Setari Cookie-uri

Simptomele saricnii: ghid complet

Semnele și simptomele sarcinii pot fi mai mult sau mai puțin intense, prezente încă din primul trimestru de sarcină și sunt legate de pregătirea corpului femeii pentru a deveni mămică, dar și pentru a oferi fătului tot ce îi este necesar pentru o dezvoltare optimă și sănătoasă.

Fiecare sarcină este unică, poate fi imprevizibilă ca semne și simptome și este resimțită, de asemenea, în mod unic de către fiecare femeie, chiar dacă a mai avut și alte sarcini.

Semnele și simptomele sarcinii în primul trimestru de sarcină

În primul trimestru, chiar dacă schimbările fizice nu sunt foarte evidente, cele psihice și emoționale vor fi deja resimțite. În plus, coprul viitoarei mămici trece prin schimbări extraordinare, transformări menite să țină sarcina și să îi ofere fătului condiții optime de dezvoltare.

  • Principalele semne și simptome resimțite de femeia însărcinată în primul trimestru de sarcină sunt:
  • Întârzierea, de fapt absența menstruației. Sângerările menstruale nu mai apar (sunt însă cazuri rare de sângerare, când trebuie stabilită cauza de către medic, în afară petei de sânge dată de nidație – produsă de implantarea oului fecundat în peretele uterin și care nu trebuie confundată cu menstruația).
  • Grețurile, în special matinale, pot să apară. La unele femei însărcinate acestea lipsesc, iar la altele grețurile și voma pot fi foarte intense – hiperemesis gravidarum. Aceste stări de greață apar de obicei dimineața, însă pot fi prezente și în alte momente ale zilei sau pot fi declanșate de anumite mâncăruri, mirosuri sau chiar de mersul cu mașina.
  • Sânii pot deveni sensibili și pot fi măriți de volum: glanda mamară începe să se pregătească pentru perioada alăptării.
  • Urinarile dese, chiar și peste noapte. Creșterea progresivă în volum a uterului apasă pe vezica urinară, astfel că femeia însărcinată va merge mai des la toaletă. Nu este recomandat să se amâne mersul des la toaletă, pentru că întârzierea urinării poate crește riscul de infecție urinară. Uneori, femeia însărcinată poate pierde picături de urină la tuse sau la strănut, în aceste cazuri se poate purta un absorbant zilnic.
  • Oboseală. Ca urmare a creșterii nivelului hormonului progesteron, oboseala este unul dintre simptomele frecvente la începutul sarcinii. De asemenea, efectele combinate ale scăderii nivelului de glucoză în sânge, tensiunea arterială scăzută și creșterea producției de sânge sporesc senzația de oboseală. Pentru un somn mai odihnitor, femeia însărcinată poate să practice mersul pe jos, iar seara, pentru a nu se trezi prea des pe timpul nopții pentru a urina, poate consuma o cantitate mai mică de lichide, cu condiția ca hidratarea de peste zi să fie optimă (atenție în zilele de vară).
  • Pofta de mâncare sporită sau aversiunea față de anumite feluri de mâncare. Încă din primul trimestru de sarcină mirosul și gustul femeii însărcinate se sensibilizează, astfel că este posibil ca anumite feluri de mâncare, plăcute în perioada din afara gravidității, să devină acum complet nedorite, în timp ce pot să apară pofte de neoprit pentru alte tipuri de alimente sau preparate. Toate aceste schimbari ale gustului și mirosului sunt date de modificările hormonale, fiind intense în primul trimestru de sarcina, când modificările hormonale sunt mult accentuate.
  • Amețeală. În primul trimestru de sarcină poate să scadă tensiunea arterială, în special prin dilatarea vaselor de sânge și nevoia de pat sanguin suplimentar. Așadar femeia însărcinată poate avea senzația de amețeală, de „cap gol”, tulburări de atenție și de memorie.
  • Arsuri la stomac și constipație. În sarcină mișcările musculaturii din peretele tubului digestiv încetinesc, astfel că femeia însărcinată se poate confrunta cu arsuri la stomac (mai slabe în primul trimestru de sarcina comparativ cu trimestrul 3), dar și cu constipație. Adoptarea unei alimentații echilibrate, bogate în fibre, precum și mersul pe jos ajută la dobândirea unui tranzit intestinal normal.

Semne și simptome în al doilea trimestru de sarcină

Acum volumul uterului devine vizibil și mișcările fătului sunt deja resimțite de viitoarea mama.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iunie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.