un an și jumătate-2 ani, aflându-se într-o perioada de cooperare, în care își manifestă independența (urcă scari singur, mănâncă singur, încerca să se îmbrace și să se dezbrace singur, încerca să se spele singur etc.).

Pentru a favoriza „împrietenirea” cu olița, aceasta se poate pune în baie începând cu vârstă de 2 ani a copilului. I se prezintă micuțului ce este acel obicet, i se explică la ce folosește, se pot folosi păpuși sau animăluțe de plus, i se poate prezența un video. Sunt părinți care chiar aleg să pună fecalele din scutec în oliță pentru a-i fi mai clar copilului că acolo ar putea ajunge acestea dacă cel mic alege să stea direct pe oliță. Este încurajat copilul să conștientizeze, de exemplu când cel mic face treaba mare părintele poate afirmă: faci treaba mare (sau altă expresie pe care părintele o consideră că fiind ușor de exprimat și de înțeles pentru copil). Sunt părinți care au observat că micuțul este interesat de toaletă adulților, așadar au achiziționat o oliță în formă de toaletă (multe mămici din grupuri susțin că acest tip de oliță a fost de ajutor).

Citește și:

Explicațiile despre trecerea la oliță se reiau periodic, la câteva săptămâni, până când copilul alege să ceară singur sau să arate cu degetul (dacă nu vorbește încă) spre oliță/toaletă. Sunt copii care se dezbracă singuri și încep să facă la oliță, fără să mai anunțe părintele, atunci când hotărăsc ei să facă trecerea de la scutec la oliță. Important este că intitiativa să fie a copilului, fără că părintele să îl determine să ceară sau să facă la oliță. La un moment dat copilul va fi pregătit! În general până la vârstă de 4 ani majoritatea copiilor trec natural de la scutec la oliță/toaletă.

Descopera aici toate modele de olite pentru copii.

Foto: By Iulian Valentin/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.